Баба Написано Април 15, 2010 Пријави Подели Написано Април 15, 2010 http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=1&t=9315&start=0&st=0&sk=t&sd=a Зна ли неко одговор? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Април 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 15, 2010 Tu ima dosta zapocetih i neformulisanih misli.... bilo bi dobro, zato, Zeljko, ako biste mogli da sumirate pitanje jednom recenicom. Tema je vise nego li bitna i sobom nosi odgovor ne samo o smrtnosti ili besmrtnosti duse vec o zivotu kakav cemo imati... Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 15, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 15, 2010 Tu ima dosta zapocetih i neformulisanih misli.... bilo bi dobro, zato, Zeljko, ako biste mogli da sumirate pitanje jednom recenicom. Tema je vise nego li bitna i sobom nosi odgovor ne samo o smrtnosti ili besmrtnosti duse vec o zivotu kakav cemo imati... Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin Питање није моје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Април 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 15, 2010 Znam, Zeljko, znam, ''bacio sam oko'' na link koji ste postavili... vas sam samo zamolio da vi, posto ste inicijator te teme na ovom mestu, sumirate njihove nedoumice jednom recenicom ne bi li nas postedeli citanja sedam stranica ne bas neophodnog materijala. Medjutim, moja molba nije obavezujuca, svakako da, ako ne zelite, ne morate to uciniti, kao sto i sami znate, vec bi to vise bio cin kojim bi, eventualno, nase razmisljanje ucinili ekspeditivnijim. Ipak zivimo u svetu instant tempa, koji na sve nas, hteli mi to ili ne, ostavlja tragove... zar ne? Mir Vam - Ugrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 15, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 15, 2010 о.ц. нисам видео колико је тема одмакла од основног питања. дакле : A zar nije Hristos vaskrsao Lazara tako što mu je jednostavno vratio dušu u telo? A opet ako će to vaskrslo telo biti toliko drugačije i bolje kako smo čuli ovde, zašto je onda Lazar vaskrsli podlegao ranama od uboda nože koje su mu zli i pokvareni Judejci zavidni zadali? како да узмемо онда то његово васкрсење , као реално или као полуваскрсење или као привид? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Април 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 15, 2010 Misljenja sam da bi slucaj sa Lazarem, u svetlu teme o kojoj razmisljamo, trebali usporediti sa Tavorskim dogadjajem, odnosno sa ''vracanjem'' Ilije i Mojsija. S'tim, da ne bih bas definisao Lazarevo vaskrsavanje prostim - vracanjem duse u telo, vec - vracanjem zivota. Dakle, Hristos nije vratio Lazarevu dusu vec mu je podario zivot jer On jeste to - PUT, ISTINA I ZIVOT a odnosom sa Njim, kako tad tako i sad, imamo zivot jer Zivot je zapravo odnos sa Njim. Jer, vratimo se sada pocetnoj problematici, ako kazemo da je vratio Lazaru dusu da li to znaci da je vratio i tela Iliji i Mojseju ili, da idemo jos dalje, pa da se zapitamo, gde su ostala tela Ilije i Mojsija nakon Tavorskog preobrazaja. Da li razumete o cemu pisem i da li shvatate da se ovoj problematici ne moze pristupiti cisto mehanicki - vratio dusu, uzeo dusu... vec egzistencijalnoontoloski, Tavorski, cega predukus i imamo na dogadjaju Liturgije, kada torzestvuje cela Crkva, koja je jedna i nedeljiva jer je Telo a, to znaci da - u Gospodu nema mrtvih i toga radi pominjemo svoje umrle, ali i svetitelje pa cak i Majku Boziju! Mislite o tome... Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zoxy Написано Мај 12, 2010 Пријави Подели Написано Мај 12, 2010 Пошто нисам знао где да поставим питање ово место ми се чинило једино прикладно ,. односно потребна ми је једна информација . Каква или боље речено која је то ИСТИНСКА СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА пошто сам налетео на једном форуму на особу која није се изјаснила да је припдник исте већ је само симпатише и има речи хвале и да будем искрен нисам знао да постоји и таква црква :cheesy2: а ево и њихово место односно блог пошто немају сајт или бар се мени тако чини има ли неко некаву информацију о њима мени се чини као да су Боже ме опрости отпадници , расколници или шта већ. линк обрисан. жао ми је, нећемо рекламирати ни на било који начин шизмојеретике. Меда. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 13, 2010 Пријави Подели Написано Мај 13, 2010 мислим да су то матејевци или флоринци у питању, ја их слабо разликујем између те две фракције, пошто су се мешали међусобом ... у питању су шизмојеретици који су се одвојили од Цркве из различитих разлога - питање календара, екуменизма, савршавања Литургије и још понеких ствари. мислим да сам све образложио, али ћу позвати неког паметнијег да ти детаљније или равилније образложи ко или шта су ИСПЦ. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Мај 13, 2010 Пријави Подели Написано Мај 13, 2010 У СЗ имамо прилагања жртве паљенице и знамо да је и Авраам повео сина на жртву, и да се да 40 од свега, шта је то што ми дајемо 40 од свега и која је жртва коју ми приносимо Господу? My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 13, 2010 Пријави Подели Написано Мај 13, 2010 псалм 50, који се на сваком јутрењу чита. Помилуј ме, Боже, по великој милости својој, и по обиљу милосрђа свога очисти безакоње моје. Опери ме сасвим од безакоња мога, и од греха мога очисти ме, јер ја знам безакоње своје и грех је мој стално предамном. Теби јединоме сагреших, и зло пред тобом учиних, да се оправдаш у речима својим и да победиш кад ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Јер гле, истину љубиш, и јављаш ми незнано и тајно свемудрости своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; опери ме и бићу бељи од снега. Дај ми да чујем радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце ми чисто саздај, Боже, и дух прав обнови у мени. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и непобожни ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; Обрадоваће се језик мој правди твојој. Господе, отвори усне моје, и уста ће моја казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, принео бих; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће презрети. По благости својој, Господе, чини добро Сиону, нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице тада ће метати на жртвеник Твоје теоце. шта је жртва малог детета које стоји пред родитељем кад погреши, како дете поправи поломљену вазу? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijalog Ljubavi Написано Октобар 8, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2010 http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=1&t=9315&start=0&st=0&sk=t&sd=a Зна ли неко одговор? "Тачно је да умиремо као и пре," каже Св. Јован Златоусти "али ми не остајемо више у [стању] смрти - а то заправо значи и не умрети...снага и сама реалност смрти састоје се у томе да мртав човек нема могућност да се врати у живот; ако ће међутим после смрти он бити оживљен и ако ће му бити дарован бољи живот, онда ово више није смрт, већ више као падање у сан” овде мислим на целокупног човека и душу и тело! Ја мислим да је и више него јасно и да даља расправка не води никуд! Значи стање од смрти до васкрсења назива се сан(Успеније-што значи уснути).Душа и тело чине једног конкретног човека и немогу да постоје одвојено него само као један конкретан човек-каже Свети Максим Исповедник,Св.Јустин Философ каже да је тело без душе леш а душа без тела утвара,тако да се јасно види да душа не напушта тело него целокупан човек је у стању сна који чека Васкрсење мртвих и живот Будућег века...ово је укратко.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 8, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2010 http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=1&t=9315&start=0&st=0&sk=t&sd=a Зна ли неко одговор? "Тачно је да умиремо као и пре," каже Св. Јован Златоусти "али ми не остајемо више у [стању] смрти - а то заправо значи и не умрети...снага и сама реалност смрти састоје се у томе да мртав човек нема могућност да се врати у живот; ако ће међутим после смрти он бити оживљен и ако ће му бити дарован бољи живот, онда ово више није смрт, већ више као падање у сан” овде мислим на целокупног човека и душу и тело! Ја мислим да је и више него јасно и да даља расправка не води никуд! Значи стање од смрти до васкрсења назива се сан(Успеније-што значи уснути).Душа и тело чине једног конкретног човека и немогу да постоје одвојено него само као један конкретан човек-каже Свети Максим Исповедник,Св.Јустин Философ каже да је тело без душе леш а душа без тела утвара, тако да се јасно види да душа не напушта тело него целокупан човек је у стању сна који чека Васкрсење мртвих и живот Будућег века...ово је укратко.... Izvini brate, iz Justinovih i Zlatoustovih reci se vidi da je covek kompletan tek kad ima oba, a ovaj podvuceni zakljucak je ipak samo tvoj, pa da napravimo razliku... Imali smo vec dugacke teme o tome napusta li dusa telo ili ne prilikom smrti, i ja sam bas po mnogo parametara i prema kompletnom ucenju Crkve dosao do suprotnog zakljucka od tebe... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bgpj Написано Март 7, 2012 Пријави Подели Написано Март 7, 2012 Помаже Бог браћо и сестре, ја сам слуга Божији Бојан из руме имам 17 и имам пар питања- 1.У откривенју Светог Јована Богослова писе да ће престо бити Божији и жртвеног јагњета,па мени сад није јасно ко је жртвено јагње?(да ли се Господ представља као јагње) 2.У Светом Писму писе да је Ноје живео око 900 година (пише тачно колико година само ја нисам запамтио) па неразумем најбоље како толико пуно.? 3.На Велики Петак кад је наш Господ Исус Христос разапет на Крсту и кад је сишао у ад и поразио сотону писе да је све васкрсао(ако сам ја добро сватио)и на једној икони је приказан Господ како извлачи Адама и Еву и враћа поново на земљу..да ли су тада сви васкрсли и ста је било са њима ако јесу? 4.Да ли је тачно то што сам чуо да је јављено на Светој Гори да се родио онај смрад антихрист 1985 године? (знам да Бог само зна кад ће се он доћи) 5.Да ли сте гледали на шабачкој телевизији оног руса Андреја сто прича како га је Анђео Божији провео кроз Царство Небеско и кроз пакао и опет му вратио дух у тело како би могао да прича ста је све видео?? 6.Зна ли неко како могу да пређем царину без пасоса(планирам да идем у манастир Острог) а нећу да вадим пасос нити личну карту Молио бих вас да ми одговорите на ова питања и имам још доста доста питања али за сада је ово доста? Олимп and Walter је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Март 7, 2012 Пријави Подели Написано Март 7, 2012 dobrodosao bojanesrbine 4869 ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 7, 2012 Пријави Подели Написано Март 7, 2012 Ово су више теолошка питања, па ћу зато да оставим теолозима да ти одговоре на сва ова питања, они ће се најбоље снаћи са њима Ја сам се само јавио да ти пожелим добродошлицу, брате Бојане! 138999 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука