Никола Попмихајлов Написано Јун 6, 2013 Пријави Подели Написано Јун 6, 2013 Трећи глас црквене музике је засигурно најједноставнији глас. Читав опус гласа смештен је у само један јединствени напев. Све песме тог напева крећу се мање‐више у истом, не много великом опсегу, без много варијација. Далеки предак трећег гласа црквене музике налази се у античком фригијском модусу. Име је добио по античком Фригијском народу и њиховој краљевини Фригији која се налазила на територији Мале Азије. Хомер их је сматрао савезницима Тројанаца. Најпознатији Фригијац је свакако антички краљ Мида који је својим додиром све претварао у злато. Краљ је по древној легенди учио музику лично од Орфеја. Осим фригијског модуса, фригијском народу приписује се и проналазак древног дувачког инструмента аулоса (кавала). Фригијски модус је у антици сматран војничким напевом. Стога се његов карактер представља као победнички, мужеван и ратнички. Антички писац Атенеј каже да војничке трубе и бојни инструменти свирају у фригијском модусу, односно у трећем гласу. Трећи глас се истовремено одликује и топлином и чврстином, а у људској души ствара осећај неизрециве радости и притајене наде. Следећи стихови се приписују светом Јовану Дамаскину: Мада си трећи, но с мужеским трудом Сличан си, Трећи, првоначелнику. Проста и лака, и мужевна сасвим Песма је твоја, и стога си славан. На челу пука ти си истобројног Пуку прикладни, и скројени складно. https://soundcloud.com/choir-moisey-petrovich-1/vozvateljni -Владимир-, Хелена Вујовић, Александрида and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Јун 6, 2013 Пријави Подели Написано Јун 6, 2013 može li se ovo nekako skinuti na komp? PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Попмихајлов Написано Јун 7, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2013 Страхиња, покушај да скинеш, нисам сигуран да ли може. Ако не успеш, те и друге песме могу се купити на диску у књижари Благодарник у Београду. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Јун 7, 2013 Пријави Подели Написано Јун 7, 2013 Може да се скине. Притиснути Listen on Soundcloud.com, па онда кад се отвори сајт. притиснути стрелицу наранџасту испод фајла. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јун 7, 2013 Пријави Подели Написано Јун 7, 2013 Ја сам увек за куповину диска није то нешто скупо али се на тај начин и помажу хорови Поздрав Никола из Ражане (тамо где се кува добар купус) PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Јун 7, 2013 Пријави Подели Написано Јун 7, 2013 Страхиња, покушај да скинеш, нисам сигуран да ли може. Ако не успеш, те и друге песме могу се купити на диску у књижари Благодарник у Београду. brate moj ja sam ti od Beograda kao od meseca, pošto se dobro snalazim na netu našao sam kako da skinem, da ovde ima da se kupi vaš CD kupio bih ga, jer jako volim da slušam vaš hor, predivno pevate! PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Попмихајлов Написано Јун 7, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2013 @Валентина Купус је био фантастичан. Поред њега, месо није ни потребно. Али осим купуса још више памтимо ваше гостопримство. PredragVId and Макрина је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јун 7, 2013 Пријави Подели Написано Јун 7, 2013 PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 7, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јун 7, 2013 Никола, ово је фантастично! PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душка Написано Јун 7, 2013 Пријави Подели Написано Јун 7, 2013 Kod mene neće da se pokrene plejer. Pokrenem ga i pjeva jednu sekundu i pauzira se i tako stalno svake sekunde PredragVId је реаговао/ла на ово 1 "Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."Старац Пајсије Светогорац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 ovo što se peva posle gospodi vozvah, gde da nađem tekst? Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Попмихајлов Написано Јун 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 10, 2013 @ Страхиња Текст стихова после Господи возвах налази се у часослову на вечерњој служби, после Господи возвах. Candy Butcher је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Јун 10, 2013 Пријави Подели Написано Јун 10, 2013 Може да се скине. Притиснути Listen on Soundcloud.com, па онда кад се отвори сајт. притиснути стрелицу наранџасту испод фајла. Да би ово могло да се скине , мада ја нигде не видим наранџасту стрелицу испод фајла , да ли треба бити регистрован ? Хвала ! ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Јун 10, 2013 Пријави Подели Написано Јун 10, 2013 Да би ово могло да се скине , мада ја нигде не видим наранџасту стрелицу испод фајла , да ли треба бити регистрован ? Хвала ! može na guglu imaš downloader za ovaj sajt ja sam preko njega skidao Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Јун 10, 2013 Пријави Подели Написано Јун 10, 2013 evo http://sounddrain.com/ Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука