Jump to content

Džulijan Asanž: Internet - pretnja ljudskoj civilizaciji

Оцени ову тему

Препоручена порука

Naše najveće sredstvo emancipacije transformisano je u najopasnijeg podupirača totalitarizma.

Julian_Assange_2010-front1-1.jpg

Pre nekoliko dana navršilo se godinu dana od kada je Džulijan Asanž, osnivač „Vikiliksa”, ušao u ambasadu Ekvadora u Londonu, gde je kasnije dobio azil. Tako se spasao od izručenja Americi koja želi da mu sudi zbog objavljivanja dela njene diplomatske prepiske. Nekako u isto vreme na svetsku scenu je stupio još jedan uzbunjivač, Edvard Snouden, koji je svojim otkrićem potvrdio Asanžove tvrdnje da je na delu sveobuhvatni nadzor telefonskih razgovora i aktivnosti na internetu. Snouden se i obratio Asanžu i „Vikiliksu” za pomoć tako da je sada uz njega na putu do njegove krajnje destinacije i pravni zastupnik „Vikiliksa”, bivši španski sudija Baltasar Garson.

Uroš Balov, osnivač izdavačke kuće „Albion buks“, koja će nakon uspeha „Neautorizovane autobiografije“ Džulijana Asanža uskoro objaviti i njegovu najnoviju knjigu „Sajferpanks: Sloboda i budućnost na internetu”, specijalno za „Politiku” razgovarao je sa Asanžom i zatražio od njega tekst o situaciji u kojoj se nalazi, Snoudenu, ali i večnoj dilemi balansa između pitanja nacionalne bezbednosti i prava na privatnost u modernom svetu. Asanž je svoj tekst naslovio sa „Metamorfoze“ i u njemu iznosi svoju bojazan od distopije, stvaranja najgoreg mogućeg društva nalik na ona opisana u romanima „1984”, „Vrli novi svet”…

„Nisu nam više potrebne alegorije i mašta kada razmišljamo o procesima i kafkijanstvu. Ono je napustilo stranice književnih dela i sada živi među nama, progoneći najbolje i najpametnije među nama.

Poslednje dve godine svedoci smo izuzetne političke radikalizacije naših društava, koja je povezana sa internetom. Njegova edukativna funkcija je neverovatna. Internet je doveo do eksplozije javno dostupnih informacija. Sa druge strane ljudi, kada razmišljaju o ’Vikiliksu’ ili o informacijama koje je razotkrio Snouden, misle da sada njihove vlade ne mogu ništa da sačuvaju. To je jednostavno glupost. Ja ’Vikiliks’ posmatram kao senku senke. Moćne grupe poseduju toliko tajnih materijala da javno dostupni podaci izgledaju kao kepec naspram ovog džina tajnosti. A samo da naglasim da smo mi do sada, u okviru informacija koje smo razotkrili, objavili preko milijardu reči.

Ovakav razvoj situacije vodi ka novoj transnacionalnoj distopiji  u razmerama koje nikada pre nisu viđene. Ona ne utiče na samo jednu zemlju u jednom regionu, već na sve zemlje u čitavom svetu. Utiče na sve zemlje u isto vreme, jer su sve zemlje na internetu. U pitanju je najveća krađa u ljudskoj istoriji. Na primer, američka Nacionalna agencija za bezbednost, najveća državna obaveštajna agencija, javno je priznala Kongresu da dnevno izvrši više od 1,6 milijardi prisluškivanja telefonskih razgovora, čitanja esemesova, mejlova, komunikacija na društvenim mrežama. O takvoj količini transfera znanja i moći, kojima raspolaže većina stanovnika planete, a u rukama je male, moćne i tajne grupe i njenih nedodirljivih prijatelja, nismo mogli ni da sanjamo. Tako je internet, naše najveće sredstvo emancipacije, transformisan u najopasnijeg podupirača totalitarizma. Pretvorili su internet u pretnju ljudskoj civilizaciji.

Razmišljam možemo li napraviti analogiju između masovnog nadzora i oružja za masovno uništavanje? Fizika nam je omogućila da stvorimo atomsku bombu, što je zatim dovelo do promene u geopolitičkim odnosima. Neke promene su bile pozitivne, dok su nas druge dovele do ivice potpune apokalipse. Ipak, na kraju su nas (sve osim Japana) regulatorne mere spasle nuklearnog rata. Sada, uz sve veću sofisticiranost uređaja za nadzor i, istovremeno, njihovu sve nižu cenu došli smo do faze u kojoj se na svakih 25 godina broj stanovnika udvostruči, dok se kapaciteti nadzora duplo uvećaju na svakih 18 meseci.

Ljudi uglavnom nisu svesni koliko im se ovo nasilje približilo, jer svi činimo razne ustupke da se ne bismo suočili sa njim. Militarizacija veza među ljudima je rezultat militarizacije sajber-prostora. To postavlja vojne i nacionalne obaveštajne službe u centar privatnih odnosa – između muža i žene, oca i ćerke, majke i sina, između prijatelja, između naših poslovnih saradnika, i naših političkih prijatelja – i stavlja ih u kontekst vojne i nacionalne bezbednosti. To je kao da imate vojnika koji spava ispod vašeg kreveta i sluša svaku reč koju uputite preko internet četa, imejla, esemesa ili u telefonskom razgovoru. I zato se ne radi samo o pacifikovanju tih odnosa, jer se za prava uvek bori, ona se osvajaju. Jedini način da budemo slobodni jeste da očuvamo integritet ljudi i da se borimo protiv nadolazeće distopije, a ako sve ostalo ne uspe, da pomognemo u njenom samouništenju.

Postavlja se pitanje koja je najpozitivnija putanja naše budućnosti. Verujem da je naša nada da imamo što više visokoobrazovanih ljudi. Ne mislim na formalno obrazovanje, već na ljude koji su duboko svesni toga kako ljudska civilizacija funkcioniše na političkom, industrijskom, naučnom i psihološkom nivou. Takođe se postavlja pitanje kako običan čovek može biti slobodan u okviru sistema? Verujem da to nije moguće. Niko od nas ne može biti u potpunosti slobodan u okviru nekog sistema. Zbog toga verujem da su jedini ljudi koji će uspeti da zadrže svoju slobodu oni koji dobro poznaju sistem u kome se nalazimo. Ljudi koji neće, kao Jozef K., smatrati da je samo bitno ne privlačiti pažnju već ćemo se zajedno boriti za našu slobodu i naše mesto u tom novom svetu. Nije izvesno da ćemo pobediti, ali nema drugog puta za nas.”

Izvor: Politika.rs

p.s. Ako sam otvorio temu na pogrešnom mjestu na forumu molim moderatore da je prebace tamo gdje misle da joj je mjesto.

Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће."

Подели на овим сајтовима

Претерује. Није интернет претња цивилизацији, него владе које га користе за надзор и разне друге нечасне работе. А савремене људе (гласаче) не разумем баш најбоље. Прво зову владу да их третира као мама, па кад влада заиста крене да их третира као мама, онда се буне. Тражили сте, гледајте. 

Подели на овим сајтовима

Ma sta ces se upisivati, to je lasica dupli agent, njemu ne treba nista verovati.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Било би добро почети користити термин теорије контразавере.

Добро, колико је људи потребно да би се стално надгледали сви мејлови на Гуглу и налози на Фејсбуку?! Па чак и да је 50% посла аутоматизовано - а више од тога не може да буде

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Čovjek ne pretjeruje, poznaje situaciju mnoooogo bolje od vas. Nadziru se telefonski razgovori svih njima zanimljivih ljudi, mejlovi, skajp, fb da ne pričam, sve ono što i klinci i odrasli kače nalazi se u nekim bazama podataka. Fejsbuk koristi i mafija, ali to je posebna priča. Pisao sam dva članka za novine o fejsbuku, od početka sam na njemu i u dušu ga poznajem.

Asanž je heroj, trebali bi ga slaviti, nanio je Americi neopisivu štetu. Čim vidim na nekom sajtu Vikiliks odmah čitam šta piše. Ne vidim šta imate protiv tog čovjeka. Zatvoren je u ambasadi godinu dana, napakovali su mu nepostojeće silovanje da bi ga se domogli. Jako sam zainteresovan za njegov slučaj i navijam da nađe azil u nekoj zemlji. A svi koji misle da Amerika skoro sve ne nadzire progledaće vrlo brzo.

Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће."

Подели на овим сајтовима

Ma sta kazes?! :lol:

Jeste heroj, al' u otkrivanju mlake vode... ja ti velim da je dupli agent, a ti kako 'oces...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

Ma sta kazes?! :lol:

Jeste heroj, al' u otkrivanju mlake vode... ja ti velim da je dupli agent, a ti kako 'oces...

Ima li kakvih činjenica u prilog toj tvrdnji, ili je u pitanju obično tamburanje. Ja sam pisao uglavnom argumentovano.

Подели на овим сајтовима

Čovjek ne pretjeruje, poznaje situaciju mnoooogo bolje od vas. Nadziru se telefonski razgovori svih njima zanimljivih ljudi, mejlovi, skajp, fb da ne pričam, sve ono što i klinci i odrasli kače nalazi se u nekim bazama podataka. Fejsbuk koristi i mafija, ali to je posebna priča. Pisao sam dva članka za novine o fejsbuku, od početka sam na njemu i u dušu ga poznajem.

Asanž je heroj, trebali bi ga slaviti, nanio je Americi neopisivu štetu. Čim vidim na nekom sajtu Vikiliks odmah čitam šta piše. Ne vidim šta imate protiv tog čovjeka. Zatvoren je u ambasadi godinu dana, napakovali su mu nepostojeće silovanje da bi ga se domogli. Jako sam zainteresovan za njegov slučaj i navijam da nađe azil u nekoj zemlji. A svi koji misle da Amerika skoro sve ne nadzire progledaće vrlo brzo.

Ja sam od početka navijao za njega, od kada je krenuo sve da objavljuje što je objavio, ali ono što zbog čega sumljam što previše pažnje posvećuje sebi i stvaranju nekog imidža u medijima. Sam pokušava da napravi od sebe heroja, a to heroji ne rade.

Kao što ni heroji to ne rade, tako ne rade ni hakeri oni pravi. Ni jedan haker koji bilo šta ozbiljno uradi neće otkriti ja sam to uradio, ja sam za to kriv. Kao što ni heroj neće sebe da veliča. 

Oni koji sebe veličaju su u oba slučaja ljudi koji tuđe zasluge žele da pripišu sebi. Sve mi je to postalo sumljivo. Iskreno sad imam mišljenje za ovu špijunažu što ga optužuju i ostalo, da on to ništa nije uradio već da su ljudi koji su sve otkrili i izbacili samo prosledili jer jednostavno ne žele da se eksponiraju a sa druge stane on želi slavu i herojstvo, savržen način da se ratosiljaš tereta, nađi budalu koja će taj teret prihvatiti.

Sa druge strane mislim da postoje i lažni izvežtaji koji služe čisto radi povećanja mediskog uticaja, neki medijski bum da izbace i ostalo, mada ne možemo da znamo šta je istina, a šta je napisano samo da bi se privukli ljudi, a jedan čovek proglasio za heroja.

I tako od vatrenog navijača za ovog čoveka, došao sam do mišljenja da je običan prevarant koji u najboljem slučaju objavljuje tuđih ruku delo u svoje ime i kupi pohvale (Nešto kao i Steva u Jabuci)

Подели на овим сајтовима

Ja sam od početka navijao za njega, od kada je krenuo sve da objavljuje što je objavio, ali ono što zbog čega sumljam što previše pažnje posvećuje sebi i stvaranju nekog imidža u medijima. Sam pokušava da napravi od sebe heroja, a to heroji ne rade.

Kao što ni heroji to ne rade, tako ne rade ni hakeri oni pravi. Ni jedan haker koji bilo šta ozbiljno uradi neće otkriti ja sam to uradio, ja sam za to kriv. Kao što ni heroj neće sebe da veliča. 

Oni koji sebe veličaju su u oba slučaja ljudi koji tuđe zasluge žele da pripišu sebi. Sve mi je to postalo sumljivo. Iskreno sad imam mišljenje za ovu špijunažu što ga optužuju i ostalo, da on to ništa nije uradio već da su ljudi koji su sve otkrili i izbacili samo prosledili jer jednostavno ne žele da se eksponiraju a sa druge stane on želi slavu i herojstvo, savržen način da se ratosiljaš tereta, nađi budalu koja će taj teret prihvatiti.

Sa druge strane mislim da postoje i lažni izvežtaji koji služe čisto radi povećanja mediskog uticaja, neki medijski bum da izbace i ostalo, mada ne možemo da znamo šta je istina, a šta je napisano samo da bi se privukli ljudi, a jedan čovek proglasio za heroja.

I tako od vatrenog navijača za ovog čoveka, došao sam do mišljenja da je običan prevarant koji u najboljem slučaju objavljuje tuđih ruku delo u svoje ime i kupi pohvale (Nešto kao i Steva u Jabuci)

Ovo se zove argumentovan post. Sa 90% toga se slažem. Jedna rečenica mi je zasmetala, inače bih dao Amin.

Подели на овим сајтовима

Jes ti ateista da ti bude sve argumentovano?

Kod ove lasice nema ni potrebe bilo sta argumentovati, pa to se vidi iz avijona...

Подели на овим сајтовима

Jes ti ateista da ti bude sve argumentovano?

Kod ove lasice nema ni potrebe bilo sta argumentovati, pa to se vidi iz avijona...

Sad još i vrijeđaš. Ideš na listu ignorisanih.

Подели на овим сајтовима

Pa reci šta, je li ovo za lažne izveštaje? :D

Ne, ovo zadnje da je običan prevarant.

Подели на овим сајтовима

Sad još i vrijeđaš. Ideš na listu ignorisanih.

Tako ti je to kad od coveka pravis idola.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...