Jump to content

Има ли потребе читати Јектенију за оглашене?

Оцени ову тему

Препоручена порука

И ни у једном храму зворничко-тузланске епархије се не служи! Жалосно, мајке ми! 

U ovoj eparhiji pričešćuju narod posle odpusta, a razlog je- da se ne stvara gužva!!!  

Подели на овим сајтовима

Жива истина! 

to je blago rečeno užas. Onda liturgija nije ni potrebna. Sveštenik može da zakaže nekakav skup, narod da dođe i pričesti se.

A da ne pominjem da svi sveštenici krštavaju kropljenjem... 

Подели на овим сајтовима

@@Gandalf Sivi,

А шта јадни народ да ради? Шта?  Ако било шта и кажеш; ма ко си ти да нешто кажеш! Да ти једном свештенику (и не само свештенику,ученом човјеку) скренеш пажњу на нешто!!!!? :(

Жалосно је то! Јадно и биједно! 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Да ти једном свештенику (и не само свештенику,ученом човјеку) скренеш пажњу на нешто!!!!?

Znam... Episkop bi trebao takve stvari da ispravi, ali očigledno da on nije zainteresovan za takvo nešto... Malo je episkopa poput mitr. Amfilohija i vl. Davida... 

Подели на овим сајтовима

Ma ima ih :) Znam jer predajem versku nastavu i tako već 10 godina dolazim u susret sa decom i mladima koji su i nekršteni, a idu po nekad u crkvu (sa ili bez roditelja) na liturgiju ali se ne pričešćuju. Uglavnom su odgovori na pitanje - zašto te roditelji ne dovedu na krštenje - ne znam, ili treba da nadju kuma, ili kada budem malo stariji/starija, ili planiraju što pre, ili da skupe za slavlje nakon krštenja i sl.

Dakle, pitam vas - šta su ovi nego li svojevrsni katihumeni?

O tome i govorim, to nisu katihumeni.

Da sveštenici u njihovoj Crkvi znaju za njih, pa da ih oglase, pa da razgovaraju sa njima i u pogodno vreme da im predlože krštenje onda bi bili, ovako nisu.

Подели на овим сајтовима

@@Gandalf Sivi,

Ја само Богу захваљујем што су свештеници у мојој парохији нормални људи! То што не читају јектенију за оглашене и што причешћују послије отпуста то је зато што је тако Владика рекао, они не могу ништа против његове одлуке! Разумијем их! Али у старој цркви.............ма да сједнеш и да плачеш! Болно, брате.....болно! :(

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Pa ako se interesuju za hrišćansku (pravoslavnu) veru i dolaze po nekad u crkvu (neki, kao što rekoh, pohadjaju i nastavu Pravoslavnog katihizisa u školi) na svojevrstan način odgovaraju redu katihumena (onih koji se pripremaju za sveto krštenje).

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Наравно да је има потребе читати. Њена улога данас је следећа: да нас подсећа и опомиње да се пракса катихумена мора поново увести. Крштење треба да буде оно што јесте: УЛАЗАК У ЦРКВУ, а не фолклор.

Подели на овим сајтовима

A kada je reč o hristijanizaciji dece i mladih (u pravom smislu ucrkvenovljenja), od neprocenjivog značaja bi bilo jednom mesečno upriličiti Liturgije za decu i mlade (naravno, da u pozadini učestvuju i odrasli, jer liturgija i jeste da svi budemo zajedno), ali obojena dečijim bojama, pesmom i jezikom.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Ја лично подржавам богослове, свештенике и епископе који су за ревидирање овог дела литургије, јер за то има теоријских и практичних разлога. Једноставније речено: треба изоставити јектенију за оглашене.

Kako ispunjavate osnovnu zapovest Glave Crkve " Idite po svemu svetu i propovedajte Jevandjelje svakome stvorenju"? "

Иако се неизмерно дивим о. Александру Шмеману, ово је небулоза и редак случај да и највећи богослови могу да буду заслепљени демагогијом на уштрб вере и мишљења. Нити је ово "основна заповест", нити јектенија за огалашене има тај смисао ... На жалост, Шмеман је ту и тамо имао ову слабост литургијског фундаментализма.
Подели на овим сајтовима

Poslovica : ,,Dva Srbina - tri mišljenja!" :(

Подели на овим сајтовима

A kada je reč o hristijanizaciji dece i mladih (u pravom smislu ucrkvenovljenja), od neprocenjivog značaja bi bilo jednom mesečno upriličiti Liturgije za decu i mlade (naravno, da u pozadini učestvuju i odrasli, jer liturgija i jeste da svi budemo zajedno), ali obojena dečijim bojama, pesmom i jezikom.

Jel vako nesto brate? Pogledaj samo fine slicice i kako fra Umbergo prska decu ``svetom`` vodom iz puskice. Bas slatko zar ne? 

http://now.msn.com/humberto-alvarez-celebrates-mass-in-superhero-robes-photo-gallery

http://www.chato.blog.br/videos/super-padre-e-a-pistola-de-agua-benta/

Подели на овим сајтовима

Ви,који сте против ектеније за оглашене-изиђите,нико од вас да не остане,а ви који сте за ектенеију,помолите се за ове... :0104cheesy:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...