Jump to content

Beograd: Nasilje trpi čak 80 odsto nastavnika!

Препоручена порука

• Гости

Помаже Бог браћо и сестре!Оци Благословите!

Осим ужаса у коме се налази овај млади човек, далеко више забрињавајуће је однос свих осталих ученика који су у учионици. Један од текстова о.Угрина говори о односу вођа и масе.Иако сам имао неких недоумица у вези наведеног текста (што смо иначе постовима разрешили ), овај одвратни али потпуно реалан догађај јесте пример када маса из неодлучности шта је добро, а шта не, дозвољава да се све одвија пред њиховим очима, без иједне реакције. Можда престрого, али рекао бих да кривица свих у учионици није ништа мања од кривице самог младог острашћеног човека. Најпоразније од свега јесте то што је овај догађај сажетак свега што нам се догађа у овом временски ограниченом животу, или боље речено бахатост, неодговорност за своје речи и дела, одобравање свега и свачега ради неког привидног мира, срећемо свуда, увек и на сваком месту. Да претпоставимо, да је понашање које смо видели, последица нерада и небриге родитеља дечака који себе, очигледно погрешно, види као вођу у правој ствари, шта је са осталом децом која немо све посматра? Да ли је њихово васпитање добро? Да не улазимо у прошлост, да ли су раније препознали мане свог другара, да ли им се то допадало или су се плашили, но свеједно, раније нису реаговали и помогли свом брату да се преуми, зашто сада нису реаговали?Не на начин истоветан изгреднику, али да ли би крај био другачији да су сви заграјали на самомпочетку часа на начин из кога зрачи жеља да га умире и сл.? Последица материјална је искључиво на овом изгреднику, остали су супер....а Љубав? Да ли је тим другарима жао сада, што му виси и притвор над главом и чињеница да ће за његов даљи живот многи морати да се моле?Да ли је родитељима тих себељубљивих другара, драго што је њихово дете ћутало? Да ли је то можда разлог како постајемо наркомани, алкохоличари? И на самом крају,да ли се слажете са мном, да Љубав у том одељењу, а ни породицама тих ученика не постоји као Једини Истинити Основ Живота?

Не волим да користим изразе других људи, али овај пут ми се чини најприкладнијим

„Мислите о томе“(о.Угрин)

Праштајте

Најгрешнији међу вама И.Стојковић

Подели на овим сајтовима

@dejan

nemam problem sa tim da dobije batine i vise puta ako treba :wink:

nego da li bi ga to i opametilo ...

@i.stojkovic

ma jok, to je samo istomisljena rulja koja uziva u predstavi sa osecanjem strahopostovanja i divljenja, a onaj Najmun (najmajmun) se oblizuje time, svega toga ne bi bilo da mu ta rulja nije pruzila podrsku i gurnula ga napred time. verovatno ona druga NEistomisljena strana je u nekvorumskoj manjini, tako da uopste ne dolazi do izrazaja i moze samo da se zgrazava. koliko sam ukacio na snimku neki i ustaju, ali nisu nesto odlucni da ga bas odvoje do kraja. ostaje pitanje da li je i profesorka dovela, ocigledno pogresnim ponasanjem neke prethodne vrste, do ovog fakta koji se dogodio. ne da ja opravdavam time ovog Najmuna da bije bilo koga bilo zbog cega.

ljubav je deficit u ovakvim ustanovama, ja sam se premestio sam u drugu posle tri tuce sa tri razlicita lika u prvih nedelju dana u jednoj srednjoj beogradskoj skoli. moram da napomenem da sam se branio i nisam koristio nista sem pesMica :cheesy2: tuce su bile izazvane time sto sam strchao znanjem i interesovanjem, i bilo je potrebno da se uklopim, ako treba i batinama.

obrazac ponasanja je isti kao i na snimku, provokacija, podrska huskacu, batine, odvajanje, batine do nekakvog ishoda.

mislim da se ovde radi o uklapanju u obrazac (ne)vaspitanja, i iskorenjivanja "ljubi bliznjeg svog".

