Odahviing Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 E sad ozbiljno, nije bilo govora nikakvog od strane Tesle ali je nagradu dobio http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1909/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 E sad ozbiljno, nije bilo govora nikakvog od strane Tesle ali je nagradu dobio http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1909/ Овде су Маркони и Браун. Буди сигуран, никада ТЕсла није добио Нобела, а једном је чини ми се поменуо и да су му нудили, али је одбио, али то узми са дебелом резервом, то ми је само негде у свести, негде сам покупио, али сигурно никада није добио Нобелову награду. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Тесла је одбио Нобелову награду, јер није желео да је дели са Едисоном, а Марконија је оптуживао за крађу патената за које је добио Нобела. Накнадно му је Амерички патентни завод признао ту тврдњу. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 NE mislim bukvalno dobio Nobelovu Nagradu Marconi is a good fellow. Let him continue. He is using seventeen of my patents. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Питања митрополиту Амфилохију и свима који подржавају канонизацију владике Рада: 1. У ком то народу постоји култ Његоша као Светитеља? 2. Јесмо ли ми толико незнавени да нам Руси шаљу његову икону? 3. Како то да се већ сликају фреске и иконе патријарха Павла, а већ више векова нико није одлучио да Његоша фрескопише или иконопише? 4. Како то да никада није било ни помена канонизације до сада, као што је било у случају Николаја, Јустина, Симеона...? 5. Која су се то чуда дешавала на његовом гробу? 6. Има ли моштију, ако већ сви записи о преносима говоре о костима? 7. Ко то упућује Његошу молитве за заступништво'? 8. Какав је био став САМОГ Његоша о ЛИТУРГИЈИ, ПОСТУ, ХРИШЋАНСКОМ ЖИВОТУ, а што се може видети из његових забелешки и његових савременика? Кад се одговори на ова питања можемо наставити разговор. До тада само можемо причати у категоријама - ЈА ТАКО МИСЛИМ или ТАКО ЈЕ РЕКАО МИТРОПОЛИТ, БЕЋКОВИЋ ,КОШТУНИЦА... Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 @@marko_13, Ок, ако ништа друго дао си ми добру тему за размишљање и подстрек да покажем да је ипак другачије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Ех што ме насмијасте данас...Ја сам хтио да кажем да Његош спава (није мртав) и да му је свака ријеч света. amen Upravo, elem a kome jos od svetitelja ide onaj dodatak "svaka ti je ka Njegoseva" .smesko. Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 Шта мислите о овој иницијативи? Sve najbolje U mojoj kuci i celoj familiji Njegos je uvek postovan kao svetitelj i vise od toga. I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Блавори ниједни, што на оца нашег владику дижете реч, у којим сте годинама, а у којим је био бесмртни он, када је изрекао оно што стоји и што ће стајати док је овог земаљског шара? Одакле њему младом та мудролија? Да није можда од књига и живота, па да каже човек, "е виђи красно дијете, књигу љуби, а језик му плаче". Јер има и духовнијих и читанијих, па не рекоше и не исплакаше на уста такве речи, као што исплака владика. Има и старијих, који и у зрелости не умеше да кажу или разумеју, ни стоти део оног што он рече у пар мисли. Не, та мудролија је од Бога. Кажете да је Његош неки светски човек који је Бога доживљавао као метафору, а ја вам кажем да ко на Његоша диже реч, тај сам постаје метафора. Да не причам боље за шта метафора. Причају срби с брда, да је сваки у прошлом веку знао из старине за три србина. За Марка Миљанова, Његоша, и Св.Василија, слава му и милост. А у овом веку су изгледа синови стијења, мало пошашавили, па су заборавили и Марка Миљанова и Његоша, па су их заменили неким Милима, Филипима и Николама. Е да не би народ још више залудео се, светитељски ореол на Његошу, сећаће их вазда да је земаљско за малена царство, а Небеско увек и довека. Блавори једни, не треба ни цео Горски Вијенац, нити Луча да би знали да је тај човек, а ако да Бог и светитељ, причао речима које нису са земље. Читајте! U dobru je lako dobar biti,na muci se poznaju junaci! Strah životu kalja obraz često. Ko na brdo, ak i malo, stoji više vidi no onaj pod brdom. Oči zbore što im veli srce. Teško zemlji kuda prođe vojska. Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, al zube polomi! Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka. Samoobmana je ubitačna i za ljude i za narode. Što ljudi hoće, to i vreme trpi. Budale su s očima slepe koje vide, a zaludu vide. Iza tuče vedrije je nebo, Iza tuge bistrija je duša, Iza plača velje pojača. Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom. Bez muke se pesma ne ispoja, bez muke se sablja ne sakova! Junaštvo je car zla svakojega, a i piće najslađe duševno, kojijem se pjane pokoljenja. Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi! Vječna zublja vječne pomrčine nit dogori niti svjetlost gubi. (цитати коришћени са... линк) Благовесник, vesko3, nedeljko and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 ,,Е да не би народ још више залудео се, светитељски ореол на Његошу, сећаће их вазда да је земаљско за малена царство" Aмин! vesko3 је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vesko3 Написано Мај 19, 2013 Пријави Подели Написано Мај 19, 2013 ...vidio je Njegoš to. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vesko3 Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 http://www.mitropolija.me/?p=11584#more-11584 Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 Свети Петар Цетињски је и за живота важио за светитеља. Био је истински аскета. Историјске околности су му наметнуле и улогу свјетовног владара и народног вође. У Црној Гори Његош у народу није никада поштован као светитељ. Као пјесник и мислилац јесте поштован, али као светитељ не. Мислим да ову канонизацију највише форсирају одређени књижевници. Св. Петар Цетињски је у ратовима са Турцима користио се сабљом. Са Хришћанима није. Његош је кубуру носио за појасом више као етно мотив него ишта, а пуцању је био прецизан, међутим не у људе него предмете типа јабуке ил крушке. И сад Петар може бити светитељ Његош не може ??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 Тачно тако. Управо оно што сам и сам рекао. Био је велика личност, генијалан песник, али није био хришћанин, тј. онакав какав треба бити светитељ. Уф, ово не можемо да судимо ни о људима из непосредног окружења, а камоли о некоме ко је живео пре два века и никад га лично нисмо упознали. А шта ако је био јуродив Христа ради ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 Ne on je čistokrvni crnogorac to što mi Srbi svojatamo sve uspešne ljude je druga stvar. Kao npr evo ti Tesle i njega smo prisvojili.... И тебе смо присвојили јадна нам мајка... Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука