Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

Волела бих да ово што пишу Аквилио и Милан прочитају неки из мог окружења који ме малтене доживљавају као расколника или у најмању руку као чудака по овим питањима. Не морају обични верници да прочитају све светитеље, није то ни лако увек за разумевање, али бар би могли прочитати по нешто, нпр. Светог Теофана Затворника који на веома разумљив и приступачан начин поучава.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.8k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Izvinjavam se Preosvecenim, nisam naravno htela nikoga da unizim nepominjanjem "titula" nego zato sto kuckam, skracivanje zbog brzine

I dalje ne uvidjam nesiguran vidim samo da ti ponavljas ono sto sam ja vec rekla, jer si "boldovao" to-Boziju zapovest o nejelu (Bog kaze: Ne jedite)

Aquilio, tebe verujem niko od naseg obicnog naroda ne bi razumeo sta isprica, a nase uvazene vladike, iako su vrsni poznavaoci, narod razume kad pricaju; zasto nipodastavas ulogu naroda; bitno je iz cega se ucio, jer je na taj nacin pravoslavna vera odrzavana; ja nigde ne videh u tim starijim udzbenicima za bogoslovije, knjigama sa osnovnim istinama vere namenjenih siroj citalackoj publici, crkvenim listicima-sve to sto vi pominjete pozivajuci se na svete oce; sv.vladika Nikolaj imade 2 doktorata pa svaka mu cast kako je pisao o Bogu i veri jasno,razumljivo intelektualcima i obicnom narodu, a vi pretpostavljam nemate nijedan doktorat i tako pricate da vas obican svet ne razume

Hristos je rekao da je vera namenjena svima, a ne samo nekom uzanom krugu visokoobrazovanih, ucenih, takvi ga raspese

Подели на овим сајтовима

Нису Аквилио и Меда криви што је владика Николај студирао на старокатоличком факултету, а тамо и докторирао. Нису Аквилио и Меда криви што последњих 200 година руси и срби користе унијатске римокатоличке семи-инквизиторске књиге. А онда ти "старотарци" бранe унијатски римокатилицизам као да је то неко истинско најправославније православље. Прихватили људи средњовековни римокатолицизам, и онда га бране, па се саблажњавају када им неко помене православље, или било какво православно учење на неку тему.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

nisu krivi oni, ali ko jeste-pa neko je uticao da se to "primi" u narodu?znaci ko siri veru i na koji nacin u poslednjih 200 god? jel' to znaci da se preko najvisih Crkvenih lica infiltriralo takvo ucenje? mislim sta je razlog da su Srbi koristili te "ozloglasene" knjige a ne istinski pravoslavne??

Подели на овим сајтовима

nisu krivi oni, ali ko jeste-pa neko je uticao da se to "primi" u narodu?znaci ko siri veru i na koji nacin u poslednjih 200 god? jel' to znaci da se preko najvisih Crkvenih lica infiltriralo takvo ucenje? mislim sta je razlog da su Srbi koristili te "ozloglasene" knjige a ne istinski pravoslavne??

Mnogo razloga ali najznacajniji ralzozi za takvu "politiku" su etnofilitizam, panslavizam i Rusofilstvo.

A o tom narodu vidi sta pise vladika Nikolaj u "Religija Njegoseva" i sta primecuje Arcibald Rajs kako prosecan

pripadnik Srbskog naroda pristupa Bogu. Da li je to hriscanski Bog ili nesto malo drugaciji koncept.

Подели на овим сајтовима

rkc zacarala umove pravoslavnih, a kako to da se ne desi obrnuto, sto se pravoslavno ne prenese na rk, sta, nas nije imao ko da uci ispravnom ili sta, u cemu je stvar?

у труду и странпутици.

лакше је јаком да седне да одмори и улењи се, него слабом да ојача.

Подели на овим сајтовима

незнање.

