Miriam R. ميريام Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Ove koje si ti nabrojio ne vjeruju da je Isus Krist Bog..dakle, ti nemaju veze s nama.. A to što minećemo prihvatiti katolička učenja, a oni naša, je ništa drugo nego ljudski inat i egoizam..dalo bi se sve dogovoriti, što prihvatiti ili ne, da je malo dobre volje, ali na žalost nema je odavno.. ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 I djavoli vjeruju i drhte. I mormoni, i Jehovini svjedoci, i adventisti, i muslimani. U redu, samo pravoslavlje je jedino istinito, pravo i samospasonosno a svi ostali će završzi u ognju pekelnom i tamo će se kuvat, roštiljat i fritovat sve do sudnjeg dana. Nije mi sad jasno šta tebe tu toliko pogađa i uznemirava kad znaš da ćeš bit spašen' Zašto nemaš mir duše ili u duši? Šta ti još fali da bi bio smiren i spokojen u Bogu? Ako će se neko kuvat, peeć i dinstat u paklu to nije tvoj problem, valjda onda njegov, šta se o to toliko brineš, yeah, Don't Worry, Be Happy! Happy now? X Factor ČR Ondrej Ruml Don't Worry, Be Happy Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Ako nema pogresnih ucenja, zasto onda pravoslavna crkva ne prihvati rimokatolicka ucenja i rijesi problem? Nije mi jasno kako to dvije neujedinjene crkve, a sve ispravne? Ne bih rekao da se tu radi o jezickim razlikama hljeb-kruh jer nisu svi rimokatolcii Hrvati,niti svi pravoslavci Srbi. Zar je i pricescivanje beskvasnim i pricescivanje kvasnim hljebom isto i ispravno? Zar je ucenje o transubstanciji ispravno? Zar je ispravna tvrdnja i da je Bogorodica bezgresno zaceta i ona da nije? Bogoslovski dijalog se, napokon, i vodi da bi se razumele razlike. Ne radi se o prihvatanju, već o razumevanju, a onda o prihvatanju da postoji, rekao bih drugačiji ugao gledanja na stvari. Kako postoje neujedinjene Crkve - pa ljudska priroda zavađa, a Božanska ujedinjuje. Pa postoje i porodice u kojima braća mrze jedni drugoga. Hleb-kruh je bio samo primer Pa, čuj, a zašto nre bi moglo da bude isto? Zar Isusovo realno prisustvo zavisi od kvasca? U ostalom, na Poslednjoj večeri je sigurno Isus lomio beskvasan hleb. Naravno da je ispravno, koliko mi se čini i pravoslavci to veruju, Što se Bogorodice tiče...ogromna većina pravoslavaca i ne zna šta znači Marijino bezgrešno začeće...ali, evo, reci mi...da li je Bogorodica začeta sa iskonskim grehom? Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 nadam se da cete razumeti da nama papa nece nikada biti zamenik Hrista na zemlji..... tanning Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 nadam se da cete razumeti da nama papa nece nikada biti zamenik Hrista na zemlji..... tanning Znamo mi to bolje od tebe, jedini ko to tu brka i niješa osobe Božske Trojice i ljudsku, eopiskopsku ste vi sami, niko drugi. Papa nije tu da bi zamjenio Hrista na zemlji, to jje besmislica a i nemogića stvar, papa je tu da bi kao rimski eoiskop zasjeo na mjesto sv. Petra apostola kojem je Hrist ostavio službu prvog među jednakima. I predsjednik USA ili Rusije je po zakonu jednak svima ostalim građanima, ali je prvi, prvi među jednakima. Tako to sličnio je i među hrišćanima i među episkopima od kojih je jedan također i rimski. No, prema predanju Crkve i Pismu Svetome, prema Jevanđeljima, on je taj koji predsjedava u gozbi, prvi među jednakima. jednaki su svi ali prvi može biti samo jedan, ne mogu sad bit svi prvi, to je valjda jasna stvar. Miriam R. ميريام and Manolis је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Ove koje si ti nabrojio ne vjeruju da je Isus Krist Bog..dakle, ti nemaju veze s nama.. A to što minećemo prihvatiti katolička učenja, a oni naša, je ništa drugo nego ljudski inat i egoizam..dalo bi se sve dogovoriti, što prihvatiti ili ne, da je malo dobre volje, ali na žalost nema je odavno.. Pa eto, ako katolička učenja transubstanciji,bezgrešnom začeću Marije nisu pogrešna, onda nisu ni učenja ovih drugih. U redu, samo pravoslavlje je jedino istinito, pravo i samospasonosno a svi ostali će završzi u ognju pekelnom i tamo će se kuvat, roštiljat i fritovat sve do sudnjeg dana. Nije mi sad jasno šta tebe tu toliko pogađa i uznemirava kad znaš da ćeš bit spašen' Zašto nemaš mir duše ili u duši? Zayron, nisam nigdje rekao da će se svi drugi pržiti u paklu, nego me čudi kako to da dva suprotna učenja mogu biti istinita. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Bogoslovski dijalog se, napokon, i vodi da bi se razumele razlike. Ne radi se o prihvatanju, već o razumevanju, a onda o prihvatanju da postoji, rekao bih drugačiji ugao gledanja na stvari. Kako postoje neujedinjene Crkve - pa ljudska priroda zavađa, a Božanska ujedinjuje. Pa postoje i porodice u kojima braća mrze jedni drugoga. Hleb-kruh je bio samo primer Pa, čuj, a zašto nre bi moglo da bude isto? Zar Isusovo realno prisustvo zavisi od kvasca? U ostalom, na Poslednjoj večeri je sigurno Isus lomio beskvasan hleb. Naravno da je ispravno, koliko mi se čini i pravoslavci to veruju, Što se Bogorodice tiče...ogromna većina pravoslavaca i ne zna šta znači Marijino bezgrešno začeće...ali, evo, reci mi...da li je Bogorodica začeta sa iskonskim grehom? Kako to da svi silni bogoslovi ne mogu da se razumiju već 1000 godina, a ti na forumu već sve razumio? Na Poslednjoj večeri je Isus lomio beskvasni hljeb jedino ako grčka riječ artos ne označava kvasni hljeb. Pravoslavci vjeruju u transubstanciju kao katolici? Naravno da jeste začeta sa iskonskim grijehom. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Znamo mi to bolje od tebe, jedini ko to tu brka i niješa osobe Božske Trojice i ljudsku, eopiskopsku ste vi sami, niko drugi. Papa nije tu da bi zamjenio Hrista na zemlji, to jje besmislica a i nemogića stvar, papa je tu da bi kao rimski eoiskop zasjeo na mjesto sv. Petra apostola kojem je Hrist ostavio službu prvog među jednakima. I predsjednik USA ili Rusije je po zakonu jednak svima ostalim građanima, ali je prvi, prvi među jednakima. Tako to sličnio je i među hrišćanima i među episkopima od kojih je jedan također i rimski. No, prema predanju Crkve i Pismu Svetome, prema Jevanđeljima, on je taj koji predsjedava u gozbi, prvi među jednakima. jednaki su svi ali prvi može biti samo jedan, ne mogu sad bit svi prvi, to je valjda jasna stvar. Prvi po časti a ne po vlasti. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Zašto imamo papu? Zato što je Isus tako uspostavio Crkvu od početka da tako bude do kraja svijeta. Ovo je opširno objašnjeno ovdje: https://www.pouke.org/forum/topic/7712-rimokatoli%C4%8Dko-vi%C4%91enje-papinog-primata-i-njegove-nepogre%C5%A1ivosti/ Treba se malo informirati što piše u Svetom pismu i kako je Crkva fukcionirala od početka... A zašto postavljaju pitanja oni koji ne žele čuti odgovore? Pričaju sami sa sobom... Manolis је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Znamo mi to bolje od tebe, jedini ko to tu brka i niješa osobe Božske Trojice i ljudsku, eopiskopsku ste vi sami, niko drugi. Papa nije tu da bi zamjenio Hrista na zemlji, to jje besmislica a i nemogića stvar, papa je tu da bi kao rimski eoiskop zasjeo na mjesto sv. Petra apostola kojem je Hrist ostavio službu prvog među jednakima. I predsjednik USA ili Rusije je po zakonu jednak svima ostalim građanima, ali je prvi, prvi među jednakima. Tako to sličnio je i među hrišćanima i među episkopima od kojih je jedan također i rimski. No, prema predanju Crkve i Pismu Svetome, prema Jevanđeljima, on je taj koji predsjedava u gozbi, prvi među jednakima. jednaki su svi ali prvi može biti samo jedan, ne mogu sad bit svi prvi, to je valjda jasna stvar. Prvi je za nas Hristos....a mi kao gresnici svi jednaki.....neka bude poslednji prvi ..i prvi poslednji..... .smesko. i kao drugo nigde u jevandjeljima ne stoji da je apostol Petar bio iznad drugih apostola...niti da je bio prvi po casti.....a papstvo se pokazlo u proslosti koliko nije prvo medju jednakima...vec da zeli da bude nesto poput imperatora ...valjda recidivi proslosti.... gringrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Kako to da svi silni bogoslovi ne mogu da se razumiju već 1000 godina, a ti na forumu već sve razumio? Na Poslednjoj večeri je Isus lomio beskvasni hljeb jedino ako grčka riječ artos ne označava kvasni hljeb. Pravoslavci vjeruju u transubstanciju kao katolici? Naravno da jeste začeta sa iskonskim grijehom. Znaš kako, da ne ulazimo u argumentaciju ad hominem, meni u profilu stoji šta sam i ko sam, a nekima koji su na forumu ne stoji ništa, što će reći, iz potpune anonimnosti napadaju sve i svašta a da se pritom nisu iskreno potrudili da saznaju o tome šta pričaju. Dakle, za razliku od mase koji na forumima crpe "znanje", ja sam se barem potrudio da zagrejem stolicu i nešto iščeprkam. Kad to uradiš, onda ti bude sve jasno. Drugo, u Crkvi su ljudi, a ljudi su skloni sopstvenom mišljenju i politici. Onoga ko iz političkih razloga ne želi da prihvati nešto, može sam Bog da siđe i objasni - pa neće shvatiti. To važi i za Istočne i za Zapadne hrišćane. Bogu hvala, pa polako raste nova generacija teologa koji razmišljaju Svetim pismom, a ne "blokovskom" podelom i argumentima - "ja sam u pravu.tačka." Drugo, možda ćeš da se začudiš, ali...zamisli, Isus je bio Jevrej, zajedno sa svim apostolima, i držali su se barem nekih jevrejskih običaja Te stoga, nisu lomili grčki jezik na poslednjoj večeri, već jevrejski pripremljen hleb za pashu Šta ne veruju? Po tebi hleb ostaje hleb, a Isus je rekao - ovo je moje telo - onako, da ima šta da kaže? Aha, znači, i ona je bila u vlasti greha? Bravo Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Kako to da svi silni bogoslovi ne mogu da se razumiju već 1000 godina, a ti na forumu već sve razumio? Na Poslednjoj večeri je Isus lomio beskvasni hljeb jedino ako grčka riječ artos ne označava kvasni hljeb. Pravoslavci vjeruju u transubstanciju kao katolici? Naravno da jeste začeta sa iskonskim grijehom. Znaš kako, da ne ulazimo u argumentaciju ad hominem, meni u profilu stoji šta sam i ko sam, a nekima koji su na forumu ne stoji ništa, što će reći, iz potpune anonimnosti napadaju sve i svašta a da se pritom nisu iskreno potrudili da saznaju o tome šta pričaju. Dakle, za razliku od mase koji na forumima crpe "znanje", ja sam se barem potrudio da zagrejem stolicu i nešto iščeprkam. Kad to uradiš, onda ti bude sve jasno. Drugo, u Crkvi su ljudi, a ljudi su skloni sopstvenom mišljenju i politici. Onoga ko iz političkih razloga ne želi da prihvati nešto, može sam Bog da siđe i objasni - pa neće shvatiti. To važi i za Istočne i za Zapadne hrišćane. Bogu hvala, pa polako raste nova generacija teologa koji razmišljaju Svetim pismom, a ne "blokovskom" podelom i argumentima - "ja sam u pravu.tačka." Drugo, možda ćeš da se začudiš, ali...zamisli, Isus je bio Jevrej, zajedno sa svim apostolima, i držali su se barem nekih jevrejskih običaja Te stoga, nisu lomili grčki jezik na poslednjoj večeri, već jevrejski pripremljen hleb za pashu Šta ne veruju? Po tebi hleb ostaje hleb, a Isus je rekao - ovo je moje telo - onako, da ima šta da kaže? Aha, znači, i ona je bila u vlasti greha? Bravo Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Prvi je za nas Hristos....a mi kao gresnici svi jednaki.....neka bude poslednji prvi ..i prvi poslednji..... .smesko. i kao drugo nigde u jevandjeljima ne stoji da je apostol Petar bio iznad drugih apostola...niti da je bio prvi po casti.....a papstvo se pokazlo u proslosti koliko nije prvo medju jednakima...vec da zeli da bude nesto poput imperatora ...valjda recidivi proslosti.... gringrin Pa sad, ovo baš ne stoji...Možeš da tumačiš kako god hoćeš, ali počevši od onoga - ti si Petar, Stena, i na toj steni podići ću Crkvu svoju, pa dalje, gde se Isus obraća baš <petru kod ključnih stvari, do onoga - Idi pasi ovce moje, koje je rekao samo Petru...A ima tu i istorije posle Uskrsnuća. Prouči pitanje primata u prvoj Crkvi. Sad, svakako, i primat, kakav je danas, je rezultat razvoja, i mogao bi da bude drugačiji, ali to mu ne umanjuje značaj. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Jedno pitanje za braću pravoslavce u ovoj našoj priči: Kakve implikacije ima po život večni imaju stvari sa ove "liste" po vama: Филиокве (исхођење Светог Духа); Папски примат (првенство); Папска непогрешивост; Употреба бесквасног хлеба за Свето причешће; Тачан моменат освећења Светих дарова; Причешћивање верника само хлебом - Телом Христовим; Пургаторијум; Анино безгрешно зачеће Богородице; Целибат свештенства; Невршење миропомазања заједно са крштењем; Миропомазање као искључива надлежност бискупа; Промена календара; Прослављање Ускрса противно правилима утврђеним на Васељенским Саборима; Крштење кропљењем, а не погруживањем. Da li to znači, da ako se katolički sveštenici ne žene, ako se ne krštavamo uranjanjem, ili ne slavimo Uskrs kako je to sabor odredio (iz sasvim posebnih razloga a ne zbog samog datume slavljenja), ako smo "promenili" kalendar, i slično, da svi katolici - pravac pakao? Ili...recimo, malo i katolika razume šta znači Marijino bezgrešno začeće, nije znao ni onaj devočurak, kome se ukazala Bogorodica i to joj rekla (ako jeste ili nije bilo tako, sve jedno), a tek koliko pravoslavaca to ne razume šta znači...da li to, opet, znači da - razumeo, ne razumeo, samo zato što si "drug član", bivaš osuđen od Boga? Meni se sve nešto čini, da ako je to tačno, onda Bog definitivno nije Bog ljubavi, niti je čovek slobodan, niti mora da nauči da voli, dovoljno je da se pričešćuje kvasnim hlebom, da se sveštenici žene, imaju brade, slave kad i pravoslavci Uskrs - i eto nama, Kraljevstva nebeskog! A ja, čini mi se negde pročitah da je Isus rekao, navodeći, čini mi se nekog proroka: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva...No, ko zna...Jevrejima je dovoljno da drže zakon, bez promene srca, pa će biti da je to i nama dovoljno...zar ne? Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Април 24, 2013 Пријави Подели Написано Април 24, 2013 Из овога закључујемо да није чудно што су се протестанти одвојили од вас. Ако тако размишљамо, онда чему све. Можемо да се шетамо по разним деноминацијам, како када нам одговара, ионако ћемо се сви спасити који верујемо у Христа. Човек јесте слободан, али мислим да није у праву када сам тумачи како му се ћефне. Он може то да ради, али да ли му је на спасење...? Одвајање је било више из политичких него из теолошких разлога, али је из те политике изашла и нека теологија која није баш била ни у духу западне теологије, него више ради неке контре и тежње за посебношћу и приматом, а наравно опет ради политике. Док не раскрстимо са политиком, нећемо ни са теолошким "разликама". А ми још нисмо научили да волимо, ни једни, ни други, ни трећи. Колико год да је Бог љубав, ми му терамо контру и доказујемо да нисмо још зрели и спремни. Када су помениту Јевреји и закон. Зар и ми сада не држимо неку врсту закона која нас води до Царства Небеског? Hteo sam da naglasim drugu stvar, a to je da postoji, da tako kažem, hijerarhija istina vere. možda samo jedna ili dve stvari iz liste mogu da budu bitne za spasenje, ostale su uglavnom pitanje discipline, ali i one koje se tiču vere, nisu u suprotnosti sa osnovnim istinama, već poseban ugao gledanja. Protestanti ne spadaju u ovu priču jer oni ukidaju osnovne istine - euharistiju sa realnim prisustvom Isusa u hlebu i vinu, zajedništo sa Crkvom, apostolsko nasleđe hijerarhije, smisao Svetog predanja - na prvom mestu Svete tajne i mnogo drugih stvari, što direktno ruši one nabitnije stvari vere. Spor između nas nije na toj osnovi. Slažem se sa ovim o ljubavi - to i ja kažem Ovo treće - ne držimo, ili barem ne na taj način kako su ga Jevreji shvatali a i danas ih dosta tako shvata. Zakon, kako Pavle kaže ne spasava, spasava Isus ali ni on to ne čini automatski, već traži naše prihvatanje saveta i saradnju. To je sasvim druga priča. verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука