Jump to content

Шта сањате ?

Jefimija

Препоручена порука

On 1. 3. 2013. at 10:30, Bigica рече

Kakav je stav o napadanju necastivog kroz snove ,kada i da li se to desava ,zbog cega ...

Када легнемо да спавамо тада смо погодни за деловање страсти, што од саме наше природе што од злих духова. Тада се опуштамо телесно и духовно тако да смо слабији него када смо будни и трезвени. Због тога свети оци не препоручују дуго спавање и дужи боравак у постељи након буђења, него да се одмах устане.

Зато увече у молитвама пред спавање говримо :  "Господе Боже наш, у кога веровасмо, и чије Име изнад свакога имена призивамо, дај нама који одлазимо на спавање одмор души и телу, и сачувај нас од сваког сањарења и тамне сласти; заустави навалу страсти; угаси распаљене прохтеве телесне "

Подели на овим сајтовима

Као што Јован Љествичник рече: сан је покрет нашег ума током спавања! 

"Не може се сакрити да је моћ нашег разума сасвим мала, и да смо ми пуни сваког незнања. Јер, као што грло разликује укус хране, тако и слух распознаје мисли кроз речи; као што сунце открива слабост наших очију, тако и речи испољавају незнање душе. Ипак, закон љубави нас присиљава и на оно што превазилази наше моћи. Стога ми се чини (иако не тврдим), да би после поуке о туђиновању, па чак и у њој самој, требало нешто рећи о сновиђењима, како не бисмо били неупућени и у ово лукавство препредених демона.

Сновиђење је кретање ума при непокретности тела. Машта је обмана очију док свест спава. Машта је вансебност ума док је тело будно; она је посматрање онога што не постоји.

Узрок због којег смо решили да после претходне поуке говоримо о сновима је сасвим јасан: када се ми, оставивши ради Господа свој дом и своје сроднике, предајемо туђиновању из љубави према Богу, демони пробају да нас узнемире, представљајући нам наше сроднике како тугују, или како умиру, или како их због нас затварају и пљачкају. Стога, онај који верује сновима личи на човека који трчи за својом сенком, настојећи да је ухвати.

Демони сујете су пророци у сну. У својој препредености, по извесним знацима, они закључују шта ће се десити, те нам јављају унапред, како бисмо се ми дивили када се виђења у сну испуне на јави, те почели да о себи високо (672) мислимо - као да смо већ близу дара прозорљивости. Такав човек често постаје пророк у очима оних који верују демону. За оне, пак, који демона презиру, такав је увек лажљивац. Као дух, демон види шта се дешава у ваздушном простору. Приметивши да неко, на пример, умире, он о догађају лаковернима предсказује у сну. Демони, међутим, ништа не знају о будућности по предзнању. Уосталом, и лекари су у стању да нам предскажу смрт!

Често се демони преображавају у анђела светла и узимају лик мученика, те нам у сну представљају како им [тј. к анђелима или мученицима] прилазимо. Када се пробудимо, они нас испуњавају радошћу и поносом. То нека ти послужи као знак преваре. Јер, анђели, када се јаве, показују вечне муке, и Страшни суд, и прогнање из Царства Божијег. Оне који су се пробудили од таквог сна, испуњавају дрхтањем и снужденошћу.

Ако почнемо да им се покоравамо у сну, демони ће нам се и у будном стању ругати. Човек који верује сновиђењима, потпуно је неискусан. Философ је, пак, онај који им уопште не верује. Веруј само оним сновиђењима која ти објављују муку и Суд. Али, ако те доводе до очајања, онда су и они од демона."

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/lestvica/pouka03.htm

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

On 1. 3. 2013. at 10:49, Batman рече

Kako je mudar Lestvičnik

Јесте. Свака част светитељу. Иако је Лествицу писао првенствено за монахе има много корисних ствари за све Хришћане и нехришћане.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 1. 3. 2013. at 10:46, Биљана рече

Као што Јован Љествичник рече: сан је покрет нашег ума током спавања! 

"Не може се сакрити да је моћ нашег разума сасвим мала, и да смо ми пуни сваког незнања. Јер, као што грло разликује укус хране, тако и слух распознаје мисли кроз речи; као што сунце открива слабост наших очију, тако и речи испољавају незнање душе. Ипак, закон љубави нас присиљава и на оно што превазилази наше моћи. Стога ми се чини (иако не тврдим), да би после поуке о туђиновању, па чак и у њој самој, требало нешто рећи о сновиђењима, како не бисмо били неупућени и у ово лукавство препредених демона.

Сновиђење је кретање ума при непокретности тела. Машта је обмана очију док свест спава. Машта је вансебност ума док је тело будно; она је посматрање онога што не постоји.

Узрок због којег смо решили да после претходне поуке говоримо о сновима је сасвим јасан: када се ми, оставивши ради Господа свој дом и своје сроднике, предајемо туђиновању из љубави према Богу, демони пробају да нас узнемире, представљајући нам наше сроднике како тугују, или како умиру, или како их због нас затварају и пљачкају. Стога, онај који верује сновима личи на човека који трчи за својом сенком, настојећи да је ухвати.

Демони сујете су пророци у сну. У својој препредености, по извесним знацима, они закључују шта ће се десити, те нам јављају унапред, како бисмо се ми дивили када се виђења у сну испуне на јави, те почели да о себи високо (672) мислимо - као да смо већ близу дара прозорљивости. Такав човек често постаје пророк у очима оних који верују демону. За оне, пак, који демона презиру, такав је увек лажљивац. Као дух, демон види шта се дешава у ваздушном простору. Приметивши да неко, на пример, умире, он о догађају лаковернима предсказује у сну. Демони, међутим, ништа не знају о будућности по предзнању. Уосталом, и лекари су у стању да нам предскажу смрт!

Често се демони преображавају у анђела светла и узимају лик мученика, те нам у сну представљају како им [тј. к анђелима или мученицима] прилазимо. Када се пробудимо, они нас испуњавају радошћу и поносом. То нека ти послужи као знак преваре. Јер, анђели, када се јаве, показују вечне муке, и Страшни суд, и прогнање из Царства Божијег. Оне који су се пробудили од таквог сна, испуњавају дрхтањем и снужденошћу.

Ако почнемо да им се покоравамо у сну, демони ће нам се и у будном стању ругати. Човек који верује сновиђењима, потпуно је неискусан. Философ је, пак, онај који им уопште не верује. Веруј само оним сновиђењима која ти објављују муку и Суд. Али, ако те доводе до очајања, онда су и они од демона."

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/lestvica/pouka03.htm

U potpunosti se slazem sa izlaganjem Sv. Jovana Lestvicnika ...moj primjer malo odudara od snovidjenja jer nisam imala prikaze ni kolje vrste u svojim snovima , na ovaj moj konkretan primjer dace mi odgovor moj duhovnik koji poznaje moje duhovno stanje ali se jesam malo uplasila jer u jednom momentu  ,ne znam da li je bio san ili polujava ali osjecala sam a i vidjela ( da li u snu ili polusnu ) kako lezim u svome krevetu ( kao sto i jesam lezala) i odjednom je neka "sila" ako mogu to tako reci prosla kroz cjelo moje tijelo od pete do glave,strahovita jeza neopisiva i poluotvorenih ociju pokusala sam da izgovorim Isusovu molitvu al jezik kao da mi je bio ukocen ,onda opet navala jeze i kao pritiskanje neko neobjasnjivo ,tada sam pozeljela da zovnem majku glasno al nisam mogla i treci put sam uspjela da izgovorim Bogorodicinu molitvu ,kada sam otvorila oci bio je mrak i bilo me je jako strah ,najteze je sto sam za to vrijeme osjecala takav strah i ukocenost tjela paralizu ,veliku nemoc ..ja ne obracam paznju na snove moje stalajiste je da su snovi laz a Gospod Istina i tako cu uvijek tvrditi ,mozda je i ovo jedna od varki al je ostavilo dubok utisak na mene 

Подели на овим сајтовима

@@Bigica,

Mislim da je ovo što ti se desilo tzv. paraliza sna. Ti si se probudila blizu REM faze, te si relativno bila svesna, ali telo nije moglo da se pokrene, mišići su u stanju hipotonije. Javljaju se i teškoće pri disanju, kao i anksioznost, i liči na napada panike. Takođe mogu da se jave i halucinacije.

Neki ljudi su skloniji tome od drugih. Meni se to dešava, recimo, pri naglim promenama vremena, ili ako sam pod nekim velikim stresom. Najčešće se sanja neki strašan i vrlo živ san, onda se jedva probudiš, potpuno uplašen i tek posle nekoliko trenutaka možeš da kreneš da dišeš.  A posle te ceo dan boli glava :)  Ustvari, kad malo bolje razmislim, kad god mi tokom dana varira pritisak, dešava mi se i paraliza sna u toku noći...

U pitanju je medicinsko-psihološki fenomen, mislim da u zanemarljivo malom broju slučajeva možemo govoriti o demonskom uplivu...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

А скоро су ми дигли кола, па су ми набили трауму и сад сањам како ми дижу кола. То мора да је нечастиви, оће да ми набије трауму. :)

Иначе, ја цео живот сањам како тепам неке демоне, на редовно бази. То је један од разлога што сам увек био привучен духовним, мистични су ми ти снови много, иако су само снови. :) 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

On 1. 3. 2013. at 12:46, Милосављевић рече

ја цео живот сањам како тепам неке демоне

E, i ja.

Mada, tvrdim da su mi daleko najstrašniji snovi o tome kako se vraćam u srednju školu :D i moram da idem još godinu dana, brrrrr...

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

On 1. 3. 2013. at 12:28, DankaM рече

@@Bigica,

Mislim da je ovo što ti se desilo tzv. paraliza sna. Ti si se probudila blizu REM faze, te si relativno bila svesna, ali telo nije moglo da se pokrene, mišići su u stanju hipotonije. Javljaju se i teškoće pri disanju, kao i anksioznost, i liči na napada panike. Takođe mogu da se jave i halucinacije.

Neki ljudi su skloniji tome od drugih. Meni se to dešava, recimo, pri naglim promenama vremena, ili ako sam pod nekim velikim stresom. Najčešće se sanja neki strašan i vrlo živ san, onda se jedva probudiš, potpuno uplašen i tek posle nekoliko trenutaka možeš da kreneš da dišeš.  A posle te ceo dan boli glava :)  Ustvari, kad malo bolje razmislim, kad god mi tokom dana varira pritisak, dešava mi se i paraliza sna u toku noći...

U pitanju je medicinsko-psihološki fenomen, mislim da u zanemarljivo malom broju slučajeva možemo govoriti o demonskom uplivu...

meni se to stvarno nikada nije desilo do sada ,nisam cak ni sanjala prije jer sam se ustala u 1 : 30 do toaleta i kad sam se vratila nisam mogla zaspati a onda je nastupilo to sto je nastupilo :) nisam imala nikakvih problema sa disanjem samo sam osjecala ukocenost tjela tj nemoc da progovorim i jezu neopisivu ..moguce je i da se to desilo al sam se prvi put susrela sa necim ovakvim 

Подели на овим сајтовима

@@Bigica,

Dešavaju se napadi anksioznosti i noću... Brat mi je pričao, kad je bio u vojsci, kako se probudio, otišao do WC-a, legao u krevet, pokušao da nastavi da spava, a onda shvatio da je beskrajno preplašen.  Fiziološka uznemirenost dovodi do čudnih psiholoških reakcija i obrnuto :)

To je nama porodično; moj tata se često kašlje i krklja u snu, kao da se guši, a brat i ja nekad imamo paralizu sna i lucidne snove... 

Mama, s druge strane, spava toliko čvrsto da je ni top ne može probuditi :D i ne sanja, srećnica...

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

On 1. 3. 2013. at 12:28, DankaM рече

А како разлучити шта је у питању? Ако већ постоји могућност да су и демонски напади.

Подели на овим сајтовима

On 1. 3. 2013. at 13:28, feeble рече

А како разлучити шта је у питању? Ако већ постоји могућност да су и демонски напади.

Ja zbilja ne znam, ali ne mogu da isključim i tu mogućnost.

Pričaju neki ljudi po forumima o lucidnom sanjanju kako su susretali razne kreature prilikom "astralnih putovanja", ali ja se time ne bih baš bavila.

Mislim, činjenica da su ti tokom spavanja oslabljene granice Selfa već te čini podložnijim raznim sopstvenim psihičkim sadržajima, uopšte ne treba

da izazivaš sudbinu i upuštaš se u te stvari. Možeš da završiš i u psihotičnoj epizodi, i to bez demonske pomoći, samo na osnovu sopstvene nepromišljenosti...

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

U principu, snovi predstavljaju neki pokušaj mozga da da interpretaciju telesnim stanjima koje oseća. I to prvenstveno unutrašnjim telesnim stanjima, ali i nekim spoljašnjim. Znate ono kad čujete budilnik u snu i sanjate da ste na vrlo čudnom koncertu? :)

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

On 1. 3. 2013. at 13:21, DankaM рече

@@Bigica,

Dešavaju se napadi anksioznosti i noću... Brat mi je pričao, kad je bio u vojsci, kako se probudio, otišao do WC-a, legao u krevet, pokušao da nastavi da spava, a onda shvatio da je beskrajno preplašen.  Fiziološka uznemirenost dovodi do čudnih psiholoških reakcija i obrnuto :)

To je nama porodično; moj tata se često kašlje i krklja u snu, kao da se guši, a brat i ja nekad imamo paralizu sna i lucidne snove... 

Mama, s druge strane, spava toliko čvrsto da je ni top ne može probuditi :D i ne sanja, srećnica...

e bas je sretnica,cula sam da ima ljudi koji nista ne sanjaju ,mislim da nema nista ljepse od toga :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...