Душка Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Ovako, već duže vrijeme želim da se obratim ovim putem za nekim odgovorima. Znam ja da bi mi na njih trebao odgovoriti parohijski sveštenik, ali nekako kad dodjem da se ispovjedam ili razgovaram sa njim nekako pola stvari od muke zaboravim. Evo šta je problem. Kratko i jasno, u zadnje vrijeme sam skoro pa prestala da živim. Neke stvari koje sam dosada radila, tipa, smijeh, druženje, blago šminkanje, nošenje visokih štikli uz normalnu odjeću ne naravno nešto prosto, sada sam potpuno prstala raditi i ponekad kad bih nešto od toga uradila pomislim to je grijeh ne radi to. Čini mi se da je neko na ovom forumu imao slično iskustvo i voljela bih kada biste mi pomogli. Smatram da sam jako mlada da bih se zatvorila u kuću i postala podvižnik, jer imam tek 24 godine, muža i dvoje djece. Jedini moj izlazak je postao u crkvu i ne dao Bog doktoru, i ako baš, baš muž hoće negdje da odemo, ili neki od prijatelja insistira. Da ne pričam o odnosima sa mužem, koje sam ja prorijedila... Eto, ja se vama obraćam iskreno i nadam se da ćete i vi meni dati iskrene odgovore i savjete. Znam ja da ovo nije zdravo nikako. Nocu sanjam pakao, u toku dana ako bilo šta uradim grešno muka me uhvati i vidim sliku pakla. Jednu noć sam sanjala da je kraj svijeta a ja se nisam pokajala i idem u pakao. Ne trebam ni pričati kakva sam od tada. Eto, samoj sebi ličim na nekog ne dao Bog protestanta Please help! sanja84, Јадранка-Дервента, Милан Б and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."Старац Пајсије Светогорац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душка Написано Јун 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Voljela bih ako može da u pomoć uskoči i neki sveštenik sa foruma... "Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."Старац Пајсије Светогорац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Не знам да ли ти било ко може теоретски па још на форуму нешто помоћи, али свакако имаш велики мотив у виду та два анђелчића,да им кева изађе из бедака... Ignjatije, Макрина, Candy Butcher and 9 осталих је реаговао/ла на ово 12 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Neke stvari koje sam dosada radila, tipa, smijeh, druženje, blago šminkanje, nošenje visokih štikli uz normalnu odjeću ne naravno nešto prosto, sada sam potpuno prstala raditi i ponekad kad bih nešto od toga uradila pomislim to je grijeh ne radi to. Ne znam zašto bi greh bio šminkati se i nositi štikle?Žena treba da vodi računa o sebi i da se trudi da lepo izgleda.Treba voditi normalan život i oblačiti se u skladu sa vremenom u kome živimo.Pa ne možemo ( osim ako baš čovek tako želi) da se zakopčamo do grla i nosimo suknju do zemlje jer odeća se menjala kroz istoriju, kultura se menjala kroz istoriju, kao i moda.Zamisli sad kad bi se držali odeće vremena u kome je nastajala biblija.Nema smisla nikakvog. Smatram da sam jako mlada da bih se zatvorila u kuću i postala podvižnik, jer imam tek 24 godine, muža i dvoje djece. Jedini moj izlazak je postao u crkvu i ne dao Bog doktoru, i ako baš, baš muž hoće negdje da odemo, ili neki od prijatelja insistira. Da ne pričam o odnosima sa mužem, koje sam ja prorijedila Niko ne treba da se zatvara u kuću i da mu jedini izlazak bude crkva i lekar.Podvižnik se može biti na različite načine čak i družeći se sljudima.Nismo mi monasi i monahinje pa da se sklanjamo od sveta naročito ako si u braku i imaš decu.Brak i jeste vrsta podvižništva ali nikako da se čovek zatvori u kuću i da se ne druži ne izlazi pa čak i dotera.Smeh, ju pa od kad je smeh greh?Valjda Bog želi da nas vidi radosne i nasmejane, a ne namrštene i nadrndane jer mislimo da je to "tako pravoslavno" :)A i seksualni odnosi, naročito s mužem, kako mogu biti greh?Opusti se malo, nemoj preozbiljno i bukvalno shvatati neke oce i podvižnike koji su se odrekli i sveta i braka Boga radi.Ti ta vrsta podvižnika nisi,jer si u braku. Nocu sanjam pakao, u toku dana ako bilo šta uradim grešno muka me uhvati i vidim sliku pakla Čemu ovo? Pakao je u čoveku i najčešće ga sam stvara.Opusti se, raduj se budi vesela i majka i žena, izlazi s mužem i decom, druži se, našminkaj se i doteruj se za svog muža.Eto tako ćeš ugoditi Bogu i biti pravi podvižnik i to još u braku. DYNABLASTER, Vockica, Silence and 13 осталих је реаговао/ла на ово 16 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Berkut Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 A sto ce ti svestenik?Tipa,kao svestenici sve znaju Pa ti sama odredi koliko teret mozes nositi,napravi razliku izmedju spoljasnjeg i unutrasnjeg.Pocetnicki,a ne podviznicki je razmisljanje odreci se sveta i svega.Pogledaj Hrista ,on se oblacio poput svojih savremenika i zar nam lepo ne rece da umijemo lice svoje da nas ne vide gde postimo(tj.gde se podvizavamo).I sto se ne veselis,kad je Jevandjejska zapovest"radujte se"? Podaj srce svoje Gospodu,krpice zadrzi za sebe,a ni na svoga muza ne zaboravi,podizi sinove otadzbini Zivot je dar,koristi ga na najlepsi moguci nacin,ljubeci Gospoda,bliznje i sebe!Svako dobro,pozdrav! Candy Butcher, Биљана, Душка and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vockica Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Pa znas onu cuvenu od oca Tadeja ''kakve su ti misli takav ti je zivot'', ako se covek opterecuje strahom od pakla zivot ce mu se pretvoriti u pakao. Prolazis kroz fazu to je sigurno. Ja sam prolazila kroz fazu gde sam skroz prestala da se druzim sa ljudima i da se vidjam sa prijateljima jer su me price i razgovori vezano za neki svetovni zivot uzasno smarali, ali sam bila nesrecna i otudjena. I molila sam se Bogu da mi pomogne da to prevazidjem i da opet se socijalizujem. I onda su naglo krenuli da mi se javljaju neki stari prijatelji i evo ne znam s kim cu pre da se vidim. Eto meni ej tu molitva pomogla. Slusaj sebe i u pravu si jos si ti mlada da se tako ''zapatis''. To su uostalom faze kroz koje svi prolaze, jer one sluze da covek razdvoji sta ga i u kolikoj meri cini srecnim. Od preteranog izlazenja, udjes u fazu da ne izlazis iz kuce, da bi na kraju poceo te stvari da cinis umereno. A ja znam da tu prica ne pomaze mnogo, covek to prosto mora sam sa sobom da razjasni i da oseti. Silence , Лидија Миленковић, Душка and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Сједињени сте узама брака, касно је сада да се одлучите на монашки завет. У Вама живе деца и муж, те анђеоском и најсавршенијем девичанству чини ми се да је веома касно да тежите; изабрали сте светски пут, тј. брак и децу. Облачење, шминкање, изласци и све остало требају бити умерени и прикладни Вашем животу. .smesko. не чини ми се Лидија Миленковић, Дијана and Душка је реаговао/ла на ово 3 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 I ja sam pisao skoro identican post pre mozda 2 meseca. Znam kako ti je,kroz sve to sam i ja prosao,prolazim i sad pomalo,ali me hvala Bogu dosta,dosta pustilo. Kad gledas stvari iz tog ugla,nekako ti se sve cini bezizlazno,sav taj strah od pakla,kao da cemo svi propasti i slicno. Ali tad covek zaboravi na Boga,bar je to kod mene slucaj,u tom strahu pocnem da ropcem u fazonu,sta me je taj Bog i stvarao ako mora stalno da zivim u nekom strahu da ne pogresim itd... I pocelo je da mi bude lakse od kada sam poceo ovako da razmisljam:covek mora da zivi,da radi,da dejstvuje.Ja znam da svakodnevno gresim,ovako ili onako,ali me to ne sme spreciti da aktivno ucestvujem u svom zivotu..Bitno je da idemo nekim putem koji ima smisla,znaci da ne ugrozimo svoj i tudje zivote nekim porocima ili tako nesto,a sad ti svakodnevni gresi (koji za mnoge i nisu gresi uopste),necemo zbog njih da padamo u ocajanje. E sad to sto se tice ulepsavanja i slicno,ja se nekad pitam zasto nas Bog nije stvorio u vidu tetra pak ambalaze,onda ne bi morali da pazimo kako cemo da se oblacimo,da l ce to biti pristojno,nepristojno i slicno... Znaci,u svemu budi prirodna,nemoj biti licemer prema samoj sebi,trudi se da volis ljude oko sebe i da se radujes zivotu.A Bog zna kako ce te stvari da organizuje,ko ce gde da ide,prema kriterijumima nekih pravoslavnih tekstova ja ne poznajem nikoga ko ce ici u raj,pa ono,kud svi Turci tu i mali Mujo. Iskreno da ti kazem,ponekad pomislim da je sva ta religioznost upravo zloupotrebila Hrista. Znaci samo veruj u Hrista,moli se da te on vodi u zivotu,ne ocajavaj i bice sve to dobro na kraju. Душка је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Treba se oblaciti u skladu sa obrazom a ne modom. bgpj, DYNABLASTER and Олимп је реаговао/ла на ово 3 Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Пробајте са петролејом,ако сте у бедаку... :laugh: Срђан Ранђеловић, Милан Б, lab_man and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Па незгодне су овакве личне приче на форуму, али ваљда овај форум између осталог и за то служи , што каже Зосима тешко је теоретски помоћи али сигурно је да имаш мотив за "извлачење" из те ситуације иначе је не би ни помињала. Знам особу која је тако провела 10 година, практично као затворник. Оно што сада говори о том периоду је само то да јој је жао изгубљеног времена. Међутим ово је занимљива тема за размишљање у данашње време. Ниси само ти која се среће са принудним затворништвом. Јако много људи има сличан или исти проблем. Многи људи данас нигде не иду јер немају новаца. Знам опет неке који су немотивисани, безвољни и утучени па им је то разлог. Ја рецимо се крећем не много али довољно, но ипак када бих требао да сам себе класификујем у коју групу људи спадам- затворника или зујалица, сврстао бих се у затворнике, јер знам да сам пре 15 година много више зујао по свету. А разлог ми је што сам кратких живаца. Неки хришћани православни имају трип да су ово последња времена па им је то додатни разлог за самоизолацију. Mилена КШ, DYNABLASTER, Срђан Ранђеловић and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bane64 Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Nisam kvalifikovan ni po kom osnovu da bi ti moj odgovor doneo rešenje.Samo ti mogu reći da sam se iz slične faze,koja je bila i gora,izvukao tuđom pameću.Upitan sam da li znam da slikam-odgovorio sam da sam u tome loš i ako su znali da se kao hobijem bavim fotografijom.Sledeće pitanje je bilo-da li znam da lepim tapete.Nikada ni to nisam radio ali ubedio sam sebe da to mogu da radim.Dakle,mislim da je neophodno da zadaš sebi neki zadatak koji nije za dva sata rada,već na duže staze i to uradiš.Mora biti povezano sa bar manjim fizičkim naporom da ne pamtiš snove,to će umor odraditi i sve će doći na svoje mesto. Ovo je moje mišljenje,a sve radi kao što si i do sada,samo sa ovom malom dopunom i misli će se razbistriti...Pozdrav DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Ниси само ти која се среће са принудним затворништвом. Јако много људи има сличан или исти проблем.Многи људи данас нигде не иду јер немају новаца. .smesko. Одлично. Ако немам новаца требам ли да замишљам да сам анђео? Море...има да испуњава своје брачне дужности док је жива...и дужности према држави тек... Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Жена је констатовала више проблема а један је између осталог самоизолација, ја сам јој одговорио углавном на то питање/проблем јер ми се некако чини као највећи. У туђи сексуални живот се не мешам. Драшко, Милан Б and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јун 2, 2013 Пријави Подели Написано Јун 2, 2013 Treba se oblaciti u skladu sa obrazom a ne modom. LOL.Pa nije svako moderno oblačenje raskalašno oblačenje.A onaj ko u svemu vidi samo greh ima problem sam sa sobom a ne sa drugima. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука