Jump to content

Privatna kapela

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kod jednog mog prijatelja inače katolika vidjeh da u svojoj kući ima prelijepu kapelicu sa trpezom, i jednom mjesečno dolazi sveštenik da služi u njoj. Da li kod nas pravoslavnih postoje ovakve privatne bogomolje? Ako se ne varam jedan kanon kaže da sveštenik ne bi trebao da služi u ovakvim privatnim crkvama...

Подели на овим сајтовима

Код руса се то зове "домовой храм". Кум моје супруге, архитекта, живи у једном селу близу Москве, без породице. Годинама полагано гради кућу "за своју душу", на плацу наслеђеном од оца. Пре неколико година одлучио је да пружи кров једном младом болесном јеромонаху, духовнику моје супруге, који због слабог здравља није више био способан да живи манастирским животом. Тада је поткровље адаптирао у диван кућни храм тј. приватну капелу. Наравно, све ово (и удомљење јермонаха и изградња приватног храма) је било са благословом надлежног архијереја.

Додуше, "домовой храм" је мало шири назив, који обухвата све капеле при нечему - при приватној кући, при некој јавној институцији...

Код Руса је то општеприхваћена ствар.

Лично нисам одушевљен тиме, нарочито ако се ствар организује тако да су и богослужења у капели приватног карактера.

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Da li kod nas pravoslavnih postoje ovakve privatne bogomolje?

Ја сам видео десетине, посебно у Грчкој.

Чак и је и чувени противник те праксе ("приватне литургије") пред крај живота имао своју личну капелу ... није битно ко је, али је велика фаца у историји православе теологије.

Тако да мени то није проблем ...ако постоји благослов Иконе и ако је свештеник канонски рукоположен.

Подели на овим сајтовима

Заборавио сам један изузетно важан детаљ за ову тему. Приватне капеле су делом последица и плод совјетских прогона. У совјетско време је био чест случај тајно рукоположење, и такав свештеник би окупљао заједницу у сопственом стану или у стану неког од парохијана и тамо служили Богу. Нараво, опет све са благословом епископа.

• Волим 1

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

У доба Краљевиќа Марка у Прилепа града, свака куќа у свој двор је имала и параклис. Тада је у Прилепу било 77 куќе и 77 цркве-параклисе. Данас су остале 4-5... 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Vec par godina se bavim idejom da podignem kapelu u dvoristu,posvecenu drugom Hristovom dolasku,kao i Krst pored nje.U sustini bi bila malih dimenzija,svega nekoliko ljudi da moze da stane,kao sto Pravoslavci rade po Dalmaciji Iili Grckoj.Ne znam ni sta bi mi bilo potrebno za gradju tkvog verskog objekta,dal treba crkvena ili opstinska dozvola ,osvestanje zemlje ,blagoslov naldeznog  vladike i sl....

Pa ako neko nesto zna vise o tome,il ako neko smatra zasto je to dobra ili losa ideja,nek slobodno iznese svoj stav!

Meni je nesto ovako bas simpaticno,samo malo niza i bez ovih prozorcica na sredini

crkva400.jpg

Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13)

Подели на овим сајтовима

U dvoristu? A cemu bi sluzila tamo?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Pa svemu cema treba da sluzi,sta cu kad nemam svoje zemljiste negde dugo,a da tu ima ljudi.Prava  stvar je da se ona postavi uz put,al nije moguce u mom slucaju.

Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13)

Подели на овим сајтовима

Пре свега не можеш да је посветиш Другом Христовом доласку, пошто су храмови, капеле и сл. места где се на Литургији већ десио други Христов долазак.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Пре свега не можеш да је посветиш Другом Христовом доласку, пошто су храмови, капеле и сл. места где се на Литургији већ десио други Христов долазак.

Zanimljiv odgovor.No ideja je da sam naziv asocira ljude na vaskrsenje mrtvih i na  da ce jednog dana morati dati Odgovor pred Gospodom.Upravo bih i posveteo"drugom dolasku Hristovom" jer mislim da ne postoji hram sa tom posvetom,da bi "vernici tradicionalisti" i ateisti mogli  da  pocnu da se raspituju za vecni zivot.Znaci,sam taj naziv bi bio "propovjedanje Jevandjelja" i   i apostolska "mreza za hvatanje dusa".A,i moje je misljenje da je vreme blizu...opet ,ako ja gresim,naziv ce ljude uvek"opimnjati"

Подели на овим сајтовима

За почетак би прво морао имати благослов од владике.

Ево овде је ономад, Гандалф Сиви започео тему...

А што се тиче самог пројекта, ево један Нишлија је то већ "урадео"...

crkva%201.jpg

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/Srbija+danas/1006152/Prva+monta%C5%BEna+paraklisa+u+ni%C5%A1koj+eparhiji.html

Подели на овим сајтовима

Dobro je,znaci nisam sam povodom ove ideje.Teme se mogu spojiti,nisam ni znao da je Gandalf razmisljao slicno i pokrenuo identicnu temu.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...