grigorije22 Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 Па онда пређи у Ислам, тамо ти је дозвољено. Jes pa da provedem vecnost u dzehenemu. Sara" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 Neviđeni ste: a šta ćete kad dođe pitanje plaćanja računa/kupovine/odeće/obuće? It's all fun and games until somebody loses an eye Срђан Шијакињић and Miriam R. ميريام је реаговао/ла на ово 2 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
hansbrough Написано Мај 7, 2013 Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 Neviđeni ste: a šta ćete kad dođe pitanje plaćanja računa/kupovine/odeće/obuće? It's all fun and games until somebody loses an eye Pa valjda postoji mogućnost da neka od tih žena dobro zarađuje? 4chsmu1 The only normal people you know are the ones you don’t know very well. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@... Написано Мај 7, 2013 Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 Изворно хришћанство поставља идеал: девичанство и целибат. Одрицаје од света, дакле од пути, вреди више од свега. Али, треба имати у виду реалност. Апостол Павле каже: ако не могу да се држе савршенства – потпуне апстиненције (1 Кор, 7, 1), онда нека ступе у брак – јер је боље ступати у брак него се распаљивати (1 Кор 7, 9).једна жена за једног мужа, а не двојицу, један муж за једну жену, нема места за хомосексуалност (распаљивање мушког на мушко и женског на женско) и било какве друге врсте перверзија и изопачености (анални секс - содомија , педофолија, зоофилија и педерастија), јер се и дозвољени полни однос (мужа и жене ) ограничава на планирање потомства. Полигамија се не допушта, као што је то случај у исламу и јеврејству. Брак је нераскидива веза до краја живота. И за СПЦ су релевантни ставови из византијског периода о недозвољивости ступања у брак после 70. године за мушкарце, и 60. за жене. У Србији, указом из 1837. епископ се морао питати да ли одобрава брак младожење старијег од 50, а младе од 40. Брак, као света тајна, мора да је”по слободној вољи” (без присиле), прописана је и најранија доб (младић 15, девојка 13, налаже Крмчија). 4. правило (Василија Великог): За трећебрачне и многобрачне установљено је сразмерно исто оно правило као и за другобрачне. Другобрачне једни одлучују на једну годину, други пак на две, а трећебрачне на три године, а понекад и на четири. Према томе, трећебрачност више не сматрају за брак, него за многоженство, или боље речено блудом. Због тога је Господ и рекао Самарјанки која је променила пет мужева: „И сада кога имаш није ти муж" (Јн. 4, 18). То значи да они који прелазе границу другог брака више нису достојни назива мужа и жене. Ми смо у погледу трећебрачних прихватили обичај петогодишњег одлучења, и то не на основу правила, него на примеру наших претходника. У осталом, таквим људима не треба у потпуности забранити улаз у цркву, него их треба удостојити тога да две или три године слушају Писмо, а затим их удостојити да стоје не пуштајући их још увек к причешћивању Светињама; и тек када покажу плодове достојне покајања, поново их треба уврстити у заједницу. dilic and Miriam R. ميريام је реаговао/ла на ово 2 Иначе, постоји посебан круг пакла за људе који мешају "ЈЕР" и "ЈЕЛ'" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Мај 7, 2013 Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 Napraviste od nekog ko je bio u više brakova, većeg grešnika nego od ubice. Kakve veze ima pričešćivanje Svetim Tajnama sa tim?!? Tužan je život u okovima, a Gospod je raskinuo te okove. Zašto svemu stavljati formu? Brak? Zar nije brak u hrišćanskom smislu svako povezivanje muškarca i žene? Onaj ili ona koji su legli sa recimo 20 osoba, a nisu bili u braku, i sad posle nekih 20 osoba se opredele za nekog sa kim će stupiti u brak! Šta je to? Licemerje. Takav ili takva su onda u očima takozvanih "kanoničara" ispunili svoju ulogu i stupili u Svetu Tajnu braka, a onih 20 pre toga, puj pike, ne važi se. Takvima nikakvu epitimiju ne bi dali, a onima koji su se ženili više puta, tima bi i pričešćivanje zabranili!!! Nije nego. Ne pozivam da se sruše kanoni, ali pozivam da se moli Bogu. Bog je iznad svih kanona, kao i sama ljubav jer je od ljubavi i čovek stvoren. Ne uslovljavajte pričešćivanje ičim, do ličnim pokajanjem i ispovešću. Ne određujte drugima kad i gde, koliko i zašto. Sara", Срђан Шијакињић and Драшко је реаговао/ла на ово 3 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Мај 7, 2013 Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 Što se tiče same poligamije ona je kroz Stari Zavet bila opravdana, kao što je nekad bilo opravdano i ono što se danas zove incest, i smatra se opravdano bolešću danas. Sa Novim Zavetom, čovek se odenuo u novo odelo i sve ono što je moglo da se opravda u Starom Zavetu, više nije imalo smisla jer je čovek ponovo upoznao Boga, i počeo je da svoj odnos prema sebi i drugima, gradi na spoznaji u jedinoga Boga, koji mu je doneo Spasenje. Više nisu bile potrebne niti knjige Levitske, niti priče o Carevima, da bi se čovek znao vladati u životu. Te knjige su postale samo uvod u spoznaju Spasa koji je došao u telu da bi postradao za nas i žrtvovao se za nas. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Мај 7, 2013 Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 Pa valjda postoji mogućnost da neka od tih žena dobro zarađuje? 4chsmu1 Jes', ta bi sve potrčala da se uda u poligamiju... Dobro ako uopšte 'oće i u monogamiju sqny, -Владимир- and Miriam R. ميريام је реаговао/ла на ово 3 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Мај 7, 2013 Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 Meni je bio interesantan koncept 'linijskog braka' iz Heinlein-ovog romana. Na principu poliamorije, u porodicu se periodicno vencavaju novi supruznici kako bi se prosek godina drzao na nekom nivou i u principu moze da traje vekovima. Naizmenicno u brak ulaze i muskarci i zene i svi su jednako odgovorni za podizanje dece i izdrzavanje porodice. Seks je free for all fazon, i na dobrovoljnoj osnovi, ali akcenat je na porodici i emocionalnoj podrsci. Koncept mi zvuci romanticno pre svega jer imam simpatije ka velikim porodicama, sigurnosti i raznolikosti, ali bez nekih problema koje monogamna porodica vuce. Na primer smrt jednog od roditelja ne mora predstavljati tako razarajuci emocionalni i finansijski udarac za decu, teret podizanja dece i brige o starijim clanovima porodice je ravnomerno rasporedjen, iskustvo se lakse prenosi... Razvod je dozvoljen, ali po Heinlein-u jako redak: " 'I have honor to be member of one of oldest line marriages in Luna -- and, in my prejudiced opinion, best. You asked about divorce. Our family has never had one and would bet long odds never will. A line marriage increase in stability year after year, gains practice in art of getting along together, until notion of anybody leaving is unthinkable. Besides, takes unanimous decision of all wives to divorce a husband -- could never happen. Senior wife would never let it go that far.' Naravno mislim da je sve to teska fantazija, sa puno razloga zasto ne bi funkcionisalo... ali ko zna sta buducnost nosi . Sir Oliver је реаговао/ла на ово 1 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Мај 7, 2013 Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 Tja, kapiram da su suštinski razlozi za poligamiju pre ekonomske nego neke druge prirode. Ono, da se zemlja ne deli, da svi mogu da se pomažu. Ali koncept uopšte nije romantične prirode, niti se tu mnogo govori o jednakosti među partnerima. Postojale su i tzv. zadruge gde su živeli svi članovi jedne porodice, ali i tu je onaj (najčešće ona) koji je došao svakako imao manje prava, bar na početku, nego 'starosedeoci'. A deca su ionako predstavljala vrlo potencijalni doprinos ekonomiji, pošto procenat preživljavanja nije bio veliki. Moja čuvena pokojna baka je sa 5 godina čuvala ovce svog strica u Dalmaciji, sa 7 je čuvala decu kod istog, a sa 9-10 godina su je poslali u Srem da pomaže u kući jednog bogatog seljaka, a pod tim se podrazumevala kompletna briga oko kuće, dece i ručka za porodicu i nadničare. I povremeni poljski radovi. E, dete od 10 godina kuva ručak za 30 ljudi?! sqny је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Мај 7, 2013 Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 Slazem se, ne znam ni za jedan primer poligamije u istoriji, a da mi ne deluje nekako mizantropski. A inace sam skoro raspravljao sa dedom, on je bio iz bogatije seoske porodice i imali su bas takve 'radnike', sto je on branio kako to nije nista gore nego danas, kad svi robuju kreditima i firmama blablabla. Stvarno sam uvek u cudu kad neko pocne da idealizuje proslost. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Мај 7, 2013 Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 A inace sam skoro raspravljao sa dedom, on je bio iz bogatije seoske porodice i imali su bas takve 'radnike', sto je on branio kako to nije nista gore nego danas, kad svi robuju kreditima i firmama blablabla. Kako bih ti rekla, moja baka je bila neizmerno zahvalna što je došla kod te porodice, pošto je imala šta da jede. A i tvrdila je da su bili dobri, vredni i pošteni ljudi. Sad, što nisu baš bili upoznati sa pravima dece, to je već druga stvar gringrin . I drugo vreme. S obzirom da je sa 15-ak godina, kad je rat prošao i kad su, naravno, streljali oca te porodice kod koje je bila, otišla da radi na građevini, mislim da joj je taj 'angažman domaćice' ostao u prilično dobrom sećanju... sqny је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Мај 7, 2013 Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 Jasno... vecina ljudi su jako adaptibilni i cvrsci nego sto se misli. Аурор је реаговао/ла на ово 1 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Мај 7, 2013 Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 Jasno... vecina ljudi su jako adaptibilni i cvrsci nego sto se misli. Thanks, dude! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Мај 7, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 7, 2013 Niko da odgovori kako to da su starozavjetni patrijarsi bili ugodni Bogu, iako je većina njih imala više žena. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Мај 8, 2013 Пријави Подели Написано Мај 8, 2013 Baš me zanima koji bi se znao s dvije ili više žena snaći, vladati njima. Pa jedva i s jednom izlaze na kraj. Ma to su takve gluposti, tu nem aljubavi, to je kao krdo u toru. DankaM је реаговао/ла на ово 1 ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука