Jump to content

Одсељавање Срба са Косова и Метохије

Оцени ову тему

Препоручена порука

Гледајући статистику-попис из 1948.г., уколико је тачна, увиђам да су Срби већ тад, на Косову и Метохији били, у односу на Албанце, мањина и то поприлична, укључујући ту и град Приштину. Међутим, с обзиром да ми је мајка из Подујева, према њеним речима, у самом Подујеву, кад је имала око 10-11 година, су живеле 2-3 албанске породице. Почетком 60-тих је почело одсељавање Срба да би у периоду од 20-30 година била готово потпуно
промењена национална структура становништва у граду у ком данас живе само Албанци, а пред бомбардовање је живело око 600 Срба. Не знам за колики новац су Срби продавали своја имања, јер то обично прво падне као питање на памет. Конкретно, мој деда је исто продао за новац за који је купио имање у једном селу у општини Прокупље. Односно, није се обогатио. Продао је Албанцу којег су познавали и који је био добар, поштен, како ми је речено. После њега, мало по мало, и остале комшије Срби су продали имања и одлазили.

Оно што ме занима јесте зашто су Срби у српским срединама продавали имања Албанцима? Да су то биле мешовите средине и да су Срби имали проблеме, било би јасно. Разумео бих и да су се од продаје обогатилили. Вероватно неки и јесу. Али многи нису. Такође, ако неко и врши угњетавање, онда то већина ради мањини. Овде, у случају Подујева, испада да су Албанци-мањина, успели да изврше терор над већином и то апсолутном већином и ту већину потпуно потисли. Зашто се Срби нису држали заједно, организовали се...? Опет, да је Подујево на граници са Албанијом, разумео бих, али Подујево је врло близу границе са „ужом“ Србијом. Такође, да ли су они што су продали имања знали већ тад шта ће се десити и куда то води ако оду са својих огњишта? Како су се осећали пред комшијама које су остајале, како су себи то рационализовали? По овоме испада да би сутра Албанци, рецимо, могли да почну да купују имања на Дедињу и за 20-30 година бисмо расправљали да ли да Дедиње добије широку аутономију у саставу Србије. Намерно идем у крајност. Размишљам на глас, надам се да се нико не осећа прозван. И не могу да се отмем утиску да у свему овоме има неки дубљи, Божији промисао. Ето, ако има неко нешто да изнесе... Хвала.

Национални састав
становништва ФНРЈ, 1948
.

Република/ покрајина

укупно

Срби

Македонци

Шиптари

КОСОВО И МЕТОХИЈА

727.820

171.911

526

498.242

Град Приштина

19.631

5.119

108

11.442

НР МАКЕДОНИЈА

1.152.986

29.721

789.648

197.389

Град Скопље

87.654

5.872

51.819

5.209

Подели на овим сајтовима

Tabela se raspala. Nadam se ipak da umete da je procitate.

Hvala, na odg. Dragi. Medjutim, vise me zanima iseljavanje Srba iz srpskih sredina, iz mesta u kojiima su bili vecina.

Срби су у суштини миран народ, а додајмо ту и подршку власти за зулум Шиптара имаш ситуацију да ти само селидба преостаје. Рецимо имаш чувену двојезичност, тј. изговор за предност Шиптарима приликом запошљавања, затим ,то је мање познато, често је тражено од Српкиња да се удају за Шиптаре , ако желе посао у државној служби, због , јелте, братства и јединства. А при том, полиција је гледала врло благонаклоно на нападе на Србе, на пример имаш случај да је претучен Србин и полиција доноесе закључак да је сам себе претукао. 

И сад, имаш с једне стране тежак живот на Косову а с друге стране велике градове у централној Србији где можеш и наћи посао у фабрици и могућност да добијеш стан и безбедност за себе и породицу. Једноставно Срби су били мотивисани да се селе.

Подели на овим сајтовима

Селили су се јер им је исплативо. Мислим да се не лажемо, докле више? Гомилу људи са косова знам који су пуни пара. Нажалост знам и оне који су дошли без ичега.

Али искрено када ми причате о том Косову, сиротим Србима одатле који су бежали од албанскога зулума и када погледам неке од тих јадних Срба са кајлама, пасатима, аудијима, продавницама, пекарама, кућама које личе на омање зграде.... просто се запитам што сви редом игноришу ту реалност?

Прво се запитам како нас није срамота, затим како њих није срамота и на крају, ко је овде луд?

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Селили су се јер им је исплативо. Мислим да се не лажемо, докле више? Гомилу људи са косова знам који су пуни пара. Нажалост знам и оне који су дошли без ичега.

Али искрено када ми причате о том Косову, сиротим Србима одатле који су бежали од албанскога зулума и када погледам неке од тих јадних Срба са кајлама, пасатима, аудијима, продавницама, пекарама, кућама које личе на омање зграде.... просто се запитам што сви редом игноришу ту реалност?

Прво се запитам како нас није срамота, затим како њих није срамота и на крају, ко је овде луд?

Брате, није да нема истине у овоме што ти говориш, али далеко да је то једини разлог. Вјеруј ми да знам лично много, али много случајева, и то од мојих пријатеља, а не оно рекла-казала, и њихових ближњих који су морали из страха да се одселе. И тај број је много, али много већи од оних који су то урадили јер су им понуђене велике паре.

Кад смо код ове теме, ја сам поставио тему о Бујановцу и вапају тамошњег становништва да се нешто уради и по том питању.

"Бујановац је градско седиште општине у Пчињском управном округу у ком се не зна тачан број становника, јер су Албанци 2011. бојкотовали попис. За разлику од Срба, из општине се трајно исељава много Албанаца и Рома. Албанци у житеље урачунавају и оне који су се трајно иселили у Гњилане и околину. Тако, на пример, у селу Зарбунце, живи само један Албанац, а на албанској изборној листи их има чак 1.400. Албанске странке праве гласачке листе тих "невидљивих људи" обезбеђујући лажну већину у Бујановцу." Да не постављам опет цијели текст. Срби су у Бујановцу већина, али су Албанци искусно бојкотовали попис да се то не би видјело. Пише даље: "ТОКОМ деведесетих општина Бујановац је доживела привредни раст. Села су оживела, пољопривреда кренула, отворене су фабрике воде, изграђено је вештачко језеро и отворен конак манастира Прохор Пчињски. У међувремену, фабрике су се нашле у кризи, а Прохор Пчињски је затворен и запуштен. У њему је радило 70 људи. Гашењем конака и туризма на језеру угрожена је егзистениција 4.000 Срба у околним селима." Јасно ти је куда ова прича води. И кад једног дана Албанци стварно буду већина, а нама ће за то масони да буду криви, је ли, шта очекујеш да радиш тамошни српски народ осим да се исели?! А то се на Косову и Метохији дешава више од стотину година.

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Подели на овим сајтовима

Брате, није да нема истине у овоме што ти говориш, али далеко да је то једини разлог. Вјеруј ми да знам лично много, али много случајева, и то од мојих пријатеља, а не оно рекла-казала, и њихових ближњих који су морали из страха да се одселе. И тај број је много, али много већи од оних који су то урадили јер су им понуђене велике паре.

Искрено и ја знам много њих који су морали из страха и били угрожени. Али такве знам у мањини, то је моје искуство.

Мене јако боли, што такви траже од мене да ја улажем у "нашу" земљау коју су они добро продали док моја породица јако лоше живи а они возе кола у вредности мог стана.

И још оће да неки од њих да ми набаце још евћу несрећу на врат, да идем да убијам друге људе или да други људи убијају моје пријатеље, породицу, браћу за "нашу" земљу.

Нема те земље која вреди људских живота.

Подели на овим сајтовима

Искрено и ја знам много њих који су морали из страха и били угрожени. Али такве знам у мањини, то је моје искуство.

Мене јако боли, што такви траже од мене да ја улажем у "нашу" земљау коју су они добро продали док моја породица јако лоше живи а они возе кола у вредности мог стана.

Такви највише боду очи и нормално је и природно што их највише примећујеш. Али је немерљиво већи број оних других, само што се такви свима склањају, јер су годинама навикавани да су свима на сметњи и да ником нису потребни.

Верујем да истим очима као и ти те "сналажљиве" гледају и ти јадници, који већ скоро 14 година живе по контејнерима, баракама, фискултурним салама и осталим "привременим" смештајима, или физикале за неку беду и једва састављају крај с крајем.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Такви највише боду очи и нормално је и природно што их највише примећујеш. Али је немерљиво већи број оних других, само што се такви свима склањају, јер су годинама навикавани да су свима на сметњи и да ником нису потребни.

Ја причам о људима које лично знам. Те по склоништима и шупама знам једног евентуално двојицу. Њих најмање знам.

Подели на овим сајтовима

Драги моји, свега у свету има, а и ми смо део тог света. 
Има свакаквих људи, али ја не могу да заборавим дечицу која живе у маленим селима, енклавама по јужном селу КиМ, у кућама од блата и прућа, али буквалано, без воде, струје, иду у школу , боси, исцепани, али насмејани.... који се боре више него сви ми!
Њима су добијени пакетићи у вредности 200, 300 динара били једина радост ове зиме. 
Зар се за њих не вреди борити на неки начин? 
Све док будемо мислили само на своје личне интересе, биће нам овако још и горе....
Изгубићемо и КиМ, и Војводину, Санџак, све..... јер никада ми нисмо имали довољно! Ни за себе, ни за децу  коју треба рађати и васпитати у Православној вери и српској култури...
Сами себе газимо, пљујемо и убијамо.... туђинац нам не треба. 

Албанци су то схватили и зато су као мањина постали већина и завладали.

Чуј, кћери, погледај и обрати к мени ухо своје, заборави народ свој и дом оца свог.

Псал., 45:10

Подели на овим сајтовима

Isto se govorilo i za Srbe izbeglice iz Krajine, onomad nakon one "oluje", kao došli u Srbiju punih para da kupuju celu Srbiju.. Ili kako Beograđani nisu Srbi, pravu Srbiju ima još jedino u nekoj požarevačkoj mahali (a ja sam više Srbende upoznao iz Beograda nego iz Požarevca). Ili kako u Vojvodini žive samo Mađari, pa ako ne žele Srbiju nek idu, nek se odvoje.. E takvi govore kako su Srbi sa Kosova sve bogataši, prodali su svoje za dobre pare Albancima a mi sad kao trebamo da branimo što su oni prodali... To su priče Srbomrzitelja, kako domaćih, tako i stranih, sa ciljem da se širi negativna atmosfera i svađa među Srbima.

Не знам шта се говорило за Србе из крајне, ја то нисам чуо био сам мали, али знао сам ПУНО локација на којима су избеглице из крајне а ниједну локацију(у крушевцу) на којој су избеглице са Косова.

Под локације мислим на зграде у којима су смештене избеглице без ичег.

Исто тако не знам ниједног Богатуна који вози новог пасата из крајне,. држи локале или има кућу која личи на зграду. Али знам много косовара.

И инје то прича то ти је ситуациај на терену. 

Код нас у Крушевцу имаш одређене делове града које су населили људи са Косова. Да ти покажем каквих кућа има ту и какви су аути паркирани, био би љубоморан.

Ја немам нишра против тога што су продали, и што су зарадили али немој нико да ми прича о неком масовном протеривању силних људи од којих нико није хтео добровољно да оде.

Чињеница је да је један део свакако добровољно отишао и тиме "помогао" да се протерају они који то можда нису хтели.

И то је ситуациај на терену и чињенично стање које морамо прихватити. Или можемо да лажемо себе до ујутру.

Има свакаквих људи, али ја не могу да заборавим дечицу која живе у

маленим селима, енклавама по јужном селу КиМ, у кућама од блата и прућа,

али буквалано, без воде, струје, иду у школу , боси, исцепани, али

насмејани.... који се боре више него сви ми!

Њима су добијени пакетићи у вредности 200, 300 динара били једина радост ове зиме. 

Зар се за њих не вреди борити на неки начин?

Наравно да вреди. Aли борити се за њих не мора да значи војне интервенције Србије и сличне глупости. Суверенитет на Косову србија неће брзо да поврати, тако да је најбоље борити се да се њихова права зашитет унутар косова.

Подели на овим сајтовима

Исто тако не знам ниједног Богатуна који вози новог пасата из крајне,. држи локале или има кућу која личи на зграду. Али знам много косовара.

Једно време се на одређеном делу Косова, у питању је непсредна околина Приштине,  куповала земља по изузетно високим ценама. Нешто као најезда Руса на Црну гору, у суштини прање пара и тамо и овде. Људи који су поседовали земљу у том појасу су узели огроман новац,милионе, зависно од величине поседа. Али у питању је мали део територије Косова, и мали проценат људи који тако живе. Али као што рече Александар , свугде упадају у очи .

Потпуно те разумем, велики је новац отишао на Косово , и што је најгоре отишао је у џепове људи који га најмање заслужују и којима је најмање потребан. Али шта друго очекивати у земљи  чија је најача привредна грана корупција. 

Подели на овим сајтовима

Једно време се на одређеном делу Косова, у питању је непсредна околина Приштине,  куповала земља по изузетно високим ценама. Нешто као најезда Руса на Црну гору, у суштини прање пара и тамо и овде. Људи који су поседовали земљу у том појасу су узели огроман новац,милионе, зависно од величине поседа. Али у питању је мали део територије Косова, и мали проценат људи који тако живе. Али као што рече Александар , свугде упадају у очи .

Не знам шта су продавали и шта су радили. Али екстремно велики број људи са косова које сам срео има новца. Нису екстремно богати али виша средња класа за српске услове.

Уопште ми не личе на протеран народ.

Подели на овим сајтовима

Pocetna tacka migracije nakon ,,raseljavanja" bio je grad Nis, upravo ljudi iz okoline Pristine i delom ljudi iz Pristine (Caglavica, Gracanica, Laplje selo, Babin most, Ajvalije..itd) to su sve sela u okolini Pristine i tu su bila velika imanja u svojini Srba koji su prodali za velike sume novca, 1.000.000 evra, 2.000.000 jer se Pristina sirila a i odlican nacin da se opere novac..... U potpunosti razumem ogorcenost mestana na dosljake koji su u jednom trenutku puni novca i  malo vise bahati.... ali to nije neki veliki broj ljudi.....Zasto se prodavalo!? Zato sto drzava nije nasla neko bolje resenje i nije stala u zastitu!  
Janjevo (mesto na Kosovu, u kome su pretezno ziveli Hrvati, nije se prodalo nijedno imanje)! Zasto? Zato sto je i Hrvatska i Katolicka crkva stala u zastitu...
Kraljevo, Krusevac gde su se uglavnom doselili ljudi iz Prizrena, Peci.....nije bas tako....mozda su prodali toliko da sagrade kucu, kupe ili tome slicno, jer ta imanja u tim krajevima nisu bila toliko vredna...
Glavni problem je sto dobar deo tih sto su se obogatili tako sto su prodali dedovinu, ne znaju da ekonomisu,  (svodi se na besan auto, bahanalije, izigravanje mafijasa i kvazi-privrednike koji su novac izgubili na pogresne investicije ,,moze seljak u grad, ali selo iz njega tesko") i to je to, novac se nije ,,okrenuo" od 1 se ne pravi 2.dinara nego se trosi i polako dolazi na staro....

Deda je imao kucu i imanje u Urosevcu, kuca je spaljena a golo imanje se prodalo za 40.000 i od toga se kupilo duplo manje u Kragujevcu....itd :/
Malo bole te etikete.....

Подели на овим сајтовима

Ја причам о људима које лично знам. Те по склоништима и шупама знам једног евентуално двојицу. Њих најмање знам.

И ја причам о људима које знам. Знам и једног коме су запалили кућу, па је побегао, али је остао на Косову. Кренуо испочетка, радио ко црнац, поштено, сналазио се, и направио кућу. Онда 2004. опет морао да бежи. Онда је отишао за Грачаницу и радио опет, опет испочетка почео, и сад поново направио кућу. Нећу да кажем чиме се бави, јер би било глупо открити то, Грачаница је мало место, али је човек вредан занатлија који све ради поштено. А оних који су побегли са једним завежљајем имаш неупоредиво више, знам их, само што они не боду очи и њих нећеш на прву да приметиш.

И контам и то да ти није пријатно кад видиш ове који су крали и доле како сад настављају да се бахато понашају и по твом граду, ал они су један промил људи, који су крв пили и онима са једним завежљајем, још док су били доле. Та осионост и бахатост није познавала границе. Нема то везе са тим где су или одакле су, такве ћеш људе свуда да сретнеш, таквих имаш и по твом месту, само си са њима цео живот, па ти у очу упадају нови људи који се исто понашају.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Моја искуства су слична Милосављевићевим, тј Срби Са Косова су у великој већини прошли одлично!

Шиптари су им исплаћивали кеш само тако, мој колега са посла добио је 150000 евра,и овде на периферији Бгд-а изгардио кућерину од 300 квадрата...

Најбољи купци станова по бгд-у а и шире ,су такође косовари,али оно што мене највише изненађује,јесте чињеница да их Косово , па могу слободно рећи,уопште не занима,нити га икад спомињу у било ком контексту...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...