Jump to content

Протест у Београду: „Остајемо у Србији“, говори Митрополит Амфилохије (видео)

Препоручена порука

У последњих неколико дана је та тема била актуелна. Нисам нигде Србе назвао злочинцима, само сам подсетио да и међу Србима има злочинаца и да је држава Србија исто чинила зло другим народима. То је јасно и очигледно свакоме ко непристрасно гледа на ствари.

Ја не знам твоје име, нити где живиш и шта радиш, а и да знам не би то користио у дискусији. Можда више могу да урадим да се промени њихова спољна политика овде где јесам него на неком другом месту. Разговарам са људима, убеђујем, објашњавам. Веровао или не - велика већина њих је у ствари против тога.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Gerhard, on 13 May 2013 - 13:57, каже:snapback.png

"Ако заборавим тебе, Јерусалиме, нека ме заборави десница моја". (Psalam 137,5)

"Ako zaboravim tebe, Kosovo, neka me zaboravi desnica moja".

Izgleda da psalmopisac nije shvatao da je vezivanje za "teritorije" besmislica.

Па није. То је био Стари Завет где је религија била везана за територију, а држава теократија.

Читај Јеванђеље.

Није у питању територија, већ људи. Чежња "за територијом" је чежња за заједницом са својим прецима и светињом који су на њој живели и живе. Ако заборавим Јерусалим, Косово, нека ме заборави десница моја - тј. изгубићу се, то више нећу бити ја, изгубићу свој идентитет, заједницу - а то не желим.

Подели на овим сајтовима

На Косову живи два милиона Албанаца, нешто не видим "чежњу" за заједницом са њима. Само чежњу да се поврати територија и потајну жељу да њих тамо више не буде.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Србија је прљава као свињац. Улице смрде, тротоари попишани, шахте отворене да деца упадају и ломе вратове, куће незавршене, дворишта неуредна и да не набрајам даље. Па ми нисмо способни траву испред своје куће да покосимо и да скупимо смеће са улице, него најлон кесе висе по дрвећу уместо лишћа... Брука и срамота највећа.

nije da pravdam, ima istine, ali ipak delom je tu zasluzna i ekonomska situacija.

opet ne u onom smislu nema para da se ocisti, mada ima i toga (jednostavno organizovanost i efikasnost sluzbi), nego ipak u jednom prenesenom smislu: da ljudi jednostavno zive pod konstantnim pritiskom besparice i "jurnjave" da prezive pa ni nema bas volje da se ulepsava okruzenje...

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Losa ekonomska situacija, prljavstina, nered, smrad, zaraze, sve je to samo preslikano iz mentalnog stanja ljudi. Kada stotine hiljada ljudi koji jedva krpe kraj sa krajem uzimaju kredite da bi isli na letovanje onda tu nesto u glavam debelo nije u redu. Kakvi crni zaveti, kakav Jerusalim, to je cist palanacki mentalitet i lopinska filozofija po kojoj se samo treba utaliti u nesto i voziti do kraja svog sivog i beznacajnog zivota.

Подели на овим сајтовима

Ја би рекао да су то симптоми исте болести. Економија је у расулу из истог разлога из ког су улице у расулу - лењи смо и неодговорни, сви покушавају да живе на туђ рачун и очекују да неко други уради.

Неки ће помислити да се ругам - напротив, срце ме боли кад ово пишем, али тако је. Не ваљамо. Лоши смо људи. Дајте да прво то поправимо.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Kada stotine hiljada ljudi koji jedva krpe kraj sa krajem uzimaju kredite da bi isli na letovanje onda tu nesto u glavam debelo nije u redu.

pa pazi ja to potpuno razumem. jednostavno ima ljudi koji godinama nisu otisli na more, sad recimo imaju posao ali malo placen i idu logikom razbice me ovaj kredit ali to mi je jedina sansa

ipak jednom se zivi

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Можда више могу да урадим да се промени њихова спољна политика овде где јесам него на неком другом месту. Разговарам са људима, убеђујем, објашњавам. Веровао или не - велика већина њих је у ствари против тога.

Onda prestani da Srbima u Srbiji prebacujes sto zele da Kosovo bude pod okriljem Srbije. Tako ces najbolje pomoci.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Није у питању територија, већ људи. Чежња "за територијом" је чежња за заједницом са својим прецима и светињом који су на њој живели и живе. Ако заборавим Јерусалим, Косово, нека ме заборави десница моја - тј. изгубићу се, то више нећу бити ја, изгубићу свој идентитет, заједницу - а то не желим.

Čekaj, i na "onom svetu" će biti teritorija, Kosova, Jerusalima i Palestina? Reci mi da nisi ozbiljan?  :0104cheesy:

The only normal people you know are the ones you don’t know very well.

Подели на овим сајтовима

Onda prestani da Srbima u Srbiji prebacujes sto zele da Kosovo bude pod okriljem Srbije. Tako ces najbolje pomoci.

Па не пребацујем. И ја би волео да Косово буде у Србији. Али није. Једно је жеља, а друго могућност.

Пребацујем неким лењим и неодговорним људима који користе своје фантазије као изговор да ништа не раде и живе на туђ рачун, а успут уништавају остатак Србије. За то време пропуштамо многе прилике да урадимо за Србију пуно ствари које су реалне и могуће.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Čekaj, i na "onom svetu" će biti teritorija, Kosova, Jerusalima i Palestina? Reci mi da nisi ozbiljan?  :0104cheesy:

Ko ono rece da ce pravednici naslijediti zemlju i zivjeti na njoj dovijeka? 1127_battle

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

На Косову живи два милиона Албанаца, нешто не видим "чежњу" за заједницом са њима. Само чежњу да се поврати територија и потајну жељу да њих тамо више не буде.

Није у питању територија, него људи који живе на Косову. И ко је рекао да жели да "поврати територију" и ко има "потајну жељу да Албанаца тамо више не буде"? Народ доле хоће да живи нормално. За свакога има места ко је нормалан. Срби су угрожени и на нагрознији начин малтретирани од стране оних којима људски живот није битан. Са њима не може бити заједнице док не буду способни за заједницу. Љубав према њима се изражава у молитви да се покају и промене, а не у чежњи за заједницом са њима.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...