Jump to content

Vladika Grigorije o povlačenju Pape

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

Rodjen je od Oca pre svih vekova dakle identican Ocu nesumnjivo onda ima Duh Sveti , kao takav onda moze i da posreduje jer malo pre si rekao da bi posredovao mora to i imati.

Koliko vidim po ovome neki sv. Oci ne vide nikakvu opasnost ako Sin moze posredovati ali isto tako vidim da sv.Oci ukazuju na to da Duh Sveti Ishodi samo u Jednom Bogu Bogu Ocu.Dakle nista bez Oca Sin ne bi uradio

iako identican Ocu po rodjenju ima Svetog Duha. Prastaj i reci ti meni sta mislis o tome.

Šta ja lično mislim? Pa ovako: prostijim jezikom rečeno i više-manje to je vera jednog obrezanog tj. hrišćanskog srca :)

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Imam utisak da J. Zizijulas sugerise da je istocnoj Crkvi prihvatljivo ucenje Filiokve,

ako se uzme da Duh Sveti "I od Sina" ishodi, u smislu da ishodjenje Duha Svetog iz Svog (jednog) uzroka - Boga Oca,

biva samo posredstvom Sina, jer  to ishodjenje kao da je večni izraz tj. "jedna vrsta ljubavi" Oca i Sina,

- "jedna vrsta ljubavi" Oca prema Sinu (po Sv. Grigoriju Palami i drugima).

J.Zizijulas zakljucuje da vatikanski dokument Sekretarijata za Hrišćansko jedinstvo, podvlaci da se u ishodjenju Duha Svetog

potpuno prihvata učenje predanja o monarhiji Boga Oca,

a monarhija  Oca podrazumeva, nastavlja J. Zizijulas,

podrazumeva i znači da je Otac jedini uzrok i ipostasni izvor kako Sina tako i Duha Svetog.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Htio mi prijatelj poslat staroslovesnki rječnik ali nije išlo to direktno pa sam mu rekao da uradi to preko uložišta, no, morao sam ga ja prvo isprobati da mu znam reći šta i kako pa sam tamo i ja uližio probno nekakav test pdf. Koga bude zanimalo nmože si ga preuzeti, a kad stignem na temi o kompjuterima objasnim kako radi to uložište. Jednostavno je to i bez obaveze registracije, mogu ga koristiti i nezaregistrovani. A evo i taj link. i ovo je takva dijaloška tema pa može i ovdje, svejedno gdje:

Knjiga u pfg gormatu:

Russian catholic apologetics 1.2.pdf

http://www.ulozto.cz/xA9qvXk/russian-catholic-apologetics-1-2-pdf

tamo vam se otvori panel s tri bloka, izaberite srednji, gdje piše: 

Omezené stahování

Potom kliknete na to dugme Stahnout

Подели на овим сајтовима

Kad svi već sjedite na ovoj temi dam vam link i jedne stare zanimljive naskenovane knjižice iz ćeških antikvarijata: Staroslovenski lako i brzo - iz 1900. godine, na češkom je ali nekom može biti zanimljiva, tamo je koliko sam vidio izložena gramatika s primjerima, konjugacije, deklinacije, komparacije itd. Potom taj link objavim i na temi o slavistici: Kod mene to otvara Adobe Reader automatski.

Staroslovansky snadno a rychle - pdf.

http://www.ulozto.cz/xoAgytE/staroslovansky-snadno-a-rychle-pdf

Samo još upozorenje, nekad je potrebno više piza uzastopno prepisati taj antispam kod, to su ta četri obojena slova u srednjem bloku dole, pod tim gdje piše omezeni stahovani,  iako smo ga napisali tačno, ne znam zašto to tako imaju ali tako je to, treba biti uporan.

Подели на овим сајтовима

"Poslije tih riječi dahne u njih i reče im : 'Primite Duha Svetoga !' " 

"Zatim dahne u njih i reče: 'Primite Svetoga Duha!' " 

Evanðelje po Ivanu 20:22

Овде говоримо о вечној Тројици. Не говоримо о догађајима унутар творевине.

Зато ми разликујемо две врсте богословља, једна је богословље о вечној Тројици, а друга о икономијској Тројици (тј. унутар творевине). Важно је разрешимо питање богословске - вечне - Тројице у вези Филиоквеа.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Nema to veze uopšte, to samo po sebi je dovoljno po mojem mišljenu da opravdano bude u Simvolu vjere

Проблем је у томе што Филиокве може погрешно да се манифестује у устројству Цркве. Зато је тај проблем много дубљи и озбиљнији.

Морамо се вратити на почетак тих проблема. Тиме ћемо доћи до питања (схватања) суштине Божије, што је главно за разрешење богословског проблема Филиоквеа.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Svaki deo Simvola sasvim smisleno stoji tu gde jeste, ali ne prosto jer pobija neku jeres, nego jer je Istina.

На жалост, Символ је последица нужде изазване јересима. Међутим, римокатолици су ту претерали и једнострано увели додатак који је критичан - уместо да поправи неку нејасноћу, оно је само погоршало проблеме.

• Волим 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

На жалост, Символ је последица нужде изазване јересима. Међутим, римокатолици су ту претерали и једнострано увели додатак који је критичан - уместо да поправи неку нејасноћу, оно је само погоршало проблеме.

Što se mene tiče, može lijepo i bez njega, od viška glava boli.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...