iskreno, mozete da slobodno zaboravite na roditelje i ljubav i obratite paznju na obrasce ponasanja kod kuce i u skoli, gde je ocigledno sta ustvari ne funkcionise: komunikacija - koliko je otac bio iznenadjen postupkom.

a taj nedostatak komunikacije iskljucio je i _odnos_, samim tim i postulat ljubavi.

iskreno, mislim da ove klince boli briga, posto nema ljubavi u odnosu, sva emotivna komunikacija koju vode je na nivou afirmacije osecanja divljenja, besa, straha i mozda nekih pomesanih nelagodnosti od suprotnih osecanja izazvanih kucnim vaspitanjem.

mozda ja to tako posmatram zbog dozivljaja koje sam prosao, ali mislim da nisam povredjen njima da bi mi diktirali misljenje.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Cekajte malo. Nemojte reagovati na prvu, slegnite utiske, stisajte strasti. Hajde da sada zajedno pogledamo snimak; sta vidimo... Diskusija je u toku i vec prerasta u opsteucenicko veselje - dakle, ruglo za skolu. Neko rece nesto o oblacenju, ciin mi se g-din Luka, slazem se sa njim u potpunosti jer od malog sve pocinje (zanimljiva je konstatacija Olje Ivanjicki o populaciji koja danas pohodi muzeje, pozorista...). Znaci, od malog; zadrzite ovaj zakljucak u misli i predjimo slikom na sledeci segment dogadjaja. Isti je - on insistira ona prkosi - sta zakljucujemo iz toga? Pa - zakljucujemo da pedagog, osoba koja treba da vodi (gogi), to dete (pedos), pristaje na takav nacin komunikacije cak je i stimulise svojim inacenjem ne bi li dokazala poljuljni autoritet i tu se, u svojoj naivnosti visedecenijskog iskustva, oslanja na auditorijum kao garant da do krajnosti ipak nece doci te da ce dobiti bitku za autoritet tu na licu mesta i jos pride kasnije kod direktora. Zato nastavlja igru koju joj je nametnuo ucenik. Analizirajmo greske do sada - 1) Pristajanje na okolnosti koje namece ucenik 2) Sporo reagovanje, kao nus posledica povredjene sujete, te umesto da odmah odbaci i samu pomisao da ucestvuje u segacenju sa klincem i da odmah ode kod direktora i slucaj prepusti Zakonu, ona nastavlja ucenikovu igru u bolesnoj bitci za poljuljani autoritet. 3) Setite se sada onoga sto sam rekao da zapamtite na pocetku i videcete da je kardinalna greska iskusnog pedagoga pre svega u tome sto prepus edattetu (pedos), a dvodi (gogi), situaciju; uloge se tu zamenjuju i od malog se pravi veliko!

Vratimo se sada na ono sto gledamo... i, sta vidimo? Isto! Inacenje zene, od svojih skoro 60 ljeta, sa derletom, od njegovih 17 leta?!? Samo po sebi apsurdno! Mislite o tome. I, kako nista u mestu ne moze stajati, situacija kulminira... i sta sada vidimo na nasim malim ekranima TV prijemnika??? Pedagog, starija gospodja, sada se moram izraziti slengom, nabada lika par puta u vugla!?!?!?!? Ljudi moji da li je to moguce!!!

Epilog je u najmanju ruku degutantan - ona i dalje pokusava da svoj autoritet stavi na noge - prkosenjem i gurkanjem (silka f produkcije koja govori o nesporazumima na pijacama 18 veka), koskanjem... da bi na kraju izazvala i to, da ju je ovaj i pljunuo, jer verovatno ni sam vise nije znao kako ce se, i da li ce se, ta mucna situacija okoncati. Epilog ni nama, gledaocima, nije poznat, verovatno je kamerman zaspao od dosade no novine svedoce da se ipak to okoncalo, kako... to ni milicija ne zna.

Vidite, kako covek mora da pazi na sebe (I mojs. vi potrazite gde), kako ne sme da spadne na nivo ispod vec da pokusa ili da sobom izdigne situaciju ili da je prepusti regularnom toku kao i izvrsnoj vlasti, ali nikad, nikad...da spadne na nivo ispod!!! Pogotovo NE - ako je ucitelj! Pogotovo NE - ako je svestenik! Pogotovo NE - ako je politicar! Jer to su sluzbe od okjih se uci i nakoje se gleda sa posebnom pozornoscu a zato se i nazivaju - JAVNIM!!!

Bez zelje da opravdavam mladica, pogotovo ne - njegove nekulturne roditelje, poziva mvas da sagledate situaciju na temelju logike a ne trenutnih impresija jer, sada se vracamo na pocetak, od malog sve pocinje. Mislite o tome, jer - OD NAS ZAVISI!

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Koliko sam ja video on profesorki nije dopustio da ona ode,vec je hteo da istera svoje.Ona je evidentno preplasena,ko zna sta je sve prezivela.Ja imam 190 i 120 kg,znate li kad bi se usudila neka mala jajara od 17 godina da mi se tako obraca,da mi otima dnevnik ili nesto slicno.On dobro zna sta bi mu se desilo i kakve ja argumente posedujem.I dalje mislim da ga treba prebiti,jer da bi obradili materijal treba ga prvo smeksati.

Подели на овим сајтовима

odgovornost je kolektivna, žrtve su i on i profesorka, i sva ta gomila dece koja to posmatra, ako ona nije mogla da ode, mogao je enko od učenika da pozove obezbeđenje, direktora, bilo koga..

dejane već sam ti odgovorila na temu...koliko on može biti svestan da razlikuje činjenicu šta je dobro a šta ne..da ne ponavljam

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

odgovornost je kolektivna, žrtve su i on i profesorka, i sva ta gomila dece koja to posmatra, ako ona nije mogla da ode, mogao je enko od u?enika da pozove obezbe?enje, direktora, bilo koga..dejane ve? sam ti odgovorila na temu...koliko on može biti svestan da razlikuje ?injenicu šta je dobro a šta ne..da ne ponavljam

Ja sam na pocetku odmah rekao da se svi stave u pozicuju da im je ova profesorka majka.Bolelo bi me uvo dali je on svestan,nesvestan ili sta god. i ko je kriv za takvo ponasanje njegovo,ali mu sigurno ne bi vise palo na pamet da ovako nesto uradi.
Подели на овим сајтовима

odgovornost je kolektivna, žrtve su i on i profesorka, i sva ta gomila dece koja to posmatra, ako ona nije mogla da ode, mogao je enko od u?enika da pozove obezbe?enje, direktora, bilo koga..dejane ve? sam ti odgovorila na temu...koliko on može biti svestan da razlikuje ?injenicu šta je dobro a šta ne..da ne ponavljam

Ja sam na pocetku odmah rekao da se svi stave u pozicuju da im je ova profesorka majka.Bolelo bi me uvo dali je on svestan,nesvestan ili sta god. i ko je kriv za takvo ponasanje njegovo,ali mu sigurno ne bi vise palo na pamet da ovako nesto uradi.
dejane ne može se silom sila suzbiti, majka sam muškog deteta, oduvek ga u?im da je SVAKA žena, ne?ija majka, sestra, k?erka i da je mora poštovati kao majku, sestru, k?erkune kažem da ga ne treba sankcionisati, kazniti ali  zaista mislim da to dete u sebi nema ljubavi, mislim da je takvo njegovo ponašanje vapaj, ni ku?e ne možeš dresirati batinama, ve? ljubavlju, jer ako ej batina u opticaju kad tad ?e te ujestip.s nisam apsolutni protivnik batina, da se razumemo, ali dete treba tu?i pre nego što razbije kr?ag :)

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

dejane ne može se silom sila suzbiti, majka sam muškog deteta, oduvek ga u?im da je SVAKA žena, ne?ija majka, sestra, k?erka i da je mora poštovati kao majku, sestru, k?erkune kažem da ga ne treba sankcionisati, kazniti ali  zaista mislim da to dete u sebi nema ljubavi, mislim da je takvo njegovo ponašanje vapaj, ni ku?e ne možeš dresirati batinama, ve? ljubavlju, jer ako ej batina u opticaju kad tad ?e te ujestip.s nisam apsolutni protivnik batina, da se razumemo, ali dete treba tu?i pre nego što razbije kr?ag :drugarstvo:
Vidi,taj :) je u fazi formiranja,i sad daj mu prst on ce odgristi ruku.Dacu ti primer.Sad je nedavno bio koncert u NS i gostovao je Nik Sloter mozda si cula.Dva klinca hoce da udju nemaju kartu.Mi sve fino,kulturno,sto mi bolji to oni gori.Tri puta smo se smenjivali na ulazu koliko su nas smarali,govore nam da smo pederi, p**ke,pokazuju srednji prst .Na kraju moj kum pukne,pogodi ga konzervom u glavu,drugar ga nabode pesnicom par puta,ja sam ga tukao po bubrezima.Sreca njegova pa policija tu bila inace bi prosao mnogo gore,a drugar mu stoji sa strane i gleda.I sad vidi,mali se uplasio pa je rekao policiji da je pao i razbio nos i usta,da ga mi nismo ni pipnuli.On je mislio kako je svemocan,da mu niko nista ne moze mi smo mu razbili te iluzije.Njega niko nije tukao zato sto ga mrzi.Sad ce znati kako da se ponasa sledeci put,kad bilo gde drugde se bude pojavio.Dobio je udarnu dozu koja mu je potrebna da bi poceo da postuje i ceni druge ljude.Tako da ta teoretisanja krivo drustvo krivi oni ovi ne pomazu dok se ne zasucu rukavi.
Подели на овим сајтовима

@ dejan

tri na klinju a?

na kraju, da li si siguran da si napravio vaspitnu meru ili frustraciju koju ce on dalje da kulminira novom zrtvom ?

@ otac ugrin

kako onda izbeci elegantno ovakvu situaciju, posto je klinja vec bio resio da istera svoje ? ajde da iskomentarisemo taj idealan slucaj ...

no, jedino se ne slazem sa vama oko komentara olje ivanjicki za decu vecinom koja pohode muzeje i pozorista ...

kako da deca nauce nesto, ako nemaju knjige kod kuce, jednog roditelja koji ce da im nesto barem isprica o umetnosti, plemenitosti i tananosti muzike, slike, sklupture, ikone i freske u krajnjem slucaju ...

posto i sam posecujem dogadjanja te vrste koja me zanimaju, mogu samo da kazem da su umetnici sami nezainteresovani da priblize svoju umetnost "plebsu", kako ih ti nadareni ljudi posmatraju ... postoji taj jaz izmedju nadarenog koji je uobrazen, kao i umetnica ivanjicki, i onog koji ne razume i vidi samo tu skramu ekscentrizma umetnika i tako i dozivljava tu umetnost. posle toga jedina alternativa je turbo.

jedino gde ta deca eskaliraju sa razumevanjem su naucne postavke, i zaista mogu da se zainteresuju i/ili identifikuju sa postavkom, jer ima "logicnog" objasnjenja, kustosa i volontera koji se uprese da ponavljaju jednu pricu o jednom eksponatu, za svaki eksponat, ceo dan.

zato i Crkva pati kroz svoje vernike, jer su ti buduci ljudi nedodirnuti tananim emocijama. falinka nije u Crkvi, vec u vaspitanju, ako ne kucnom, onda skolskom.

nesto nisam primetio ni da su profesori vodili svoje ucenike organizovano za noc muzeja ili inace ... eno ga ovaj nesretni muzej nikole tesle prazan po ceo dan, a zivim blizu njega.

kad sam bio klinja, kad sam bezao iz skole skoro svaki dan barem po jedan cas, isao sam u narodni muzej u beogradu i blejao svaki dan razgledajuci iznova i iznova tadasnju stalnu postavku.

NIKAD nisam sreo nikog sem par "padobranaca", ni pre podne ni po podne. to je bilo tako tokom pet godina u '90. jeste cudan sam, sta cu :)

Подели на овим сајтовима

@ dejantri na klinju a? na kraju, da li si siguran da si napravio vaspitnu meru ili frustraciju koju ce on dalje da kulminira novom zrtvom ?

Vidi,ja sam sam cesto ulazio u konflikte sa 3 ili vise odraslih ljudi,i ne osecam se prozvanim "TRI NA KLINJU".A dali je imalo vaspitnu meru,pa ako sve nase molbe i moljenja da se urazume nisu urodile plodom onda izvini,sad kad se svega setim sad mi je bas krivo sto ga jos nismo tukli.
Подели на овим сајтовима

• Гости

Nemojte, Dejane, molim vas... te, koliko govorite da treba da zamislimo/vidimo u onoj uciteljici majku, sestru... toliko valjda isto i u tom mladicu treba da zamislimo/vidimo sina, brata... A sa druge strane, Medo, logicna situacija bi bila da, kada vec niko nije otisao po pomoc, nastavnica spusti dnevnik i izadje, ode kod dirketora ili prvo kod skolskog poliacjca i... sve bi krenulo drugim tokom. Za sve ostale komentare citiarcu Dostojevskog - Svi smo svima za sve krivi... nema jednostrane krivice. Mislite o tome.

Bog vas blagoslovio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Nemojte, Dejane, molim vas... te, koliko govorite da treba da zamislimo/vidimo u onoj uciteljici majku, sestru... toliko valjda isto i u tom mladicu treba da zamislimo/vidimo sina, brata... A sa druge strane, Medo, logicna situacija bi bila da, kada vec niko nije otisao po pomoc, nastavnica spusti dnevnik i izadje, ode kod dirketora ili prvo kod skolskog poliacjca i... sve bi krenulo drugim tokom. Za sve ostale komentare citiarcu Dostojevskog - Svi smo svima za sve krivi... nema jednostrane krivice. Mislite o tome.Bog vas blagoslovio - Ugrin

Oce Ugrine,ja sam u srednju skolu isao od 99 do 03.Uvek pet narkomana u razredu,narko dileri po skoli,mnogi djaci zagazili duboko u kriminal.Mozda ja malo i preterujem,ali ne bi voleo da neko dodje do zakljucka da ja mrzim bilo koga.Ovo sto se desilo je pre svega veoma bolno,kada covek gleda samo dusa moze da ga boli.
Подели на овим сајтовима

Сада је завршено, али чисто ради истине

"Ученик" је заградио професорку у углу, да "не може да мрдне", па је покушао да јој отме дневник, па јој је "забо" лакат у ребра, па га је онда ошамарила професорка, па .....

Другари су требали да реагују чим је стао иза стола....но како рекох сад је готово.Из неког разлога не може се отворити више стари снимак, па ево овај....ради истине...

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости

Tacno, Dejane, samo dusa da boli... Medo, istina je da je ucenik zeleo dnevnik a ne uciteljicu a zagradoi ju je kako ova ne bi pobegla sa denvnikom. Tako da, da je ona spustila dnevnik ovaj bi dobio sta je hteo i ona bi mogla da se udalji, jer da nije tako, to bi znacilo da ju je ovaj uzeo kao taoca pa je samim tim ne bi ni pustio do ostvarenja svojih zahteva. Zato se uzimaju taoci. Kao sto znamo on nije imao zahteve kao sto ni uciteljicu nije zadrzao naokn toga sto je uspeo da se domogne dnevnika. Mada je sada svaka prica o tome suvisna a ako dodamo celokupnoj slici i reci g-dina Dejana o narkomaniji, dilerima i kriminalu... tesko da ce u pojedinim skolama u bliskoj buducnosti profesor i biti neki autoritet, ako vec sada to jeste. Sve pocinje od malog, ponovo cu se pozvati na reci g-dina Luke o oblacenju, zanemario se sam pristup skoli kao hramu nauke, obrazovanja... ovo su samo posledice obezvredjivanja toga.

Bog vas blagoslovio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...