Jump to content

Не могу после литургије кући - Литургијска заједница и агапа

Guest O.Ugrin

DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO  

143 члановâ је гласало

1. 1. DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO

• DA, pet minuta
      2
    • DA, deset minuta
      10
    • DA, sat i vise
      53
    • Kako kada
      51
    • NE, nikada
      30

Препоручена порука

samo jednom mi se nikako nije kretalo kući posle Liturgije, samo mi se jednom nije ustajalo ispod jedne breze

Dugo sam mislila da ej problem u meni , do tog jutra, a onda sam shvatila da ipak problem nije u meni, ako nema Ljubavi...ništa si samo prazno zvono koje zveči

a to što me je zadržalo tog jutra, mada moram reći ad sam pošla sa veliko zadrškom, u nepoznatu crkvu, da se sretnem sa ljudima koje nikada videla ni čula pre toga nisam, to što me je zadržalo je upravo Ljubav koja  se osetila

jedan mali deo moga srca je zauvek ostao tamo

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Гости

samo jednom mi se nikako nije kretalo ku?i posle Liturgije, samo mi se jednom nije ustajalo ispod jedne breze

Dugo sam mislila da ej problem u meni , do tog jutra, a onda sam shvatila da ipak problem nije u meni, ako nema Ljubavi...ništa si samo prazno zvono koje zve?i

a to što me je zadržalo tog jutra, mada moram re?i ad sam pošla sa veliko zadrškom, u nepoznatu crkvu, da se sretnem sa ljudima koje nikada videla ni ?ula pre toga nisam, to što me je zadržalo je upravo Ljubav koja  se osetila

jedan mali deo moga srca je zauvek ostao tamo

:drugarstvo:
Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

??? ? ??? ???????? ??????? (?? ??? ?? ???? ???????):

Постављена слика

319.gif  8084.gif

??????? ??????!  klapklap

????, ?????? ?? , ???? ?? ??? ?? ?92 ?????? ??? ???????, ????? ? ???????, ???? ???? ????????? ???? ?? ??? ?? ???????????....??? ??? "?? ???? ???? ????? ?????????"..... joooj

??, ????? ???......??? ??? ?? ?? ???? ???? ?????? ?? ?? ?? ??? ???????!  dada

mocart 319.gif

Подели на овим сајтовима

У Москви ја како где. Например у Цркви где сам олтарник, увек је прави ручак - гозба после службе. О празницима да и не говорим. Исто тако  у једној Цркви код познатог свештеника, на првој Литургији у Русији исто тако. Међутим и осталим ,вероватно не свим,  није тако. Велико је град то па кад груне неколико стотина у храму  немају људи времена једни за друге отуђеност... Алу у  Србији ја лакше и мора традиционално да буде лакше. Шта мислите зашто је Недеља нерадан дан? Па зато што људи не желе да се растану једно од других после службе. ТО ЈЕ УСЛОВ СПАСЕЊА МАЛТЕНЕ! Рекох малтене. зато се и на службу иде.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

? ?????? ?? ???? ???. ???????? ? ????? ??? ??? ????????, ???? ?? ????? ????? - ????? ????? ??????. ? ?????????? ?? ? ?? ???????. ???? ????  ? ?????? ????? ??? ???????? ??????????, ?? ????? ????????? ? ?????? ???? ????. ??????? ? ??????? ,????????? ?? ????,  ???? ????. ?????? ?? ???? ?? ?? ??? ????? ???????? ??????? ? ?????  ?????? ???? ??????? ????? ?? ????? ?????????... ??? ?  ?????? ?? ????? ? ???? ????????????? ?? ???? ?????. ??? ??????? ????? ?? ?????? ??????? ???? ?? ???? ??? ???? ?? ???? ?? ?? ??????? ????? ?? ?????? ????? ??????. ?? ?? ????? ??????? ???????! ????? ???????. ???? ?? ? ?? ?????? ???.

klapklap klapklap klapklap dada dada :cheesy2: :cheesy2: 319.gif 319.gif 319.gif

Подели на овим сајтовима

Брате ,а ракија.Па видиш де грешиш мораш и ракију да понудиш,кафа и ракија се не раздвајају. 0104_cheesy 0104_cheesy 0104_cheesy

Kod nas u Uzickom kraju se jos kaze KOMPLET KAFA, odlazak i posluzenje bi trebalo da bude produzetak sv.Liturgije na neki nacin, gde ce narod doziveti svoju crkvu kao svoj dom , i gde ce odmoriti noge zbliziti se ali i dobiti duhovnu korist. Mi u nasem hramu pod obavezno imamo posluzenje, posle Liturgije. A ono sto bih savetovao bratiji svestenicima, iz licnog iskustva, mora se voditi racuna da se zbog losih razgovora nakon sluzbe ne izgubi duhovna korist raznim ispraznim razgovorima. Dakle posluzenje je mnogo vazna stavka.

