Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Hvala Igore za tekst i tvoj trud. Zaista je tako. ИгорМ and LISA је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Još kad bi odgovorio na moje pitanje da li sveti Oci takodje ne poznaju tematiku i ne tvrde da djavo nema vlast nad čovekom? Šta opšte to vama govori: da nema vlast nad čovekom???????? И одаћу ти једну тајну: Туђа искуства нису и твоја искуства, без обзира колико се трудио да их усвојиш.( При том никако не тврдим да Светоотачка литература није корисна, да се одмах разумемо а не касније као што већ имаш обичај, али да би нешто успео довољно да схватиш нужно је и да га доживиш. За почетак, па тек онда о томе да читаш, размишљаш, пишеш... ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 И одаћу ти једну тајну: Туђа искуства нису и твоја искуства, без обзира колико се трудио да их усвојиш. ( При том никако не тврдим да Светоотачка литература није корисна, да се одмах разумемо а не касније као што већ имаш обичај, али да би нешто успео довољно да схватиш нужно је и да га доживиш. За почетак, па тек онда о томе да читаш, размишљаш, пишеш... ) Spustio sam loptu pristupio ti kao dete,pažljivo da ne probudim tvoju sujetu, Igor je citirao šta Crkva misli o tome i opet me zaebavaš. Ako misliš da nisam dovoljno pravoslavan i da za mene ne važi Božja zaštita.....neverovatno. Pa daj obavesti me već jednom da me je Bog ostavio sa malo više duha i smislenosti. Ja koji jedini pišem o Blagodati ostadoh kod tebe bez nje. Ja sam zaista kod tebe onakav kakvog me ti vidiš. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Jesam naravno da jesam Немој бити у то сигуран, искушења нису "samo do granice došaptavanja", али то остављам неком ко је теолошки образован да ти објасни. Уколико је расположен, наравно, ја се за то не сматрам стручним. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Spustio sam loptu pristupio ti kao dete,pažljivo da ne probudim tvoju sujetu, Igor je citirao šta Crkva misli o tome i opet me zaebavaš. Ako misliš da nisam dovoljno pravoslavan i da za mene ne važi Božja zaštita.....neverovatno. Pa daj obavesti me već jednom da me je Bog ostavio sa malo više duha i smislenosti. Ja koji jedini pišem o Blagodati ostadoh kod tebe bez nje. Ja sam zaista kod tebe onakav kakvog me ti vidiš. Можда не би било ни лоше да разговор одложимо за неку другу прилику. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Ако по речима светих, Анђелима созерцање Господа представља храну, онда демони добијају енергију вештачким путем, тј кроз човека, користећи његове енергије за своју храну. Prvi moj odgovor na ovu temu je upravo to. I onda počne nekome da smeta... kako? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Можда не би било ни лоше да разговор одложимо за неку другу прилику. Slažem se, prosto sam dobio i mali nemir u ovom maratonu ... U principu praštajte svi. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Немој бити у то сигуран, искушења нису "samo do granice došaptavanja", али то остављам неком ко је теолошки образован да ти објасни. Уколико је расположен, наравно, ја се за то не сматрам стручним. Da te uputim na svete Oce oni su teološki vrlo stručni i svi do jednog spominju došaptavanja. Odaješ utisak da znaš više ali da si malo iznerviran pa nećeš meni da kažeš sve. Ako mene pitaš nema nikakvih zlih misli koje dopuštam kroz mene kad razgovaram sa tobom. Ali ta količina antiprotivnosti prema meni od prvog posta je previše da bi ostao i sasvim miran. Nadam se da će od sada biti bolje. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Prvi moj odgovor na ovu temu je upravo to. I onda počne nekome da smeta... kako? Па сада је време поста Душа има два крила којима лети небу: пост и молитву. Он је лек за душевне и телесне болести и заштита од сваког демонског дејства о чему је сам Спаситељ рекао: "Овај род (тј. демони) се изгони само постом и молитвом". Њиме се душа и тело припремају да постану храм Духа Светога. Истински духовни живот је незамислив без поста. spc.rs LISA and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Па сада је време поста spc.rs Kad bi mogao biti siguran da po završetku posta dočekam i taj mrs drugog Hristovog Dolaska.... Brate stvarno si mi puno pomogao, verovatno imam greške u ovih 17 strana ali ... Odmorio si me ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Nemam nikakvu ja frku oko toga da ti misliš isto kao i Željko. Последња реченица се није односила само на тебе и није упућена само теби, већ сам тиме само хтела да ''заокружим'' мој одговор на тему... Тј. да кажем да није мој одговор, јер се неко (у овом случају Жељко) потрудио да објасни понешто и да се слажем се са тим појашњењима (обзиром да и сама не знам много, те нисам компетентна за расправу). Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Читао сам све што сам могао о паклу и једно ме питање мучи дуже време. Да ли је праведно да људи који су један врло кратак животни век чинили зло у вечности страдају горе него демони који зло чине скоро од Постања и који су људе увукли у грехопад? Чак је и Хитлер током свог живота можда учинио неко добро, поред тога што је телесно побио милионе људи, док ни један демон од свог пада није учинио никакво добро, а од када постоји човек, милијарде људи је повукао у духовну смрт. Ипак, у паклу, демон има већу силу од човека и може читаву вечност да га мучи, јер је јачи. Знам да није добро испитивати Божије судове, али ово ми се не чини право. Погледајте овај текст о паклу: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Pisma/Lat_Pisma12.htm Можда ти се чини неправо због схватања пакла као места где демони кувају људе у лонцу. Пакао би требало више схватити као однос са Богом, као и рај, не као место. Можда и јесте место, некаква димензија и слично, али је више пакао унутрашње природе него спољашње. Због тога ако је неко читав живот миран, ћути, и на крају живота уради неку глупост завршиће у паклу пре него онај који је био серијски убица и на крају се покајао. То схвати кроз ону причу о блудном сину. Ако овај први цео живот буде уз оца и на крају одлучи да оде од њега, онда ће он бити у паклу јер је отишао од Господа, док овај други може бити цео живот блудни син и на крају вратити се оцу. Наравно, ово је само сликовит пример, јер у стварности не знамо Божје судове нити срца људи и није на нама да судимо и размишљамо да ли ће неко у рај или пакао, јер смо ограничени умом, наша спознаја и перцепција није савршена па тако не видимо и не знамо оно што Бог види и зна. Људи и демони су у паклу јер су тако хтели, то је њихов избор. На питање зашто су демони по природи јачи одговор је зато што су по природи бивши анђели. Уствари, они и сада јесу анђели, али њихова усмерења, делања, радње су зле. Није зло нешто опипљиво, некакав космички принцип, јинг јанг и шта већ, него је зло начин на који се нешто уради. Ако имаш ватру њом можеш да се огрејеш, испечеш храну, а можеш да палиш куће, људе, животиње. Ово прво је добро, а ово друго је зло, дакле начин на који користиш ватру. Исти случај је са грехом, они су повезани. Ипак анђели и демони нису јачи од Бога иако имају далеко већу моћ, способности, интелигенцију од људи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Видим овде се расправљало о томе да Бог има контролу над демонима па они не могу баш да чине велика зла којима би уништили људе и планету. Мене занима, да ли је то онда рушење слободе коју демони имају? Исто тако, ако Бог контролише демоне, зашто не контролише зле људе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Ma Bog ne kontroliše (kontradiktoran sam) sile koje su van Boga, no štiti i čuva tvorevinu koja se u Njemu nalazi, pa tako ispada da su pali andjeli kontrolisani i limitirani jer nemaju vlast nad čovekom koji je u Bogu. Kao što reče sveti Otac iz IgorovogM posta, i ako je čovek najslabiji Bog ga štiti i čuva (blagodat savršene Tvorevine) i opšte nije prinudjen da mu menja prirodu,niti je prinudjen da menja prirodu Andjela u drugom slučaju,kao što je Željko to objasnio. Čak šta više Bog Apostola Petra upućuje da nadje SILU (blagodat) koja je već u Petru, a ta sila se nalazi u svima nama. Nako samo razmišljam sa vama ako je moguće. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Nako samo razmišljam sa vama ako je moguće. Ово је чланак који је ИгорМ цитирао на прошлој страници, извукао сам један пасус који ми делује илустративан за овакву тему мада мислим и да има грешка* у тексту. Искушења Бог допушта да бисмо увидели своје мане и слабости које су нам непознате. Човек који изађе као победник из искушења стиче јачу вољу за усавршавање и позитивно искуство духовног живота, а таквом човеку Господ припрема венац за победу над кушачем. Божја благодат кроз искушења учи човека мудрости, и попушта на њега саобразно мери снаге и моћи, јер знајући да у мери у којој је душа искушана у тој мери може да прими и велике дарове. Бог не даје велике дарове без великих искушења. О неопходности искушења у процесу рађања новога човека обученог у Христа, свети Григорије Богослов сведочи: "Христос* није уништио ђавола, иако је то могао учинити једним покретом воље којом је створио цео свет. Али га ипак није оставио ни слободним, него му је допустио да буде усред добрих и злих и подигао међу њима жестоку узајамну борбу, да би се ђаво и овде подвргао ужасном сраму, да се бори са слабијим од себе и бива побеђен, а човек подвизавајући се у врлинама заслужио славу од Бога, чистећи се у животу као злато у ватри."http://www.forumprijateljbozji.com/showthread.php?907-%D0%9E-%D1%83%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%98%D1%83-%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D1%85-%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%99%D1%83%D0%B4%D0%B5&s=2664e9dd18fda41ad1edd94aaa6ef6a0 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука