Jump to content

...jer neću kazati Tajnu neprijateljima Tvojim..

Оцени ову тему

Препоручена порука

Molitva

svetog Jovana Zlatousta

Verujem, Gospode, i ispovedam da si Ti zaista Hristos, Sin Boga živoga, koji si došao u svet da spaseš grešnike, od kojih sam prvi ja. Još verujem da je ovo samo prečisto Telo Tvoje, i da je ovo sama prečista Krv Tvoja. Stoga Ti se molim: pomiluj me, i oprosti mi sagrešenja moja, hotimična i nehotimična, rečju, delom, svesno i nesvesno, i udostoj me da se bez osude pričestim prečistim Tajnama Tvojim na otpuštenje grehova i na život večni. Primi me danas, Sine Božji, za pričesnika Tajne Večere Tvoje, jer neću kazati Tajnu neprijateljima Tvojim; niti ću Ti dati celiv kao Juda, već kao razbojnik ispovedam Te: Pomeni me, Gospode, u carstvu Tvome. Neka mi pričešće svetim tajnama Tvojim, Gospode, ne bude na sud ili osudu već za isceljenje duše i tela. Amin.

Trba mi objasnjenje reci koje su podeblajne, na sta se misli kad se kaze "necu kazati Tajnu neprijateljima Tvojim"?

O kakvoj je tajni rec ovde i koliko se ona odnosi na Sv.pricesce?

potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

Један од Свете Тројице, Бог Син, по благовољењу Бога Оца постаје човек. Својом богочовечанском личношћу он постаје "тајна од века скривена и анђелима непозната". То што се оваплоћењем Бога Логоса одиграло, неизрецива је тајна, јер се вечност сјединила (постала једно) са временом и пролазношћу. Нематеријално на неисказан начин долази у везу са материјалним и због тога је тајанственост овог парадокса несхватљива било коме од створених бића, па и анђелима. Причешћем имамо исту реалност. Освећени дарови постају силаском Светога Духа управо то спасоносно Тело Христово и ми тварни, грешни и пролазни причешћујући се Богом учествујемо у тој тајни Христовој, у тајни победе живота над смрћу. Победе непролазног над пролазним и смртним.

Кад Хогар и ја склопимо пријатељство и обавежемо се на верност један другоме како би битке које нам предстоје успешно водили, ако у том случају ја откријем супротном табору нашу договорену стратегију, ја сам Хогара и његову љубав, пријатељство и поверење изневерио. Открио сам тајну непријатељима. Ако нас Бог неизмерно воли и даје нам Себе кроз свету тајну Тела и Крви Христове, а ми грехом ту заједницу и љубав изневеримо, изневерили смо самог Христа и тајну нашег спасења од смрти поверили смо ђаваолу, непријатељу Божјем. Овом се молитвом обавезујем да ћу уласком у заједницу са Богом који ме воли, преко светог причешћа учествовати активно у Тајни Христовој која подразумева поверавање себе Ономе Који нам собом дарује вечни живот.

Ово је моје схватање, али би требало погледати шта о овоме кажу свети оци. Сигуран сам у њихову ерминевтичку тачност када је у питању поменуто место. Да, неки свети оци тумачећи апостола Павла нашироко говоре о Тајни Христовој, па ако не пронађеш тумачење конкретних речи ове молитве, можеш повезати и са тим.

Благодарим на прелепом питању! Радост ми је била...

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

,,Насупрот проповеди, догмат се повезује са богослужењем. Ово је изражено у једној реченици светог Василија Великог (О Светом Духу, 27,66): ,,Јер о догматима се ћути, а проповеди се објављују''. (...) Догмати су оно што Црква, као богослужбена заједница, исповеда, а не оно што проповеда онима који су изван Цркве. (...) Појам догме, по мишљењу светог Василија Великог, претпоставља заједницу Цркве и учествовање верникâ у њеном богослужбеном животу - у противном догма нема никакав ауторитет. Овај основни став светих Отаца, који често заборављамо, изражава и свети Григорије Богослов у својој чувеној беседи упућеној евномијевцима: ,,Унутар својих граница умујмо''. Ова реченица, као што потврђује све остало што је у тој беседи речено, значи: умујмо унутар Свете Земље (а не унутар Египта и Асирије), односно умујмо унутар Цркве.''

(Митрополит Јован Зизјулас, Догм. теме, нови сад 2001, стр. 16)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

,,???????? ?????????, ?????? ?? ???????? ?? ????????????. ??? ?? ???????? ? ?????? ???????? ?????? ???????? ??????? (? ?????? ????, 27,66): ,,??? ? ????????? ?? ????, ? ????????? ?? ?????????''. (...) ??????? ?? ??? ??? ?????, ??? ???????????? ?????????, ????????, ? ?? ??? ??? ????????? ????? ???? ?? ????? ?????. (...) ????? ?????, ?? ??????? ?????? ???????? ???????, ???????????? ????????? ????? ? ??????????? ??????â ? ????? ????????????? ?????? - ? ????????? ????? ???? ??????? ?????????. ???? ??????? ???? ?????? ?????, ???? ????? ???????????, ???????? ? ????? ????????? ???????? ? ?????? ??????? ?????? ???????? ?????????????: ,,?????? ?????? ??????? ??????''. ??? ????????, ??? ??? ????????? ??? ?????? ??? ?? ? ??? ?????? ??????, ?????: ?????? ?????? ????? ????? (? ?? ?????? ?????? ? ???????), ??????? ?????? ?????? ?????.''

(?????????? ????? ????????, ????. ????, ???? ??? 2001, ???. 16)

????? ??? ??????? ?? ?? ?? ??? ? ?????????, ??? ???? ?? ?? ???????. ???????, ???????? ???. ??????? ?? ?? ???? ??? ?????? ????????.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Мени је све то повезано са Тријадологијом. Наиме, ми не можемо да говоримо незнабожцима или атеистима о овој тајни.

Можемо да проповедамо, али ове тајне - као што кажу Оци - исповедамо и о њима ,,умујемо'' унутар Цркве, то јест у богосложбеном животу црквене заједнице.

Тешко да бисмо могли без труда имати овакав дијалог, о тајнама, као што га имају на пример Епископи. Ово се односи на заједничко поистовећивање ,,у уму Исуса Христа''. Ако кога занима о чему се ради може се посветити догматским темама. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

???? ?? ??? ?? ???????? ?? ??????????????. ?????, ?? ?? ?????? ?? ???????? ???????????? ??? ????????? ? ???? ?????.

?????? ?? ???????????, ??? ??? ????? - ??? ??? ???? ??? - ?????????? ? ? ???? ,,???????'' ?????? ?????, ?? ???? ? ????????????? ?????? ??????? ?????????.

????? ?? ????? ????? ??? ????? ????? ?????? ???????, ? ???????, ??? ??? ?? ????? ?? ?????? ????????. ??? ?? ?????? ?? ?????????? ?????????????? ,,? ??? ????? ??????''. ??? ???? ?????? ? ???? ?? ???? ???? ?? ????????? ?????????? ??????. :)

???????? ??? ???????; ??? ??? ??????? ????????? ?????? ?? ?? ???????? ?? "????????". :smiley: ???? ? ???? ?? ?? ??????, ??? ?????, ???? ?? ?? ???? ?? ?? ??? ????? ??????? ?? ?????? ???????? ?? ??; ???? ??????????.

Подели на овим сајтовима

Каже се да сваки лаик може знати догмат о Тројици. Каже се такође, да овај догмат, иако можда не знају да аргументују, најбоље знају послушници - монаси. Наиме, ово се односи на свакога који је смирено уврштен у Тело Цркве, односно, свакога који достојно заједничари у Евхаристији.

Али, ми имамо апсурд овде. Пошто многи срби ,,православци'' немају овакав правилни приступ тајнама, дешава се да ове (тајне) разумемо као идеолошки ослонац, апстрактне форме у корист оправдања етнофилских и сличних жеља, односно посветовњачења.

Тако имамо пример да ,,верник'' покушава направити паралелу између тајни и идеолошке борбе, као неко ко мисли да ,,Богу службу приноси'', а уствари, не види да је сâм противник тајни - јер изопачује заједницу (= Католичанство), љубав и однос који се у њој остварује.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

До 4-5 века засигурно ствари стојале овако. Оглашени су се спремали 2-3 године ѕа примање крштења. за то време све су их учили осим Тајне Евхаристије. тек кад су се крстили тада њима су говорили о овој Тајни Цркве.

Подели на овим сајтовима

Овако ја схватам речи молитве:

Прво мора се посматрати цела молитва. "Тајна Вечере Твоја" се односи на св Причешће. Дакле ми приступамо Тајној вечери. И ту Тајну треба да чувамо од непријатеља Христових, тајну Тајне вечере. Мора се знати да је све што је било везано за Цркву раније чувано у строгој тајности. Нико изван Цркве није знао Оче наш, ни исповедање Вере (Верујем). То се у тајности преносило новим члановима Цркве. На Литургијски позив "Двери, двери, с мудрошћу пазимо", врата цркве су се затварала и у цркви су остајали само крштени хришћани, упућени у Тајну над тајнама, тајну Божијег оваплоћења. И то се дешавало чак у време када је Хришћанство постала званична религија Римског Царства, када смо престали да се кријемо по катакомбама.

У почетку су Хришћане чак оптуживали за канибалство, јер се на њиховим скуповима хране телом и крвљу Христовом, где су људи изван Цркве сматрали да је у питању права крв и тело.

Подели на овим сајтовима

????? ?? ??????? ???? ???????:

???? ???? ?? ?????????? ???? ???????. "????? ?????? ?????" ?? ?????? ?? ?? ????????. ????? ?? ?????????? ?????? ??????. ? ?? ????? ????? ?? ?????? ?? ??????????? ?????????, ????? ????? ??????. ???? ?? ????? ?? ?? ??? ??? ?? ???? ?????? ?? ????? ?????? ?????? ? ??????? ????????. ???? ????? ????? ???? ???? ??? ???, ?? ?????????? ???? (???????). ?? ?? ? ???????? ????????? ????? ????????? ?????. ?? ??????????? ????? "?????, ?????, ? ???????? ??????", ????? ????? ?? ?? ????????? ? ? ????? ?? ???????? ???? ??????? ????????, ??????? ? ????? ??? ???????, ????? ??????? ??????????. ? ?? ?? ???????? ??? ? ????? ???? ?? ??????????? ??????? ???????? ???????? ??????? ???????, ???? ??? ???????? ?? ?? ??????? ?? ???????????.

? ??????? ?? ???????? ??? ?????????? ?? ???????????, ??? ?? ?? ??????? ????????? ????? ????? ? ????? ?????????, ??? ?? ???? ????? ????? ???????? ?? ?? ? ?????? ????? ??? ? ????.

Zanimljiv post, temu sam otvorio kao suprotnost ovoj https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,901.msg77935/topicseen.html#msg77935, jer po meni je se te reci odnose upravo to "hvalisanje" ko se pricestio,tj ljudi ne bi trebali rtek tako da se ispovedaju bilo kome kad su se i koliko pricestili
potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...