Подели на овим сајтовима

Код игумана Стефана увек у манастиру има агапе где се једе и игуман води разговор о духовним темема,људи питају,игуман одгвара и то је много добро и душекорисно и зато увек много људи долази тамо.

Подели на овим сајтовима

Немам ништа значајно да додам јер је отац Угрин квалитетно образложио тему. Једино бих изнео да је Црква Божја која обитава у граду Пожеги још од 1993 године у својој практичној теологији имала постлитургијска заједничарења и то до данас задржала. И поред тога што је то насушно време које је у пуној мери литургијско, постало за људе неизоставно и орадошћујуће, имамо искушење неспособности и незаинтересованости младих свештеника и вероучитеља да ту нашу заједницу мало подмладе. У овом зимском периоду постоји искушење доста хладне цркве... Родитељи који доведу децу, из тог разлога морају да журе кући како им деца не би од хладног бетона озебла. Лети се остаје много дуже.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Ево долазим кући након Агапе-трпезе љубави. Одржана прва Српска Трибина у нашој заједници. Учесници су били све групе које су на неки начин организоване у нашем граду а да окупљају Србе. Неколико група, Коло Српских Сестара као најстарија заједница, Црквено-Школска Општина, спортско друштво, фолклорна група, школа Свети Сава, Равногорски Покрет, Крајишко Вече...посна вечера у припреми КСС, након пуних стомака редају се представници свих група са својим говорима припремљеним или не...заједнички циљ-окупљање и градња веће цркве, градња културног центра итд.

Зашто пишем ово све, управо зато што се сетих речи оца Угрина-не могу после литургије кући...а у овом случају ја вечерас и без литургије не могу кући и не могу сада да заспим јер не могу да дочекам сутрашњу литургију и заједничарење након литургије.

Ми смо организовани тако да се након сваке литургије служи кафа и колачи и наравно пиће у црквеној сали. Ту се склапају познанства, прича о свакодневним темама и догађањима како у заједници тако и дневно-политичкој ситуацији и новостима из отаџбине. Наш свештеник обиђе све столове и са свима се поздрави, поприча по коју и придружи се обично групи за коју зна да на неки начин прича не најлепше о цркви, њему као свештенику и сл. Мени је то пре било чудно зашто он изабере баш те људе да с њима седи, и једном прилоком је и објаснио речима, зато што треба са њима причати управо из разлога што они не знају за Бога, хуле на цркву и свештеника, е зато и прича са њима да им покаже љубав, да им на неки начин покаже својим примером шта је црква, шта је Бог и да треба бити отворена ума, отворена срца што би рекао наш отац Угрин.

Е сад мени је то све било у реду пре али се сада јавља у мени та нека потреба да то не треба да буде само дружење него да се прича и о Богу и вери, али како да то заживи не знам. Јесте једино оне недеље кад се наш патријарх представио Господу, кад је друштво за мојим столом причало само о томе, и делило своја осећања али већ следеће недеље тога није било.

Ја и даље после литургије одбијам да идем кући.

:drugarstvo:

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

Када одем на литургију у Цркву Света Петка у селу Рударе код Лесковца,сви се прво окупимо у конак па сви заједно идемо на Литургију а када се заврши литургија,опет сви заједно вратимо се у конак на послужење на кафу,ракију,сок,колачи има и да поједеш има и салате има све, и наравно уз разговор,када је топло време тада седимо на тераси а када је хладно тада смо унутра и увек останемо сигурно два сата па и више, и једва чекам следећу Недељу да опет одем.

А данас сам био у Цркву Света Тројица у Лесковац,тамо сам остао неких дваестак минута после литургије,ал могу да вам кажем да је било предивно,најлепше је било када смо сви заједно певали и негде на пола литургију почиње да улазе деца од по 3-4 године сигурно њих тридесетак,прелепо је било.

http://www.usluznicentar.com/index.php?id=15

Подели на овим сајтовима

У Србији не би смело да не буде ништа организовано после службе. Рецимо у мом родном граду има огромна сала ( немају храмови сви ) сас све прикључне справе. Али сем свештеничке канцеларије где се кафенише после службе  нико се не окупља.

Ако људи не осећају потребу да после службе седну....И још могу сами да донесу клопензи, пићензи...Управо би био њихов принос Божественој Литургији. То би било оно право.

Ево ја сам данас у Москви, био с о.Бојаном у српској кафани после службе....само нас двојица. И то је нека традиција код нас. Али само код нас.....Имамо и једног друга Славу. Некад одемо код њега. Ради се о  томе да кафу нашу ( из џезве) не кувају у свим кафићима у  Москви.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...