Jump to content

Monah prosjak

Оцени ову тему

Препоручена порука

Malo sam se iznenadio danas kada sam video pravoslavnog monaha da prosi u Knez Mihajlovoj.

Ne zbog neke sablazni, jer se nisam uopšte sablaznio, nego prosto prvi put sam video tako nešto.

Monah je stajao blizu "Optike" i držao je karton obešen o vrat na kojem je pisalo otprilike: "Braćo i sestre molim vas pomozite lečenje bolesnog monaha."

Pretpostavljam da za ovako nešto je ovom monahu trebao naravno blagoslov igumana, možda mu je čak i neka kako bi rekli epitimijica to. Ko zna?

Da li ste vi nekada sretali pravoslavne monahe kao prosjake.

Znam da ima onaj Deda Dobri iz Bugarske, ali on nije monah.

Ovaj monah je bio oko 35 godina starosti, otprilike. Možda i 40.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Некад маскирне униформе, сад мантија, све зависи шта најбоље пролази у том тренутку. Сад су изгледа у моди монаси.

Подели на овим сајтовима

Da li je on još uvek monah?

Da li je monasima uopšte ovako nešto dozovoljeno, naravno uz blagoslov?

Подели на овим сајтовима

Ne, ovako posmatrajući on nije učinio neki ni kanonski ni bilo kakav drugi prestup (sem možda komunalni). To što nismo viđali monahe-prosjake ne znači da ne mogu to i da budu. Naravno sve po blagoslovu.

Čitajući žitija, svašta se dešavalo svetiteljima u raznim periodima hrišćanstva. Neki su bili i prosjaci. Monah ne znači automatski i monah u manastiru, mada mislim da je besmisleno svako drugačije monahovanje i da čovek može takve "podvige" da ispunjava i bez monašenja.

Kakva je razlika između molenja (ne, molitve) i prosjačenja. Jedino u tome što je prosjačenje vezano za ulicu. U principu i to je molenje (molba) kao što je i pozivanje da se daruje dobrotvorni prilog ili bilo kakva druga karitativna aktivnost crkvenih otaca. Bitno je samo da je sa blagoslovom, jer nije ni to mala stvar.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

U principu i to je molenje (molba) kao što je i pozivanje da se daruje dobrotvorni prilog ili bilo kakva druga karitativna aktivnost crkvenih otaca. Bitno je samo da je sa blagoslovom, jer nije ni to mala stvar.

Слажем се са тим. А што се тиче просјачења, пре бих дао монаху него осталима. .please.  Што не значи да не треба давати.

Зло добра донети не може!

Подели на овим сајтовима

Ја сам пре прилично времена видео на фејсу слике монаха у центру Београда како проси. У коментарима испод слика писало је да је човек болестан и да припада артемијевцима. А на једној слици се види и свештеник који са њим разговара. А особа која је поставила слике написала је да монах није хтео да одговори на нека питања.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...