Jump to content

Где и како се у Србији могу читати чланци из научних часописа?

Оцени ову тему

Juan Valdez

23 члановâ је гласало

1. 1. Знате ли где и како можете остварити приступ научним и стручним часописима?

• Знам и користим ту могућност.
    • Знам, али не користим ту могућност.
    • Не знам, али бих волео да користим ту могућност.
    • Не знам и не занима ме.

Препоручена порука

Ali, važno da su Dverjani pisali tekstove o tome kako je "PEPSI" reforma školstva nepotrebna, i što su dobili kintu za finansiranje sopstvenih bljuvotina na izborima. Zašto bi reformu sprovodili pedagozi i psiholozi, kad imamo  političare-renesansne ljude?

Руку на срце, та реформа Гаше Кнежевћа јесте била дебилизам на квадрат. И колико се сећам, нису је водили Павловић-Бабић и Бауцал, него Ана Пешикан, главом и брадом. Било је ту у екипи и неких паметних људи, али је било превише тоталних незналица. Само шо је дверјанска алтернатива Љиљана Чолић...

Подели на овим сајтовима

Руку на срце, та реформа Гаше Кнежевћа јесте била дебилизам на квадрат. И колико се сећам, нису је водили Павловић-Бабић и Бауцал, него Ана Пешикан, главом и брадом. Било је ту у екипи и неких паметних људи, али је било превише тоталних незналица. Само шо је дверјанска алтернатива Љиљана Чолић...

To jeste; način na koji je sprovedena je potpuno ubio u pojam ideju da je reforma školstva neophodna.

Zna se kako je A.Pešikan došla na to mesto, kao i Kovač-Cerović, a mo'š misliti kako se čovek oseća kad čuje da je Pešikan sad upravnik odeljenja za psihologiju na FF Bg 7896634 Nekad me sramota ljudi koji su dobili diplomu psihologa, i potebno mi je mnogo vremena da se setim da te obrazovanje ne oslobađa iskrivljenih osobina ličnosti. 

Jednostavno, Ivice, smuči mi se nekad činjenica da živim u zemlji u kojoj živim, u kojoj je još legitimno koristiti etiketu "poštena inteligencija" i gde se dopušta napredovanje samo ako si takav, pa su mi Dzverjani baš onako "legli" , pošto ne mogu da zaboravim jedan njihov tekst o reformi obrazovanja, koji sad ne mogu da nađem na netu. A pun je bisera.

O kakvoj nauci mi možemo da govorimo u ovakvoj zemlji? I uopšte ne čudi ni izostanak PISA testiranja, niti činjenica da nam je "krepao Ko(tao)bson"...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Jednostavno, Ivice, smuči mi se nekad činjenica da živim u zemlji u kojoj živim, u kojoj je još legitimno koristiti etiketu "poštena inteligencija" i gde se dopušta napredovanje samo ako si takav, pa su mi Dzverjani baš onako "legli" , pošto ne mogu da zaboravim jedan njihov tekst o reformi obrazovanja, koji sad ne mogu da nađem na netu. A pun je bisera.

O kakvoj nauci mi možemo da govorimo u ovakvoj zemlji? I uopšte ne čudi ni izostanak PISA testiranja, niti činjenica da nam je "krepao Ko(tao)bson"...

Разумемо се...

Једино решење је отићи из земље. Не постоји ниједан једини професионални аргумент за останак, може бити само лични.

Подели на овим сајтовима

E znate ono po Ajnštajnu, materija (masa) savija prostor, i po tome ne vuče nas gravitacija na dole, već nas prostor gura odozgo na dole. E sad ima li o ovome nešto pri tom mislim na neki dokaz u prirodi ili slično.

Dok sam jeo ne znam ni sam kako sam stigao do te teme, ali ono našao sam pojavu u prirodi koja potvrđuje ovo da sila deluje odozgo i gura nas na dole a ne obrnuto, barem ja mislim da sam našao.

Tako ja svremena na vreme dođem do neke ideje međutim potražim na netu i vidim da je neko to pre mene uradio, ali za ovo ništa nisam uspeo da nađem, da li postoji, aja sam samo glup pa ne znam da nađem :D ili stvarno nema?

Подели на овим сајтовима

E znate ono po Ajnštajnu, materija (masa) savija prostor, i po tome ne vuče nas gravitacija na dole, već nas prostor gura odozgo na dole. E sad ima li o ovome nešto pri tom mislim na neki dokaz u prirodi ili slično.

Dok sam jeo ne znam ni sam kako sam stigao do te teme, ali ono našao sam pojavu u prirodi koja potvrđuje ovo da sila deluje odozgo i gura nas na dole a ne obrnuto, barem ja mislim da sam našao.

Tako ja svremena na vreme dođem do neke ideje međutim potražim na netu i vidim da je neko to pre mene uradio, ali za ovo ništa nisam uspeo da nađem, da li postoji, aja sam samo glup pa ne znam da nađem :D ili stvarno nema?

Gravitacija deluje na energiju, ako ćemo da budemo precizni (zato gravitacija utiče na svetlost, iako fotoni nemaju masu).

Ne gura tebe prostor, nego ti slediš zakrivljenost prostora. Ti - ili bilo koje telo -  težiš da se u prostoru krećeš pravolinijski (i kretao bi se pravolinijski negde u svemiru gde nema neke mase da utiče na tebe), ali prostor je zakrivljen zbog gravitacije Zemlje i ti nemaš izbora nego da slediš tu zakrivljenost; a to je na dole, prema centru mase Zemlje.

:)

Подели на овим сајтовима

E sad zamisli neku malu tačku (kao ono probno naelektrisanje, samo masu) znači može se svesti na tačku i ne utiče na ovaj drugi objekat koji ima masu.

Evo da nacrtam

o - je probna masa, a 

O je ta velika masa

Kada bi rekao nekome da nacrta kako izgleda sila nacrtao bi ovako

o------>           O

Ali je ustvari ovako

------>o           O

Tj ne znam kako da se izrazim sila ne "vuče" kao na prvoj slici nego "gura" kao na drugoj.

Ovde je sve jedno pošto se posmatra kao tačka ovo malo o, ali kada se radi o nekim drugim sistemima većim, pogotovu ako je nečemu modul elastičnosti velik i brzina zvuka kroz materijal od čega je sastavljeno to mali. Tada će se videti da prvo kreću da padaju atomi koji su na vrhu tj koji su dalje od izvora gravitacije koja vuče/gura to telo, pa tek onda oni što su bliži.

Sad ne znam možda lupam, ali probaću da nađem neki video. Gde se vidi da prvo pada gornji deo, pa tek onda donji. Ako me razumeš.

I ovo za energiju jeste, moja greška ali dobro sad razumemo se.

Подели на овим сајтовима

Ne lupaš, kontam na šta misliš. Da na onaj deo malog 'o' koji je bliži velikom 'O' deluje jače privlačenje od dela daljeg od velikog 'O'. To je tačno, to se naziva tidal forces (ne znam na srpskom stvarno kako je prevod, 'plimsko istezanje' ili tako nešto valjda). Tvoje noge osećaju jače privlačenje od tvoje glave, samo što se to ne oseća uopšte kad je gravitacija nije ekstremno jaka. Kod crnih rupa taj fenomen se drastično oseća, i onda bi neko ko bi padao prema c. rupi bio istegnut u jednu tanku nit (špagetifikacija :)), jer je strahovita razlika u gravitacionom privlačenju njegovih nogu (koje su bliže rupi, recimo) i privlačenju ostatka njegovog tela.

Samo što to nema veze sa guranjem. Gravitacija pravi nagib u prostoru. Zamisli da si recimo na vrhu tobogana. Ako se ne držiš, kliznućeš na dole. Isto tako i sa prostorom, pravi se nagib u prostoru koji je prvo jedva osetan, a onda sve veći što se više priblližavaš masi koja ga uzrokuje. A svako telo mora da prati oblik prostora. I onda kad se nađeš na "toboganu", nemaš izbora osim da padneš dole.

Подели на овим сајтовима

Sa Kobson-ovog sajta:

Priprema ugovora sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za 2013. godinu se ubrzano odvija i privodi srećnom završetku. Obezbeđena su novčana sredstva u visini od 100 miliona dinara. Planirano je da se za KoBSON izvore potroši još toliko, ali će ugovor o tome biti potpisan nakon završetka višemesečnih pregovora sa Elsevierom (najveći izdavač, najviše časopisa, pa i najduži pregovori). Mi sada intenzivno kontaktiramo strane izdavače i obnavljamo pretplatu.

(objavljeno 15.04.2013.)

Srećan završetak. Ugovor potpisan. Po okončanju pregovora za Elsevier-om, obavestićemo korisnike o ukupno izdvojenim sredstvima. Svima zahvaljujemo na trudu i podršci.
(objavljeno 15.04.2013.)

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Sa Kobson-ovog sajta:

Priprema ugovora sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za 2013. godinu se ubrzano odvija i privodi srećnom završetku. Obezbeđena su novčana sredstva u visini od 100 miliona dinara. Planirano je da se za KoBSON izvore potroši još toliko, ali će ugovor o tome biti potpisan nakon završetka višemesečnih pregovora sa Elsevierom (najveći izdavač, najviše časopisa, pa i najduži pregovori). Mi sada intenzivno kontaktiramo strane izdavače i obnavljamo pretplatu.

(objavljeno 15.04.2013.)

Srećan završetak. Ugovor potpisan. Po okončanju pregovora za Elsevier-om, obavestićemo korisnike o ukupno izdvojenim sredstvima. Svima zahvaljujemo na trudu i podršci.

(objavljeno 15.04.2013.)

Sad me sramota sto sam uopste pomislio da bi drzava mogla da dopusti da se to lose da se zavrsi...

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Gravitacija deluje na energiju, ako ćemo da budemo precizni (zato gravitacija utiče na svetlost, iako fotoni nemaju masu).

Ne gura tebe prostor, nego ti slediš zakrivljenost prostora. Ti - ili bilo koje telo -  težiš da se u prostoru krećeš pravolinijski (i kretao bi se pravolinijski negde u svemiru gde nema neke mase da utiče na tebe), ali prostor je zakrivljen zbog gravitacije Zemlje i ti nemaš izbora nego da slediš tu zakrivljenost; a to je na dole, prema centru mase Zemlje.

imam jedno pitanje.... sta je prostor i od cega se sastoji?

Подели на овим сајтовима

Sa Kobson-ovog sajta:

(objavljeno 15.04.2013.)

(objavljeno 15.04.2013.)

На шта се у овој земљи бацају паре! Пу!

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...