Jump to content

"Востани. Време је." - Концерт Дивне Љубојевић

Препоручена порука

Ma zezam se bre, Divna je OK samo malo vise solira van hora i to je to! Hvala. .smesko.

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Дивна је БАШ дивна ! Ово нетреба пропустити никако ! Ја сам на концерту 1000 посто ! Стари форумаши а и нови ево прилике за вечерње саборовање !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Као човек који има искуство певања у црквеном хору и за певницом (у Новом Саду и Београду) дуже од четврт века, хтео сам да кажем неколико речи о Дивнином концерту у четвртак у Сава Центру. Очекујем да ће тај концерт заиста бити догађај за памћење. Овакви Дивнини концерти у иностранству су нешто сасвим уобичајено, али за Србију - то је новост. Има великих европских дворана, у Паризу на пример, где је, осим Дивне, од људи са простора бивше Југославије наступао једино Горан Бреговић. Прошлог лета имао сам прилику да слушам Дивну и Мелоде у Великој дворани Санкт-Петербуршке филхармоније. Све карте биле су распродате месец дана пред концерт (у Русији дворане величине Сава Центра за њене концерте буду распродате две или три вечери за редом). Деловаће као претеривање, али људи су се тискали, стајали на прстима и у потпуној тишини нетремице пратили концерт.

Дивнин мастер-клас у Лондону пре десетак година долазио је да слуша славни британски позоришни редитељ Питер Брук, водећи светски стручњак за Шекспира. Он је примера ради рекао да у Дивнином гласу чује древну културу, и да је њен глас "стар хиљаду година". Украјински митрополит Владимир одликовао је Дивну орденом Почајевски иконе Мајке Божије за проповед православља појањем (Румунском патријарху, али и још неким поглаварима Православних Цркава које смо имали прилике да сретнемо, звоно мобилног телефона је - Дивнина песма)

Па и славни гости на концерту у Сава Центру у четвртак - Владимир Милер, који је тренутно можда најпознатији бас-профундо на свету, и Валаамски празнични хор који прати патријархова Богослужења и посете Путина и Медведева Валааму - долазе у Београд само због Дивне, изјављујући да им је велика част да певају са њом.

Такође, Дивна се труди да промовише младе из Србије за које верује да вреде. Тако је на концерту на Коларцу пре две године као госте имала оркестар школе за музичке таленте из Ћуприје, а онда их је са собом водила и у иностранство, па су та деца имала прилику да са њом наступају између осталог у чувеној дворани конзерваторијума "Чајковски" у Москви. Овога пута са њом ће певати Хор Карловачке Богословије... Зашто Дивна то ради? Зато што врло добро зна како је тешко некоме ко вреди "да се пробије" у Србији. Зна како је њој било тешко и колико је пута наилазила на препреке. Дивна је са десетак година почела да пева у певници манастира Ваведење на Сењаку. Са петнаест година (средином осамдесетих) била је неформални асистент г. Предрагу Миодрагу у хору Богословског факултета. Са седамнаест година дириговала је хором Мокрањац при храму Св. Саве. Са осамнаест је постала диригент првог Београдског певачког друиштава као "најмлађи диригент у век и по дугој историји најстаријег београдског хора". Са двадесет једном годином основала је "Мелоде" и с њима ево 22 године сваке недеље и празника пева на богослужењима, а при томе је одржала и око 500 концерата углавном у иностранству, и бројне мајсторске радионице у Енглеској, Француској, Русији... Водећи француски Магазин за класичну музику “Le Mond De la Musique” доделио је њеном музичком диску “Lumieres Du Chant Byzantin” највишу могућу оцену (пет звездица).

Али можда је најбољи опис "феномена Дивна" у нашој култури дао г. Драгослав Бокан у књизи "Огледало":

"Divna Ljubojević će, vremenom, postati najizvorniji predstavnik vizantijskog predanja koga smo imali prilike da čujemo i vidimo u našem vremenu. Za pevnicom Vavedenja; za dirigentskim pultom hora Mokranjac i Prvog beogradskog pevačkog društva; na koncertima u Grčkoj, Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj, Italiji, Nemačkoj, Belgiji, Austriji, Portugaliji; kao gostujući predavač na seminarima o muzici širom Evrope; u svom studiju i svom Vrtu, među svojim prijateljima i „Melodima“ – Divna je izrasla u jedan sasvim poseban fenomen. Jedinstvena i neuporediva. Neponovljiva. 

„Možda najčistiji glas koji sam ikada čuo“, napisao je, u iskrenom oduševljenju, Likurgos Angelopulos, direktor Grčkog vizantijskog hora. Ili, kako bi se na to nadovezao Pavle Evdokimov (samo da je imao prilike da ga čuje): „Tu se direktno oseća Hristov glas i uzvišenost doseže do liturgijske visine Njegovog prisustva“. 
Rusi su sigurno čuli neki glas kao što je njen, u carigradskoj Aja Sofiji, kada su se - zbog lepote - opredelili za pravoslavlje (tačnije: zaljubili se u pravoslavlje).
Kada Divna počne da peva, mi jednostavno ne znamo da li smo na zemlji ili na nebu. Osećamo, svim svojim bićem, kako je tog časa Bog sa nama. Zaista sa nama. 
Tada, sa njom, osećamo svu tajnu uzbudljive lepote Pravoslavlja, o kojoj nam iz dubine vekova govori Grigorije Niski: „Bilo ko ko dobro peva Psalme dovodi svoju dušu u harmoniju. I kao da je od neravne čini ravnom. I duša, došavši u stanje koje je saobrazno njenoj pravoj prirodi, ničega se više ne plaši. Stiče neutaživu, večnu čežnju za životom budućeg veka“. 
Pred Divninim glasom kao da nestaje ona uobičajena blokada pred uzvišenošću, transcendencijom, ekstazom. Razvejava se, u trenutku, varljiva moć zla. A duša se ohrabruje, kao da dobija krila. 
Odvojeni od svega suvišnog, postajemo saučesnici u njenom podvigu. Zajedno sa njom, prevazilazimo sebe. Uzdižemo se iznad svakog greha. Odmaramo se u smirenju koje nam se daruje preko nje.
Divnin glas nas upućuje u najveće tajne ljudskog postojanja. Bez imalo napora, otkriva nam smisao življenja. Svedoči lepotu budućeg veka. 
A još je Platon rekao kako je put lepote – „put ka postizanju dobra“. 
Divnin prekrasni glas je i obećanje one još veće (nad-prekrasne), beskonačne Lepote.
I niko, zaista niko, i nikada - nije pevao, pre nje, na ovaj način Božanstvenu Liturgiju. Ponovo čujemo njenu (Divninim glasom objavljenu) istinu, kao pre hiljadu godina. I kao što će se tek čuti. I još lepše od toga. 
Kroz njen glas Bog daje da se čuje i ono što naš sluh ne doseže. Kada nju slušamo, čujemo srcem („umom srca“) i ono što je nemoguće čuti. A ipak čujemo, kroz sopstvenu nevericu. I počinjemo da verujemo, u realnost čuda. 
I konačno, preko nje, shvatamo onaj liturgijskij vozglas: „Imajmo srca!“ 
Jer je srce naše duhovno čulo kojim spoznajemo Onog koji zaslužuje i priziva našu ljubav. 
Lepota Divninog pevanja u sebi nosi ne samo telesnu lepotu muzike, već nešto mnogo više od toga. Kao da nas, preko njenog glasa, Sveti Duh uči kako da se što više zaljubimo u Boga.
I mi tu neposredno osećamo prisustvo Svetog Duha, Njegove Nestvorene Energije. 
Kako bi to objasnio jedan od ruskih Vizantinaca, otac Pavle Florenski: „Tri su važne karakteristike Svetog Duha - lepota, omogućavanje zajednice i uteha“. 
I zato – i zbog lepote, i zbog učešća u zajednici, i zbog utehe – mi nikada ne možemo da budemo sami dok slušamo njen glas. Ona je uvek u sinergiji, nikada ne peva samo svojom energijom.
Preko Divne nam se otkriva sveta tajna „sabornosti“, to da ličnost postoji samo u zajednici, u saboru. I da je pokušaj dolaženja do takozvane „objektivne“, bezlične istine – u stvari nemoguć. Da je jedini istinski način postojanja - način postojanja Svete Trojice: slobodna ljubavna zajednica ličnosti.
Zbog svega ovoga, bilo bi besmisleno Divnu smatrati samo „pevačicom“, „horovođom“, „umetnicom“, „muzičarom“. Jer ona sveštenodejstvuje, svakom prilikom. I kada poje u crkvi, i kada peva na koncertima, i kada je slušamo na bilo koji drugi način. 
Poput Svetih Otaca, ona nas leči ranjavajući nas. Ranjava nas Bogočežnjom. Jer je „Hristos rana od koje se ne leči!“ 
Divna ima priziv (harizmu) duhovnog sveštenstva. Ona se, na svakoj liturgiji, „uzdasima neiskazanim“ moli za svakog od nas. A to je posebna blagodat Božija. Prizivajuća blagodat. I za verne, i za nekrštene, bez razlike. I za one koji su u oltaru, i za one koji su u priprati, i za one koji su izvan crkve. I za verni narod i za one koji još nisu prepoznali Boga.
Setimo se slike Boga kao „prosjaka ljubavi na vratima našeg srca“: „Evo, stojim na vratima i kucam; ako ko ČUJE GLAS MOJ i otvori, ući ću k njemu i večeraću s njim“ (Otk. 3, 20).
A evo još jednog citata. Onog: „Propovedajte svoj tvari!“. 
Da, Divna propoveda. Glasom, muzikom i melodijom.
Ona je autentični svedok i ispovednik vere. 
Njen glas je ikona, zvučni prozor u nevidljivi svet. 
Genijalna je jednostavnost njenog dara. 

POST SCRIPTUM
Mogao bih ovde da kažem za Divnu ono što je, svojevremeno, jedan prijatelj Andreja Tarkovskog rekao o njemu: „Divna – to je mnogo. To nije samo ime, već ceo sloj u našoj kulturi“.
Ponovo se otvorila carigradska Zlatna Kapija..."

http://www.divnazadusu.com

Верујем да нас је много који са радошћу и нестрпљењем очекујемо чудесни концерт у четвртак у Сава Центру, да бисмо чули и видели каква нам је изненађења Дивна са својим гостима припремила... 

Младен Станковић

"Ако нађеш негде нешто из дела светих Отаца а немаш хартије, запиши то на одећи својој" (свети Атанасије Велики, архиепископ Александријски)

Подели на овим сајтовима

s koncerta, koliko vidim sa Karlovackim bogoslovima ovde je:

jos jedan los snimak, standardno dobro izvodjenje, s Melodima ovde je:

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Подели на овим сајтовима

Snimak jeste losiji, ali nije strashno, moze da se slusa... snimio moj drugar koji je bio tamo... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

I jedna bitna informacija za sve nas koji nismo bili, a i za sve ostale koji hoce da cuju opet. Sa njihovog FB profila je...

https://www.facebook.com/divnaljubojevic?ref=ts&fref=ts

"Divna & Melόdi Читав концерт снимила је РТС, па ће ускоро моћи да га чују и виде и они који прексиноћ нису били у Сава Центру..."

"Divna & Melόdi Поздрав из Букурешта!.. Још нешто: снимак нашег прошлонедељног концерта у Сава Центру моћи ћете да видите на РТС-у за Васкрс. Обавестићемо вас о тачном времену емитовања..."

:)

...

Inace, samo da dopunimo temu... njihov zvanicni sajat...

http://www.divna-melodi.com/

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Људи невероватан концерт и још увек сам под великим и лепим утиском са концерта ! Неможе се описати како је заиста било ! Свима се извињавам што нисам пренео утиске раније са концерта из простог разлога пошто сам био заузет због спремања славе " Лазарева субота " . Сви који нису били моћи ће за Васкрс на РТС-У да одгледају концерт у комплету . Ја сам био у 26 реду у Сава центру и покушавао сам да снимим комплет неби ли поставио овде али је снимак веома лош а звуп перфектан тако да нема ништа за сајт нажалост . Ево мало са јутубета 

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Ona je duhovna Karleusa!

Не видим разлога зашто уметник не би живео од свог рада? Треба ли увек и само да пева за "Џ"? Бесмислено је Дивну поредити са Карлеушом. Вредност и треба наградити. Мени никада неће бити жао када врхунски стручњаци, уметници, спортисти зарађују новац за свој рад. Жао ће ми бити када се фукара обогати.

Подели на овим сајтовима

divna je ipak bolji muzičar od karleuše ali nije nešto to se mora priznati, oni koji su bili na koncertu mogli su otvorena srca to i da uvide kad je uporede sa gostima iz Petersburga.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

divna je ipak bolji muzičar od karleuše ali nije nešto to se mora priznati, oni koji su bili na koncertu mogli su otvorena srca to i da uvide kad je uporede sa gostima iz Petersburga.

Ma OK sve to, ali ovde nije rec o autoru vec o interpretatoru crkvene vecinom bogosluzbene muzike,

sa nekakvim licnim dozivljajem, mislim sve je to lepo ali preteruje se u pravljenju skoro pa kulta od Divne itd.

Подели на овим сајтовима

Ма о чему брате ти ? Ко каже да и гости нису одлични били ? Али капа доле Дивни за успешно одрађен концерт сви су били ФЕНОМЕНАЛНИ.

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...