Зорица Бубало Написано Април 18, 2013 Пријави Подели Написано Април 18, 2013 http://www.svetigora.com/node/11082 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Април 18, 2013 Пријави Подели Написано Април 18, 2013 Deki, ti si toliko mlad i sasvim se normalno ponašaš za mladića tvojih godina. Bilo bi, uslovno rečeno, bolesno kad bi se ponašao drugačije. Ne opterećuj se glupostima. Život je tako lep, pogotovo kad si mlad. Nemoj da žališ jednog dana što si uludo protraćio mladost na neku kvazi ozbiljnost i sumornost. Avocado је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 18, 2013 Пријави Подели Написано Април 18, 2013 To sto si citao ta pisanija je kao kad bi sad mrsavko pocetnik u dizanju tegova uzo da dize na benchu 200kila... a sto se mitarstava tice to su licna vidjenja i ne mora da znaci da odgovaraju stvarnosti ili da su univerzalna. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица Бубало Написано Април 19, 2013 Пријави Подели Написано Април 19, 2013 Само још да ти кажем да сам упознала доста људи који су се духовно пробудили читајући дела Владике Николаја на пример "Мисионарска писма" Одлична књига имаш одговоре на разна питања. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Април 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 19, 2013 Hvala vam svima na lepim odgovorima.Evo danas sam bio na Olimpu,vezbao malo posle vise od mesec dana,video se sa drustvom iz srednje,lep dan,prija coveku.Inace,mozda je to ta mazohisticka strana u coveku,kao one babe kad citaju u novinama samo crnu hroniku i citulje,tako i mi isto,greh je ovo,greh je ono,a niko ne pita gde je lepo,cime cemo ispuniti tu prazninu.Sveti oci kazu post i molitva itd,tacno je to,ali budimo realni,niko od nas ne moze da se moli po ceo dan.A vremena su teska,pogotovo za nas mlade...Negde sam citao da je pogresno dijagnozu za neku bolest traziti na internetu,tako je i sa verom,puno sajtova raznoraznih,najbolje je ipak popricati uzivo...Inace kod oca Petra sam bas i bio u pastirskom centru,rekoh bolje da odem dok ne poludim Nije covek ni svestan sta moze da ga snadje..Jos me on pita je l imam devojku,ja mislim kakva devojka crna citam po internetu blud,pakao za pogled,kamoli nesto vise.Preporucio mi da citam bracu karamazove i da budem pravoslavna avangarda.Fin covek Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Април 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 20, 2013 Jedno od propratnih stvari koje sam i ja imao je taj životinjski strah,naročito kad sma čitao stvari od svetog Ignatija Brajaničanova ,bivšeg episkopa Artemija i sličnih pisaca. To recimoi nikada nisam osetio kada sma čitao o svetom starcu Pajsiju svetogorcu ili starcu Porfiriju Kavsokalivitu,oni su u meni uvek budili radost. Negde sam čitao da treba da odbacimo stvari koje kod nas bude taj patološki starh. Pa da ..bas sam od njih i citao,nzm tacno koji je tacno,kao ako covek zivi u strahu,on ce stalno puzati.Kao bezis od greha,a ne mozes da shvatis da si ti u stvari konstantno u grehu bas zbog toga sto si uplasen.Paralises se,pa ne mozes da cinis ni dobro ni zlo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Април 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 20, 2013 Ja sam bio ateista, mnogi na forumu znaju ti ne znash. Mnogo je razloga doprilenlo mom ateizmu sto intelektualnih, to emotivnih, pa i ovo je jedan od tih razloga. Kod mene je doduse dominiralo to sto sam verovao da religija odbaca modernu nauku, ali takodje i to opterecenje "sve je greh" i uverenje da moras da budes "bezgresan". Sto je jednostavno jedno pogresno uverenje, nijedan covek nije bezgresan - pa ni sveci. Nije pravoslavlje staroegipatska religija gde nam merkaju dusu protiv pera, pa ko je ucinio toliko i toliko grehova prolazi a iznad toga e to vec ne moze. I ja se to pitam cesto...kaze pravednici i gresnici.Sad,da li je to apsolutizovano,tj ima li 100% tnog pravednika ili gresnika...koji su kriterijumi za to?! Realno 99 posto ljudi ne ispunjava sve ono sto bi trebalo u potpunosti.I sta ce biti sa njima? Malo mi je tesko da shvatim da je Bog stvorio toliko milijarde dusa da bi se samo njih sacica spasila Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Април 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 20, 2013 Pomaže Bog imenjače Nisi jedini koji je prošao kroz tu fazu,u tvojim godinama sam i ja bio negde u sličnom stanju. Iz ove perspektive bi ja to nazvao velik strahom od pakla,a sve je nastalo čitanjem raznoraznih tekstova . Vremenom sam shvatio da je to neki duh koji u stvari sa sobom nose naši raskolnici,starokalendarci. Da ti budem iskren,tu ima toliko gluposti napisanih,koje sam ja tada vrlo ozbiljno shvatao a sada su mi smešne,mada ipak smatram da je dobro što sam prošao kroz taj period neoofitstva,jer sam uspeo koliko toliko da se izgradim kao čovek,prvo strahom a posle ostalim stvarima. Nekako kod nas uvek dominira ta neka literatura,koja svuda vidi djavola i realno opisuje paklene muke,a to ti je ništa drugo do katolička srednjovekovna duhovnost,to ti sa pravoslavljem nema veze. To da ne treba mnogo da brinemo o telu ne znači i da treba da ga zapostavimo,naša je obaveza da se staramo i o zdravlju i o izgledu. Sećam se da sam često nailazio u tekstovima da se ne treba ni kupati već samo obrisati vlađnim peškirom,mislim vrhunstvo prelesti,pa ako si monah i živiš negde u nedodjiji niko ti ne brani da se brišeš peškirom ali nemaš pravo da to namećeš svim ljudima Uzmi primer vladike Grigorija,on je jedan vrlo plodotvoran duhovnik a bavi se i sportom i uvek je uredan. Ovde ću ti postaviti dva klipa,ovo je otac Timotej bio je najmladji iguman manastira studenice u njegovoj istoriji,jedan asketa vrlo strog ali pokledaj ša on kaže o raju i paklu ,ovo je prvi klip,ima ih 4 ... Slusao sam oca Timoteja,veoma zanimljivo i optimisticno predavanje...pogotovo ovaj kraj.Bas bih voleo da odem u Studenicu da popricam malo sa njim,mislim da bih imao svasta da ga pitam Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nevena Zec Написано Октобар 1, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2014 @@Deki992, i kako je sad ? Ja sam gospodar svoje reči. Kako sam je izrekla, tako mogu i da je povučem kad poželim . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Октобар 1, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2014 Naime,dobio sam osecaj da je skoro sve greh.Po prirodi sam veoma duhovit,komunikativan,uvek sam voleo da se druzim ali to u poslednje vreme nije tako.Izgubio sam i volju za ucenjem a kolokvijumi idu...Da ne sirim pricu.Citao sam dosta o mitarstvima i tu sam se totalno isprepadao.Zatim sam isao kod svestenika× Lukica iz Saborne crkve i on me je ohrabrio govoreci da nije strasno ni saliti se,izaci sa drugarima,nazdraviti,vezbati,da treba malo da se opustim i da sam se nogo "istripovao" (4 godine sam vezbao aktivno u teretani,i onda sam prestao iz straha da je i to blud,tj to bavljenje telom i slicno...).. Jao ! Tesko meni. .... :shocking: :shocking: :shocking: :shocking: :shocking: :shocking: :shocking: :shocking: :shocking: Od detinjstva sam pobozan,postim sredom i petkom,pricestim se nekoliko puta godisnje.. Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 1, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2014 Medjutim,od kako sam poceo da citam te teoloske tekstove poceo sam jako lose da se osecam.Sve je doslo dotle da mi je sada konstantno muka,preplasen sam...cak sam nekoliko puta do sad i povracao od te muke.Nemam apetit,stalno sam izmoren,nemam volju:rekao bih da sam u depresiji,i sve to traje veoma dugo. Naime,dobio sam osecaj da je skoro sve greh.Po prirodi sam veoma duhovit,komunikativan,uvek sam voleo da se druzim ali to u poslednje vreme nije tako.Izgubio sam i volju za ucenjem a kolokvijumi idu... Nemam se namjeru miješat a ni intervenisat jer takve se stvari ne sredjuju a ni ne rješavaju po forumima već samo uživo u kontaktu s duhovnikom. Samo sam htio ukazat na to da sve to o čemu Deki992 piše su paradoksno simptomi vrlo velike duhovne zapuštenosti a kako rekoh paradoksno su najviše zapušteni ziloti koji nisu pod dogledom crkveno priznatih duhovnika bilo vaši pravoslavni ziloti ili naši tridentinci koji se prave i umišljaju si da su duhovno najuznapredovaliji a ustvari je to s njima u duhovnom pogledu najjadnije i najbjednije. Sad je već tačno godinu i po dana od tada kad je ovo Deki napisao a nadam se da je do tada uspio to riješiti na jedini ispravan način: pronaći si u okviru SPC oficijalno priznatog duhovnika/ispovjednika, ne mjenjati ih svaki put drugog, hodati uvijek njemu istome po savjete, učestvovati na liturgiji i biti u društvu duhovno iskusnijih osoba. Odlučiti se sam sebe voditi u duhovnom životu i ne postarat se o dobrog i stalnog ličnog sveštenika/duhovnika/ispovjednika je toliko suludo kao kad bi se neko odlučio sam sebi operisati mozak, srce, ruku, nogu, jetru i sl. Isto kao što nikom ne pada na pamet sam sebi ili nekom drugom provesti nekakvu hiruršku intervenciju ako nije hirurg tako isto nikom ne bi trebalo past na pamet vodit se duhovno sam jer je to besmislica i za to trebaju škola i iskustvo. Osim toga i sami episkopi imaju svoje lične duhovnike i ispovjednike i biti pod nečijim nadzorom druge nezauzete osobe koja će ih objektivno i nepristrasno ispravljati i savjetovati, misli se tim pod ljudskim vodjstvom i nadzorom a ne samo Božijim i moraju ih imati a šta tek onda ostali, nije stvar ni u školi ili funkciji samo. Episkopi obično imaju nekakve starce, mudre monahe svetog života koji ih ispovijedaju i savjetuju. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 1, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2014 Sam sebe voditi u duhovnom životu je besmisleno otprilike isto toliko koliko i sam sa sobom igrati šaha, to se baš možemo radovati koliko smo pametni kad smo se tako toliko puta matirali, "pobijedili" i "nadmudrili". Tako možemo čitav život provesti u uvjerenju kako smo veliki šahisti a kad bi nedaj Bože otišli na neki pravi šahovski turnir ili turnaj, tamo bi nas matiralo u nekoliko poteza dijete iz pionirske lige. Eto takve su to velike prednosti i koristi duhovne autonavigacije, samovodjstva i autosavjetovanja kao i od tog igranja šaha sa samim sobom. Onda se nije šta čudit takvoj zapuštenosti. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nevena Zec Написано Октобар 1, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2014 Jao ! Tesko meni. to smo shvatili na temi arsenija se oprašta od foruma Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Ja sam gospodar svoje reči. Kako sam je izrekla, tako mogu i da je povučem kad poželim . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука