draganmk Написано Децембар 20, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2009 Mislam deka ovaa drevna molitva, e povrzana so drevnata disciplina arkana. I da ne e direktno svrzana so nea, idejno vo sebe ja nosi porakata- da ne se izdade tajnata, da ne se izvrtat Svetite Dogmati, da ne se izdade Crkvata i vo bukvalna smisla. Da se ucestvuva na Evharistiskoto sobranie e prasanje na zivot i smrt. Koga e goneta Crkvata sekoj Hristijanin ja znael i lokacijata i sostavot na vecerata na ljubovta. Toa togas vo vremeto na progonot znacelo deka sekoj go predava svojot zivot na Boga i blizniot. Eden da ja otkriel Tajnata cela Crkva bila osudena na Smrt. Taka e i denes. Da se zivee Vistinski po Evangelieto , da se Uccestvuva na NEbo -zemnata Liturgija e prasanje na zivot i smrt. Liturgijata ja otkriva Tajnata na Crkvata. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 10, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2010 a zašto...i ko kaže da se hvališu.... raduju se Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јануар 10, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2010 Премда је лако могуће да грешим, овако размишљам на ову тему: Мислим да је ова реченицу ушла у Бого-молитвену употребу још док су се верници причешћивали Телом Господњим 'посебно' од Крви Господње (пре отпочињања са употребом кашичице) и то када су неки од хришћана почели да не гутају Тело Христово, већ су га кришом износили у устима ван Црквене зграде и продавали нехришћанима.* Да би се са том праксом престало, овај сегмент молитве Богу (''...нећу казати тајну...'') је додат овој покајничкој (исповедној) молитви. Јер за нас вернике не постоји (тачније, на своју срамоту пишем - неби требало да постоји) разлика између 'говора' и 'дел(овањ)а'. И Господ наш, Реч Божија - Јесте Делотворна Реч Божија. Па и када се сада молимо ''Помени Господе....'' ми се надамо, очекујемо од Њега аткивну и адекватну помоћ (милост) за онога за кога се Њему молимо. Тако да израз ''...нећу казати тајну...'' ја небих лимитирао само на говор. Тако некако, Бог зна да ли сам 'погодио'. * Забележени су у историји примери да је хришћанин продавао свето Тело Господње нехришћанину, који је то свето Тело носио кући и давао га својој оболелој ћерки, која је потом оздрављивала! Фасцинантно ми је да Бог, премда види да верник продаје (!) Тајну Његову - човеку који неће да се крсти (!) - ипак лечи болесно дете! Такође, забележено је у историји Цркве да су неки хришћани износили непрогутано Тело Господње и бацали га у реку а потом, када би се рибе окупиле око Њега(и то у савршеним концентричним круговима!) - ови су их лако, мрежама, хватали. И други верници су 'крадом' износили испод усне, непрогутано Тело Господње и стављали Га у кошницу са пчелама, што је доводило до умножавања матица и ројања пчела. И овде су пчеле у савршеним круговима окруживале свето Тело Господње. Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јануар 10, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2010 Чини ми се да свако од ових понуђених тумачења дате реченице,од стране моје браће у Христу,може бити примењено,али само у корелацији са другим тумачењима,тј.ниједно се не треба показати као самодовољно и издвојено од других датих тумачења...као да једно из другог извиру и по сили очигледне суштинске повезаности,један у други увиру,као да се из њих свако од горе датих тумачења могу извући и применити на различите догађаје и различита времена,а да се притом не само не наруши њена целовитост (као што је случај са природом "вишезнаности" у протестантизму),већ се та повезаност показује неопходном зарад правилног и потпуног увида у свеукупност поруке.То је моје мишљење,које апослутно не мора бити тачно,али сматрам да у вишеслојности и вишезначности ("вишезначност" која постоји у Светој Цркви и која не представља разлику и размимоилажење као у другим сферама постојања,већ представља благодатно садејство и надограђивање свих постојећих елемената кроз инхерентну им духовну повезаност и једно јединствено духовно извориште) ових Духом Светим инспирисаних литургијско-молитвених речи,лежи сва пуноћа,дубина,ширина и практично манифестовање оне реалности Христових следећих речи којима је и најавио суштину,пуноћу и свевремност сваке речи која Духом Светим породи саборна свест Цркве и свих светих у Њој,па и ове реченице у молитви св.Јована Златоустог,и која гласи:"Дух дише где хоће" (Јов.3,8).У томе је лепота сваке речи Божије која нам се усменим или писаним предањем пренела...у њиховој неисцрпности,свевремености и суштинској повезаности вишезначја која незадрживо извиру из сваке речи Божије.Моје мишљење. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 10, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2010 solomone,našo sam te na scribd-u .... ja sam bakisin tamo Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јануар 10, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2010 solomone,našo sam te na scribd-u .... ja sam bakisin tamo ?????? ??????? ?? ???????? ????? ???????! 0442_feel Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 10, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2010 hvala...takodje.... 0442_feel Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 ... јер нећу казати Тајну непријатељима Твојим... и мене ово интересује. Хтео сам баш да покренем тему да питам ово, па видим да већ постоји. ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Svašta kakva tema: pa sad, ono, da otkrijemo tajnu?? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 ... јер нећу казати Тајну непријатељима Твојим... и мене ово интересује. Хтео сам баш да покренем тему да питам ово, па видим да већ постоји. ? Ajvanho, to ti je kao ono: ko su ovi? Pa, naši A koji su to naši? Mironosica је реаговао/ла на ово 1 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 ja mislim da je u pitanju velika i vecna tajna Bogocoveka Isusa Hrista.Kako je je neograniceni,sveprisutni,svemoguci,sveznajuci Bog stao u telo jednoga coveka?ta tajna ce ostati vecito nedokuciva jer nadilazi ljudski razum polje shvatanja coveka.tajna nije nerazmna tajna je nadrazumna. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 @Apis Pa kako da otkrijemo tajnu koju ne znamo Ili možda : da nećemo ni otkriti to što ne znamo "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 bolje da znas da nista ne znas nego da ne znas da sve znas 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 И реците домаћину куће: Учитељ ти вели: гдје је одаја гдје ћу јести Пасху са ученицима својим? И он ће вам показати велику застрту горњу собу; ондје уготовите. "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Има још неко мишљење? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука