Гости Guest Alefshin Написано Децембар 17, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 17, 2009 ...затим верски недовољно упућена, неутврђена у православљу итд.? Говорим дакле о добром делу исте, не наравно о свима. Узмите нпр. тзв. техничку интелигенцију, инжињере електротехнике, хемије, рачунарства итд. Они су често( не увек дакле) слабоверни у правом смислу те речи, а сходно свом образовању( које би требало да води јел`те ка Истини, зар не) требало би да буде баш супротно. Нпр., дешава се по овим тв квизовима да неко прецизно зна како се зове `острво у Индијском океану`, а не зна да наброји 4 Јеванђеља. Хајдемо мало о овој теми. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 17, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2009 То су последице кућног васпитања а и културе.Слушао сам једног академика који је докторирао у Сорбони,он каже да у Француској и атеисти знају Оче наш,јер је то ствар опште културе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 17, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2009 код мене се ради о три генерације ПОТПУНОГ одсуства Господа, у фамилији то јест. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Децембар 17, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2009 Gordost zbog znanja koje poseduju ne dozvoljava im da se ponize pred Bogom i priznaju da su grešni. Oni su sami sebi bogovi i više vole slavu ovoga sveta nego bilo šta drugo. 1405_love Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Децембар 17, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2009 Gordost zbog znanja koje poseduju ne dozvoljava im da se ponize pred Bogom i priznaju da su grešni. Oni su sami sebi bogovi i više vole slavu ovoga sveta nego bilo šta drugo. 1405_love Naravno. Gordost je ta koja ne zna za pokoravanje.. Biti Gord znaci biti na visini, i ne dozvoljavati vecini da ide vise... Biti sam svoj Nadcovjek :smiley: U gordosti nema mjesta za vjeru.. jer ju je gordost sama od sebe otjerala. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Децембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2009 Мислим да је један од великих проблема у томе што наша интелигенција одавно идолопоклонички гледа на Западну Европу (и Запад уопште). То нам је вазда неки идеал коме, наводно, треба да тежимо, а то је колевка модерног атеизма. И њихова интелигенција је махом атеистичка, без обзира што знају Оче наш "из опште културе"... Наравно, треба ценити многе позитивне тековине њихове културе, али то се код нас често претвара у комплекс... Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2009 Gordost zbog znanja koje poseduju ne dozvoljava im da se ponize pred Bogom i priznaju da su grešni. Oni su sami sebi bogovi i više vole slavu ovoga sveta nego bilo šta drugo. dada Naravno. Gordost je ta koja ne zna za pokoravanje.. Biti Gord znaci biti na visini, i ne dozvoljavati vecini da ide vise... Biti sam svoj Nadcovjek :smiley: U gordosti nema mjesta za vjeru.. jer ju je gordost sama od sebe otjerala. ?????? ?? ?? ????? ?? ??????? ???????? ? ???? ??? ???? ????????????? ?????? ??????????????? ????? ?? ??????? ?????? (? ????? ??????). ?? ??? ?? ????? ???? ????? ????, ???????, ????? ?? ??????, ? ?? ?? ??????? ???????? ???????. ? ?????? ????????????? ?? ????? ??????????, ??? ?????? ??? ????? ??? ??? "?? ????? ???????"... ???????, ????? ?????? ????? ????????? ???????? ?????? ???????, ??? ?? ?? ??? ??? ????? ???????? ? ????????... ???, ?? ??? ? ?? ???? ??????? ??? ????? ???????... 8084.gif 8084.gif crvenilo "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmetterling Написано Децембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2009 Узимајући га у његовом најпотпунијем и најизразитијем виду, полуинтелектуалац је човек који је уредно, па чак можда и с врло добрим успехом свршио школу, али у погледу културног образовања и моралног васпитања није стекао скоро ништа. Било услед његове урођене неспособности или због мана школског система, он није добио подстрека за духовно саморазвијање. Он уопште духовне вредности не разуме и не цени. Он све цени према томе колико шта доприноси успеху у животу, а успех узима у „чаршијском“ смислу, дакле, сасвим материјалистички. С осталим духовним вредностима одбацује и моралну дисциплину, али не сасвим, јер прекршаји те дисциплине повлаче кривичну одговорност. Ипак и у моралном, као и у културном погледу, он је у основи остао примитивац. Неомекшан културом а са олабавелом моралном кочницом, он има сирове снаге напретек. Школска диплома, као улазница у круг интелигенције, дала му је претерано високо мишљење о себи самом. У друштвеној утакмици тај дипломирани примитивац бори се без скрупула, а с пуним уверењем да тражи само своје право које му је школа признала. Он потискује супарнике немилосрдно као да не би били жива бића него материјалне препоне. Он је добар „лакташ„ - израз један који је продро у општу употребу једновремено с појавом полуинтелектуалца. Слободан Јовановић http://www.pravoslavlje.org.rs/broj/989/tekst/o-nacionalnoj-samo-ne-disciplini/ Жедни је реаговао/ла на ово 1 Следећи пут нечији цитат у потпису-бан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Децембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2009 Мислим да то није феномен интелигенције или простоте, то је ствар гордости. Ништа сељаци нису бољи. Ова атеистичка назови интелигенција барем мање псује Бога. То што неки сељак држи неке обичаје и то скроз у неком паганском смислу ( ево Боже ја ћу да прославим славу дај ти мени ако уопште постојиш да продам добро крмачу а ако не постојиш барем ћу се добро провести на слави) ништа то мени не значи. Боље бити поштен атеиста него неко ко кобајаги чува народну традицију и притом псује Бога. Господ је рекао да је боље да будемо или хладни или врући а ако смо млаки избљуваће нас. Разлика је само што интелигенција има различите идоле од неинтелигенције и што има различите ствари којима би се гордио. Гејаци се горде својим гејаштво интелигенција својом образованошћу или чему већ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Децембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2009 И образовани људи псују Бога. И то најстрашније. Не у јавности, али у свакодневном животу да. Сваког дана сам сведок томе... А, наравно, слажем се да је велики проблем у гордости. Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Децембар 18, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2009 Рекох мање псује Бога (интелигенција), али што хтедох рећи је да социјални статус ту нема много значаја. Лазар се спасао не зато што је био сиромашан него зато што није роптао а богаташ награбуси не зато што је био богат него зато што се ни мало није смиловао на Лазара. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 21, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 21, 2009 Мало пре у слагалици питање је било `Који је први од старозаветних пророка?`-један такмичар није знао, други одговори Марко(?!), мислећи јел`те на јеванђелисту св.Марка... То су иначе финалисти не знам ког већ циклуса, одлични такмичари. Са друге стране, имају завидно опште образовање. Ово је углавном тако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Август 10, 2013 Пријави Подели Написано Август 10, 2013 Ispravite me ako gresim.. Smatram da je upravo osiromasenje duha, verovanje u Boga tacnije neverovanje u Boga krivica vremena kad smo smo svi bili braca, rad red i disciplina i kada nije postojala gospoda vec samo drugovi i drugarice. Narod se jos uvek nije oporavio od tog metka nevere koji je bio zamaskiran boljim i materijalnim zivotom a siromasnijim duhovnim sto je za rezultat dalo ogroman jaz izmedju naroda i Boga. Tek smo zadnjih dve tri godine poceli da se budimo iz tog sna i da se vracamo Tvorcu i spasitelju. :good2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука