Jump to content

Reč i delo pape Franciska I, medijske objave i reportaže

Оцени ову тему

Препоручена порука

Voleo bi da znam sta su ta deca rekla posle toga ako imas neku informaciju o tome prosledi pozdrav.

Rekli su da su mogli dobiti više para od uprave zatvora od toga što su dobili, svako je dobio extra vaskršnji džeparac, to im obećali ako budu mirni, pristojni i imali dobro oprane, oribane, nasapunjane i mirišljive noge, da ne smrde i ne izgledaju ko da su orali s njima,  hahahaha. Šalim se, ne vjerujem da su davali nekakva sopštenja ili intervjue, to su maloljetnici, djeca, nije to dozvoljeno. Možda napravili nekakvu iznimku, postavim ako naiđem na nešto. pogledam u italijanskoj štampi, možda nešta bude.

Подели на овим сајтовима

Rekli su da su mogli dobiti više para od uprave zatvora od toga što su dobili, svako je dobio extra vaskršnji džeparac, to im obećali ako budu mirni, pristojni i imali dobro oprane, oribane, nasapunjane i mirišljive noge, da ne smrde i ne izgledaju ko da su orali s njima,  hahahaha. Šalim se, ne vjerujem da su davali nekakva sopštenja ili intervjue, to su maloljetnici, djeca, nije to dozvoljeno. Možda napravili nekakvu iznimku, postavim ako naiđem na nešto. pogledam u italijanskoj štampi, možda nešta bude.

Sve ovo govorim zato sto citamo razlicite komentare na ovu temu.

I cvrsto verujem da je prava papina istina ili daj boze da bude Istina upravo u toj deci tj. u njima samima zato mislim da je vazno cuti sta oni kazu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Malo je čudno to neznanje mnogih pravoslavnih učesnika  foruma. 

Nekako  bi svako po svom ukusu uređivao obrede i ne samo obrede nego i ustrojstvo, liturgiju, menjao običaje u okviru Crkve.

Obred pranja nogu postoji naravno i u Pravoslavnoj Crkvi, ali nekako su svi ti obredi "rezervisani" za jeruzalemsku patrijaršiju, pa tako imate reklamu jedne turističke organizacije koja nudi posetu Jeruzalemu za Uskrs i u okviru posete i prisustvo ritualu pranja nogu.

Neko mi je pričao da taj običaj je bio i na BF u Beogradu. 

O obredu možemo razgovarati i opet se postavlja pitanje smisla svih obreda, sahrane, blagoslova, venčanja, krštenja....

Ili da postavimo pitanje o smislu da baš papa izvodi obred?

U Jeruzalemu će jeruzalemski patrijarh u Bazilici Svetog Groba na veliki četvrtak oprati noge vernicima. Ne znam da li je starija jeruzalemska patrijaršija ili SPC, mislim po postojanju ne po ingerencijama, pa me čudi zašto ne sačekamo taj događaj i upitamo se da li je to "novatorsko" što radi patrijarh jedne pomesne Pravoslavne Crkve? 

Подели на овим сајтовима

Sve ovo govorim zato sto citamo razlicite komentare na ovu temu.

I cvrsto verujem da je prava papina istina ili daj boze da bude Istina upravo u toj deci tj. u njima samima zato mislim da je vazno cuti sta oni kazu.

Ja ne razumijem kakve se ustine sad ti tajo vehemwentno dobirate? ta nije ni u papi a ni u tim mladencima već u Jevanđelju a tamo piše ovako ovo: 

Устаде од вечере и скиде горње хаљине, па узе убрус и опаса се њиме.

Потом усу воду у умиваоницу, и поче прати ноге ученицима и отирати убрусом којим бјеше опасан.

itd. itd. Možete to pročitati ovdje:

https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=43&chap=13

A to pranje nogu je uspena na taj čin, na taj događaj koji je proceo Isus Hristos perući noge svojim učenicima. To je sad valjda jasno. Isto kao što je  evharistijska liturgija spomen i ponavljanje tog fogađaja koji je učinio Isus slaveći Posljednju ili Tajnu večeru sa svojim učenicima ostavivši nam sebe samoga u podobama hljeba i vina sve do ko konca svijeta.

I sad o kakvoj istini se tu sad svi raspitujete, o kakvoj ili čijoj vjerodostojnosti ili vjerohodnosti, tih osoba koje u tom učestvuju ili samog tog čina pranja nogu? Potom bi ste se morali zapitati svakog sveštenika prije slavljenja evharistije mislili li on ozbiljno to kad govori riječi Preobraženja, Ovo je tijelo moje, ovo je krv moja da li je to zaista Isus Hristos prisutan pod tim podobama, vjeruje li on u to ili ro samo glumi. Ovo je samo obično pranje nogu, koliko tek bismo onda po tom vašem rezonu imali pravo raspitivati se o ubijeđenosti i vjeri svakog sveštenika, đakona ili ministranta koji učestvuje u evharistijskoj liturgiji, i nas samih  naravno. Pa onda što prike svake liturgije ne odvojite nekoliko sati na temeljito preispitivanje toga što si misle ti klirici kad slave Evharistiju, svaki episkop, sveštenik, đakon, ministrant, svaki sveštenodejstvujući bi onda prema vama trebao biti ispitan temeljito prvo ogledno motivacije a onda i pravovjernosti toga što čini. U slučaju da nam se učini da njihovi odgovori nisu baš najvjerodostojniji i učini nam se da oni to sve ne misle to baš tako ozbiljno onda im zabranimo slavit tu nedelju svetu Evvharistiju a oni budu morali pričekat na sljedeći pit kad će njihovi odgovori zvučat nešto vjerodostojnije? Tako ste to mislili? 

Подели на овим сајтовима

Ja ne razumijem kakve se ustine sad ti tajo vehemwentno dobirate? ta nije ni u papi a ni u tim mladencima već u Jevanđelju a tamo piše ovako ovo: 

Устаде од вечере и скиде горње хаљине, па узе убрус и опаса се њиме.

Потом усу воду у умиваоницу, и поче прати ноге ученицима и отирати убрусом којим бјеше опасан.

itd. itd. Možete to pročitati ovdje:

https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=43&chap=13

A to pranje nogu je uspena na taj čin, na taj događaj koji je proceo Isus Hristos perući noge svojim učenicima. To je sad valjda jasno. Isto kao što je  evharistijska liturgija spomen i ponavljanje tog fogađaja koji je učinio Isus slaveći Posljednju ili Tajnu večeru sa svojim učenicima ostavivši nam sebe samoga u podobama hljeba i vina sve do ko konca svijeta.

I sad o kakvoj istini se tu sad svi raspitujete, o kakvoj ili čijoj vjerodostojnosti ili vjerohodnosti, tih osoba koje u tom učestvuju ili samog tog čina pranja nogu? Potom bi ste se morali zapitati svakog sveštenika prije slavljenja evharistije mislili li on ozbiljno to kad govori riječi Preobraženja, Ovo je tijelo moje, ovo je krv moja da li je to zaista Isus Hristos prisutan pod tim podobama, vjeruje li on u to ili ro samo glumi. Ovo je samo obično pranje nogu, koliko tek bismo onda po tom vašem rezonu imali pravo raspitivati se o ubijeđenosti i vjeri svakog sveštenika, đakona ili ministranta koji učestvuje u evharistijskoj liturgiji, i nas samih  naravno. Pa onda što prike svake liturgije ne odvojite nekoliko sati na temeljito preispitivanje toga što si misle ti klirici kad slave Evharistiju, svaki episkop, sveštenik, đakon, ministrant, svaki sveštenodejstvujući bi onda prema vama trebao biti ispitan temeljito prvo ogledno motivacije a onda i pravovjernosti toga što čini. U slučaju da nam se učini da njihovi odgovori nisu baš najvjerodostojniji i učini nam se da oni to sve ne misle to baš tako ozbiljno onda im zabranimo slavit tu nedelju svetu Evvharistiju a oni budu morali pričekat na sljedeći pit kad će njihovi odgovori zvučat nešto vjerodostojnije? Tako ste to mislili?

Poceo sam da pricam o ovome kao bratski dijalog.

Komentari su vodili iz krajnosti u okrajnost pa smo imali cak i pogled da je to obicna reklama.

Postavio sam zato pitanje sta su ta deca osetila za vreme i posle toga.

Ja se u svakom odgovoru radujem Istini i Dobronameran i neprotivan sam samo zbog toga.

Nije vise vazna opste papina poruka i shvatanje tog cina nego i poruka koju su ta deca donela na svet.

Hristos je oprao noge Svojim ucenicima i mi imamo svedocenja Apostola o tom Cinu

Tako da ne bi trebalo Istine radi nas ostaviti bez svedocenja te dece.

A u slucaju da i ne dobijemo to sto mislim da bi trebalo ja opet necu unizavati ili hvaliti papu.

Подели на овим сајтовима

Jedne godine, davno je to bilo, pozvali su me iz biskupije da na veliki četvrtak dođem u katedralu i da budem jedan od onih kojima će nadbiskup oprati noge. Nisam otšao jer me bila sramota da mi nadbiskup pred tolikim narodom pere noge. 

Danas uviđam, kad sam već star i bolestan, koliko nisam bio spreman da psihički prihvatim tuđu pomoć, da to pranje nije jednostrano i da treba biti spreman  i da primimo tuđu potporu, a to nije ni malo lako.

Подели на овим сајтовима

Jedne godine, davno je to bilo, pozvali su me iz biskupije da na veliki četvrtak dođem u katedralu i da budem jedan od onih kojima će nadbiskup oprati noge. Nisam otšao jer me bila sramota da mi nadbiskup pred tolikim narodom pere noge. 

Danas uviđam, kad sam već star i bolestan, koliko nisam bio spreman da psihički prihvatim tuđu pomoć, da to pranje nije jednostrano i da treba biti spreman  i da primimo tuđu potporu, a to nije ni malo lako.

eto hvala ti na osecajima koje si podelio sa nama probaj sad da me shvatis,  sta je to znacilo samoj deci eto to trazim.

Подели на овим сајтовима

Znaš, malo mi je sve to degutantno. Ja sam bio vojnik kada je počeo rat u Hrvatskoj, napadnut sam bez ikakvog razloga, i baš sam se zatekao kao starešina policajaca  u zatvoru. Morao sam zatvorenike da zaštitim da izvedem, pomerim, i šta da vam kažem, jednostavno sumnjam u slobodnu volju zatvorenika.

Naredim im i oni kao automat izvršavaju naređenje.

Da sam u mogućnosti pitao bih papu : "šta možemo konkretno da im pomognemo jer znam da su ti zatvori krajnje nehumani".

Na stranu obred, on je nešto posebno i potrebno i mi treba da kao hrišćani učestvujemo iu njemu.

Подели на овим сајтовима

Иако нисам толико ојеђен на латине као Марко што је, овде се слажем потпуно.

Мени је овај папа потпуни трулекс, да извинете. Рацингера сам поштовао, јер је велики теолошки ум и поштујем га још више после повлачења. Али овај папа је оличење ватиканске притворности и лицемерја.

Управо, Рацингер је био врло искрен, а овај ће бити папирнат и розикаст као и Војтила. Вероватно ће га обожавати као и ДРУГОГ папу Словена, јер подилази римокатоличком пијетизму.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Све сам уверенији да Франциско ништа важно неће учинити осим што ће привлачити медијску пажњу овим и сличним глуматањима.

Ne mora biti glumatanje.. Treba čovjeku dati šansu, pa ćemo vidjeti

ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...