Jump to content

Srbi i Hrvati su jedna slovenska grupa

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

- Dubrovačke povelje pisane su ćirilicom, te postoje stavovi da je ćirilica i hrvatsko pismo - poručio je mitropolit zagrebačko ljubljanski Jovan      

mitropolit-Jovan.jpg

manastrir-lepavina.org                  

Mitropolit zagrebačko ljubljanski Jovan pozvao Srbe i Hrvate na prevazilaženje podela oko toga čije je ćirilično pismo poručivši da su dva naroda “jedna slovenska grupa”.

To tim pre jer, kako je rekao, ima stavova da je ćirilica i hrvatsko pismo, pošto su na primer najstarije povelje, dubrovačke, njome pisane.

Mitropolit je u intervjuu za verski program Hrvatske televizije izjavio da je položaj pet eparhija SPC u Hrvatskoj različit, a što se Zagreba tiče tu su, ocenio je, pozitivni međucrkveni i međureligijski, prenela je Verska informativna agencija (VIA).

Govoreći o problemu povratka izbeglica, kako srpskih, hrvatskih tako i muslimanskih, mitropolit je rekao da se taj problem “sporo rešava”.

On je dodao da to zavisi i od ekonomskih prilika, pre svega mogućnosti zapošljavanja.

O povraćaju nacionalizovane crkvene imovine, mitropolit je istakao da ima još nerešenih problema, a kao primer je naveo povratak šuma, što je, prema njegovim rečima,“kompleksno pitanje” jer se tiče i njihovog održavanja.

(M. B. / Tanjug)

Измењено од Дијана.
Подели на овим сајтовима

Da, gospodin mitropolit ljubljanski +Jovan je u pravu, Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bošnjaci jesu jedna slovernska makrogrupa i zato se mi panslavisti u identifikaciji tog jezika u slovenskoj lingvistici služimo nazivom "SCBH dijasistem" koji uvažava njihovo zajedničko porijelko ali istovremeno i uzima ogled na evoluciju,  istorijske i  geopolitičke realije.

Подели на овим сајтовима

dubrovacki-kalendar.jpg

Онај ко иоле познаје историју, зна да је Дубровник био српска трговачка република. Толико историјских доказа да се истина не може скрити. У Дубровнику је постојала зграда и на почетку 20. века која је била градска кућа а носила је назив Душан Силни по српском цару Душану. Имао сам негде ту фотографију, ако је нађем постављам је овде.

Подели на овим сајтовима

185563_315022391927124_429965851_n.jpg

„Као оток сред млетачког земљишта постојаше од старине обртна и трговачка република српска Дубровник.“ (Медо Пуцић, 1867)

Подели на овим сајтовима

Онај ко иоле познаје историју, зна да је Дубровник био српска трговачка република. Толико историјских доказа да се истина не може скрити. У Дубровнику је постојала зграда и на почетку 20. века која је била градска кућа а носила је назив Душан Силни по српском цару Душану. Имао сам негде ту фотографију, ако је нађем постављам је овде.

Ne moraš ništa tako mukotrpno tražit, suvišno je to. Nego ajdmo mi ovako. 

Odgovori mi samo iskreno na ovo jedno pitanje: Da li tebi stvarno fale ovakvi Srbi?

Nedostaju nekom možda u Srbiji ovakvi Srbi, sad me baš to tako vrlo zanima?

A kome to? javite, napišite, objasnite, biće ni baš drago saznat tako nešto,

Možda se i ja prijatno iznenadim tim vašim odgovorom. Ko to može znat unapred?

Jeretik al Srbin, glavno da je Srbin? Samo sloga Srbe spašava? CCCC!?

I srpski jeretik i neznaboh nam je preči od ne znam kakvog pravoslavca!?

Ili će to s tim biti sasvim nekako drugačije? To sad bude teško pitanje, stvarno.

The festivity of Saint Blaise, the patron of Dubrovnik

http://youtu.be/gZKCw1OWe5g

Подели на овим сајтовима

Ne moraš ništa tako mukotrpno tražit, suvišno je to. Nego ajdmo mi ovako. 

Odgovori mi samo iskreno na ovo jedno pitanje: Da li tebi stvarno fale ovakvi Srbi?

Nedostaju nekom možda u Srbiji ovakvi Srbi, sad me baš to tako vrlo zanima?

A kome to? javite, napišite, objasnite, biće ni baš drago saznat tako nešto,

Možda se i ja prijatno iznenadim tim vašim odgovorom. Ko to može znat unapred?

Jeretik al Srbin, glavno da je Srbin? Samo sloga Srbe spašava? CCCC!?

I srpski jeretik i neznaboh nam je preči od ne znam kakvog pravoslavca!?

Ili će to s tim biti sasvim nekako drugačije? To sad bude teško pitanje, stvarno.

The festivity of Saint Blaise, the patron of Dubrovnik

http://youtu.be/gZKCw1OWe5g

Истина никада није сувишна. Оно што се дешавало кроз историју, направило је да од тамошњих православних Срба, којима је било изнето од стране папског Ватикана буди католик или нећеш имати хране за живот, само ти пређи у католичку веру а негуј православне обичаје и посећуј православну цркву, временом су се стопили у католике. Мени недостају,  ето и сам си рекао такви Срби. :) Не могу да одбацујем историју свога народа и његове обичаје. Знаш како каже Петар II Петровић Његош - "Брат је мио, ма које вјере био". Има толико јаких доказа да су у Дубровнику већину чинили Срби, да се просто од тога не може побећи. 

На другу страну то што се за време Другог светског рата у Павелићевој НДХ уз "благослов" папског Ватикана вршило насилно покатоличење 250.000 Срба. Тога је било и пре тога само не на тако ђаволски начин.

За мене није тешко питање јер знам какви су били догађаји у прошлости.

Овај фестивал се одржава у част Св. Власија, коме се народ моли за напредак домаће стоке и за заштиту од звери, тако је код православаца. На западу му се још моле и противу гушобоље. СПЦ га слави 11. фебруара по старом календару, тј. 24. фебруара по грегоријанском.

Здраво био.

Подели на овим сајтовима

Само да додам. Сви ми верујемо у једнога Бога, само што га другачије називамо и другачије проповедамо о Њему. Бог је један а људи је на милијарде. ;) Само Бог зна чија је вера права.

Подели на овим сајтовима

dubrovacki-kalendar.jpg

Подели на овим сајтовима

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Nema gorih srba od krvata.:D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

A Crnogorci vazda bili najbolje, najhrabrije, najcasnije srpsko pleme. :)

Sto je najgore, sasvim sigurno oni koji govore istim jezikom* (jos i  Bosnjaci) pripadaju porijeklom, ako se samo vratimo dovoljno unazad, istoj grupi/rodu/ plemenu...

* srpsko-hrvatski-bosnjacko-crnogorski ... tj.srpski :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...