Jump to content

Спасење је само у Христу

Препоручена порука

срђане, петре, апокатастаза оригена и апокатастаза светих максима и григорија нису исте ствари - објасните људима, уместо јесте-није.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 624
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Pa Aquilio je objasnjavao sto puta,ali nista.Nasao sam o tome malo i kod Majendorfa,doduse tek uzgred je spomenuo,da je Origenova apokatastaza osudjena jer je oduzimala slobodnu volju,posto su svi neminovno morali da se spasu.Medjutim,kod sv.Maksima,Isaka,i dvojice Grigorija sloboda igra kljucnu ulogu u tome da li ce se neko spasiti.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Pa Aquilio je objasnjavao sto puta,ali nista.Nasao sam o tome malo i kod Majendorfa,doduse tek uzgred je spomenuo,da je Origenova apokatastaza osudjena jer je oduzimala slobodnu volju,posto su svi neminovno morali da se spasu.Medjutim,kod sv.Maksima,Isaka,i dvojice Grigorija sloboda igra kljucnu ulogu u tome da li ce se neko spasiti.

ај барем мало ширине у објашњење да ударимо ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Apocatastasis

Подели на овим сајтовима

Спасиће се ко жели да се спасе.

Тачно, тачно, тачно. Само ми ломимо копља овде око тога да ли ће неко бити у стању да пожели заједницу са Богом и после смрти, уколико из неког разлога није желео или није ни размишљао о томе или није веровао у постојање такве заеднице у току живота. Е сада, по васкрсењу мртвих, када се опет сједине тело и душа, не знам зашто човек и тада не би имао слободну вољу да изабере да ли жели или не да буде с Богом. Како год можемо ми да причамо до сутра, џабе нам када опет не знамо ништа, можемо само да се надамо најбољем од Најбољег Бога. greengrin Иначе у вези са оним да је Бог и Љубав и Правда, само ме занима како то када ствари стоје тако да када би нам било "суђено" по правди спасло би се куд и камо мање него овако када нам се "суди" по љубави? Бог је Љубав изнад свега па и изнад правде.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Тачно, тачно, тачно. Само ми ломимо копља овде око тога да ли ће неко бити у стању да пожели заједницу са Богом и после смрти, уколико из неког разлога није желео или није ни размишљао о томе или није веровао у постојање такве заеднице у току живота. Е сада, по васкрсењу мртвих, када се опет сједине тело и душа, не знам зашто човек и тада не би имао слободну вољу да изабере да ли жели или не да буде с Богом. Како год можемо ми да причамо до сутра, џабе нам када опет не знамо ништа, можемо само да се надамо најбољем од Најбољег Бога. greengrin Иначе у вези са оним да је Бог и Љубав и Правда, само ме занима како то када ствари стоје тако да када би нам било "суђено" по правди спасло би се куд и камо мање него овако када нам се "суди" по љубави? Бог је Љубав изнад свега па и изнад правде.

ја се слажем, још бих додао да је напоменуто у Светом Писму да ће нам Бог судити у оном чему нас затекне ... е сад буквално можемо да тумачимо, а можемо и да размишљамо у правцу душевно-телесног стања и према томе да се равнамо.

ипак, ако је по правди, Христос узалуд васкрсе да нас опере Својом светом Крвљу и Телом светог причешћа па долазимо и до проблема, а шта са иновернима.

па, ту се враћамо на разложност и љубав, на снисхођење, свакако не на јуридику црно белог буквализма акривије.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1438.msg483638.html#msg483638

Подели на овим сајтовима

Да поновим. Грех смо чинили у телу па само заједно са телом можемо да се покајемо. Када тело умре нема покајања (не можемо да принесемо покајање, души јесте жао због немарног живота али није више у заједници са телом са којим је проводила тај заједнички живот).

По васкрсењу мртвих ће човек, тј. заједница душе и тела опет постојати. Јел ће тада моћи да се покаје?

;)

И ти тераш мак на конац, брате добри.

Тада ће наступити крај времена (време ће престати да постоји, неће бити дана, ноћи, сати, минута, година...), тако да неће бити времена да то учине. Тела ће васкрснути и душе ће се спојити са њима и биће нам суђено.

Значи Добри Бог ће неког осудити само зато што "неће бити времена" ? Творац свега па и времена неће неког примити само зато што нема времена, без обзира колико има жеље и воље да се покаје? Хм, мислим да је Бог мноооооооооооооого великодушнији од овога.

Sto puta objasnjeno evo 101 put nema pokajanja kada dodje sveopste vaskrsenje covek se duhovno

izgradio greh je postao sastavni deo licnosti i on vise ne moze da se kaje

Onda takav Bog nije ljubav.

Бог је љубав,али је  и праведан.

To mi vise lici na jevrejsko nego hriscansko poimanje Boga.

Многи светитељи су о томе писали.Ми желимо да се сви спасу,али учење Цркве је да се неће сви спасити.Бог је љубав,али поштује слободну вољу човека.

Kako to postuje slobodnu volju,kad ti je posle odredjenog vremena ukine?

Ми бирамо у овом животу којим ћемо путем поћи.Сматрам да после смрти нема покајања.Ипак,не треба се пуно бавити питањем ко ће се спасити,зато што ће Бог судити.Наше је да се трудимо да угодимо Богу.

Подели на овим сајтовима

Тачно, тачно, тачно. Само ми ломимо копља овде око тога да ли ће неко бити у стању да пожели заједницу са Богом и после смрти, уколико из неког разлога није желео или није ни размишљао о томе или није веровао у постојање такве заеднице у току живота. Е сада, по васкрсењу мртвих, када се опет сједине тело и душа, не знам зашто човек и тада не би имао слободну вољу да изабере да ли жели или не да буде с Богом. Како год можемо ми да причамо до сутра, џабе нам када опет не знамо ништа, можемо само да се надамо најбољем од Најбољег Бога. :) Иначе у вези са оним да је Бог и Љубав и Правда, само ме занима како то када ствари стоје тако да када би нам било "суђено" по правди спасло би се куд и камо мање него овако када нам се "суди" по љубави? Бог је Љубав изнад свега па и изнад правде.

ја се слажем, још бих додао да је напоменуто у Светом Писму да ће нам Бог судити у оном чему нас затекне ... е сад буквално можемо да тумачимо, а можемо и да размишљамо у правцу душевно-телесног стања и према томе да се равнамо.

ипак, ако је по правди, Христос узалуд васкрсе да нас опере Својом светом Крвљу и Телом светог причешћа па долазимо и до проблема, а шта са иновернима.

па, ту се враћамо на разложност и љубав, на снисхођење, свакако не на јуридику црно белог буквализма акривије.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1438.msg483638.html#msg483638

vrlo moguce da je tako jer kategorije proslost i buducnost su imaginativne, a vazi se samo sadasnjost

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Тачно, тачно, тачно. Само ми ломимо копља овде око тога да ли ће неко бити у стању да пожели заједницу са Богом и после смрти, уколико из неког разлога није желео или није ни размишљао о томе или није веровао у постојање такве заеднице у току живота. Е сада, по васкрсењу мртвих, када се опет сједине тело и душа, не знам зашто човек и тада не би имао слободну вољу да изабере да ли жели или не да буде с Богом. Како год можемо ми да причамо до сутра, џабе нам када опет не знамо ништа, можемо само да се надамо најбољем од Најбољег Бога. :cheesy: Иначе у вези са оним да је Бог и Љубав и Правда, само ме занима како то када ствари стоје тако да када би нам било "суђено" по правди спасло би се куд и камо мање него овако када нам се "суди" по љубави? Бог је Љубав изнад свега па и изнад правде.

Наравно.

Каква нам је корист од маштања шта ће бити по васкрсењу кад не знамо засигурно.

Не могу да замислим особу која је толико застранила да у себи више нема икону Божију која је може и за један трен довести у стање покајања.

Само такав би био потпун отпадник.

У противном,ако бих ја доспела у стање вечне радости,а схватила да је неко од мојих ближњих осуђен на уништење,не би ту било никакве,а камоли,вечне радости за мене.Према томе,ако Бог жели да се ми спасимо,и ми желимо да се спасимо,спасиће се и наши ближњи,нашом љубављу и Божијом Милошћу.

Узмимо пролазну радост као симбол вечне па ћемо схватити колико је бесмислено.Рецимо да имаш разлог за славље док је твој комшија доживео нешто лоше истог дана.Колико год био срећан због себе,ипак ће ти бити макар мало непријатно због њега.

Дакле,ако нема раја за мог брата који нема појма о вери, нема ни за мене.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

Наравно.

Не могу да замислим особу која је толико застранила да у себи више нема икону Божију која је може и за један трен довести у стање покајања.

У противном,ако бих ја доспела у стање вечне радости,а схватила да је неко од мојих ближњих осуђен на уништење,не би ту било никакве,а камоли,вечне радости за мене.Према томе,ако Бог жели да се ми спасимо,и ми желимо да се спасимо,спасиће се и наши ближњи,нашом љубављу и Божијом Милошћу.

Узмимо пролазну радост као симбол вечне па ћемо схватити колико је бесмислено.Рецимо да имаш разлог за славље док је твој комшија доживео нешто лоше истог дана.Колико год био срећан због себе,ипак ће ти бити макар мало непријатно због њега.

:cheesy:

Подели на овим сајтовима

Мада се стварно осећам смешно кад покушавам да замислим нешто незамисливо.

Најбоље да се вратим труду да волим ближње и себе,и вери да ће Бог решити ова метафизичка питања. :).gif' class='bbc_emoticon' alt=':cheesy:' />

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

Наравно.

:cheesy:

Па шта је сад :)

Подели на овим сајтовима

Па ето,нема раја за једну особу,кажем ја :cheesy:

Немој да тугујеш,Бог ће решити све.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је најлакши начин спасења бити православан ,али то није гарант спасења, баш као што не бити православан формално, не значи аутоматски пропаст.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...