Jestira Написано Јул 19, 2010 Пријави Подели Написано Јул 19, 2010 Mesate vremenske periode pre i posle Hriscanstva kod Srba. Ovde je rec i dobu PRE nego sto su Srbi prihvatili Hriscanstvo, dakle o paganskom dobu. али поента је да Срби нису остварили свој историјски идентитет као пагани. Како не схватате да ми не знамо да ли су Срби-пагани учинили нешто добро, нешто напредно, нешто лоше или накарадно, да су учинили ИШТА. Mozda mi i ne znamo, ali stariji izvori znaju. Da li vam je poznat "Zedlerov Lexikon" iz 1732. godine? DUM SPIRO, SPERO. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jestira Написано Јул 19, 2010 Пријави Подели Написано Јул 19, 2010 To nije naučna istorija, i takvih imamo širom Evrope tog vremena. Takva fantastična istorija bila je čak pravilo, da ne kažem zakon. Francuzi su na primer tvrdili da su direktni potomci Trojanaca i da su Hektor, Paris i drugi bili drevni Francuzi.. Ili Poljaci pošto ovde imamo Zavišu, Poljaci su tvrdili da su potomci Sarmata i da su vladali skoro celom Azijom. Logično da su srpski pisci, naučeni evropskom prosvetom 18. veka, morali da dodaju svoje da bi, koliko je bilo moguće, Srbe podigli na isti nivou. Pogledajmo samo kako su prikazivali Dušanovo carstvo - ono je obuhvatalo svu Hrvatsku, Bosnu, Dalmaciju, Slavoniju, pa celu Bugarsku i Grčku, a kod nekih i Rumuniju; jedino Konstaninopolj/Carigrad je ostalo vani Dušanovog carstva. Ali ovo je bilo sasvim normalno za ono vreme... Zato treba konsultovati izvore drugih drzava i njihov pogled, a ne samo se vrteti u krug u poznatom okruzju. DUM SPIRO, SPERO. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 19, 2010 Пријави Подели Написано Јул 19, 2010 Meni je Deretić na nivou Miroljuba. A jeste li znali da se Stefan Nemanja prvobitno krstio kao katolik? A varvarske zaostavštine paganske religije starih Slovena možemo videti svuda... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Јул 19, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јул 19, 2010 Meni je Deretić na nivou Miroljuba. A jeste li znali da se Stefan Nemanja prvobitno krstio kao katolik? A varvarske zaostavštine paganske religije starih Slovena možemo videti svuda... Milos Obilic - Boj Na Kosovo (Battle of Kosovo) (English Subtitles) Лаушевић у улози Обилића овде каже " Пастир је био и два пута крштени Велики Жупан Стефан Немања ". Иначе то је опште-познато. Ово друго нећу да реплицирам да се не оде од теме. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Јул 19, 2010 Пријави Подели Написано Јул 19, 2010 Ehm, ovo sa Nemanjom nismo znali.. Mislim, mi smo Pravoslavci, odakle mi da znamo da je rimokatolička Crkva bila prva koja je ustanovila jednu pomesnu Crkvu za Srbiju, onomad 1089. godine sa barskom arhiepiskopijom. Ili da je kralj Mihailo 1077. godine postao prvi srpski kralj, dobivši krunu od pape.. Ili da je Stefan Prvovenčani takođe dobio kraljevsku krunu prvo od pape... Ili da je po majci Srbin Gejza II bio rimokatolički kralj Ugarske .... Ili da nam je Jelisaveta bila rimokatolička kraljica Poljske i Ugarske, odakle ovo da znamo. Mi smo samo Pravoslavci. Шалу на страну, ово су сурове истине; јер је небројено много Срба римокатоличке вероисповести...међу њима су и Анте Старчевић-утемељивач усташке идеологије (Србин по мајци), Давор Периновић-први председник ХДЗ БиХ (Србин по оцу, крштен у Православној цркви). Шта је поента? Да не бежимо много од теме, поента је да српски ентитет нужно иде уз православну веру. Срби који су, силом или милом, примили другу веру, остајали су Срби евентуално 2-3 генерације, пошто су се утопили у други национ. Колико само Дубровчана у својим домовима има православне иконе од предака, и свесни су да су српске крви, па се опет без помпе изјашњавају као Хрвати. Колико сам овде износио слика мухамеданских Срба, који су чак и на улицама 1940. срдачно поздрављали блаженопочившег патријарха српског Гаврила, који су били уз Дражу и равногорце...па опет: довољно је било да се појави Химлер са идеологијом "Муслимани су чисти Илири-Аријевци" и комунисти који 1971. год дају муслиманима статус конститутивног народа. Једино Срби примањем православља нису постали Грци; што сведочи да православље јесте једина српска вера, и да су Срби искључиво православци. Узалуд превртати историјске чињенице, узалуд доказивање најчвршћим аргументима да тзв. Бошњаци јесу већином исламизовано српско становништво (мањим делом хрватско) када Мустафа Церић загрми "Турска, мајчица наша!" и разуларене масе крену за њим. Има случајева да се неки данашњи муслиман или католик изјашњава као Србин, али они се могу набројати на прсте једне руке. Сакате руке. "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 19, 2010 Пријави Подели Написано Јул 19, 2010 Meni je Deretić na nivou Miroljuba. A jeste li znali da se Stefan Nemanja prvobitno krstio kao katolik? A varvarske zaostavštine paganske religije starih Slovena možemo videti svuda... Смешно и крајње анахроно је говорити о "римокатолицизму" пре XV века, када су још увек постојале реалне наде око могућности уједињења (многи су потписали Флорентинску унију). Датум од 1054 људима онога доба се није чинио толико значајним, као рецимо IV крижарски поход и освајање Цариграда 1204. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 19, 2010 Пријави Подели Написано Јул 19, 2010 Meni je Deretić na nivou Miroljuba. A jeste li znali da se Stefan Nemanja prvobitno krstio kao katolik? A varvarske zaostavštine paganske religije starih Slovena možemo videti svuda... Смешно и крајње анахроно је говорити о "римокатолицизму" пре XV века, када су још увек постојале реалне наде око могућности уједињења (многи су потписали Флорентинску унију). Датум од 1054 људима онога доба се није чинио толико значајним, као рецимо IV крижарски поход и освајање Цариграда 1204. Pa zašto? Nosi li taj naziv od podele 1054. ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Јул 19, 2010 Пријави Подели Написано Јул 19, 2010 Trebalo bi ispitati zašto je to tako, i da li mi pravoslavni Srbi nosimo isto jedan svoj deo odgovornosti. Naravno da jedna ideologija može da učini da jedan narod počne da odbija sopstveni narod, kao primer imamo komunističku Nemačku gde je zvanično važilo da postoje dve nemačke nacije, jedna u zapadnoj, u "kapitalističkoj" Nemačkoj, i jedna u istočnoj, u komunističkoj Nemačkoj, i ne mali broj Nemaca u istočnoj Nemačkoj zaista je sa svom dušom mrzeo Nemce iz zapadne Nemačke. Ali ipak, možda nije u redu da za sve tražimo izgovoru u drugima. Свакако! Ето ти примера: након што је почивши краљ Александар сменио Николу Пашића са места председника Владе и на ту позицију поставио Љубомира Давидовића, који је ушао у коалицију са муслиманском странком из Босне (ЈМО). Након тога, прва, уједно и највећа српска национална и грађанска странка, Радикална странка, креће у пропаганду против новог председника штампајући летке Давидовића са црвеним фесом, јер у Владу дозива муслимане. Такође, не да није у реду да за све тражимо изговор у другима, већ смо генерално за већину ствари ми одговорни. Анационални југословенски комунизам, иако проваљено потурен од стране Савезника као Черчилово "поклонче" Стаљину, за одржавање морао је имати потпору у народу. А тај народ су ето чинили- барем на папиру православни Срби. Добро се зна да су највећи касапини и нељуди, који су и учврстили комунизам који је Бошњаке, Македонце и Црногорце "почастио" новим нацијама, били управо Срби- Слободан Пенезић Крцун, Лека Ранковић, Петар Стамболић, Милош Минић и други монструми. Опет, постоје и бројни докази да су равногорци поклали сувише муслимана на подручју Рашке, тј. Санџака...свакако да је превасходна одговорност наша. "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 19, 2010 Пријави Подели Написано Јул 19, 2010 Meni je Deretić na nivou Miroljuba. A jeste li znali da se Stefan Nemanja prvobitno krstio kao katolik? A varvarske zaostavštine paganske religije starih Slovena možemo videti svuda... Смешно и крајње анахроно је говорити о "римокатолицизму" пре XV века, када су још увек постојале реалне наде око могућности уједињења (многи су потписали Флорентинску унију). Датум од 1054 људима онога доба се није чинио толико значајним, као рецимо IV крижарски поход и освајање Цариграда 1204. Pa zašto? Nosi li taj naziv od podele 1054. ? Нико од озбиљних историчара не сматра више 1054 за датум раскола, тим пре што је повод био апсурдан. У случају крштења великог жупана Немање питање је више било административне природе и ингеренција барске надбискупије наспрам рецимо охридске архиепископије. И даље је постојала идеја да су неспоразуми Рима и Константинопоља били привремени (као и много пута пре). Та административна трка између две патријаршије, око покрштавања на нашим просторима је започела још у VIII веку, током епохе иконоборства. Ситуација је била исувише комплексна да би се олако могло рећи да је крштен као "католик" а да таква изјава има макар и приближно значење ономе што бисмо данас помислили да рецимо престолонаследник Александар Карађорђевић "прихвати римокатолицизам." Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Јул 22, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јул 22, 2010 ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пивопија Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Не мислим да је Паганизам секта, али мислим да тема припада овде. ПАГАНИЗАМ односно РОДНА ВЕРА која је све чешћа појава код србских националиста. Паганизам је, веровали или не, доста распрострањен и код србских националиста! Дуго сам проучавао ту појаву, и заиста је широка. Као прво, национал-социјализам је у Србији данас у порасту. Нећу да причам о организацијама, али погледајте по ЈуТубу, огроман је број НС група. Неке своде своје песме на величање србства, док неке стижу и до песама о Рудолфу Хесу и Хитлеру (песма од РеволтБГД о Хитлеру: Он је наш Бог, он је наша светиња, а Бела Европа земља једина). И национал-социјалисти нису јединствени по многим питањима, па и по питању религије. Постоје Православци, Пагани, и атеиси, тј, они који мисле да је битна нација, а вера је споредно. Пошто се овде води прича о Паганима, треба рећи да се он јавља и ван НС-а. Имате блек-метал групе, оне се деле на сатанистичке и паганске. Једна од напопуларнијих србских паганских блек метал група је The Stone. Да не бих ја много причао о томе, само погледајте њихов МајСпејс: http://www.myspace.com/thestonehorde Елем, то су по мени чисти позери, и сами видите да то више вуче на сатанизам. Прво, гарантујем да ни један од њих не верује да ће га кад умре на небу чекати Перун. Као друго, Стари Словени би се постидели кад би видели ко се данас везује за њих. А, да се вратимо НС-у. На овом каналу можете наћи доста снимака који говоре о Родној Вери: http://www.youtube.com/user/StariSloven Једна од најпопуларнијих паганских песама је песма горе поменутог Револта: Revolt BGD - Perunov Bes Они дакле сматрају да је ова вера изворна и да треба да се вратимо ''вери наших предака''. У неку руку, то јесте тачно, али заборављају да је огроман део србске историје хришћански, да смо као нација прихватили у потпуности хришћанску културу, да су сви славни врладари били Православци, да су се сви славни ратови водили за веру, да нас је Православље одржало као нацију. Ово је одговор једног од Пагана када сам га питао зашто верује у Словенске Богове: ''Већина правих националиста нису православци већ су родоверни,православци су углавном ови данашњи клинци ложачи што се ложе на криминал,хулиганство и сличне глупопсти.'' Е, таквом ставу криви смо сами! ''Време долази када ће људи полудети, и када виде некога ко није полудео напашће га говорећи: ''Ти си луд, ти ниси као ми''.'' Ава Антоније Египатски https://www.facebook.com/smrt.svetu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 То је сад много "популарно". Чак сам упознао једног свећеника који је свашта причао. Надам се да није био присебан. И то није секта. Елемената паганства има у разним сектама.Али ако имају организацију и култ и гуру'а можемо причати о секти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Пре свега осврнућу се на последњу реченицу - хулигани и сл. екипе нису православци. То што се они тако изјашњавају је њихово право, али то што и како они раде и размишљају од њих чини православце колико и мене Ескимом. Све претходно се односи и на нацисте, фашисте и све друге којима се мисао креће у границама крви и тла, а Бога помињу про форме или због тога што мисле да ће привући нове чланове. Тако да по томе, иако можда не верују у Перуна, и они спадају у пагане. Клањају се нацији, земљи, а сетимо се да је највећи устанак неопаганизма био са успоном нацизма, с тим што се нацизам свесрдно окретао германским боѕанствима, рунама итд. Анализа зашто је тако боље препустити социолозима, али чињеница је да се у времену духовног беспућа млади прихватају разних ''учења'' не би ли се остварили. То је најлакше у тим годинама учинити у групама, да не кажем ''чопоративно''. Можемо дискутовати о томе колико су ти пагани бројни. Мишљења сам да су то минорне групе. Њихово учење је познато и не мислим да од њих прети нека опасност, осим што могу неку изгубљену душу увући и те њихове празне и погибељне приче. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Ја сам имао веома незгодне дискусије са паганима. Наиме, они користе сваку прилику да нам покажу како је Христос лажни Бог јевреја који је наметнут нама словенима whackado Даље нас сматрају људождерима јер примамо крв и тјело Христово. Даље мисле да је Христос преварант неки. Једноставно није им јасно како неко у 21. вијеку може да вјерује "бајкама са блиског истока". whackado-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':)' /> На крају сам прекино дискусије јер не вреди са таквима уопште разговарати о вјери. Све у свему, јавно се представљају као толерантни. Али у дискусији са вјерником користе разне манипулације и увреде. Воле да се служе речима америчког расисте Дејвида Лејна који је Христа сматрао сином јеврејске проституке. Христа назива "малим јеврејом"... Жалосно је што и православни национал-социјалисти готиве Лејна. Мада тај Лејн је истраумиран од једне фундаменталистиче протестантске породице која га је усвојила...вјероватно због тога је замрзео Христа. Ово углавном важи за национал-социјалисте који су пагани. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vozd Jovan Pogani Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 Sve ce Perun da vas kazni... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука