Дејан Написано Фебруар 26, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2013 Predavači na tribini su bili vehabije iz Bužima Bilal Bosnić i Nusret Imamović koji su do sada više puta hapšeni i saslušavani zbog terorističkog delovanja i podstrekivanja na terorizam Foto: ilustracija TUZLA - U prisustvu 500 radikalnih islamista u hotelu Tuzla, u centru Tuzle, održana je tribina na temu “Savršenstvo šerijata - pogubnost demokratije”, a predavači su bili vehabije iz Bužima Bilal Bosnić i Nusret Imamović koji su do sada više puta hapšeni i saslušavani zbog terorističkog delovanja i podstrekivanja na terorizam. Uprkos negativnom reagovanju tuzlanske javnosti povodom najave ovog događaja tribina, ipak, nije zabranjena. Uporedo sa tribinom ispred hotela Tuzla je održan protestni skup na kojem se, međutim, nije okupio veći broj građana. Učesnici sinoćnje tribine nisu želeli da daju izjave za medije, a portparol MUP-a kantona Tuzla Izudin Šarić je za RT Republike Srpske rekao da je skup mogao biti zabranjen u slučaju da je postojala izričita sudska zabrana javnog istupanja uvodničara ili organizatora. Predsednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić izjavio da održavanje tribine predstavlja narušavanje temeljnih vrednosti bosansko-hercegovačkog društva. I stručnjak za terorizam Dževad Galijašević upozorio je da se radi o ekstremističkim idejama koje su u stvari protivustavno delovanje usmereno na rušenje postojećeg dejtonskog ustava na kome je bazirano bosanskohercegovačko društvo. Skup je prošao bez incidenata, a obezbeđivali su ga pripadnici policije i drugih bezbednosnih agencija. Inače, ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić optužio je u nedelju Stranku demokratske akcije (SDA) i njenog visokog funkcionera i člana Predsedništva Bakira Izetbegovića da su doveli vehabije u BiH i da sa Islamskom zajednicom ne čine dovoljno da se suprotstave širenju tog pokreta. Ministar, naime, smatra da Islamska zajednica i SDA moraju da politički edukuju vehabije jer je to, kaže, "prvenstveno njihova odgovornost". Radončić je rekao i da su SDA i Izetbegović dovođenjem vehabija najvište štete naneli bošnjačkom narodu, jer oni praktikuju veru koja nije autohtona. Vehabizam kao radikalni islamski pokret česta je tema u medijima BiH, Srbije i Crne Gore, kao i u nekoliko evropskih gradova, a najopasnijima se smatraju pripadnici tog pokreta iz Gornje Maoče, kod Brčkog. Poslednja njihova teroristička aktivnost na ovim prostorima izvedena je u Sarajevu krajem oktobra prošle godine kada je Novopazarac Mevlid Jašarević ispalio više od sto metaka na ambasadu SAD u tom gradu i tom prilikom ranio jednog pripadnika obezbeđenja. Vehabije slede put Muhameda bin Abdul Vehaba koji je živeo u 18 veku i delovao na području Saudijske Arabije, Irana, Iraka, Sirije i Indije. Propovedao je radikalno pridržavanje islama. Eksperti za teorizam tvrde da su upravo članovi ovog pokreta objavili sveti verski rat - džihad, s ciljem da protivnike silom nateraju da se pridruže vehabizmu. Suština vehabizma se uglavnom sastoji u "iskorenjivanju svih novotarija koje su se vremenom odomaćile među muslimanima". Vehabije se prepoznaju po tome što nose duge brade i široke pantalone do članaka.Ne rukuju se sa ženama, niti je ženama vehabija dozvoljeno da se rukuju sa muškarcima. Poznavaoci islama tvrde da na vehabije, koje pripadaju radikalnom islamskom pokretu, ne treba gledati kao na religijsku, već kao na kriminalnu grupu koja zloupotrebljava religiju radi ostvarivanja svojih ciljeva. Kurir Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 26, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2013 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Фебруар 26, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2013 Што брука, па ови су се и борили за то... Crveni Baron and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 26, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2013 Pa dobro, slicni su ovdasnjim talibanima - ne vole liberalizam, Prosvetiteljstvo, Zapad, modernizaciju, civilizaciju, individualna gradjanska i ljudska prava... A evo i jos neceg: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ubogi seljak Написано Фебруар 26, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2013 pa iskreno receno nisu mnogo daleko bar sto se tice demokratije.danasnja demokratija i nije nista drugo nego vladanje a ne preuzimanje odgovornosti za to..mislim,npr,u monarhiji je uvek postojalo jedno odmeravanje snaga izmedju naroda i vladara (nekad kraljeva danas diktatora) kad se narodu ne dopda sta vladar radi oni ustanu,sruse ga i dovedu boljeg ili goreg..medjutim sta se danas desava,politicari sprovede svoje zakone manipulirajuce narod kroz medije i kad narod vidi da doneseni zakoni ne valjaju i krenu na politicare ,ovi svoje ruke peru u nevinosti i kazu pa nismo mi izabrali taj zakon mi smo ga samo predlozili IZGLASALI stega vi.....i sve tako u krug....ja nazalost nemam resenje za to,ali vidim da ovo ne valja... Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Фебруар 26, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2013 Kao što sa srpskim fašistima i nacistima, najviše problema imaju sami srbi, i ako nacisti i fašisti prete uglavnom ne-srbima, tako i sa islamskim fundamentalistima najviše problema imaju i imaće tradicionalni muslimani u BiH, a ne oni koji su meta tih fundamentalista. Ono što stotine valjanih muslimana uradi na korist i islama i svakog drugog, to će jedan rđavi sve da upropasti. Isto se može reći i za nas. Nek bude 100 popova i crkvenih ljudi koji grade nešto lepo (recimo sajt ŽRU), nek se pojavi samo jedan koji osporava i truje, eto ti belaja. Sav trud pada u vodu. Ali ništa zato. Ima nešto što se piše na nebu i za šta se tamo i prima plata. Ovaj svet je i onako dolina plača. Justin Waters, Јадранка-Дервента, Trinaesti učenik and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 26, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2013 Kao što sa srpskim fašistima i nacistima, najviše problema imaju sami srbi, i ako nacisti i fašisti prete uglavnom ne-srbima, tako i sa islamskim fundamentalistima najviše problema imaju i imaće tradicionalni muslimani u BiH, a ne oni koji su meta tih fundamentalista. Tako je! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леонтјев Написано Фебруар 26, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2013 Па, управу су, бар што се тиче демократије. О томе су писали и Платон, Аристотел, Берђајев, Шпенглер и многи други... Не постоје погубности демократије, већ је демократија сама по себи погубност и пут ка смрти једне културе. ,,Постоји само једна урођена заблуда, а то је заблуда да ми постојимо зато да бисмо били срећни.'' - А. Шопенхауер Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 26, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2013 Obrisao sam poruke koje su van teme. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 26, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2013 Па, управу су, бар што се тиче демократије. О томе су писали и Платон, Аристотел, Берђајев, Шпенглер и многи други... Не постоје погубности демократије, већ је демократија сама по себи погубност и пут ка смрти једне културе. A sta bi bila alternativa onda? Sto bi rekao Cercil (i parafraziram): "Mhm, jako je losa ta demokratija, osim sto je daleko bolja od svega sto smo probali". Obrisao sam poruke koje su van teme. Demokratija je na neki nacin tema. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Fildza Написано Фебруар 27, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2013 ono sto mene cudi i nervira jeste do da vecina muslimanskih vodja otvoreno laze, mislim stvarno nemam nistan ni protiv islama ni muslimana kao vere...vera je jedna stvar...ali oni Kuran dozivljavaju kao knjigu u kojoj su sve cinjenice i dokazi, dok u stvarnosi to nije tako....Kuran je prepun kontradikcija...kao i Biblija...medjutim muslimani Kuran bukvalno dozivljavaju kao Boziju rec i postala je predmet obozavanja...bez prava na kritiku...kao i Muhamed...znaci Islam kao vera nije problem...nego sto muslimani neki prikazuju dogadjaje iz Kurana kao cinjenice...a u stvarnosti su daleko od toga.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 27, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2013 @@Fildza, Jesi li ti Musliman ? http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Fildza Написано Фебруар 27, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2013 nisam jos toliko zatucan...vernik jesam i pravoslavac sam...moze se reci, ali nisam toliko arogantan da kazem samo moja vera je u pravu...a ostale nisu u pravu...ne mogu ja da japancima i kinezima pricam o pravoslavlju kada oni imaju drugaciju filozofiju zivota vrednu postovanja i divljenja, koja je i starija od hriscanstva...ko sam ja da im govorim da je moja vera u redu a njihova ne...medjutim muslimani daju sebi to za pravo.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 27, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2013 nisam jos toliko zatucan...vernik jesam i pravoslavac sam...moze se reci, ali nisam toliko arogantan da kazem samo moja vera je u pravu...a ostale nisu u pravu...ne mogu ja da japancima i kinezima pricam o pravoslavlju kada oni imaju drugaciju filozofiju zivota vrednu postovanja i divljenja, koja je i starija od hriscanstva...ko sam ja da im govorim da je moja vera u redu a njihova ne...medjutim muslimani daju sebi to za pravo.... Mislio sam da si Musliman. Do nekle se slazem sa ovim sto si napisao. Mada istina o Bogu moze biti samo jedna, ali to ne znaci da ostali nemaju nikakve veze sa istinom i da su zli ljudi. Muslimani su toliko privrzeni Kuranu, da ga bukvalno obozavaju. Njih zaista mozamo nazvati sledbednicima knjige. Problem je taj sto se Muslimani zloupotrebljavaju i iskoriscavaju za postizanje raznih ciljeva. Ovi savremeni Muslimani su toliko izmanipulisani bajkama o nepogresivosti Kurana i rajskom sherijatu ne prihvatajuci nikakvu kritiku, kako i sam kazes. Neko ih cvrsto finansira da uvode sherijat sirom sveta i u Bosni. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука