Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339894105' post='661358]

увек ћеш неком бити подређена и над неким имати власт ... помири се с тиме, проблему са ауторитетом :D

а сад - спавање ;)

Ovo je isuvise lako, pa cu preskociti greengrin greengrin greengrin

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • Одговори 1.8k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

''МОЛИТВА И ПОСТ – ДВА КРИЛА ДУШЕ ЧОВЕЧИЈЕ''

pdf_button.png printButton.png emailButton.png

Molitva%20i%20post1.jpg

Најпре неколико речи о човеку

Од свих живих бића на Земљи човек је најчудесније, најтајанственије, најкомпликованије и најнедокученије.

У духовну природу човекову од самог почетка дубоко је усађена жудња за сазнањем истине. Само њему, човеку, између свих живих бића на Земљи, зададе Творац "мучни посао": Да истражује и испитује "све што бива под небом"(Књ. Проп.1,13).

Та жудња нема граница.

У почетку човеково интересовање привлачили су предмети око њега: животиње, биље, растиње, потом оно што се налази у утроби Земље и дубинама мора, затим небеска пространства - Свемир, са безбројним сјајним звездама, почевши од најближег нам Месеца, па до даљих планета нашег Сунчевог система: Венере, Марса, Јупитера, Сатурна и даље - у бескрај.

Зашто друга жива бића не пројављују то интересовање, ту жудњу за сазнањем истине, која покреће човека на такве подухвате? Зашто њих не муче проблеми постанка, смисла и циља свега што постоји?

Очигледно, човек у себи има нешто што га, и поред извесне телесне сличности са неким другим бићима (на пример: мајмунима), дубоко дели од њих и свих других живих бића, и уздиже високо над свима.

То је дух, који је нешто невидљиво, нематеријално, неопипљиво, недоступно испитивању, рашчлањивању и анализи - а који је на чудесан и разуму људском несхватљив начин, сједињен са материјалним телом у једно биће, једну личност - човека.

То је заиста "чудо" и "тајна највиша" како се у своме дивљењу изразио бесмртни владика Његош у своме спеву "Луча микрокозма".

Чудо - јер су у њему сједињена у једно два света: видљиви и невидљиви, материјални и духовни, пролазни и вечни. Тело човеково припада Земљи, од које је створено, а дух - Богу, од кога потиче. Тело је живо све док дух борави у њему. Кад се заједница ова два елемента раскине, "прах се враћа у Земљу, како је био, а дух се врати Богу који га је дао" учи Богонадахнути старозаветни мудрац Соломон (Књ.Проп.12,7).

Molitva%20i%20post.jpg

Тајна човека пленила је највеће људске мудраце својом тајанственошћу и недоступношћу и у њима изазивала дивљење према Премудром Творцу тајанственог човека. Задубљен у ову тајну, свети Григорије Богослов у своме усхићењу кличе: "Каква је ово тајна са мном? Ја сам мали и велик, унижен и узвишен, смртан и бесмртан, ја сам у исто време земаљски и Небески! Једно је у мени заједничко са доњим светом, а друго са - Богом; једно са телом, а друго са духом. Са Христом треба да се погребем, са Христом да васкрснем, са Христом да будем наследник, да постанем син Божији, чак бог (по благодати)."

Цео живот човеков на Земљи прође у том вечитом колебању и растрзању између пролазног и вечног, између земаљског и Небеског, материјалног и духовног. Тело вуче човека земљи и земаљском, а дух вуче Небу и Небеском (Гал.5,17). Од човекове воље зависи шта ће у њему преовладати: тело или дух. Свети апостол Христов Павле, који је и сам у себи ову борбу водио, саветује Хришћане: "Духом ходите, и похоте телесне не извршујте... Ко сеје у тело (то јест: ко врши вољу тела на штету духа или душе), од тела ће пожњети логибао; а ко сеје у дух, од духа ће пожњети жнвот вечни" (Гал.5,16-17;6,8).

Да се људи не би варали при избору између земаљског и Небеског, Господ их је опоменуо да се опредељују за Небеско: "Иштите најпре Царства Божијега и правде Његове... Јер каква је корист човеку ако сав свет задобије, а души својој науди" (Мт.6,33;Мк.8,36)?

Сва блага овог света души човековој не користе, пошто су она материјалне природе, а душа је духовне природе. Материјална блага користе телу и похотама његовим, и са телом пропадају, док душа човекова жуди за Богом, највишим духовним Добром.

Од како је грехом првих људи прекинута заједница душе човекове са Богом, од онда се кроз сву прошлост људског рода разлегао вапај човечанства, изнемоглог од лутања и тражења Бога: "Као што кошута тражи потоке, тако душа моја тражи Тебе, Боже! Жедна је душа моја Бога, Бога Живога!... Боже, Ти си Бог мој, к Теби раним, жедна је Тебе душа моја... У Бога је мир души мојој и спасење моје" (Пс.42,1-2;63,1;62,1-2).

Пошто своје порекло води од Бога, душа човекова неодољиво стреми Богу и у Њему налази свој живот, крајњи циљ, радост, срећу и блаженство. По дивном упоређењу хришћанских Светих Отаца, као што риба не може да живи без воде, тако и душа човекова не може да живи без Бога. Риба угине, кад се извади из воде; тако и душа човекова умире, кад се одвоји од Бога. Или као што одвајање душе од тела значи смрт за тело, тако и одвајање душе од Бога значи смрт за душу. На ову опасност Бог је упозорио прве људе, пошто их је створио, рекавши им да ће умрети, кад преступе заповест Његову (1.Мојс.2,17). Јер преступање заповести Божије значи одвајање од заједнице са Богом, а ово повлачи смрт душе човекове. Али, на несрећу рода људског, догодило се оно од чега је Бог хтео да сачува људе: они су својевољно отпали од Бога и пали у ропство греха, сатане и смрти.

Но, Бог, Који је из љубави створио човека, из љубави је сишао на Земљу као Човек, жртвовао се и избавио људе из њиховог троструког ропства, повратио им слободу и омогућио да обнове грехом нарушено јединство са својим Оцем Небеским. За ту сврху дао им је потребна благодатна средства, помоћу којих ће душе њихове, као на крилима, да се уздижу ка Небу, својој правој отаџбини, где правда, мир, љубав и блаженство вечно царују.

Богомудри Свети Оци на чело тих благодатних средстава стављају молитву и пост и њих називају крилима душе, помоћу којих се она узноси у Небеске висине.

Преузето из књиге: ''МОЛИТВА И ПОСТ – ДВА КРИЛА ДУШЕ ЧОВЕЧИЈЕ''

Molitva%20i%20post2.jpg

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Кад неки пуше за време поста (што по неком мом мишљењу не би требало) стварно ен видим што би било забрањено бавити се теретаном. Чак је и пост исхрана пожељна за теретану јер је богата протеинима (риба и паусљ) а сиромашна лошим животињксим мастима.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

nije zabranjeno nego je nemoguće, ozbiljno dizati tegove i postiti 250 dana u godini.

Izgleda su sportovi snage jedni od nepravoslavnih...

Зашто не??

Свари које су дозвољене да се једу у посту су у принципу храна билдера.

Пази мислим да пасуљ и риба могу аутоматски да ти задовоље вечину потреба за протеинима, а биљне масти за мастима.

E sad,jedino kad vežbaš moraš i adekvatno da se hraniš,tako da ako tvrdo postiš onda bolje nemoj vežbati tad ili taj dan.

Може лагани тренинг :)

Не мора неки хард кор. Например може трбушњаци, згиубови, склекови, издржљивост. Итд...

Подели на овим сајтовима

ja ne govorim o bodybildingu ,dizanju tegova ni vjezbama snage,vec o fizickim vjezbama,fitnesu ,kardio vjezbama...

То можеш увек.... шта год да једеш. Чуј неки од професионалних атлетичара су вегани... па ти види. :)

Само је потребно да однесеш одређену количину масти и протеина дневно.

Биљне масти наравно...

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Da, mene ovo zanima: kako se hranite u toku posta, vi koji se bavite sportom?

Uglavnom idem u teretanu, ali sad sam rešila da krenem i na ono skakutanje: tae bo i slični programi sa elementima borilačkih veština.

Pa mi pade na um da ishrana bogata mesom neće moći u vreme posta :)

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...