Jump to content

Američki preduzetnik žali se francuskoj vladi

Оцени ову тему

Dragi

Препоручена порука

http://www.heritage.org/index/ranking

Pa dobro, bolji smo od Rusije, Grčke i Kine.. ;)

Pitam se jedino kakva se ta ekonomska sloboda ima u mafijaškoj državi Đukanistan? Ako platiš dovoljno, možeš sve da radiš? Mislim, po Fraser Institute dolaze na 28. mesto celog sveta..

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_economic_freedom

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 34
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Укратко, према овим резултатима развијене земље имају:

- велику слободу бизниса

- велику слободу трговине (ово имају и многе мање развијене земље, али не ислободу бизниса)

- релативно велику монетарну, финансијску и слободу инвестиција

- релативно ниску фискалну слободу

- изразиту високу јавну потрошњу

- слобода тржишта рада је у складу са овом темом - у Европи углавном регулисана (мање у Аустрији, Чешкој, Швајцарској, Данској, Словачкој и Британији, више у осталим земљама ), док је у САД, Канади, Аустралији и Јапану мање регулисана (мада отприлике исто као у Аустрији, Чешкој и Швајцарској)

Али оно где постоји убедљиво највећа разлика између западних земаља (и то баш западних западних, дакле Италија није запад у овом случају) и Јапана на једној и остатка света на другој страни су изузетно ниска корупција и изузетно високо поштовање права својине. Након тога долази слбода бизниса. Две занимљивости које сам приметио - просечни рејтинг се јако добро слаже са озбиљношћу кризе у датој земљи, бар у овом тренутку. Друга занимљивост, скадинавске земље нису ни изблиза толико социјалистичке колико их бије глас, са изузетком Норвешке, али ни она није толико као неке друге земље. Трећа занимљивост, развијене земље западне Европе се од Сад, Канаде и екипе по економским слободама разликују тек толико што имају јаче синдикате и разна радничка права су регулисана експлицитним законима (што као последицу има да је тежи и изгубити и добити посао) али Швајцарска и Аустрија су и по томе негде на нивоу са САД и екипом. Све ове јужне земље су катастрофа, с тим што је Шпанија мало боља од остатка, после тога Италија и на крају долазимо сви ми са Балкана колективно, укључујући и Грчку, који смо Богу плакати. И једна опаска: Кина је миљама далеко од било каквог ”либерализма” и ”капитализма” по скоро свим мерилима, осим по трговини (која је у великом делу света релативно слободна). Наравно, ово је крајње непрецизна процена, чак +/-20, јер сам гледао мапу, а не конкретне бројеве. Ако сам негде погрешио или нешто изоставио, нек ме неко исправи. 

Подели на овим сајтовима

Socijalnost nije jednako socijalizam, ovo je američka konzervativna/kapitalistička propaganda na evropski (i kanadski) socijalni sistem, kao to je socijalizam, komunizam. Ustvari, više se plaše socijalizma nego komunizma.. A socijalizam i socijalnost, to pfff...

No u vezi socijalne politike, skandinavske države i dalje predvode:

Leibnitz Institut for social sciences:

simon.jpg

Eurostat, social protection % of GDP:

Expenditure_on_social_protection%2C_1999

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...