Jump to content

Обреди и молитве за самоубице

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Гости

Боље је не ићи јер би се неко нашао ко би протестовао, вређао Цркву или инсистирао да се очита нека молитва, а после је тешко објаснити људима , који су имали ту несрећу у породици, да није направљен изузетак и да није обављено опело.

Код нас еј пракса да свештеник оде пре кретања поворке кући, очита водицу у дому кад се изнесе покојник и онда пре него што поворка крене врати се цркви.

Увек полазим од тога како би ми било и да ли не бих ишао, макар само као и свако други, да ми је тај неки блиски рођак... 

У том контексту бих отишао...

Подели на овим сајтовима

Звао сам Епархију,рекли су ми да се обратим намеснику.Звао сам намесника,рекао ми је да пишем за 40 дана.Тада,ако одобри Епископ,одржаћу помен и проповед.Слажем се са оцем Небојшом,из истих разлога нисам ишао...

Подели на овим сајтовима

Кад одеђ само повредиш породицу, јер не можеш обавити опело, а опет с друге стране не мошеж свакоме посебно да објашњаваш, јер људи мисле да има неки начин да се то обави само ето, поп неће.

Још ако им неки колега напуни уши.

Сећам се пре 18 година настрадала је у саобраћају девојчица која није била крштена. Прота није могао да обави опело, а суседни апрох је напунио уши породици да би то могло само он неће....

Подели на овим сајтовима

Ситуација је деликатна и много ме је мучила дилема.Сети се и да самоубица одбацује све три врлине-веру,наду и љубав.Одбацује веру у Бога и његову безграничну љубав према свету и човеку,одбацује и љубав према ближњима,не размишљајући да ће многе оставити уцвељене.Нису правила важнија од љубави,али би многи кривили Цркву и тражили бар нешто од свештеника да учини,а он би у том тренутку стајао без речи.Њихов пријатељ или њихов свештеник-свакако треба бити и једно и друго,али када идем на сахрану идем и као свештеник и као пријатељ,уз обавезну проповед скоро увек....

Подели на овим сајтовима

• Гости

Звао сам Епархију,рекли су ми да се обратим намеснику.Звао сам намесника,рекао ми је да пишем за 40 дана.Тада,ако одобри Епископ,одржаћу помен и проповед.Слажем се са оцем Небојшом,из истих разлога нисам ишао...

Ово у многоме мења ситуацију. Ниси рекао да си имао одобрење за 40 дан. Слава Богу, изађеш тада и то је то...

Подели на овим сајтовима

На сахрани рођака (самоубице) дошао је свештеник у мантији, без епитрахиља изјавио саучешће породици, изашао испред куће (тада су изнели сандук са покојником), ставио крст на сандук и рекао приђите да целивате крст. После је ишао у поворци до цркве. Није присуствовао сахрани.

Подели на овим сајтовима

Кад одеђ само повредиш породицу, јер не можеш обавити опело, а опет с друге стране не мошеж свакоме посебно да објашњаваш, јер људи мисле да има неки начин да се то обави само ето, поп неће.

Још ако им неки колега напуни уши.

Сећам се пре 18 година настрадала је у саобраћају девојчица која није била крштена. Прота није могао да обави опело, а суседни апрох је напунио уши породици да би то могло само он неће....

У потпуности се слажем...

Подели на овим сајтовима

Prilično osetljiva situacija... Ja bih svakako poslušala nadređene; porodici bi verovatno značila samo i neformalna reč podrške, mimo sahrane i opela i ostalog što se ubraja u opis posla sveštenika, a što nije moguće obaviti zbog okolnosti...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Meni je neshvatljivo da se sveštenik ne pomoli za bilo koga ko mu dodje i traži  utehu, ljude baš briga šta će svešt. da čita i da li to postoji u trebniku.

Nek se moli kako hoće i ume, i može: za nekrštenog, kao za nekrštenog, za krštenog kao za krštenog, za ovog ovako za onog onako. da ih Bog sve prosvetli svetloću poznanja i da im da blagodat Duha svetoga, ne da im ispunjava želje (da dobiju na LOTOu), nego ovako : da im želi mir i dobro od Boga

Oni hoće utehu i ohrabrenje i došli su tu ne drugde. ako im sveštenik to ne da ko će. Treba zahvaliti Bogu što su došli u Crkvu

Zato će otići u sektu i oni će ih primiti i tako će ih kupiti, a kriv će biti svešteniik

Подели на овим сајтовима

Ја сам отишао пре поворке,освештао водицу и написао проповед за породицу,коју сам одржао присутнима,само нисам ишао на гробље.

Подели на овим сајтовима

Hm , prilično sam ubeđena da se parusija777 moli za tog momka, sad, javno ili privatno, druga je stvar...

Mislim iskreno da je vreme takvo, da će samoubistava biti sve više, pošto je i razloga (a verujte mi, niko se ne ubija bez debelog razloga) sve više, a da crkva može mnogo da pomogne u prevenciji.

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Hm , prilično sam ubeđena da se parusija777 moli za tog momka, sad, javno ili privatno, druga je stvar...

Mislim iskreno da je vreme takvo, da će samoubistava biti sve više, pošto je i razloga (a verujte mi, niko se ne ubija bez debelog razloga) sve više, a da crkva može mnogo da pomogne u prevenciji.

Ако ми верујете већ пет дана мислим на њега и молим за његово спасење,али и знам разлоге што нисам ишао,битно је да ме је породица разумела.Слажем се да Црква може много помоћи у превенцији.Као што се каже у Псалмима: "Многе ће невоље имати праведник,али га Господ од свих избавља.Он чува све кости његове,ниједна од њих се неће сломити" и у Учењу Дванаесторице апостола:"Све што нам се догађа примајте као добро,знајући да без Бога ништа не бива", тако треба учити и младе људе да је све део Божијег спасоносног плана и да не посустају пред искушењима,да се свагда уздају у Господа.

Подели на овим сајтовима

Pa dob

Ја сам отишао пре поворке,освештао водицу и написао проповед за породицу,коју сам одржао присутнима,само нисам ишао на гробље.

Pa to je dovoljno...niste to napisali ranije. Uradlili ste sve što sto mogli

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...