Гости Guest Alefshin Написано Децембар 31, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 31, 2009 Кандидати: Берђајев Флоренски Фјодоров Флоровски Зењковски Соловјов Трубецкој Леонтјев Розанов Шестов Лоски Булгаков Франк Хомјаков и сви остали наравно Што се Достојевског тиче, то се махом подразумева, у том случају ко је бр. 2? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Децембар 31, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2009 А који Булгаков?Има Сергије и Михаил? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 31, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 31, 2009 ? ???? ???????????? ??????? ? ??????? ??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 31, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2009 Достојевски. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Децембар 31, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 31, 2009 Размишљах и заиста, место број један је неприкосновено: Достојевски. Синкретичност његових мисли је непоновљива. Схватање православља, тумачено кроз фантастична књижевна дела. Православље "на делу" са рајем и паклом у самом човеку. Заиста, готова свака његова реченица је мисао, вишезначна мисао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 31, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2009 Само Достојевског сматрам релевантним који је најбоље разумео православље од понуђених са листе. Можда и отац Георгије Флоровски, али и он је имао чудну мисао да хришћани нису дужни вероватни у бесмртност душе. Док су остали мање више у своје мисли уносили неке своје афинитете помешане са православљем тако да ми нису занимљиви. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Децембар 31, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 31, 2009 Слажем се...сви остали имају извесне "девијације" у размишљањима (за мене). Прочитах и више критика на филозофска дела поменутих (има доброг, има лошег). Дакле, осетљиво питање које тражи и аналитички одговор о сваком поменутом мислиоцу. Али заиста интересантно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmetterling Написано Децембар 31, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2009 Ја мислим да на овом списку недостаје Андреј Аршавин! Шалу нас трану... Могу ли ја малко да допуним питање - Колико сте књига ког од наведених аутора прочитали? Постављам ово питање јер видим да сви тако самоуверено причају о томе ко је какав, па сам се запитао, јесам ли само ја тако необразован док сви други у малом прсту држе руску философску мисао, или је посреди нешто друго. Али немојте да само Алефшин каже и да се сви сакријемо иза његове начитаности confused Ево ја ћу први да одговорим: Достојевски - сва књижевна дела (дневник нисам) Зењковски - "Апологетика" Булгаков (Михаил Афанасјевич) - "Мајстор и Маргарита" Берђајев - "Философија неједнакости" (прочитао делимично) Ето, то је све. На питање о омиљеном мислиоцу, као што видите, не могу да одговорим, јер стварно не познајем материју довољно - не могу да причам о Флоровском, на основу тога што сам слушао о њему и његовим ставовима... Али ме занима колико су други "потковани" :smiley: Следећи пут нечији цитат у потпису-бан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Децембар 31, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2009 Е Шметерлингу, питање ти је супер. На правом месту. Искрено, ја сам само чуо за све ове људе али их нисам читао..... моја необразованост и лењост су на првом месту. А великог Д (Достојевског) читам већ дуже време хронолошки, редом како је он писао. Покушавам да га студирам. Тако да не могу о њему да пишем генерално. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Децембар 31, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 31, 2009 Питање је стварно комплексно. Флоровски у "Путевима руског богословља" даје критику већине осталих. Пошто сам ја читала на руском, ако мало почекате и ако вас занима, могу нешто рећи поводом Флоровског и у чему се састојала његова критика. Ова тема свакако треба да постоји...па полако. Деда, ту сам confused, ало ми дате благослов да припомогнем. Моје знање језика и верујте колико даје, толико спутава :smiley: Наиме "Путеви" су поодавно доступни на руском језику и стога читљиви...као и критике осталих. http://www.vehi.net/florovsky/puti/000.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 31, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 31, 2009 ??? ?? ?????? ???? ???? ? ????? ????? ??????? ???? ????? ????????? ???????? ?? ???????????? ???? ?? ?? ???? ?????????. ???? ?? ???????? ??? ?????????, ????? ?? ???? ????? ?????? ???? ?????? ?????????????. ?? ????? ?? ?? ?????? ? ????? ?? ????? ?? ??? ?? ???????? ? ?????, ? ???????? ?????. ? ??? ?????? ?? ?? ????????? ???????? ????????? ???? ?? ????? ????? ?? ?? `?? ?? ??????? ???????, ? ?? ???????? ??????`. ?????? ?? ????? ????? ???????? ? ????? ??? ????????? ???. ??????, ???????, ????????, ???????? ???. ??? ?? ???? ????? ???? ???? ??????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Децембар 31, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 31, 2009 ??? ?? ?????? ???? ???? ? ????? ????? ??????? ???? ????? ????????? ???????? ?? ???????????? ???? ?? ?? ???? ?????????. ???? ?? ???????? ??? ?????????, ????? ?? ???? ????? ?????? ???? ?????? ?????????????. ?? ????? ?? ?? ?????? ? ????? ?? ????? ?? ??? ?? ???????? ? ?????, ? ???????? ?????. ? ??? ?????? ?? ?? ????????? ???????? ????????? ???? ?? ????? ????? ?? ?? `?? ?? ??????? ???????, ? ?? ???????? ??????`. ?????? ?? ????? ????? ???????? ? ????? ??? ????????? ???. ??????, ???????, ????????, ???????? ???. ??? ?? ???? ????? ???? ???? ??????????. ???? ?? ?? ?? ?? ?? ??????? ?????? "??????????" ?? ?????????? ?????? ???????, ?????? ???? ???? ??????????... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 31, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 31, 2009 ???????? ????? ??? ??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 31, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 31, 2009 Иначе, понуђени мислиоци су само оквир, можете навести кога год хоћете, ово је само неки ужи избор. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 31, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 31, 2009 О мислиоцима које сам поменуо и о некима које нисам квалитетно је писао и Павле Евдокимов у књизи `Христос у руској мисли` из које можете прочитати неке делове овде, на блогу старог ми знанца са Видовдана који се често потписује као `Светлост Востока`. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука