hansbrough Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Na temi o Putinu i pravima LGBT - a bilo je dosta pozivanja na ovaj argument ... na pitanje zašto ne bi trebalo dozvoliti neki neki su dali i konkretan odgovor: zato što je većina protiv toga (zato što većinu ovde taj protest provocira). Ovde mi se čini da su se takvi pojedinci rukovodili definicijom demokratije i demokratskih izbora, a to je vladavina većine ... odnosno izbor većine. U ovakvom društvenom uređenju, za svaku odluku bi se išlo na refendum ili bi se bar moglo pretpostavljati kakvo je mišljenje većine o nekom pitanju. Da li bi ovo značilo da bi i sledeće ideje bile ispravne ako se većina (ili velika većina) članova nekog društva slaže sa njom: - Osoba koja stupi u brak sa osobom druge nacionalnosti nema ista prava kao i ostali. - Deca iz mešovitih brakova su stranci i nemaju prava na državljanstvo. - Svaka osoba koja nije iste nacionalnosti kao i većinska ima manja prava nego većinsko stanovništvo. - Svaka osoba koja nije iste veroispovesti kao većinska ne može se smatrati članom nacionalne zajednice i ima manja prava nego osoba većinske veroispovesti. - Za nacionalne sportske timove ne smeju nastupati osobe koje pripadaju drugačijoj rasi, naciji, veroispovesti od većinske. - Osobe koje imaju više dece će imati prednost u zapošljavanju od osoba sa manjim brojem dece. - Država ima pravo i obavezu da strane imigrante vrati u matične zemlje. - Treba zabraniti svako udruživanje u religije jer nije zasnovano na razumu. - Desnoruki treba da imaju više prava od levorukih. I milion ostalih ideja i onih normalnih i onih drugih ... :.mislise. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 The only normal people you know are the ones you don’t know very well. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Демократија сама по себи није ништа друго него "владавина руље" где би свако другачији био дискриминисан. Највеће достигнуће западне цивилизације јесте када су препознали да постоје нека "неотуђива људска права" које свака особа има једноставно зато што је људско биће и да то нико други, без обзира колика била већина, не може да јој оспори. То су ствари за које се "већина" не пита ништа, нити има права да о томе одлучује. Нажалост, код нас се о томе врло мало зна, не знам уопште да ли се учи у школи. "Демократија" је уздигнута као највећа врлина зато што смо имали једнопартијски систем, а људи на власти су намерно прећутали најважнију ствар јер им је то омогућило да ево скоро три деценије касније ми и даље у суштини имамо исте људе на власти - у суштини се ништа није променило. Ствар је имати Републику у чијем Уставу је централна тачка Повеља о људским правима, а онда на демократским изборима само бирати представнике, тј. чиновнике који ће закон спроводити у пракси. И који ће бити крајње небитни ликови, као онај на шалтеру који удара печате. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Ако мене неко пита (а нико ме не пита) ја бих да вратимо краља, Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Da li bi ovo značilo da bi i sledeće ideje bile ispravne ako se većina Не би, то би значило да је то воља већине. Ништа мање и ништа више од тога . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Ако мене неко пита (а нико ме не пита) ја бих да вратимо краља, То је више онако, "традиционална" ствар, шминка. Не мења ништа у суштини. Велика Британија је краљевина па спада у једну од најнапреднијих држава, Саудијска Арабија је краљевина па жене немају права да возе ауто и излазе без мушке пратње... Значи - пресудно је нешто друго. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Не би, то би значило да је то воља већине. Ништа мање и ништа више од тога . Воља већине је потпуно ирелевантна у овом случају. Аурор је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
hansbrough Написано Јул 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Не би, то би значило да је то воља већине. Ништа мање и ништа више од тога . Neki su se pozivali na volju većine kao argument definisanja ispravnosti ... otuda i pitanje. The only normal people you know are the ones you don’t know very well. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Највеће достигнуће западне цивилизације јесте када су препознали да постоје нека "неотуђива људска права" које свака особа има једноставно зато што је људско биће и да то нико други, без обзира колика била већина, не може да јој оспори. To u Rusiji ne vazi ako si gej. Воља већине је потпуно ирелевантна у овом случају. Ovo je bitno nauciti u sociologiji za treci gimnazije, a ovde ima i pravnika koji nisu bas nacisto s tim (sto od "protivnika parade" i ne ocekujem, ali od njih vec...). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука