Благовесник Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Banalizuješ. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Da ih Gospod pomiluje :smile: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Април 10, 2013 Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Тачно је да велики број људи приклања главу приликом читања "оглашени, главе своје приклоните...". Исти ти људи се касније и причешћују, што значи да су крштени. За све ове године никад нисам видела да неко излази када се чита "ви који сте оглашени изиђите, нико од оглашених да не остане...". А баш сам обратила пажњу на то (као радознали почетник у вери .smesko. ). Немогуће да се бар једном није десило, од оноликог броја људи и деце, да се ту затекне неко некрштен. То само значи да људи појма немају шта значи бити оглашен. Данас је довољно отићи код свештеника и заказати крштење и то је то. Било да је одрасла особа у питању, било дете... Причали смо баш на једном часу веронауке о том периоду припреме за кртшење, периоду поучавања о хришћанској вери, како је то било некад, како је тај период могао да траје од једне до три године и тд. Да ли има потребе читати ову јектанију - не знам. Мени лично не смета. Смета ми само што певница често жури, не сачека да ђакон до краја прочита већ крећу "Господи помилуј" па ми скоро увек код ове јектаније то буде с брда, с дола... Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
manastir Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Pomaze Bog dobri ljudi, spremam se za jutrenje pa citam zanimljivu temu o Liturgiji. Mislim da treba citati ovu jekteniju i ako sam patrijarh je iz nje preskakao neke delove. Ja je licno citam osim kad u sklopu liturgije ima krstenje. Trudim se da one koji se u toku posta prijave za krstenje pripremam kroz neku vrstu predavanja koja bivaju posle svake nedeljne liturgije, i oni za to vreme procitaju Novi Zavet i katihizis vladike Nikolaja. naravno ovo ne biva uvek. I na kraju na Veliku Subotu ili badnji dan ili u oci Bogojavljenja u toku Liturgije krstavam. Neki to nece, ali vecina krstenja bude na Liturgiji. Pricesce iskljucivo razdajem posle poziva sa strahom Bozijim.... i ljudi su na to vec navikli. Ljudima se mnogo svidja da im deca budu krstena u toku Liturgije, obicno dobiju poklon od svestenika i onda oni u vecini slucajeva spreme posluzenje za sve prisutne. Tako isto vrsim i vencanja kada za to postoje uslovi. Ako je sad sasvim izbacimo iz upotrebe cini mi se da cemo zaboraviti i ustanovu katihumena. Neki proizvoljno bez nekog posebnog razloga redovno izostavljaju sugubu jekteniju i prvu ili drugu prozbenu. feeble, Драгана Милошевић and N.Petrovic је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Misljenja sam da se nista iz Liturgije ne sme menjati niti proizvoljno izbacivati. Jedini ko moze odredjivati kako Liturgiju korigovati i da li je korigovati, da bi se ujednacila sa drugim pomesnim Crkvama je Sveti Sabor. Ono sto je paradoks danas, jeste to da mnogi ceprkaju po starim tipicima i nasavsi nesto, odmah odlucuju; Ce i ja sluzim tako. Ko mi sta u sustini moze? I tako dobijamo to da se stare krpe stavljaju na novu haljinu. Vade se stari delovi, ubacuju na danasnju Liturgiju i nazivaju se NOVINAMA. To samo kod nas ima. Samo je Srbska Crkva zarazena tim stvarima te danas imamo i slucajeva da se u jednom istom gradu drugacije sluzi u susednim Crkvama. Al dobro bar smo postigli da se ljudi sa strane krste kad cuju za takve stvari. Kada narod vice Episkopu ili svesteniku AKSIOS, to pored ostalog oznacava da je dostojan da primi sluzbu i da je takvu istu preda. Aksios se ne vice reformatorima. Neka proba neko, prilikom rukopolaganja da kaze: Ja cu promeniti i unaprediti Liturgiju, jer Ja znam , Ja mogu i Ja cu vas nauciti sluzbi jer ovi pre Mene nisu pravilno ucili.... i slicno, pa vidite ko ce mu reci da je dostojan. Niko. Kada se Episkop ili svestenik odluci da bilo sta proizvoljno promeni u Liturgiji to je samovolja. Nepostovanje sabornosti Crkve. Tada ni Liturgija nije saborna nego privatna. Imamo i privatne Crkve gde se oltar izbacuje i gde se sluzi po proizvoljenju. Episkop, medjutim, nije privatnik, pre je `` akcionar`` sa istim brojem `` akcija`` pred Bogom, kao i ostali Episkopi. I tek kada se zajedno, saborno, sloze da bilo sta menjaju, imaju pravo to da cine. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Umesno je izbaciti jekteniju za ogl. samo ako: 1.nemamo taj stalež, a videli smo iz izlaganja brata Velje da ipak u izvesnoj formi imamo 2.ako uopšte i ne krštavamo, što je besmisleno jer je to zapovest: idite i krstite. A ti koji priklanjaju glave, ako ih je blam, nek se malo edukuju. Ustvari, nije loše i koji put preko utvrdjenih poziva, prikloniti glavu. Ako ni zbog čeg drugog - manje će nas boleti vrat. feeble је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Kod nas svestenik pricescuje uvek posle poziva: Sa strahom.... To ponekad znaci da pevnica i po pola sata peva Telo Hristovo dok ljudi prilaze i jos nastavlja da poje dok djakon ne uradi sta treba. Niko se buni. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јул 14, 2013 Пријави Подели Написано Јул 14, 2013 А ко још, тј. да ли још неко (осим оних који се припремају за крштење) може бити оглашен!? Да ли су сви некрштени уједно и оглашени, без обзира да ли ће се крстити или не!? Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука