w.a.mozart Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 U nekoj od Šmemanovih knjiga sam davno čitao i oduševio me deo gde o.Šmeman objašnjava da kada čovek odluči da primi Boga, da se otvori za Boga, postaje ono za šta ga je Bog od iskona naznačio, postaje onaj koji prima, postaje PRAVA ŽENA. Taj opis ženskog principa tj. činjenice da smo kao bića upućeni jedni na druge kao muškarci ižene ali i na to da smo u odnosu na Boga svi ŽENE me raspametio a prilično sam siguran i da je pomenut deo jedinstven u otačkoj literaturi. Da li su tajne praznika ili tako nešto, nisam siguran pa molim za pomoć oko knjige i posebno ako možemo naći ceo tekst. Hvala Ignjatije and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 Читао јесам, нашао нисам. Како год. Па ако кренемо догматском бритвом, видећемо да једино што имам заједничко са Дјевом Маријом то је да налик њој зачињемо Христа у себи. Једино у том контексту могу разумети ову Шмеманову мисао. По мом мишљењу, нема ту никаквих полних претензија. Лазар Нешић, -Владимир- and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 Ako ćemo biti žene zbog primanja, pre ćemo biti gejevi ako na taj način tumačimo stvari Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 Ма, то је нека феми прича којом је Шмеман, у своје време, хтео да се додвори надирућем феминизму и осталим женскињама. Као да мушкарци не могу "примити" такође, као да то није и мушки принцип ... Шалу на страну, ово је лепа метафора од стране Шмемана. Али не треба је схватити преозбиљно. Мислим да су, у суштини и крајњем смислу, полови тотално небитни кад је у питању богопознање, заједница са Богом, сједињење са Њим и слично. Химне и песме - упућене Богу - светог Симеона Новог Богослова (мушкарца) су еротичније од било којег списа неке жене. У њима Симеон такође много говори и о "примању". Никола Ђоловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 Evo sluskinje tvoje. Glasam za kontravid dopalo mi se tumacenje. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 Ја му само замерам што није више разрадио своју мисао у дневнику о женском свештенству у Православној Цркви јер каже да Црква не посвећује довољно пажње овом проблему ако смо већ код тога да полност није битна у домену богопознања, па зашто онда не и служења. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 14, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 14, 2013 meni je ovo vrlo bitna misao i smatram da je pol, takodje, bitan u celoj priči YOKA је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 meni je ovo vrlo bitna misao i smatram da je pol, takodje, bitan u celoj priči Ја бих наравно волео да чујем: зашто је ово битна мисао? зашто је пол битан у овој причи? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 14, 2013 Пријави Подели Написано Март 14, 2013 A u meni je misao da je Hrista prva Djeva primila u sebe i nosila ga u sebi recima Evo sluskinje tvoje. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 15, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 15, 2013 Ја бих наравно волео да чујем: зашто је ово битна мисао? зашто је пол битан у овој причи? zbog principa... muškog i ženskog principa koji makar za sad još uvek postoje u istoriji... lično to doživljavam kroz umetnost pa bi tu analogija bila u odnosu stvaraoca i onoga koji čita knjigu ili sluša koncert i oduševljava se time što čita-čuje. muškom principu je naravno svojstveno da preuzima inicijativu "Mi ljubimo, jer je On nas prvi zavoleo." (1. Jn. 4:19) a ženskom da adekvatno reaguje na poziv - kao u primeru sa Bogorodicom koji je neko pomenuo Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 nema tu nikakve polne percepcije. po toj logici dodvoravanje crkve feminizmu ili slicne akrobatike pocinju od svetootackih rasprava o "Ocu koji vecno radja Sina..." to sto ovo nekom lici na "novost" zapravo nije nikakva novost. u najvecem broju slucajeva u crkvama je iznad, mesta odakle dolazi Hristos, skoro pa uvek, a ispred, uvek, oslikan upravo ovaj "(?)"""zenski""" motiv (ili fensi: princip) sirsaja od nebes iznad oltara blagovestenje "...neka mi bude po reci Tvojoj..." ispred trpeze Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 15, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 15, 2013 po običaju, tapkamo u mestu ponavljajući poznate fraze koji feminizam pominješ da mi je znati samo... za tebe je feminizam kad se reč žena pomene u kontekstu Boga (a i za još neke izgleda) Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 15, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 15, 2013 inače, džaba pričamo dok neko ne nadje originalan tekst i dok ga svi ne pročitamo Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 meni je ovo interesantna misao i mislim uslovno tačna, ali je izrečena na malo senzacionalan način mislim da to više psihološki treba shvatiti: kao što se žena prepušta muškarcu, ona nekako očekuje da joj priđeš, da muškarac bude neki nosioc, koji podržava, jer su žene osetljivije, i slabije fizički, i očekuju zaštitu, i slično... e ja mislim da je on to uporedio sa time što oci kažu da se čovek prepusti Bogu, da bude otvoren za Boga, da se uzda u Gospoda koji premudro upravlja životnim prilikama pa i Crkvu sv. Jovan Bogloslov naziva Nevestom nema tu nikakvog sablažnjavanja, ni telesnosti recimo, starac Tadej je za pesmu nad pesmama rekao (sećam se toga, ali nisam uspeo da nađem citat - ipak je velika knjiga) da se mnogi sablažnjavaju, ali da to nije telesnost, već da je to u stvari odnos duše i Boga pa čak i to što smo mi vulgarizovali telesnost, ne znači da tu ima ičeg lošeg (uključujući i eventualnu asocijaciju na telesnost) sablažnjavamo se - stidimo se, upravo zbog svoje vulgarizacije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 15, 2013 Пријави Подели Написано Март 15, 2013 zbog principa... muškog i ženskog principa koji makar za sad još uvek postoje u istoriji... lično to doživljavam kroz umetnost pa bi tu analogija bila u odnosu stvaraoca i onoga koji čita knjigu ili sluša koncert i oduševljava se time što čita-čuje. muškom principu je naravno svojstveno da preuzima inicijativu "Mi ljubimo, jer je On nas prvi zavoleo." (1. Jn. 4:19) a ženskom da adekvatno reaguje na poziv - kao u primeru sa Bogorodicom koji je neko pomenuo i like this! w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука