ђакон Владислав Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Pa u tome i jeste stvar - koga briga kako su se nekad zavrsavale? Ljudi su usvojili vremenom (izmenjene) verzije koje imaju smisla. Sta je bilo pre toga moze da interesuje knjizevne kriticare, a ne decu i prosecnog citaoca... Јако је битно како се бајка завршава. Бајке су поучне приче за васпитање, упозоравају децу на опасности. Униформни завршетак "живели су срећно до краја живота" је језив. Након низа неодговорних поступака, актери бивају награђени а не кажњени. Црвенкапа нпр. Црвена капа означава полну зрелост, и мајка је шаље у шуму тј живот да однесе баки - поштовање предака - колач и вино - слава- и да не скреће са ПРАВОГ пута -ПРАВОСЛАВЉЕ-да бере цвеће- искушења јер ће је појести вук - тј ђаво. И ако то не послуша, нема места хепиенду. Завршетак је мнооого битан: упркос свему, искушењима, својеглавости, непослушања, долази Ловац=Христос који ће распорити вука=смрт и из утробе извадити све=васкрснути а све зарад љубави према онима са којима живимо! Није све тако црно - напротив!!! Gordana ., Анастасија and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ђакон Владислав Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 И шта то обично диже из мртвих када неко попије или поједе неки отров? Пољубац=љубав!!! У љубави нема смрти. Лидија Миленковић, ВИЛМА and Анастасија је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Ne mislis valjda ozbiljno? Da, što? Majka šalje kćerku u šumu (u svet u kome vrebaju mnoge opasnosti), sa zadatkom da odnese kolač baki (poštovanje predaka), i da ne skreće sa pravog puta (put pravoslavlja-hrišćanstva) da bere cveće (iskušenja) ... ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 To svakako nije tvoje da odredjujes ko je u necemu kompetentan, narocito sto ni izbliza ne poznajes sagovornike. Drzimo se teme. Mene zanima kako je moguce da brojne generacije dece odrastu zdravo uz ove bajke, da ih citaju/gledaju sa odusevljenjem, a ti sad tvrdis da su one prosto podmukle? . Inace, iako nisam nista citao bas na ovu temu, ipak se itekako bavim psihologijom na svoj nacin... Е, видиш, овако овим питањем можемо да дискутујемо, а не квалификацијом - ово је глупост и слично. Како је могуче да одрастају здраво...па то је сад питање....оставља то последице на ставове које формирамо. Пошто смо их усвојили као своје, не видимо у њима ништа лоше, што не значи да су здрави. Широка је то тема а ја треба рано да устанем, али радо ћу ти одговорити потанко на питања везана за дечију психологију неком другом приликом ако те буде занимало да чујеш, без унапред одбацујућег става. t1007 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Tako mozemo dati naknadno objašnejnje i Priče o Uspavanoj lepotici, u smislu Pesme nad pesmama, da je princ ili kralj ustvari Gospod koji svojom božanstvenom ljubalju vaskrsava nevestu tj. Crkvu. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Бајке уз које сам одрастала, и уз које сам и сама подизала децу, попут ових о којима говоримо, су имале за циљ да нам покажу да доброта и мудрост побеђују злобу и бахатост, као и да неопрезност (кад Снежана узима отровну јабуку ), непослушност (ЦРВЕНКАПА), лењост (ТРИ ПРАСЕТА), и сл. могу да нас увале у невоље, али да исправивши своје грешке можемо да се вратимо на прави пут, и спасимо се од вука, вештице, змаја и сл. Што се тиче неких новијих цртаних филмова, а посебно видео игрица, попут ГТА, КАНТЕР, и сл. сместа бих их забранила, јер децу подстичу на насиље, и ремете им систем вредноси. (Ово гледам сваког дана на послу) ВИЛМА and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 2 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 И шта то обично диже из мртвих када неко попије или поједе неки отров? Пољубац=љубав!!! У љубави нема смрти. Извиннте али мислим да није добра порука дечацима да смеју да љубе девојчице ако су онесвешћене, мртве или из било ког другог разлога не дају свој пристанак за тако нешто.... Благовесник and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 2 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Branko kockica je dao dobar kraj crvenkapi, lovac nije ubio vuka, već se vuk promenio i postao dobar Gordana . and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Šteta samo što sad ima toliko crtaća pa deca uglavnom gledaju, a ne čitaju. Nedovoljno crtaca ima. Gde su jezivi crtaci sa Gogoljevim pricama, na primer? Ja sam posle Bakshijevog Gospodara prstenova bio opcinjen, pa sam progutao Tolkina. Gde su crtaci po knjigama iz edicije Plava ptica? Umetnosti nisu konkurente, problem su radovi slabog kvaliteta. Ko se zali na rdjav uticaj plesa, muzike, slikarstva, arhitekture... na zainteresovanost dece za citanjem i mastanjem? Tek kad vide Gaudija ljudi se oduseve, zasto sam odrastao u 4 zida, zasto nisam bio obavijen jednim oblim zidom? Da li vrata stvarno moraju da budu uspravni pravougaonik? Sva sreca da je bilo textualnih avantura na kompjuteru (http://www.lemon64.com/?game_id=1348 , http://www.lemon64.com/?game_id=2883, http://www.lemon64.com/?game_id=763 ) pa sam bio motivisan da naucim jezik, tekstovi iz udzbenika engleskog su bili ustogljeni i beskrajno dosadni, falile su mi uvrnutosti iz Beti Bup crtaca i preterivanja Teksa Averija, sve sam prevodio u slike. Crtaci su me ushiciavli na keca, a Muzicki tobogan je bio najdosadnija emisija koja je postojala. Ukratko, nije svaka umetnost za svakoga. Tekst je dominantan oblik sporazumevanja i izrazavanja, ali za neku decu je to nuzno zlo. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Da, što? Majka šalje kćerku u šumu (u svet u kome vrebaju mnoge opasnosti), sa zadatkom da odnese kolač baki (poštovanje predaka), i da ne skreće sa pravog puta (put prvaoslavlja-hrišćanstva) da bere cveće (iskušenja) ... Same ove price su vec krajnje univerzalne i covecanske. Ne vidim razlog da usitnjavamo i komplikujemo ono sto je vec jasno i ocigledno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ђакон Владислав Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 И шта то обично диже из мртвих када неко попије или поједе неки отров? Пољубац=љубав!!! У љубави нема смрти. Извиннте али мислим да није добра порука дечацима да смеју да љубе девојчице ако су онесвешћене, мртве или из било ког другог разлога не дају свој пристанак за тако нешто.... Шта рећи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Ne vidim razlog da usitnjavamo i komplikujemo Nije to ni ustinjavanje, ni komplikovanje, ako dajemo hrišćansko objašnejnje tih bajki, kao što je vec veoma uspešno odradjeno sa - Mali princ. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Извиннте али мислим да није добра порука дечацима да смеју да љубе девојчице ако су онесвешћене, мртве или из било ког другог разлога не дају свој пристанак за тако нешто... Odakle li samo izvlacis ovako katastrofalne zakljucke?!... shok Анастасија је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Nije to ni ustinjavanje, ni komplikovanje, ako dajemo hrišćansko objašnejnje tih bajki, kao što je vec veoma uspešno odradjeno sa - Mali princ. Mali princ je napisan od starta kao hriscanska prica. Ove ostale bajke su drugacije nastale, drugacije su dobile danasnji oblik. Od njih je sasvim dovoljno sto su vremenom dovedene dotle da daju jednu jasnu opstecovecansku poruku. Ako bismo pravili neki red, ove bajke bi prakticno bile kao dobar uvod u Malog princa, ali ne i u rangu sa njim. Kao sto klasicna muzika jeste izvrstan uvod u duhovnu muziku, ali nije isto sto i ona... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Odakle li samo izvlacis ovako katastrofalne zakljucke?!... shok Опет ми лепиш етикету, да је катастрофалан закључак, из простог разлога што одбијаш да погледаш на бајке и цртаће из неког другог угла до дечијег. Па ја онда тебе да питам, шта то теби даје право да тако одговориш ако ниси поткован другим знањем до дечије фасцинације? https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука