Evgenik Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Свети Архијерејски Синод је, на својој седници од 22. априла 2013. године, донео одлуку да усвоји оставку Епископа зворничко-тузланског г. Василија на службу активног епархијског архијереја, поднету из здраствених разлога 6. новембра 2012. године, и да га разреши даљег управљања Епархијом зворничко-тузланском. Овим се утолико мења одлука Светог Архијерејског Синода од 6. новембра 2012. године којом је оставка Епископа г. Василија била начелно прихваћена, а он умољен да остане у служби епархијског архијереја до редовног заседања Светог Архијерејског Сабора у мају 2013. године, ради завршетка започетих пројеката. За администратора Епархије зворничко-тузланске постављен је Епископ бањалучки г. Јефрем. Из Канцеларије Светог СинодаДоставља: Епископ бачки Иринеј http://www.spc.rs/sr/saopshtenje_za_javnost_8 w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 je l ovo onaj isti episkop Jefrem koji je vo vremja ono pokušao da vladiki Atanasiju objašnjava liturgiku pa se proveo ko bos po trnju... sećam se članka i onog SIC! To mu dodje LOL medju svetim ocima Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Neko; nek pomogne tesko bolesnom i orobulom Vasiliju. Pa kad ovaj ozdravi a narod zaboravi da ga veatimo nazad. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Ovo otislo u ceo svet, inace zasto su obrisane sve teme o Kacavendiju? Serb Church Retires Bosnia Bishop Amid Sex Scandal The Serb Orthodox Church has accepted the resignation of its bishop in Bosnia after a video posted on the Internet appeared to show him engaged in sexual activity with a young man. Vasilije Kacavenda submitted his resignation for what he said were health reasons last year but was asked by the Church to keep the post until May. The statement offered no explanation for why the resignation was accepted Monday. But it coincided with the weekend posting on YouTube of an apparently secretly shot video showing someone who looks like Kacavenda kissing and apparently being fondled by a man. http://abcnews.go.com/International/wireStory/serb-church-retires-bosnia-bishop-amid-sex-scandal-19015626#.UXV26Ep-cYE Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Април 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Моци, што рече в.Атанасије у Цркви често буде попутно опречних ставова, чак и међу Епископима па и светитељима, али ако су темељно црквени људи Дух Свети све доведе у ред, међутим кад су у питању тешке духовне болести, онда за последицу настају расколи. Обојица Епископа данас имају братски однос, без узајамног замерања и кивње, што свједочи да су обојица људи на свом мјесту.За разлику од свог пензионисаног колеге в.Јефрем своје монаштво и свештенство држи под контролом, примјера ради, Гаврило Привина Глава је био монах код нас, па кад је Епископ чуо за његово дјеловање, добио је експресно отпусно писмо. У ЗТ Епархији колико видимо постоји општи хаос, поготово међу јеромонасима, а колико сам схватио овај Бојан Јовановић који на сва кола блати СПЦ по федералним медијима је био од стране пензионисаног е.Василија био узвишен у степен јеромонаха.Како год се показала истина, нешто са том епархијом очигледно није како треба.А што се тиче реакција, осуда, коментара итд., мислим да је најбоље рекао в.Григорије да не треба олако ни опраштати ни судити, и да се у Цркви ствари рјешавају најтемељније могуће. Није мала ствар једном Епископу скинути мантију, тачније то је могуће, али тек пошто се покрене Велики Суд и све чињенице и свједочења до детаља претресу. Не заборавимо да је монах Артемије опонирао и Синоду и Сабору и блаженопочившем Патријарху скоро деценију прије но што је Сабор донио одлуку о његовом рашчињавању. w.a.mozart, Srdjan, kron and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 inace zasto su obrisane sve teme o Kacavendiju? Sloboda govora, naredjenje "odozgo" ili blam ovih što su ga branili. Verovatno tri u jedan. Ali u jedno sam siguran: bilo koji da je razlog brisanja, namere brisača su bile najčasnije - odbrana srBstva i "ugleda" Crkve. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Јесте. Јој, како је то био генијалан чланак владике Атанасија. Сећам се да сам тад помислио: Да је Јапанац владика Јефрем би извршио харакири. Миљан Крстић and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Nemerljiva steta je napravljena Crkvi(znaci svima nama) u samo nekih dva dana, ne racunajuci prethodno aferu Pahomije, tako da vise uopste nije bitno kako ce dalje ovaj slucaj teci, i kakve ce dalje odluke donositi sabor sinod ili nekakav crkveni sud! Meni ide slava sad u subotu(Lazareva Subota), i vec sam se spremio na sve moguce provokacije i "sale" ne samo na ovu temu, ovih dana nije bilo ni lako ni ostalim crkvenim licima a pogotovu verouciteljima po skolama! Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Април 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Марко, јесте, али искључиво ако размишљамо у контексту људске сујете, а в.Јефрем је у сваком случају оличење скромности и монашке честитости. Ава Драганзе, у читавој причи мени стоји само једна чудна ствар: епископи које је постригао и рукоположио пензионисани е.Василије су управо ти око којих се дижу расколи, оптужнице пред судом и слични скандали.Једноставно, колико год набадали главу у песак, превише ствари боде очи да би се правили луди и невешти, са друге стране, није мала ствар подићи Велики Црквени Суд на једног канонског Епископа. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Nije lako podici crkveni sud na jednog episkopa, narocito ako bi se dalje raspricao... Mozda je i bolje da ostane na ovome. Миљан Крстић је реаговао/ла на ово 1 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 @@Evgenik, Molim te da me podsetiš nešto. O kom episkopu je bila reč kada je premestio jednog sveštenika samo zato što mu je žena bila doktorka i pred njom karijera? Mislim da si ti govorio o tom slučaju. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Април 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Игром случаја сазнао сам пар детаља са суђења монаху Артемију, и потпуно се слажем са тобом, заиста је боље неке ствари да не излазе даље пред јавност. Мени лично је само криво што ти податци нису изашли пред ове расколнике који тврде да је м.Артемије "живи светац и стуб Православља".Можда некад и треба да буде што рече један брат прошле недеље да "што виси нека и отпадне". Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Vidim da se sve brise. Sad cu ja poslati poruku youtube da ugase website Баба је реаговао/ла на ово 1 Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Април 22, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2013 @@Evgenik, Molim te da me podsetiš nešto. O kom episkopu je bila reč kada je premestio jednog sveštenika samo zato što mu je žena bila doktorka i pred njom karijera? Mislim da si ti govorio o tom slučaju. Говорио сам о томе да код нас не постоји свијест о разликовању практичних и догматских канона, те да некад и није добро те "практичне" чувати као нешто трајно јер су настали у контексту времена и лолакних обичаја. У сваком случају није премјештен, него је сам отишао у другу Епархију. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Samo me zanima da li se radilo o eparhiji Vasilija ili Jefrema? Ne volim kada izbrkam stvari. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука