Milan Nikolic Написано Мај 24, 2013 Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 Молим вас да сакупите текстове и линкове које моћете пронаћи о првој помоћи. Мислим да није лако доћи до тих текстова. Било би добро да имамо све о првој помоћи, за све могуће ситуације. Мало по мало могли би то да пронађемо. Не би било лоше да се то мало простудира. Велика је вероватноћа да ће нам једном затребати. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 Да ли можете пронаћи нешто? Ја сам се намучио и слабе вајде. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 Стварно је чудно како људе одбија ова тема. Код нас је култура прве помоћи скроз потиснута. Има нешто у нама што нас одвраћа од бављења првом помоћи и сматрам то урођеним дефектом пале природе. Међутим, хришћани су без оправдања јер имају специфичан позив. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Мај 24, 2013 Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 http://www.youtube.com/watch?v=p0gX7QsUFfI "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Мај 24, 2013 Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 Imaš li Google? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 Питао сам за литературу, али ајд' дај шта даш. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Denci Написано Мај 24, 2013 Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 Стварно је чудно како људе одбија ова тема. Код нас је култура прве помоћи скроз потиснута. Realno gledano, krvarenje svako zna da zaustavi, verovatno 1% medicinskih radnika je imalo priliku da iskoristi svoje znanje prve pomoci (osim ako ne radi u hitnu), imobilizacijom preloma nista ne dobijas veliko jer ce hitna stici u 10 20 30 minuta, prelome kicme ne smes da pomeras. Znaci manje vise ako znas da zaustavis krvarenje (i jos po nesto o tome da znas) tebi vise ni ne treba kao nekom ko ne radi u hitnoj. Mozda zato mnoge ljude i ne brine jer kao sto rekoh vecina zna da krvarenje zaustavi. Zaboravi reanimaciju, koja je toliko puta gledana na filmovima da i to ljudi vec znaju napamet. Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaljalo stablo dobrih plodova. Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca. Dakle: po plodovima njihovim ćete ih prepoznati. (Matej 7, 15) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица Бубало Написано Мај 24, 2013 Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 Како се овде започиње тема? Треба нам "прва помоћ" да дођемо до Свете Петке на Калемегдану. Хтела сам да поставим то као тему јер не могу да верујем да у својој престоници под нечијим налогом не могу да уђем у цркву и целивам мошти Св. Петке. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Denci Написано Мај 24, 2013 Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 Како се овде започиње тема? https://www.pouke.org/forum/forum/147-питајте-и-дискутујте-разно/ Opcija zapocni novu temu. Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaljalo stablo dobrih plodova. Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca. Dakle: po plodovima njihovim ćete ih prepoznati. (Matej 7, 15) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 @@Denci, Постоје случајеви када мораш померати повређеног без обзира на степен повреде. Зар да оставим, на пример, човека да изгори у ауту јер има повреду кичме. Ја сам више пута био присутан смртним исходима. Једном сам заједно са неколико људи премештао младића од места где се ауто испревртао (висио је кроз прозор на вратима) до тротоара. Носили смо га као врећу, држећи га за руке и ноге. Затим смо га положили на леђа - што, колико сада видим, нисмо смели због гушења језиком - и младић је убрзо преминуо. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица Бубало Написано Мај 24, 2013 Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 http://maps.google.rs/maps?hl=sr&ll=44.825652,20.450728&spn=0.004322,0.008186&t=m&z=17 Не треба ми мапа ово је у преносном смислу. Обезбеђење које је задужено за концерт Ђорђа Балашевића није хтело да нас пусти да дођемо до Св. Петке. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 24, 2013 Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 Како се овде започиње тема? Треба нам "прва помоћ" да дођемо до Свете Петке на Калемегдану. Хтела сам да поставим то као тему јер не могу да верујем да у својој престоници под нечијим налогом не могу да уђем у цркву и целивам мошти Св. Петке. Odes u odgovarajuci podforum (npr. Drustvo, svi su na naslovnoj strani foruma), i u njemu negde desno gore, povise liste vec postavljanih tema ima pravougaono dugme "start new topic". Nakon toga, samo pratis dalja uputstva... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица Бубало Написано Мај 24, 2013 Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 Пола сата се нас 30 расправља са њима и ништа тако им је наређено. Кажем па и шиптари су нас пустили да идемо у Дечане а овде да не би закинули зараду не можемо до Светитељке. Звала сам цркву и биће тужени. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 24, 2013 Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 @ Milan Nikolic Tacno je, po meni, da je kod nas poznavanje prve pomoci unesrecenima na prilicno niskom nivou. Tome bi trebalo da bude posvecen npr. jedan omanji sajt, sa detaljnim uputstvima i primerima... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Denci Написано Мај 24, 2013 Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 Постоје случајеви када мораш померати повређеног без обзира на степен повреде. Зар да оставим, на пример, човека да изгори у ауту јер има повреду кичме. Zvanicno ti bi trebao da sklepas ili nadjes nesto ravno (poput nosila) i tek onda da ga prebacis, a sobzirom da to nesto gori em nemas sigurno vremena em ti nema druge nego da ga povredis pri tom iznosenju, a za to ti ne treba znanje prve pomoci. A normalno ako ne gori nista ne diraj stize hitna. Носили смо га као врећу, држећи га за руке и ноге. Затим смо га положили на леђа - што, колико сада видим, нисмо смели због гушења језиком - и младић је убрзо преминуо. I ovo opet sve zavisi, jeste da treba da se okrene ali nisu bas tako velike sanse, a ako ima povredu ledje ne smes da okrenes sve i da hoces. Nekazem da nije lose znati, nijedno znanje nije za dzabe, ali nema razloga da se kritikuje kako srpstvo ne drzi u malom prstu prvu pomoc. Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaljalo stablo dobrih plodova. Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca. Dakle: po plodovima njihovim ćete ih prepoznati. (Matej 7, 15) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука