Sir Oliver Написано Април 13, 2013 Пријави Подели Написано Април 13, 2013 nije episkopstvo za monahe, teško je to... Ima i onaj kanon koji govori da monasi ne mogu biti birani za episkope. Zato i ovi naši "kanditati" uzimaju uglavnom samo malu shimu kad se monaše, jerbo nadaju se većoj blagodati... NemanjaVa је реаговао/ла на ово 1 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Април 13, 2013 Пријави Подели Написано Април 13, 2013 To što on ceni ili ne ceni je izmedju njega i Boga a sa funkcije treba da je skinut odmah i mantija da mu se skine. Ne znam šta on ima sa Bogom,niti me ne zanima,a li dok je prvi medju jednakima ima da bude po standardima ili nek leo se tornja. Baš lepo da ateistički narod i jedan arhiepiskop bludnik imaju lepo mišljenje o Srbima... Nemojte vi paušalno da razmišljate... OK, trudim se da budem otvoren za različita viđenja stvari. Ne želim da se ovo pretvori u neku raspravu ili da nosi pečat nekog ličnog animoziteta. Moguće da sam donio neku paušalnu ocjenu i spreman sam da revidiram ukoliko mi bude objašnjeno šta sam pogrešno i paušalno ocijenio. No, nebitno, meni je naprosto zasmetalo to da se jedan narod etiketira ovako ili onako, kao i da se pojedincu lijepi etiketa, bez da je utvrđena krivica. Dakle, generalno - to je pogrešno. Mislim da smo mi najbolji primjer za to. Elem, nakon optužbi Sveti Sinod je suspendovao Vladiku, a on je juče i podnio ostavku. Kraj priče. O svojoj krivici će odgovarati Bogu, a prethodno će o tome,možda, biti govora i na zemaljskom sudu. Ja to ne znam. Ipak, bilo bi dobro kada bi imali ujednačena mjerila, pa da kriterijume koje propisujemo drugima, primijenimo i na svoje dvorište. PS Bilo bi razumno i mudro, sačuvati ono malo prijatelja što imamo. Imamo i mi i trunja i brvna u očima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 13, 2013 Пријави Подели Написано Април 13, 2013 Nemogu ničiji postupci da se opravdavaju zato što ima dobre odnose sa Srbijom... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Април 13, 2013 Пријави Подели Написано Април 13, 2013 Ja to nisam ni rekao, već sam pokušavao da ukažem na drugi aspekt slike o jednom narodu, koji ste Vi kao i bivšeg vladiku prilično stereotipno ocijenili. Mislim da mi, kao narod koji mnogo trpi zbog stereotipa, ne bi smjeli da primjenjujemo ono isto zbog čega često trpimo.Kao što sam rekao, stvar je ovdje riješena (vrlo ekspeditivno) i na što manju štetu Crkvi (koja je već pričinjena). Zbog svega navedenog, mislim da ćemo najbolje učiniti da se svi molimo za jedan ud Saborne crkve( jer kada jedan dio Tijela pati - pati cijelo Tijelo) - a da se uzdržimo od negative, generalizacija i sličnih stvari. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Април 13, 2013 Пријави Подели Написано Април 13, 2013 Stvarno je žalosno što su Česi, duhovna čada Svete braće Ćirila i Merodija, dozvolili da ih kvasac satanski - ateizam, natopi više od 80% (!), isteravši Domaćina pretvorili su svoj dom u bludilište. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 13, 2013 Пријави Подели Написано Април 13, 2013 OK, trudim se da budem otvoren za različita viđenja stvari. Ne želim da se ovo pretvori u neku raspravu ili da nosi pečat nekog ličnog animoziteta. Moguće da sam donio neku paušalnu ocjenu i spreman sam da revidiram ukoliko mi bude objašnjeno šta sam pogrešno i paušalno ocijenio. No, nebitno, meni je naprosto zasmetalo to da se jedan narod etiketira ovako ili onako, kao i da se pojedincu lijepi etiketa, bez da je utvrđena krivica. Dakle, generalno - to je pogrešno. Mislim da smo mi najbolji primjer za to. Elem, nakon optužbi Sveti Sinod je suspendovao Vladiku, a on je juče i podnio ostavku. Kraj priče. O svojoj krivici će odgovarati Bogu, a prethodno će o tome,možda, biti govora i na zemaljskom sudu. Ja to ne znam. Ipak, bilo bi dobro kada bi imali ujednačena mjerila, pa da kriterijume koje propisujemo drugima, primijenimo i na svoje dvorište. PS Bilo bi razumno i mudro, sačuvati ono malo prijatelja što imamo. Imamo i mi i trunja i brvna u očima. Ma i u principu ko dolazi u Crkvu da vidi savrsenog svestenika taj nek ni ne dolazi! Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Април 13, 2013 Пријави Подели Написано Април 13, 2013 nije episkopstvo za monahe, teško je to... Ima i onaj kanon koji govori da monasi ne mogu biti birani za episkope. Zato i ovi naši "kanditati" uzimaju uglavnom samo malu shimu kad se monaše, jerbo nadaju se većoj blagoda Naravno, trebalo bi ponovo uspostaviti ženjeni episkopat, ili bar što više episkopa birati iz redova ženjenog sveštenstva gde bi se ti sveštenici prethodno razveli kako bi praktikovali podvig devstvenosti...ima dosta sveštenika koji bi bili dobri episkopi (prota Milorad Golija, Voja Bilbija...).jednostavno, okolnosti crkvenog života su takve da to zahtevaju a ne postoje ni prepreke bogoslovske prirode tome... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 13, 2013 Пријави Подели Написано Април 13, 2013 Stvarno je žalosno što su Česi, duhovna čada Svete braće Ćirila i Merodija, dozvolila da ih kvasac satanski - ateizam, natopi više od 80% (!), isteravši Domaćina pretvorili su svoj dom u bludilište. Šteta što se ničem a na vrijeme nismo poučili od vas. mi stigli spalit samo onu nesreću Jana Husa i još stotinjak vještica nekakvih pa smo se morali izvinjavat kome smo sve stigli na sve strane pa čak i papa Jovan Pave II, i on se husitima pismeno i usmeno izvinjavao i to nekoliko puta. Satanizam u Srbiji - Paljenje Bezbožnika Šta uraditi sa novimana koje pljuju po Pravoslavlju!?Kratko i jasno spaliti! l Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Април 13, 2013 Пријави Подели Написано Април 13, 2013 Zanimljiv način da se neutračiše ideja, tako što će se spaliti papir.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Април 13, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 13, 2013 Primate of the Orthodox Church of the Czech Lands and Slovakia Retires On April 12, 2013, the Moscow Patriarchate received an official communication regarding the session of the Holy Synod of the Orthodox Church of the Czech Lands and Slovakia that met that day. It reports that at that meeting His Beatitude, Christopher, Archbishop of Prague and Metropolitan of the Czech Lands and Slovakia, petitioned for dismissal from office. The petition was granted. His Beatitude has been granted the title of Honorary Archbishop of Prague and Metropolitan of the Czech Lands and Slovakia with his place of residence designated as the Monastery of the Lord’s Transfiguration in Teschow. Archbishop Simeon of Brno and Olomouc, the senior bishop of the Orthodox Church of the Czech Lands and Slovakia, was chosen as Locum Tenens of the Primatial Throne. http://www.pravmir.com/primate-of-the-orthodox-church-of-the-czech-lands-and-slovakia-retires/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Април 13, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 13, 2013 Предстоятель Православной Церкви в Чешских землях и Словакии ушел на покой 12 апреля 2013 года в Московской Патриархии получено официальное сообщение о состоявшемся в этот день заседании Священного Синода Православной Церкви в Чешских землях и Словакии. Сообщается, что на данном заседании Блаженнейший Архиепископ Пражский, Митрополит Чешских земель и Словакии Христофор подал прошение об увольнении от занимаемой должности. Прошение было удовлетворено. Его Блаженству усвоен титул Почетного Архиепископа Пражского и Митрополита Чешских земель и Словакии с определением места пребывания в монастыре Преображения Господня в Тешове. Местоблюстителем Предстоятельского престола избран старейший архипастырь Православной Церкви в Чешских землях и Словакии архиепископ Оломоуцкий и Брненский Симеон. Служба коммуникации ОВЦС https://mospat.ru/ru/2013/04/12/news83534/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 13, 2013 Пријави Подели Написано Април 13, 2013 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 Naravno, trebalo bi ponovo uspostaviti ženjeni episkopat, ili bar što više episkopa birati iz redova ženjenog sveštenstva gde bi se ti sveštenici prethodno razveli kako bi praktikovali podvig devstvenosti...ima dosta sveštenika koji bi bili dobri episkopi (prota Milorad Golija, Voja Bilbija...).jednostavno, okolnosti crkvenog života su takve da to zahtevaju a ne postoje ni prepreke bogoslovske prirode tome...To ne bi rešilo probleme,koliko samo ima švalera medju običnim sveštenstvom... Prota Golijan to ne može da bude jer je slep .... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 ako može da bude sveštenik može i episkop, to je u stvari isto. Nije problem u švalerima nego u kvalitetnijem kadru, ili prosto u onom postotku kvalitetnih, evo recimo koliko imaš monaha u SPC a koliko sveštenika? Ja znam mnoge ženjene đakone i sveštenike koji svojim hrišćanskim vrlinama umnogome prevezilaze većinu monaha koje sam sreo u životu. Dobrom delu monaha ne bi dao da čuvaju dve nacrtane ovce... NemanjaVa and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 Slažem se,da ima imalo reda,većina tih monaha bi ostala bez mantije... Takvo je vreme došlo da se nem aprava na greške,U Crkvi pre svega moraju verujući ljudi biti na funkcijama ane ovi u stilu sipam i ne mislim.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука