Гости Guest Написано Октобар 13, 2013 Гости Пријави Подели Написано Октобар 13, 2013 Lepo odrađeno...baš zanimljivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 14, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2017 Купила сам малу справу која служи за ткање, за израду краћих тканина...Све што о ткању знам...штап пролази испод и изнад сваког другог врапа или како се већ каже...Желела бих велики свој разбој, да урадим неке лепе ствари у кући, али и ово ће ми узети од времена...И тако, желим да изаткам један мали ћилим, да се не познаје место на коме саставим...са простијим шарама...што се тиче боја, црвено, загасито плаво, бело...боје из детињства. Ако имате времена, искуства и знања на ову тему, поставите текст, неку шему за израду мотива, а нешто ћу сама да исцртам кад савладам градиво, ако савладам. фото Тања1 Ручно ткање је, као један од старих заната, веома присутно у нашој традицији. Некада се у свакој кући налазио дрвени разбој за којим су ткаље проводиле сате, стварајући мотиве који су обележје српског фолклора. Е па одох да се учим. PredragVId, Кратос, Sanja Т. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 14, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2017 И да се похвалим да учим штрикати и хеклати, али је ово све од прошле године. Највише ме привлачи ткање, хеклање можда неку капу, шал урадим, штрикање иде у историју. фото Тања1 Vesna Milovic, Војвода7, Sanja Т. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Јануар 14, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2017 Други пут, у једном дану - БРАВО Тања! Само настави, поносно ћеш да гледаш на свако своје дело... на крају. Тања1 and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 15, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2017 On 14/1/2017 at 22:28, Сања Т. рече Други пут, у једном дану - БРАВО Тања! Само настави, поносно ћеш да гледаш на свако своје дело... на крају. Хвала Сања, надам се да хоћу, али прво у овоме правцу морам да се организујем уметнички, у потрази сам за орнаментом: "шара", склад боја и облик, онаква каква је и прилагођена за, на пример, за ћилим, да није са какве прегаче, зубуна или чарапе... желим да урадим серију, ручно ткан покривач и прекривач, ћилим и јастук...ту од самог почетка битно је размислити...тражим што старије српске шаре. Када одаберем поставићу на овој теми (ако будем присутна на сцени). Шаре за краљеве и цареве http://www.politika.rs/scc/clanak/144173/Sare-za-kraljeve-i-careve Vesna Milovic, Volim_Sina_Bozjeg, PredragVId and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 15, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2017 ЕТНОГРАФСКО НАСЛЕЂЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ Етнографска збирка музеја у Приштини: Платно ткано, мараме, капе, оглавља, челенка, шубара, перјанице, пешкири...https://books.google.rs/books?id=5GYdBAAAQBAJ&pg=PA85&num=10&hl=sr&source=gbs_selected_pages&cad=2#v=onepage&q&f=false PredragVId and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јануар 15, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2017 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јануар 15, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2017 Published on May 19, 2014 Da biste se naučili da tkate morate imati razloga za to, zatim razboj i sve što treba da biste tkali neki materujal. Inače samo tkanje nije komplikovano, ali je zato priprema mora trajati duže. Ali kod svih poslova priprema je uvek problem. Ali pogledajte ovaj video snimak pa ćete nešto naučiti. Pored razboja treba imati i SUKALO tako se kod nas zove za motanje konca na cevku (na početku snimka). Iskreno da vam kažem da i ja neznam kako se nazivaju svi delovi razboja,ali znam da skoro svako domaćinstvo je nekada imalo razboj. Srećno vam bilo. Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Војвода7 Написано Јануар 15, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2017 Bas fina tema, steta sto nije aktivnija... On 1/14/2017 at 20:31, Тања1 рече Купила сам малу справу која служи за ткање, за израду краћих тканина...Све што о ткању знам...штап пролази испод и изнад сваког другог врапа или како се већ каже...Желела бих велики свој разбој, да урадим неке лепе ствари у кући, али и ово ће ми узети од времена...И тако, желим да изаткам један мали ћилим, да се не познаје место на коме саставим...са простијим шарама...што се тиче боја, црвено, загасито плаво, бело...боје из детињства. On 1/14/2017 at 21:07, Тања1 рече И да се похвалим да учим штрикати и хеклати, али је ово све од прошле године. Највише ме привлачи ткање, хеклање можда неку капу, шал урадим, штрикање иде у историју. Nadam se da ces nam pokazati cilim kad bude gotov, a naravno i ostale radove. PredragVId, Тања1 and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јануар 15, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2017 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јануар 15, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2017 Опростите. Ево нешто и о ткању. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 15, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2017 пре 11 минута, PredragVId рече Седела сам за оваквим једним разбојем, али баки у крило док је ткала. Хвала за видео линк...да се занат не затре. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јануар 15, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2017 За почетак, најбоље је почети од најлакшег. А најлакше су крпаре. Просте тканице са простим шарама. Бољи разбој можеш купити на http://www.razboji.co.rs/modeli-razboja-za-rucno-tkanje.aspx . Vesna Milovic and Тања1 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 15, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2017 Направите јастук, од остатака тканих ћилима са зида које имате у кући... http://johannekohlmetz.dk/2016/11/diy-ide-lav-din-egen-kelimpude-af-gamle-vaegtaepper/ опшијте ивице тканине да држи стране, око 1 центимертар шав скроз око ивица, али оставите око 10 - 20 центиметара несашивено , тако да можете окренути унутра и пунити јастук, а онда ручно сашити мали отвор. Воила! Врло једноставно. Направила сам горе јастук за око 20 минута - највише. PredragVId and Vesna Milovic је реаговао/ла на ово 2 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 15, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2017 1 hour ago, PredragVId рече Бољи разбој можеш купити на http://www.razboji.co.rs/modeli-razboja-za-rucno-tkanje.aspx . Може се ткати на много различитих начина, на предњи или задњи точак за бицикл или точак од воловских кола, у свету постоји много врста ткања од најпримитивнијег до високо напредног, али увек ручно. Примитивно ткање, древна рукотворина Скоро у целом свету су пронађени остаци тканих комада. http://www.nexer.dk/paa-centeret PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука