Jump to content

"Zeitgeist"-размишљања...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Мисли се на:

Пошто ретко отварам теме ово ми се скоро врзмало по глави па рекох да поделим. Ако је била негде тема, молио бих линк, и да се гаси тема. А ако није...

За почетак, пар питања:

Шта је овај филм по вама-атеистичка теорија завере, тројански коњ или нешто треће? Први део о религији поприлично одудара од остатка, случајно или намерно (и са којом намером)?...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

sto bi MP rekao: red istine, red lazi...

PS: nisam ga gledo, provalio sam film jos pre pocetka, tako da sam iskljucio pre nego sto je i poceo :lol:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Licno za citavu tu organizaciju, projekat po mom misljenju jedna DEMAGOGIJA, manipulisanje lazima i polu-istinama upakovano u jedan fini paket.....najgore je to sto uzima daha citava ta prica, postaje kao sekta i gde se masa njih poziva na njihove ,,dokumentarce" kao nesto verodostojno i istinito! Ovaj projekat mi je neka varijanta  ,,dzepnog" Miroljuba Petrovica, postaje opasna stvar....!

Подели на овим сајтовима

Ово ме подсећа на тзв. "философију историје" .  Она људски свет живота дефинише као историју а саму себе као поље напретка . Притом се може поставити екстремна теза да људски свет живота још постоји , већ да он ( као један позитиван свет живота ОСЛОБОЂЕН ОД СВАКОГ ЗЛА)  тек треба да настане кроз  РЕВОЛУЦИЈУ као најефикасније људско деловање . Аналогно томе ово је њен екстремни облик  која настоји да реализује УТОПИЈУ . Такозвана философија апосолутних очекивања .  Међутим таква надања су унапред изневерена јер је човек коначно биће.

• Волим 1

Бог свагда пребива у Својој слави: нити Га славословље увеличава, нити Га хула умањује...

Подели на овим сајтовима

Tja, nisam sigurna ni da li vredi da gledam, pošto me najbolja drugarica često "bombarduje" činjenicama iz tog dela... Mogu reći da je prilično dosadno i nerevolucionarno, pošto sam te priče čula sto puta do sadač nisu ni morali da snimaju film. Ako je nekom "otvorio oči", super, ali onda ta osoba i nije mnogo obaveštena :) Kao i sa svakom ideologijom, problem je, šta raditi sad kada znamo istinu?:) 

Inače, slažem se, istina oslobađa, ali samo Istina, a ne neki miš-maš...

On 18. 2. 2013. at 10:49, Иринеј рече

Такозвана философија апосолутних очекивања . Међутим таква надања су унапред изневерена јер је човек коначно биће

Slažem se, zato čovek uvek ima nešto "u budućnosti". Pošto ne može da pojmi ono "da vremena više neće biti", želi savršeni svet u svom koordinatnom sistemu...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Што се тиче  неке условно речено интелектуалне вредности  , могу рећи врло плиткоумно . Површинско познавање хришћанства ( о православном  ни површинско)

Бог свагда пребива у Својој слави: нити Га славословље увеличава, нити Га хула умањује...

Подели на овим сајтовима

On 18. 2. 2013. at 10:33, ZarkoZ рече

Licno za citavu tu organizaciju, projekat po mom misljenju jedna DEMAGOGIJA, manipulisanje lazima i polu-istinama upakovano u jedan fini paket.....najgore je to sto uzima daha citava ta prica, postaje kao sekta i gde se masa njih poziva na njihove ,,dokumentarce" kao nesto verodostojno i istinito! Ovaj projekat mi je neka varijanta  ,,dzepnog" Miroljuba Petrovica, postaje opasna stvar....!

Видиш, то паковање је оно што ме интересује.

Игњатије, не чуди ме плитко познавање хришћанства, ипак живот у таквој средини оставља последице :)

Нисам ни очекивао много боље. Ипак, оно што ме боцка је помињање Шри Чинмоја на крају. Чини ми се да се овде не припрема револуција. Прича о Билдерберг групи, Рокфелерима, интересним групама итд није чак ни немогућа, напротив. Само, то је прежвакана-а-увек-актуелна-прича која има улогу лепка. Мој утисак је да је ово прича где неверујући и неутврђени у вери, као и разочарани у неке верске заједнице треба да буду привучени у неку нову (Њу ејџ) заједницу мира (поменути Шри као лакмус папир). И чини ми се да је циљна група повелика а приступачна на овај начин... Пут ка новој светској религији?

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Види се сврха тога свега већ у другом делу, који је веома заморан, у коме је акценат стављен на Њу Ејџ мешавини будизма, одређених делова хришћанске философије (без Христа, наравно) и свега осталог, укључујући елементе вика, Њу Ејџ схватање човека и улоге човека, и сличне хумане ствари (тражио сам једнороге, до њих се ваљда стиже у каснијим деловима).

Иначе је отров тотални за некога ко није упућен у чињенице, јер се на веома сугестиван начин нуде чињенице које су лажне, као нешто апсолутно истинито и веродостојно, и онда се даља прича гради на темељу тих лажи. Да би мало зачинили причу, плагирали су Алекса Џоунса у свему што има везе са разним теоријама завере (да сад не улазимо у основаност). Имам утисак да су то урадили да би себи дали опет неку веродостнојност.

Ал опет, покрет који се ствара, како неко горе лепо примети, полако постаје секта, и то је смисао свега овога.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Жак Фреско - занимљив лик, визионар, дизајнер

Питер Џозев - музичар сањар, занесењак, видаџија...

Ништа сепцијално, прочитали неке ствари ту и тамо, све то уклопили у занимљиве филмове.... напраивли неки квази покрет, привукли њуејџере и то је то.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Nu, kristalna palata iz Zapisa...

Prva greška im je definitivno pretpostavka da je čovek veoma racionalno biće :)

Pročitala sam malo njihovog manifesta, i mislim da kao i sve zemaljske utopije imaju

0% šanse za uspeh, a ogromnu šansu  da se izvitopere...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Комунистички манифест. Било је то нешто ново и интересантно кад су га писали Маркс и Енгелс а сад је већ  "Been there, done that...", што кажу браћа Американци.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Ma taj film i pokret su napravili neki futuristi ateisti-okultisti. Kao poruka je bez religije, bez politike, bez ikakvih autoriteta.. zvuci anarhisticki. sve religije sveta svode na astrologiju, da nemaju taj deo mozda bi ih neko shvatio za ozbiljno. Pre neki dan me  mog oca prijatelj pitao'' Je l' znas ti da su Buda, Mitra, i svi ostali spasitelji sveta rodjeni 25decembra, i da je Hristos samo plagijat?'' a ja ga pitam '' a da nisi ti mozda gledao Zaitgest?''. I ladno ljudi su naseli na to, prvo Hrist nije rodjen 25decembra, niko ne zna tacan datum njegovog rodjenja, drugo ne postoji nigde u udzbeniku iz istorije ili u nekoj enciklopediji da su Buda i Mitra isto rodjeni 25 decembra. Al dobro to sad, nego je interesantno da se citava ideja oko ''venera projekta'' svodi na neku utopisticku sarenu lazu, koja neodoljivo podseca na kamufliran komunizam. Mada odavno je proslo od tog filma, imaju oni dosta pristalica, al nista od toga, nisu nista opasniji od bilo koje druge sekte.

Подели на овим сајтовима

Cini mi se da je glavni problem sto takvi projekti prolaze kao istorijski tacni dokumentarci i prihvataju se kao verodostojni i to guta masa ljudi. I onda se ide logikom ,,E gledao sam super dokumentarac , istorijski potkrepljen i ima to,to i to..." i prihvata se.... 
Mislim da je ova prica koliko god sada banalno delovala, jako opasna. Dobar deo ljudi funkcionise na principu, ,,E to je sekta, u to ne zalazim i ne pratim", a ovo je kamuflirano na perfidan nacin gde se iskoristi znatizelja gledaoca za nekim istorijskim cinjenicama, i upada se u klopku gde vise nije pitanje istorijskih fakata nego prosipanje i sirenje jedne sektaske ideje.......
Meni je frapantno koliko se ljudi poziva na to djubre......

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...