Подели на овим сајтовима

I dalje ne uvidjam sHa_sarcasticlol vidim samo da ti ponavljas ono sto sam ja vec rekla, jer si "boldovao" to-Boziju zapovest o nejelu (Bog kaze: Ne jedite)

зато што стајеш непотребно, уместо да наставиш.

није поента у НЕ ЈЕДИТЕ, већ у УМРЕЋЕШ.

17. Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умрећеш.

Прва књига Мојсијева, глава 2.

нису ни Ева и Адам згрешили што су јели, него што су повукли све са собом у смрт: змија обитава у смрти, наговори и превари Еву да окуси смрт, Ева превари (не схватајући да већ обитава у греху) Адама да куса, Адам лаковеран једе и као првостворени човек, праслика свега створеног јер му је дато на управљање, повлачи скретницу тим делом и цела творевина креће да се сурвава редом у грех као локомотива без возача (Адам је локомотива, Бог је возач) вукући све вагоне иза себе, на крају у смрт.

узрок и последица једноставно - нема казне, нема осуде.

дакле, није њих Бог проклео да ће постати пепео (Бог не кажњава јер није џелат већ Спаситељ), једни другима на глави да се убијају док је живота и даха, већ им је пророковао шта су урадили и шта их чека. змија је најдоња и најгоре прошла јер је и најдивљија, најхаотичнија постала од свих - направила је корак из пада дела творевине у целу творевину да повуче назад у небиће, нестворено.

као што ми кажемо Христос посреди нас, изјављујући најсветију везу између ближњих призивајући освећење односа Јединим Безгрешним и Чистим, тако је Ева змији послужила као мост између ње и Адама, носиоца творевине. зато је и Адам тако покушао да се ''оправда'', да Бога покуша да сурва ...

А Адам рече: Жена коју си удружио са мном, она ми даде с дрвета, те једох.

Прва књига Мојсијева, глава 3, стих 12

... правећи мост од змије преко Еве и себе ка Богу. Бог као недодирљив на грех и пад, Милостив, вади ствар из пропасти шаљући их на рехабилитацију да се спасавају својим породом опет ЖИВОТОМ који ЈЕСТЕ, нема краја, (жена се спашава децом а жена је део мужа, па се и муж спасава тако, између осталог) и касније прво обећањем изабранима а касније и само Отелотворење Јединорођеног Сина Господа Исуса Христа да понесе Крст, терет греха, творевине која је пала у смрт и побеђује је отпуштањем греха јер не осуђује народ који га распиње па онда и победом над Адом, оригиналном смрти и на крају смрт њеној у суштини побеђује Васкрсењем, обрћући смер пада ка Васкрсу целе творевине али и даље је држећи у истој благодати слободно избора и прво што уради стави покајаног грешника и светог разбојника у Рај, у исто време вадећи из Ада (не, то није исто што и пакао) првогрешне родитеље и претке наше свете Адама и Еву.

видиш ли како је Бог попалио све мостове које је змија направила, одричући нам да смо смртни већ бесмртни (без Бога нема благодати вечности, дакле по благодати смо бесмртни а не по датости као Бог), већ нас враћајући у благодат ЖИВОТВОРНОСТИ Духа Светог и да се можемо поново обожити, отпуштањем греха једући и пијући Крв и Тело Господњу у светом причешћу, учествовању на Васкрсу и подизању (у броду спасења у Литургији) целе творевине КА Богу.

дакле, није што су јели, већ што су целу творевину побили везавши јој сидро смрти да је вуче ка небићу.

Бог је жртвовао Јединог Сина, као Отац се оптужио да је Он крив за први пад, па и други, Себи је наплатио змијину и људску грешку.

е ТО је Милост и Љубав Јединог Оца нашег према свој Његовој деци.

а Суд је ништа друго него да нам се свима измери лицемерје - да ли ми уствари ЗАИСТА, ЗАИСТА желимо да обитавамо са Богом у заједници свих верних - анђела и људи. да ли смо заиста направили тај корак КА Богу, или смо и даље у заједници са змијом, непокајани.

није ни што непокајани не може да уђе у Царство, већ што би опет исто направио НЕПОСЛУШАЊЕМ, НЕВЕРОВАЊЕМ Богу а веровањем змији, радећи за њу, прељубнички.

друга је ствар што кад спадне скрама илузије у којој живимо по телесној смрти, јер сад све видимо као кроз стакло, огледало, да ли нећемо показати своје истинито лице пред Богом и пљунути Га и Његовог Сина Јединородног истоветно Му се подсмевајући пред Крстом као сви они који су га разапели и разапињу и даље. да не убројим и себе и све грешне да Га и данас разапињемо грехом, немилице.

ал то је већ прича о покајаном разбојнику и блудном сину и ОПЕТ о Милости и Љубави Оца нашег који прима сваког ко се прене у греху и Бог га чека и чека и чека и чека и чека ... зовући, зовући, зовући:

ДОЂИ И ВИДИ ДА ЈЕ ХРИСТОС ВАСКРСАО, ПОБЕДИО СМРТ И НЕМА ПРЕПРЕКЕ ВИШЕ!

Подели на овим сајтовима

није поента у НЕ ЈЕДИТЕ, већ у УМРЕЋЕШ

Pa nece umreti tek tako, i ne secam se ni da sam i rekla da je poenta u ne jedite, bez obzira na poentu, umrece jer su jeli umesto da ne jedu, umrece jer prekrsise rec da ne jedu, "umreti" je posledica od uzroka "jesti", ispada da poente=smrti ne bi bilo da nisu jeli, znaci prvo jedenje pa onda smrt (sad mi pade na pamet-danas i sutra jedemo i na Veliki Petak smo kao mrtvi  0442_feel), i zar je poenta u posledici, kad otklonimo problem sa uzrokom resavamo se lose posledice

a sad, 0442_feel.gif' class='bbc_emoticon' alt='0205_whistling' />

Подели на овим сајтовима

није поента у НЕ ЈЕДИТЕ, већ у УМРЕЋЕШ

Pa nece umreti tek tako, i ne secam se ni da sam i rekla da je poenta u ne jedite, bez obzira na poentu, umrece jer su jeli umesto da ne jedu, umrece jer prekrsise rec da ne jedu, "umreti" je posledica od uzroka "jesti", ispada da poente=smrti ne bi bilo da nisu jeli, znaci prvo jedenje pa onda smrt (sad mi pade na pamet-danas i sutra jedemo i na Veliki Petak smo kao mrtvi  crvenilo), i zar je poenta u posledici, kad otklonimo problem sa uzrokom resavamo se lose posledice

a sad, 0442_feel.gif' class='bbc_emoticon' alt='0205_whistling' />

јао бре!

поента је да није лоше јести, и није лоше што су појели (остаје питање да ли се ради о храни уопште!), већ што су покушали да се обоже без Бога !!!

то је цео Пад, а не храна аман.

храна је сва освећена, долази од Бога, чак и кад идолопоклоници приносе крвне жртве хришћанин може да једе јер ђаво нема никакву власт да нешто поквари.

последица греха непослушања је смрт, Господ ју је отклонио Васкрсом.

не капирам шта ти није јасно, нацртао сам ти  0442_feel

Подели на овим сајтовима

pa sto onda postimo (govorim naravno o hrani slava3) kad je sva hrana osvecena i od Boga, sto ti danas ne jedes to osveceno meso i mleko...sto je onda Crkva propisala da ne jedemo odredjenu hranu u odredjenim periodima, znaci da nesto jeste do te hrane, ekstra  victory78 ko je jeo posno(naravno pored svega ostalog sto cini post), bio je poslusan Crkvi; svoju (ne)poslusnost Njoj izrazavas delimicno kroz postovanje propisa o hrani (ah, kad ce vise Vaskrs, da mi predjemo sa price o hrani na dela :cheesy2:)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

pa sto onda postimo (govorim naravno o hrani 4chsmu1) kad je sva hrana osvecena i od Boga, sto ti danas ne jedes to osveceno meso i mleko...sto je onda Crkva propisala da ne jedemo odredjenu hranu u odredjenim periodima, znaci da nesto jeste do te hrane, aman  0442_feel ko je jeo posno(naravno pored svega ostalog sto cini post), bio je poslusan Crkvi; svoju (ne)poslusnost Njoj izrazavas delimicno kroz postovanje propisa o hrani (ah, kad ce vise Vaskrs, da mi predjemo sa price o hrani na dela 4chsmu1)

опет се промаља твоје буквалистичко и неке манихејска схватања о храни joooj

не мора се постити на посној храни, може и на мрсној.  dada

УВЕК испред општег правила Цркве долази лично правило које даје свештеник зарад спасења једне душе, то се зове икономија спасења.

сећаш ли се кад је владика Атанасије Јевтић дао благослов једним монахињама да једу месо не би ли се научиле да не греше душу осуђујући ближњег?  :bla:

шта би било кад би ти свештеник дао да само мрсиш, као врсту поста, да те научи основну ствар - да храна није прљава, неблагословена, није до хране већ до УЗДРЖАВАЊА?

моје лично убеђење је да не би могла ни 5 дана да издржиш само једући мрс, а ти размисли прво која је све мрсна храна и шта би ти све било као основна намирница ускраћено (а и здравствено те угрозило самим тим) кад би тако постила.

самим недостатком Ц витамина би кренули зуби да ти отпадају, добила би скорбут као некада морнари који су прелазили преко мора и океана.

само дело ПОСТА, УЗДРЖАЊА, је мера да се основно и природно задовољство храњења сведе на минимум уздржањем од хране без које се и може, али тако да се верник здравствено не угрози.

далеко је већа умност икономије посном храном постити него мрсном, јер се верник олакшава од разних ствари - преједања, бирања, умовања о храни, ...

значи, ускраћује се храна без које се може, а не зато што је месо и месни производ расло на дрвету познања добра и зла.  bendoff

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Tacno_izlozenje_vere/Damaskin27.htm

СВЕТИ ЈОВАН ДАМАСКИН

ТАЧНО ИЗЛОЖЕЊЕ ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ

27. О уживањима

Нека уживања су душевна а нека телесна. Душевна уживања су, дакле, она која припадају само души као таквој; а то су она задовољства која се тичу учења и умозрења. Телесна уживања су она која душа остварује у заједници са телом, те се због тога називају телеснима; као што су она задовољства која се тичу хране, полнога сједињавања и слично. Али, не би било могуће пронаћи уживања која припадају само телу.

Нека уживања су, опет. истинска а нека лажна: истинска су она која припадају само разуму и происходе из изучавања и созерцавања, а лажна се остварују телом и происходе из чула. А од уживања која се телом остварују нека су природна а истовремено и нужна, без којих је немогуће живети; као што су храна која надокнађује оно што је потребно организму и неопходна одећа. Нека уживања су природна али нису нужна, као што су физичко и природно полно сједињавање (јер иако она доприносе одржавању целокупног људског рода, могуће је, ипак, живети без њих, односно, девствено); нека уживања, опет, нису ни нужна нити природна, као што су пијанство, блуд и преједања која превазилазе потребе; јер она не доприносе ни одржавању нашега живота нити продужетку људскога рода, него, напротив. само чине штету. Онај, дакле, ко по Богу живи, треба да се држи уживања која су истовремено и нужна и природна, а на друго место да постави природна али не и нужна уживања, која бивају у прикладно време и уз прикладан начин и меру, док свих других уживања треба да се одрекне.

Добрим, пак, уживањима треба сматрати она која нису скопчана са тугом, нити узрокују кајање, нити чине било какву штету, нити, пак, превршују меру, нити нас умногоме одвлаче од важних дела или поробљавају.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...