DYNABLASTER Написано Март 8, 2013 Пријави Подели Написано Март 8, 2013 je kao sto znamo, plemeniti metal koji ima jedinstvenu kakvocu, najbolji je provodnik i prosto je neunistivo... e sad imam jedno pitanje, cemu tolko gomilanje zlata u Crkvi? Dal je Bogocovek Hristos naglasio negde da treba Crkva da ima sto vise zlata, ili je negde rekao da je to provodnik koji spaja Bozansko sa ljudskim? Da li igde ima govora o gomilanju zlata i zlatnih predmeta osim kad imaju tacno odredjenu funkciju? Ja mislim da je to vise nego besmisleno, recimo, umesto sto se gomila zlato i cuva u vidu nekakvih materijalnih predmeta, jel nije pametnije to isto zlato uloziti, u naprimer, ribnjak koji ce za par godina svo to zlato da vrati nazad, a ribnjak ce imati svoju punu funkciju i bice da kazemo samoodrziv? ili je poenta da se sakom i kapom dodeljuje zlatno ordenje i poklanjaju ostali bezvredni materijalni artefakti zarad ne znam kakih zasluga, a siromah pored, koji to sve gleda nema za leb da nahrani porodicu? koji je to (be)smisao u kicenju tim elementom zemaljskim? Meni to uopste nije jasno i prvo sto bih uradio je da svu imovinu koja je visak i zlato oduzmem od svih svestenih lica koji se kite istim i ne sluzi im nicemu osim sto sija. ili zlato kao superprovodnik ima ulogu u sprovodjenju bozanske energije? ajde molim vas to mi nije jasno ako moze neko da objasni? Samo nemojte mi sa onim pricama, ej kao siromah dobija Boziju utehu preko onih sto se kite zlatom i to je skroz u redu jer ga ceka vecni zivot... dobro ako njega ceka vecni zivot sta cemo onda sa onima koji prebivaju u zlatu i bahate se besmisleno, radi eto ukrasa ili neke umisljene velicine?! da se razumemo, nisam protiv zlata kao materije u Crkvama, nego sam protiv besmisla neupotrebljivog luksuza naustrb sirotinji (koje ceka vecni zivot) tek o skupocenim nakicenim odezdama koje se prave i skupo placaju ne bih, posto je trivijalno o tome uopste i pricati u ovo doba nemastine ja mozda nisam adekvatan sagovornik, ali neko ko skapa od gladi bi bio... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 8, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 8, 2013 Da li je neko od svetaca ikad govorio o zlatu kao o spasonosnom elementu i to da ga se ima sto vise to bolje, ili je govorio i radio nesto sasvim suprotno? eto to bi u stvari bilo moje pitanje Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Март 8, 2013 Пријави Подели Написано Март 8, 2013 Мислим, може и то да се злато улаже у нешто што доноси корист , па кад се обрне уложи поново, па кад се довољно заради може да се отвори једна фабрика у Кини рецимо или било где где је јефтина радна снага , па онда полако до мултинационалне корпорације. Ма СПЦ би била јача од Микрософта и Епла заједно. А за сиротињу, ево од владике Николаја текст "Вама је неразумљиво, зашто Црква православна дозвољава толики унутарњи сјај: у драгоценим иконама, у сребрним кандилима, златним путирима, брокатним одеждама, и другим скупим предметима? Зато што хоће, да свим тим злехудим сјајем подсети људе на вечни сјај небеса;да их отргне ма и за час, од њихове беде земаљске и опомене на онај други свет, на небеску домовину њину, на царство вечне среће и вечне радости;да им представи - колико је то земљи могуће - начином материјалним и символичним, ону раскош и оно богатство, којим обилује свет духовни, и којим треба да обилује душа хришћанина, затворена у тело, као што је сав онај сјај затворен унутра у камене зидове храма.Но ово је само општа напомена. Међутим, сваки предмет посебице, и облик, и боја, и шара, има у православном храму особени духовни значај. Укупно и посебно, дакле, све то символично изражава поуку, пут ка спасењу, спасоносну драму живота Христова, обећања Христова, или неку тајну Царства Небеснога.Ви мислите, да би се све то могло претворити у хлеб и -појести! Па кад се поједе - шта онда? Ако тело поједе храну душевну, чиме ће се душа хранити? Зар нисте чули оно што је цео свет чуо, како су безбожници московски све то претворили у хлеб и појели, па ипак сад гладују - и то тако гладују како се у Русији није гладовало од времена Асколда и Дира? Не живи човјек једино од хлеба телеснога но и од духовнога. А све ствари и утвари у светоме храму, својим значењем храна су духовна за душе људске.Уђите дубље у науку хришћанску, која је за нас путнике земаљске важнија од свих других наука, па ћете разумети и разумевши одбацити садање своје мисли и заменити их мислима правилним.Мир Вам и благослов." "На моје прошло писмо Ви одговарате опет питањем: "Зар би Христос трпео толики сјај у Цркви?" Свакако. Трпео га је онда, трпео би га и сада. Онда је у Јерусалиму постојао храм Соломонов, једно од ретких чуда грађевинарства и раскоши у свету. Тај храм је имао унутра више злата и драгог камења него што данас имају сви хришћански храмови на Балкану. Соломон сав дом (храм) обложи златом; шако и сав олтар пред светињом над светињама обложи златом ... И обложи херувиме златом... И под дому обложи златом изнутра и споља (1 Цар. 6, 22. 28. 30). У тај храм улазио је Христос много пута, но никад није изразио Вашу мисао, да би све то требало претворити у хлеб и - појести. Он је предсказао пропаст томе храму, и храм је пропао, али не због злата у храму него због блата у душама људским. Мене радује што се Ви показујете милостиви према сиротињи, али још више би ме радовало када би се показали милостиви са својим имањем а не са туђим. Никако пак не бих волео да Вас видим на истој страни са Јудом. Знате ли причу, како се Јуда једном хтео показати милостивијим од Христа? Читајте 12. Главу Јованова Јеванђеља. Нека жена узе стакло скупоценог нардовог мира и изли на ноге Исусове. А Јуда, који после издаде свог учитеља за паре, наљути се и узвикну: зашто се ово миро не продаде за триста гроша и не даде сиромасима? На то ће му одговорити благи Господ, који је био на путу да и живот Свој положи за сиромахе: сиромахе свагда имате са собом а мене немате. Чуј-те, дакле, што ћу Вам рећи: кад би ми сви свагда имали Христа са собом, не би било сиромаха међу нама. Они који имају Христа са собом - они су и приложили Цркви све оно што Ви називате "сјајем". Они исти највише и дају сиромасима. Љубав према живоме Христу гони их на обе жртве - на жртву Цркви својој и на жртву сиромашној браћи својој. А они који немају Христа са собом, немају ни сиротињу са собом. Они би хтели да узму од Цркве и даду сиромасима само зато, да не би своје давали и - да им сиромаси не би досађивали. То је права побуда, која ево шета тако дрско и међу нама под маском доброчинства." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 8, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 8, 2013 nema potrebe za karikiranjem, evo na sta sam mislio Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срећко Петровић Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Није све у парама, има нешто и у злату. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 nije zlato neuništivo, za jedan prilično velik vremenski period svi elementi će se pretvoriti u gvožđe (zato što je ono izgleda večno), tako da je svejedno u pogledu toga... (gvođže je najstabilniji element jedino na zemlji oksidiše zbog slobodnog kiseonika, što je retkost u svemiru) inače zlato nije tu samo zbog ukrašavanja, već njegov sjaj izgleda ima nešto mistično. Od pamtiveka se upotrebljavalo u religijske svrhe. Tebi je možda jasan primer na vizantijskim ikonama gde se koristi kao boja, ne zbog ukrašavanja opet podvlačim niti zbog razbacivanja bogatstvom jer se koriste veoma tanki i jevtini listići zlata, već zbog posebne boje koja stvara jedan krajnje nerealan utisak. Inače u istoriji su svi svešteni predmeti bilo koje religije imali tendenciju da se prave od zlata. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Meni lično više vredi 1065 čelik, hrom, titanijum i vanadijum, pa i srebro (za štampane ploče), nego svo zlato što ga ima u rezervama Zemlje. Заборавио си тунгстен и никл. Мислим ако хоћеш квалитетан челик . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Daleko od toga da je zlato najbolji provodnik. Pa može da bude superprovodnik, čovek nije pogrešio. http://en.wikipedia.org/wiki/Superconductivity Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука