Милан Ракић Написано Фебруар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2014 "Ухватих" себе ових дана да звиждућем тему ове песме и онда се сетим легендарног француског филма, који нисмо до сада представили овде... У питању је "La grande vadrouille", или како је код нас преведен наслов филма "Велика авантура". Дакле, након бомбардовања циљева у Немачкој, једна РАФ-ова "Летећа тврђава" се због навигатора који није добро "чувао" карту на којој је немачки флак направио рупу. Углавном, због грешке у навигацији, уместо изнад Канала, Б-17 се одједном "нађе" изнад Париза. Немци их оборе и од тог момента почиње авантура да се три британска летача спасу и домогну, ако не Острва, а оно барем француске слободнe територије на југу земље... А та авантура ће, ако се "вратите" у детињство и посмaтрате ову комедију тим очима, изазавати салве смеха, за које су задужени легендарни Андре Бурвил и Луј Де Фин... Филм заправо и није "прави" ваздухопловни, као што рекох у питању је урнебесна комедија, али ипак "има" авиона На почетку ескадрила Хендли Пејџова, па Дакота, па већ поменутих Б-17... На крају филма један Физелер Шторх се "врти" по екрану неколико минута, а ту су и две једрилице типа Кастел Ц25С, аутентичне, са почетка Другог рата... Дакле, препорука-нећете порешити. "Велика авантура" IMDb А филм у целости можете погледати овде. Богдан_ and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 20, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Први таран,тј. "забијање" у непријатељски авион и самим тим његово уништење у Другом светском рату, извело је 6. априла 1941. године, неколико пилота 36. групе Петог ловачког пука на аеродрому Режановачка коса крај Куманова. То су били пилоти Војислав Поповић, Милорад Танасић, Јефта Арсић, Ратомир Милојевић, као и Ђорђе Цветковић истог дана изнад Подгорице. То су били, пилоти који су извршили прве "таране" у Другом рату, када су, технички инфериорнији од фашистичких летелица, одлучили да изведу овај маневар и "забију" се у непријатељску летелицу и тако је униште и одузму живот непријатељу, али и себи... Таран су током Другог светског рата, у даљем развоју борбених дејстава изводили и совјетски пилоти у великом броју... Али, својеврсну "реформу" овог начина ваздушне борбе, извели су припадници једног фашистичког ваздухопловства. Били су то пилоти Царске јапанске авијације, који су у периоду од средине 1944. године, па до краја Другог светског рата, извели неколико стотина ваздушних самоубилачких напада на Савезничке бродове широм Пацифика. Звали су их "Божански ветар", односне камиказе. Филм "俺は、君のためにこそ死ににいく" (Ore wa, kimi no tame ni koso shini ni iku, For Those We Love / I Go to Die for You) или просто "Камиказе" из 2007. године, говори управо о њима. Камиказама... Не жели да их брани (Јапан као део Сила осовине), али има потребу да их прикаже у једном другом (можда исправном) светлу. Да покаже да ти летачи можда и нису били неки (пијани-обзиром да су пред одлазак на последњи задатак испијали чашу сакеа) фанатици, него само људи који су били одани свом Цару и Отаџбини-без обзира што су се налазили на погрешној страни у једном тренутку историје цивилазације рода људскога. Са свим њиховим, врлинама, манама, страховима... Дакле, нема ту много шта да се прича о филму. Радња се одвија уочи офанзиве америчке Пацифичке флоте на Филипине и Окинаву, када адмирал Токијиро Ониши долази на идеју да поједине летелице које су биле "ван строја" оспособи за тај један лет и опреми их бомбама од четврт тоне, којима би добровољци одлетели до америчког бродовља и извели маневар "забијања" на палубу. У древној јапанској традицији, пронађено је адекватно име, које је означавало једну врсту ветра, који је према историји, у 13. веку онемогућио монголске освајаче да заузму јапанско острво. Остало је историја... Филм је сниман на аутентичним локацијама ваздухопловне базе Чиран, одакле су изведени први напади, а о којој је, односно о Музеју мира који се сада тамо налази, писао на овом нашем Форуму и брат его. Углавном, ко воли ваздухопловне филмове, а приде и јапанску кинематографију-препорука. http://item.rental.rakuten.co.jp/data/e4/77/1016970_l.jpg IMDb А филм у целости можете погледати такође на ЈуТјубу... http://www.youtube.com/watch?v=Ebxcm79Hdbc obi-wan, Богдан_ and Аристарх је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 8, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 8, 2014 На лето, заправо на јесен код нас, стиже наставак Дизнијевог прошлогодишњег хита "Авиони"... Овога пута, за разлику од првог дела где млађахни и нејаки Дасти Кропхопер учествује у ваздушном релију, овде се Дасти придружује екипи ваздушних ватрогасаца, иначе психофизички најзахтевнијег ваздухопловног "посла" у мирнодопским условима... Колико сам видео у трејлерима којих већ на мрежи има неколико има ту свакавих летелица... Ериксон С-64, ватрогасни хеликоптер, па Ваздушни трактор АТ-802, па легендарни Канадеров (сада Бомбардиеров) ЦЛ-215 (којег је тако, и то 4 комада, "интелигентно" наша власт средином 90-их продала Грцима, за новац за који се отприлике не зна где је завршио, али зато сада сваке године уредно плаћамо Русима да нам гасе пожаре, јер војска са својих неколико Ми-8/17, не може свуда да стигне и постигне кад почну пожари...) Како год, на јесен нам стижи Авиони 2, или Planes: Fire & Rescue http://img2.wikia.nocookie.net/__cb20140327122953/filmguide/images/e/e8/Planes_fire_rescue_poster.jpg IMDb obi-wan and Богдан_ је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 17, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Овај филм је судећи према оценама са ИМДб-а осредње лош Али правим љубитељима авијације ће бити занимљив и јесте, додао бих, солидан филм чак... Тим пре, што је то и (делимично тачна) биографија капетана јужноафричке авијације у склопу Савезничких снага на Острву, Ерла Кирка Година је 1944. година, започеле су завршне операције за слом нацизма и увелико трају бомбардовања циљева у Немачкој. Прича прати капетана Ерла Кирка, пилота и вође посаде једног британског Халифакса-Хендли Пејџа... Током једног задатка, капетан Кирк је донео једну неуобичајену одлуку, не желевши да одустане од извршења задатка, и при томе доводећи себе, остале чланове посаде и авион у опасност. U повратку на Острво бивају погођени швапским флаковима и морају да атерирају. Након не баш лаког приземљења, када су дошли себи од "угрувавања" и збрињавања тешко повређеног друга, скапирају да се налазе на територији коју држе Швабе. Истовремено, Швабе су лоцирале оборене летелицу... И почиње игра мачке и миша... Још једном, солидан филм иако као што рекох, оцене му и нису баш сјајне... Angel of the Skies IMDb Богдан_, kordun and Аристарх је реаговао/ла на ово 2 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јун 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 2, 2014 У ишчекивању другог дела Дизнијевих "Авиона", у наше биоскопе је стигао руски дугометражни цртани филм, настао у руско-јерменском студију за анимацију "Тач ЕфИкс"... Слично "Пиксар"-овом прошлогодишњем хиту и Руси су направили анимирани блокбастер (и у 3Д технологији приказа), а поводом 100-те годишњице Ваздушних снага Русије, коју су они обележили када и наше везадухопловство, 2012. године. Прича је на моменте слична америчкој, сем што је место малог "дромадера" Дастија Кропхопера, овде у главној улози један Сухојев Су-27 под именом Витез, који се уз помоћ искусног Ветерана, припрема за ваздухопловну утакмицу, на којој ће извести свој соло-дисплеј. Поред њега, Сухојева, има ту и Поликараца, Осмица, 29-ки, Штормовика-укратко свега најбољег што је совјетско и руско ваздухопловство направило у протеклих седам деценија Филм се у оригиналу зове "От винта", што у преводу и на међународној ваздухопловној фразеологији значи "Од елисе". Та команда или узвик "Од елисе" сваком ваздухопловцу на свим меридијаним је јасна и значи да пилот управо приступа запуштању авионског мотора и том командом упозорава све на стајанци да се склоне од авиона. Међутим, та фраза очито није била позната преводиоцу филма за наше тржиште, који га је превео као "Крило". Како год, сваки заљубљеник у плаве висине, мора погледати овај цртаћ... Или у биоскопима, приказивање је почело пре 10-ак дана, или на ЈуТјубу... IMDb Богдан_, obi-wan and kordun је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 15, 2014 Пријави Подели Написано Јун 15, 2014 Pregledao sam temu, i ne vidim da smo negde stavili ovaj film, pa rek`o red je ipak da ga postavimo... ako je neko gledao, da cujemo preporuke... http://www.imdb.com/title/tt0075627/ https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=tIY3M1rsRCY Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јун 16, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 Pregledao sam temu, i ne vidim da smo negde stavili ovaj film, pa rek`o red je ipak da ga postavimo... ako je neko gledao, da cujemo preporuke... http://www.imdb.com/title/tt0075627/ https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=tIY3M1rsRCY Кад видим Малколма Мекдауела само чекам кад ће се напити "млека" и почети да бије и силује... Оно, кад глумца за читав век обележи једна улога... Филм сам гледао давно и као и сваки са овом тематиком, на мене није могао да остави лош утисак... Још мајсторски урађене реплике СЕ5, Фокера, финске Вилме, "нашег" Тајгер Мота... Препорука. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 I u Plavom gromu igra negativca, ako se secas... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јун 16, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 I u Plavom gromu igra negativca, ako se secas... Чуј јел` се сећам obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 Angel of the Skies Sinoc ga pogledah, solidan film Богдан_, obi-wan and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 10, 2014 Пријави Подели Написано Јул 10, 2014 @Milan Rakic Malopre sam nesto listao, pa se setim solidnog filma o onom periodu kad su Nemci cesto gadjali Englesku letecim bombama, i o pilotima koji su ih obarali. Jel imas mozda predstavu kako se zove? Ja ni izbliza neceg da se setim, samo mi onako ostalo da sam nekad gledao i takav film... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 11, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 11, 2014 @Milan Rakic Malopre sam nesto listao, pa se setim solidnog filma o onom periodu kad su Nemci cesto gadjali Englesku letecim bombama, i o pilotima koji su ih obarali. Jel imas mozda predstavu kako se zove? Ja ni izbliza neceg da se setim, samo mi onako ostalo da sam nekad gledao i takav film... На тему Фау 1 и 2 је снимљено неколико филмова колико знам... Е сад, не могу да призовем у сећање баш детаље око обарања... Додуше, сећам се да сам читао како су их Брити обарали тако што направе смакнути поредак са бoмомбом/ракетом и онда само својим крилом "поткаче" њено. Ово је важило само за В-1, која је имала нека "закржљала" крила мале носеће површине, која у случају "поткачивања" нису могла да стабилизују ракету и ова би услед слома узгона пала у Канал или на неко поље југостока Британије... Ја сам рецимо гледао само овај, али то је више шпијунски трилер... Операција самострел илити Велика шпијунска мисија (Operation Crossbow) Одличан филм, обилује познатим глумцима тог доба, али к`о што рекох више је базиран на тој некој шпијунској димензији причи и тежњама Савезника да униште Нацистичке инсталације за производњу и лансирање тих ракета/бомби... IMDb obi-wan and Богдан_ је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 11, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 11, 2014 Е сад, пронашао сам још два, која нисам гледао, а за тему имају такође Фау 1 и Фау 2 и уопште те напоре Савезника да се супроставе том моћном оружју Нациста... Први је "Москито сквадрон" иначе у Француској приказиван као "Операција В-2" IMDb obi-wan and Богдан_ је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 11, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 11, 2014 А други је (мислим да сам овај давно гледао, а за тему има уништавање горивних постројења за ракету В-2) "633 сквадрон" IMDb Богдан_ and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 11, 2014 Пријави Подели Написано Јул 11, 2014 Moram da bacim pogled na ovo sto si nas`o, ovaj zadnji mi izgleda kao da mozda moze da bude on; a zasto to kazem? Pa sad se nesto prisecam nekih par detalja onako neodredjeno - jedan je da se bas radi i o V-2, tj. o pokusajima da se onemoguci njihovo koriscenje, a drugi je da jedan od glavnih junaka Engleza gine obarajuci jedan V-1, i to tako sto je morao da je upuca iz velike blizine da bi sprecio da padne na gusto naseljen deo ispred njega. Ako odgledas nesto u medjuvremenu (pre mene), pa ti se uklopi ovo sto sam se kao prisetio, napisi neki red ovde, cisto da znam sta da gledam prvo... Милан Ракић and Богдан_ је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука