Gandalf Sivi Написано Март 19, 2013 Пријави Подели Написано Март 19, 2013 Mnogo katolika je Srba Interesuje me, zasto onda nije srpski jezik bogoslužbeni jezik RKC u Srbiji? Candy Butcher, Crveni Baron and marko_13 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Март 19, 2013 Пријави Подели Написано Март 19, 2013 Mnogo katolika je Srba. Мислим да је ово погрешна информација. Заправо ретки су они који су срби католици. marko_13 and Candy Butcher је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Март 19, 2013 Пријави Подели Написано Март 19, 2013 Crveni Baron, Баба and Juan Valdez је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 19, 2013 Пријави Подели Написано Март 19, 2013 Interesuje me, zasto onda nije srpski jezik bogoslužbeni jezik RKC u Srbiji? Када сам питао једног фрањевца у Београду ово што ти питаш, рекао ми је искрено: Срби су народ који је означен као територија за мисију. Дакле, ми смо као неко афричко племе које треба евангелизовати (читај: покатоличити) и зато се не служи још на српском. Када то буде урађено, биће српски богослужбени. Сада још нисмо достојни. Понављам - ово је објашњење фрањевца, свештеника РКЦ у Београду. Gandalf Sivi је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Март 19, 2013 Пријави Подели Написано Март 19, 2013 Interesuje me, zasto onda nije srpski jezik bogoslužbeni jezik RKC u Srbiji? Misali su pisani u vreme kad je postojao "srpskohrvatski jezik" i ostali su do danas. Bilo je pokušaja od strane velečasnog Ninkovića, da prevede misale, on ima kompentenciju za to, još je bio živ i fra Vojnović. Ne znam zašto nije urađeno ali je ostavljeno na volju da možemo da koristimo bilo koji dijalekt, odnosno istočnohercegovački ili šumadijsko-vojvođanski. Većina sveštenika kod nas koristi šumadijsko-vojvođanski dijalekt odnosno štokavski dijalekt a ekavski izgovor. Jedino kod čitanja iz misala a i to nije više pravilo, neko starije štokavsko narečje. Мислим да је ово погрешна информација. Заправо ретки су они који су срби католици. Ja nisam ni rekao da ih ima puno. U suštini, jako malo katolika ima uopšte u beogradskoj nadbiskupiji a ja o njima govorim. Ali je 70% njih iz mešovitih brakova i to 3 generacija. Uostalom izaćiće ako već nije izašla knjiga mlade dame i evo šta ona kaže: " I danas biti Srbin-katolik u Srbiji nije lako, smatra Dragana Pešaković: "Ima nas jako malo i moram priznati da smo skrajnuti. Srbi nas ne vole jer smo katolici, katolici nas ne vole jer smo Srbi. I gde god da smo, mi smo negde trn u oku, levom ili desnom.” Ipak, svi smo mi Hrišćani, relativira Dragana Pešaković svoje reči, pa u svakodnevnom životu nema toliko problema: "E sad, što se tiče Srbin-katolik u odnosu na nekog pravoslavca, tu ne postoji problem medju ljudima.” Više problema ima u samom kleru, sveštenstvu, završava Dragana, ali to je jedna druga, duga priča, kaže. Ona i svoju veru i svoju naciju - poštuje: "I ja se stvarno kao hrišćanka osećam. Srpkinja, katolkinja, hrišćanka u duši” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Март 19, 2013 Пријави Подели Написано Март 19, 2013 Вероватно онда када буде било више срба свештеника или када дође неки бискуп који је србин, да има ко да се заложи за ту идеју, иначе већина главешина у Србији су мађари и хрвати тако да не очекујем баш скоро да дође до увођења српског у католичким литургијама. Ево румуни у Румунији имају своје свештенике и бускупе тако да се они изборили за свој језик у служењу миса. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Март 19, 2013 Пријави Подели Написано Март 19, 2013 Када сам питао једног фрањевца у Београду ово што ти питаш, рекао ми је искрено: Срби су народ који је означен као територија за мисију. Дакле, ми смо као неко афричко племе које треба евангелизовати (читај: покатоличити) и зато се не служи још на српском. Када то буде урађено, биће српски богослужбени. Сада још нисмо достојни. Понављам - ово је објашњење фрањевца, свештеника РКЦ у Београду. Taj franjevac nema pojma. Kad hoćeš negde da misionariš, najpre naučiš dobro jezik tih ljudi, onda sklepaš neku crkvicu od bilo kakavog materijala i počneš da okupljaš, malo po malo i stvoriš "stado". Franjevci nisu nikakav uspeh pokazali u Srbiji iako su tu od postojanja Srbije, osim u borbama za oslobađanje od Turaka. Borili su se zajedno sa Srbima i junački ginuli. Вероватно онда када буде било више срба свештеника или када дође неки бискуп који је србин, да има ко да се заложи за ту идеју, иначе већина главешина у Србији су мађари и хрвати тако да не очекујем баш скоро да дође до увођења српског у католичким литургијама. Ево румуни у Румунији имају своје свештенике и бускупе тако да се они изборили за свој језик у служењу миса. A koja je pa razlika između Srbskog i Hrvatskog jezika? Morfološki isti jezik, Bošnjački, Crnogorski? Kod nas u beogradskoj nadbiskupiji su samo dva sveštenika Hrvata, znači nema nikakve veze sa tim. Kad bi tako bilo onda bi nam mise bile na slovenačkom jeziku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Март 19, 2013 Пријави Подели Написано Март 19, 2013 A koja je pa razlika između Srbskog i Hrvatskog jezika? Morfološki isti jezik, Bošnjački, Crnogorski? Kod nas u beogradskoj nadbiskupiji su samo dva sveštenika Hrvata, znači nema nikakve veze sa tim. Kad bi tako bilo onda bi nam mise bile na sovenačkom jeziku. Па и јесте и није. Ако си србин сигурно да желиш да се служи на твом матерњем језику. Ево и ја лично имам проблем када читам прво и друго читање у току мисе, не испадне лепо и правилно јер ем што је јекавица ем што сусрећем речи које ни сам не разумем шта значе. У суботичкој бискупији има много више него два свештеника хрвата (а то је под Београдском надбискупијом), значи нису само два свештеника хрвати. Док у мојој бискупији је највећи број мађарских свештеника. Па зар нема на словеначком? Ја како знам има у Београду? Као што сам већ рекао, ја мислим да нема никог ко ће да се за то заложи за увођење српског језика у мисал (а и данашње стање то најбоље описује). Мислим мени не смета јер нисам србин (а нисам ни хрват) само кажем. marko_13 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Март 19, 2013 Пријави Подели Написано Март 19, 2013 Ja bih trebao da tražim misu na poljskom jeziku i iskreno kad god se skupe poljaci u većem broju misa bude na poljskom jeziku. Beogradski nadbiskup jeste metropolita ali su sve ostale biskupije u Srbiji sufragantske a u njima beogradski nadbiskup odnosno metropolita nema redovnu vlast. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Март 19, 2013 Пријави Подели Написано Март 19, 2013 Ja bih trebao da tražim misu na poljskom jeziku i iskreno kad god se skupe poljaci u većem broju misa bude na poljskom jeziku. Beogradski nadbiskup jeste metropolita ali su sve ostale biskupije u Srbiji sufragantske a u njima beogradski nadbiskup odnosno metropolita nema redovnu vlast. Све си погрешно разумео или не желиш да разумеш. Кад си у Пољској, миса је на пољском, кад си у Србији, миса је или на хрватском или на мађарском, о томе ти причам. Нема логике зар не? Мислим има, нема толико верника срба и нема свештеника срба и то је то и зато нема потребе за тим, барем ја тако схватам. Знам да је бискуп главни (Суботички, Зрењанински) и да како он одлучи тако ће и да буде у његовој бискупији, у то сам упознат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Март 19, 2013 Пријави Подели Написано Март 19, 2013 Između ostalog, lepo je što ja misu mogu da pratim na bilo kom jeziku, pa i na onom koji ne poznajem. U pravu si i slažem se sa tobom da misa u Srbiji treba da bude na srbskom jeziku. Ali treba da shvatiš da katolička Crkva se u Srbiji doživljava kao nekakvo "strano tkivo" i da su vl. Ninkovića zbog njegovih pokušaja odmah etiketirali kao prozelitistu i neprijatelja. Срби су народ који је означен као територија за мисију. Дакле, ми смо као неко афричко племе које треба евангелизовати (чит Eto ti ovaj primer od nekog nepismenog franjevca : Srbi ne mogu da budu teritorija a teritoriju ne možeš da evangeliziraš, možeš narod ali moraš da koristiš jezik tog naroda. I pri takvim nekim pokušajima uvođenj srpskog jezika kod nas u Crkvu stvarao se otpor kod pravoslavnih, naročito sveštenika gde se naše župe poklapaju sa parohijama i normalno da smo odustali, bar zvanično. Inače nam niko ne brani da koristimo srpski jezik pa sa dolaskom sve većeg proja sveštenika Srba kod nas u župe, mi normalno koristimo govorni ili stručno rečeno živ jezik. Kolika je moć jezika evo ovde možeš da uvidiš; https://www.pouke.org/forum/topic/7130-влашка-православна-црква-на-канонској-терит/page-3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Март 19, 2013 Пријави Подели Написано Март 19, 2013 To је одлично кад си полиглота па те и баш брига на ком ћеш језику учествовати у миси. А замисли тамо неког у Зрењанину, Кикинди и локланим селима, где је миса на мађарском а верник који је србин не зна мађарски, може само да гледа, као што бих ја могао само гледати у празно јер не разумем ни реч мађарског. Ја лично видим потребу за увођењем српског језика али се више плашим да би верници који су хрвати и мађари били против тога (и више него што би били срби православци). Наравно са свештеницима из Сомбора, Суботице, Новог Сада и Зрењанина причам на српском То је сасвим нормална ствар. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 19, 2013 Пријави Подели Написано Март 19, 2013 I Srbi su to nagradili, izabrali ga za predsednika. Sto znaci da Srbi cene i nagradjuju izdaju, prevaru a lojalnost ismevaju. Covek upravo radi i ponasa se kako Srbi i ocekuju da se ponasa i radi. Nikolic je pravi predsednik za Srbe. Slazem se. DA se razumemo nemam ja nista protiv sto tomislav nikolic ide kod pape. Ali imam protiv toga sto covek koji je bio antizapad, prelazi na pro zapad, bez ijednog logicnog objasnjenja, ovde ga biraju za predsednika i josh ga hvale sto je otiso kod pape. Kao svaka mu cast. Srbi pate od "kulta lichnosti", to je nas veliki problem. Tito, sloba, Djindjic, Tadic, Nikolic/vucic. Veliki je to problem. Када сам питао једног фрањевца у Београду ово што ти питаш, рекао ми је искрено: Срби су народ који је означен као територија за мисију. Дакле, ми смо као неко афричко племе које треба евангелизовати (читај: покатоличити) и зато се не служи још на српском. Када то буде урађено, биће српски богослужбени. Сада још нисмо достојни. Понављам - ово је објашњење фрањевца, свештеника РКЦ у Београду. Ne vidim sta je tu lose. Kao i katolici, pravoslavci imaj uza cilj da sire pravoslavlje. To je prirodan cilj svake religije. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Март 19, 2013 Пријави Подели Написано Март 19, 2013 Voleo bih da mi objasnavas kako radjenje posla nema veze sa poslom(foteljom).Upravo. Ja sam lepo reko rekao da su Srbi totalno zaglupljen i neobrazovan narod,svakim danom sve više postajem ubeđen u to krenuvši od mojih suseda(ne komšija-nismo turci),preko ljudi sa kojima svakodnevno imam poasla,zatim preko raznih foruma,u svakodnevnoj komunikaciji i na kraju Šapića.Većina vas na totalno neuk način tumači poteze koje naš državni i Crkveni vrh i njeni predstavnici prave. Postoji nesto sto se zove diplomatija.A šta je to diplomatija? greengrin Diplomatije je posebna vrsta političke delatnosti koju sprovodi jedna,ili više,država prema drugoj državi u cilju zastupanja interesa sopstvene zemlje u INOSTRANSTVU. Diplomatska aktivnost jedne zemlje može se obavljati na više nivoa,od kojih je najznačajniji onaj kada predsednik ili premijer neke države lično predstavljaju i zastupaju državne interese u inostranstvu ili u svojoj državi. To što vi svaku posetu naših državnih organa nekoj stranoj zemlji tumačite kao lizanje dupeta,raport,terevenku,to je vaš problem.To što neki naš političar ode u posetu zemlji o kojoj Treće oko piše sve najgore,i to je vaš problem.Ustvari problem je vaša neukost,a pošto vas je mnogo,onda to više nije vaš problem nego je i naš problem .smesko. Ne znam sto poredis Stefana Nemanju sa Tomislavom Nikolicem, mene bi bilo sramota. O paraleli izmedju pape i Bajazita tek necu da pricam. Ovaj prvi je direktni agresor ovaj drugi je neutralan. Nisam ja ništa poredio već je Zawisa pitao : Koji je ono Srbski vladar stavio konopac oko vrata i otišao da se pokloni sultanu radi spasa Srbije i naroda srbskog? A ja mu odgovorio na pitanje .smesko. Veliki župan Stefan Nemanja kad je izašao pred cara Manojla a i knez,budući despot,Stefan Lazarević je isto uradio pred sultanom Bajazitom jer je sarađivao sa carem Žigmundom od Luksenburga. Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Март 19, 2013 Пријави Подели Написано Март 19, 2013 Reč je o mudrom gestu, mene je interesovalo koji je to vladar bio, nije reč o poređenju vladara. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука