Jump to content

...jer neću kazati Tajnu neprijateljima Tvojim..

Оцени ову тему

Препоручена порука

Mislam deka ovaa drevna molitva, e povrzana so drevnata disciplina arkana. I da ne e direktno svrzana so nea, idejno vo sebe ja nosi porakata- da ne se izdade tajnata, da ne se izvrtat Svetite Dogmati, da ne se izdade Crkvata i vo bukvalna smisla. Da se ucestvuva na Evharistiskoto sobranie  e prasanje na zivot i smrt. Koga e goneta Crkvata sekoj Hristijanin ja znael i lokacijata i sostavot na vecerata na ljubovta. Toa togas vo vremeto na progonot znacelo deka sekoj go predava svojot zivot na Boga i blizniot. Eden da ja otkriel Tajnata cela Crkva bila osudena na Smrt. Taka e i denes. Da se zivee Vistinski po Evangelieto , da se Uccestvuva na NEbo -zemnata Liturgija e prasanje na zivot i smrt. Liturgijata ja otkriva Tajnata na Crkvata.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Премда је лако могуће да грешим, овако размишљам на ову тему:

Мислим да је ова реченицу ушла у Бого-молитвену употребу још док су се верници

причешћивали Телом Господњим 'посебно' од Крви Господње (пре отпочињања са

употребом кашичице) и то када су неки од хришћана почели да не гутају Тело

Христово, већ су га кришом износили у устима ван Црквене зграде и продавали

нехришћанима.* Да би се са том праксом престало, овај сегмент молитве Богу

(''...нећу казати тајну...'') је додат овој покајничкој (исповедној) молитви.

Јер за нас вернике не постоји (тачније, на своју срамоту пишем - неби требало да

постоји) разлика између 'говора' и 'дел(овањ)а'. И Господ наш, Реч Божија - Јесте

Делотворна Реч Божија. Па и када се сада молимо ''Помени Господе....'' ми се надамо,

очекујемо од Њега аткивну и адекватну помоћ (милост) за онога за кога се

Њему молимо. Тако да израз ''...нећу казати тајну...'' ја небих лимитирао само

на говор.

Тако некако, Бог зна да ли сам 'погодио'.

* Забележени су у историји примери да је хришћанин продавао свето Тело Господње

нехришћанину, који је то свето Тело носио кући и давао га својој оболелој ћерки, која је

потом оздрављивала! Фасцинантно ми је да Бог, премда види да верник продаје (!)

Тајну Његову - човеку који неће да се крсти (!) - ипак лечи болесно дете!

Такође, забележено је у историји Цркве да су неки хришћани износили непрогутано

Тело Господње и бацали га у реку а потом, када би се рибе окупиле око Њега(и то у

савршеним концентричним круговима!)  - ови су их лако, мрежама, хватали. И други

верници су 'крадом' износили испод усне, непрогутано Тело Господње и стављали Га

у кошницу са пчелама, што је доводило до умножавања матица и ројања пчела. И овде

су пчеле у савршеним круговима окруживале свето Тело Господње.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Чини ми се да свако од ових понуђених тумачења дате реченице,од стране моје браће у Христу,може бити примењено,али само у корелацији са другим тумачењима,тј.ниједно се не треба показати као самодовољно и издвојено од других датих тумачења...као да једно из другог извиру и по сили очигледне суштинске повезаности,један у други увиру,као да се из њих свако од горе датих тумачења могу извући и применити на различите догађаје и различита времена,а да се притом не само не наруши њена целовитост (као што је случај са природом "вишезнаности" у протестантизму),већ се та повезаност показује неопходном зарад правилног и потпуног увида у свеукупност поруке.То је моје мишљење,које апослутно не мора бити тачно,али сматрам да у вишеслојности и вишезначности ("вишезначност" која постоји у Светој Цркви и која не представља разлику и размимоилажење као у другим сферама постојања,већ представља благодатно садејство и надограђивање свих постојећих елемената кроз инхерентну им духовну повезаност и једно јединствено духовно извориште) ових Духом Светим инспирисаних литургијско-молитвених речи,лежи сва пуноћа,дубина,ширина и практично манифестовање оне реалности Христових следећих речи којима је и најавио суштину,пуноћу и свевремност сваке речи која Духом Светим породи саборна свест Цркве и свих светих у Њој,па и ове реченице у молитви св.Јована Златоустог,и која гласи:"Дух дише где хоће" (Јов.3,8).У томе је

лепота сваке речи Божије која нам се усменим или писаним предањем пренела...у њиховој неисцрпности,свевремености и суштинској повезаности вишезначја која незадрживо извиру из сваке речи Божије.Моје мишљење.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

... јер нећу казати Тајну непријатељима Твојим...

и мене ово интересује. Хтео сам баш да покренем тему да питам ово, па видим да већ постоји.

?

Ajvanho, to ti je kao ono: ko su ovi?

Pa, naši

A koji su to naši?

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

ja mislim da je u pitanju velika i vecna tajna Bogocoveka Isusa Hrista.Kako je je neograniceni,sveprisutni,svemoguci,sveznajuci Bog stao u telo jednoga coveka?ta tajna ce ostati vecito nedokuciva jer nadilazi ljudski razum polje shvatanja coveka.tajna nije nerazmna tajna je nadrazumna.

Подели на овим сајтовима

И реците домаћину куће: Учитељ ти вели: гдје је одаја гдје ћу јести Пасху са ученицима својим?

И он ће вам показати велику застрту горњу собу; ондје уготовите.

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...