Jump to content

Ко су демони и какав је њихов утицај на људе.

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ко допусти Тај и исцели...све друго је мање битно а на питање зашто и због чега могу само да наслутим одговоре али не могу рећи да их знам...то временом сазнају они који су директно или инидиректно везани за тако нешто.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Dopušta li Bog da se demoni "igraju" sa čovekom koji je u Božjem naručju i ne želi takvu igru? 

Не знам шта да кажем, у овом случају нисам познавао дотичног и не знам коме је тежио. Да ли нас могу "саботирати" у нашој тежњи Богу, нашој молитви, како рекоше Св. Оци, мислено, за почетак мени сасвим довољно да ме узруја и прекине.

Како рече монах Арсеније, ако ништа читај молитве, акатисте катизме... читај макар тихо и ако чак не разумеш и не осећаш ништа у себи, има ко разуме и кога можда погађа и ко бежи. (говорио је о демонима, а ово сам извукао укратко)

Подели на овим сајтовима

И ја не спорим да тога има , али , дали су ти људи који су опседнути били добри и примили Бога у свом срцу ? 

Ја никада нисам видео неку особу која је добра , да се на крају променила на лоше и ја се слажем са Волим Сина Божијег.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Препорука моја за ову тему, не бих баш да је закључавам, али о демонологији постоје текстови светих отаца, на пример у 400 глава о љубави св. Максима Исповедника има неколико глава који јасно говоре и о демонологији.

Боље је ипак читати оно што су свети о њима писали и говорили, него се упуштати у умовање о њима. Умовање о њима је често прелесно и није препоручљиво људима који нису аскети.

Ви одлучите да ли тему да затворим или да је наставимо само цитатима светих.

Ово су ствари за које искуство цркве препоручује предострожност.

Подели на овим сајтовима

Не знам шта да кажем, у овом случају нисам познавао дотичног и не знам коме је тежио. Да ли нас могу "саботирати" у нашој тежњи Богу, нашој молитви, како рекоше Св. Оци, мислено, за почетак мени сасвим довољно да ме узруја и прекине.

Како рече монах Арсеније, ако ништа читај молитве, акатисте катизме... читај макар тихо и ако чак не разумеш и не осећаш ништа у себи, има ко разуме и кога можда погађа и ко бежи. (говорио је о демонима, а ово сам извукао укратко)

Samo malo ovde neko ignoriše smisao i poentu rasprave. Citiraj mi sada neki tekst svetih Otaca gde piše da te demoni mogu pobediti i uzeti te bez tvog pristanka i otudjiti te od Boga? Dakle ja ne negiram opasno postojanje demona ali im limitiram moć, dok vi tvrdite da je njihova "priroda"koju nije Bog stvorio jača od nas koji Bogom živimo.

Gde da pročitam to ako nije problem da unesemo malo svetlosti svetih Otaca.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

400 глава:

5. По блаженом Дионисију (Ареопагитском), зло у демонима је следеће: гнев неразуман, жеља безумна, маштање пренагло (= дрско). А неразумност, безумље и наглост (= дрскост) код разумних бића јесу лишавања разума, ума и опрезности. А ова лишења су каснија од поседовања. Према томе било је (времена) када је у њима (демонима) постојао разум, ум и благочестива опрезност. А ако је тако, онда ни демони нису по природи зли, него су постали зли од злоупотребе (својих) природних сила.

Подели на овим сајтовима

26. Сва разумна и мислена твар задељенаје на двоје, тојест на анђелску и човечанску природу. И сва анђелска природа дели се опет на две главне групе и стада: свете и проклете, тј. на свете Силе и нечисте демоне. И сва људска (природа) дели се такође на само две опште групе, кажем: на побожне (благочестиве) и безбожне (нечестиве).

Подели на овим сајтовима

Препорука моја за ову тему, не бих баш да је закључавам, али о демонологији постоје текстови светих отаца, на пример у 400 глава о љубави св. Максима Исповедника има неколико глава који јасно говоре и о демонологији.

Боље је ипак читати оно што су свети о њима писали и говорили, него се упуштати у умовање о њима. Умовање о њима је често прелесно и није препоручљиво људима који нису аскети.

Ви одлучите да ли тему да затворим или да је наставимо само цитатима светих.

Ово су ствари за које искуство цркве препоручује предострожност.

Željko, ne vidim razlog da tema ne bude nastavljena pogotovo što sad svi težimo da održimo potpuno normalan dijalog. A ti ako znaš tekst koji bi pomogao a tiče se isključivo da li demoni imaju vlast nad čovekom koji svojom slobodnom voljom to ne želi, postavi brate i sve drugo će ići lakše.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Samo malo ovde neko ignoriše smisao i poentu rasprave. Citiraj mi sada neki tekst svetih Otaca gde piše da te demoni mogu pobediti i uzeti te bez tvog pristanka i otudjiti te od Boga? Dakle ja ne negiram opasno postojanje demona ali im limitiram moć, dok vi tvrdite da je njihova "priroda"koju nije Bog stvorio jača od nas koji Bogom živimo.

Gde da pročitam to ako nije problem da unesemo malo svetlosti svetih Otaca.

Разумео сам у потпуности твоје излагање и са њим се слажем, само у случају када је човек свим својим бићем предао себе Богу. И наравно не мислим да неког може покупити као орао лешинар невиног зеку са ливаде :)

У осталом, па за заштиту од сваког зла, видљивог и невидљивог се и молимо сваког дана Богу.

Да не јурим цитате, слажем се са Жељком око теме.

Само ћу додати (ако се добро сећам, давно сам читао), Св. Јован Затворник је имао блиско искуство, читајући његово житије. Наравно, није могао да подлегне јер је себе предао Богу.

Њега сам се сетио јер се на његовом гробу по сведочењу многих дешавало исцељење од опседнутости

Измењено од ИгорМ
Подели на овим сајтовима

Св. Серафим Саровски:

"Ватрени Мотовилов се тако одушевио повешћу старца да је из све душе ускликнуо :

- Баћушка, како бих ја желио да се борим са бесовима!

Баћушка Серафим га је преплашено прекинуо :

- Шта то причате, шта то причате, ваше Богољубље! Ви не знате шта говорите. Када бисте знали да најмањи од њих својом канџом може преврнути сву земљу, не бисте их изазивали на борбу.

- А зар, Баћушка, бјесови имају канџе?

- Ех, ваше Богољубље, ваше Богољубље, а чему вас само на универзитету уче! Не знате да бесови немају канџе?! Изображавају их са копитама, роговима, реповима - зато што је људској уобразиљи немогуће да замисли нешто гнусније. Такви у гнусоби својој они и јесу, јер је самовољно отпадништво од Бога и њихово добровољно противљење Божијој благодати од светлих анђела, какви су били пре пада, начинило анђелима такве таме и мрзости, да се не могу описати никаквим људским обликом, а облик је нужан, па их и изображавају црним и безличним. Али будући створени са силом и својствима анђела, они поседују такву силу, за човјека и све земно необориву, да најмањи од њих, како сам вам и рекао, може својим ноктом преврнути сву земљу. Једино Божанствена благодат Свесветога Духа, која је нама православним хришћанима бесплатно дарована за божанствене заслуге Богочовјека Господа нашега Исуса Христа, једино она чини ништавном сва лукавства и подмуклости вражије."

Подели на овим сајтовима

A ti ako znaš tekst koji bi pomogao a tiče se isključivo da li demoni imaju vlast nad čovekom koji svojom slobodnom voljom to ne želi, postavi brate i sve drugo će ići lakše.

Zar nisi nikad citao price o podviznicima koji su dostigli visok duhovni nivo, pa im se javi demon u oblicju andjela i kaze pokloni mi se i obeca mu recimo nove duhovne darove. Ovaj stvarno pomisli da je u pitanju andjeo, ponese ga gordost da se udostojio vidjenja, pokloni se i hop demon ga prevari i zaposedne ga. Dakle, taj nije imao zelju da ga demon zaposedne ali ga u trenutku ponese gordost, oklizne se i padne.

(Ako ove price iz zitija nisu alegorija, opet da se ogradim) 

Подели на овим сајтовима

Željko, ne vidim razlog da tema ne bude nastavljena pogotovo što sad svi težimo da održimo potpuno normalan dijalog. A ti ako znaš tekst koji bi pomogao a tiče se isključivo da li demoni imaju vlast nad čovekom koji svojom slobodnom voljom to ne želi, postavi brate i sve drugo će ići lakše.

Лепо сам рекао по питању демонологије Црква не препоручује претерано умовање, није на корист већини људи а уме по прилично да буде штетно.

Нећу ником лупати ћушке нити кога страшити, нисмо ми инквизиција ( мада би неки волели то да буду...) на вољу вам и слободу како хоћете. Али увек и увек по овим питањима Црква препоручује предострожност. И рекао сам већ ово је више умовање за аскете.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...