Jump to content

Богослужбени језик у нашој Цркви ?!

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

• Одговори 239
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest ага пије млеко

И ја сам за Српски,мада кажу да је теже певати на српском.

Да, теже је певати на српском, иако некак ои може, зато што су мелодије Мокрањчеве прилагђене за цсл. Румуска црква је пре сто и нешто година прешла на говорни језик. Њима је претходно био у употреби цсл.   :cheesy:

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=2909.msg209927#msg209927

поента је да буде СВЕ на српском - Литургија, јутрење, вечерње, службене књиге, минеј, СВЕ!

4chsmu1 :cheesy2: :cheesy2:

mense0198626478946378946

Подели на овим сајтовима

што се мене тиче, поента је да се служи и проповеда на матерњем, који год он у функцији био у том тренутку.

немам ништа против да делови буду на страним језицима кад су гости присутни да се не осећају одсечени од Господње Речи, али инсистирати на црквенословенском у овој ситуацији у Србији је потпуно лишено смисла и функције, нек је 100 пута лепши и описнији од српског.

то ти је као кад ти неко прода мобилни са менијем и упутством за коришћење на арапском.

Па литургија је на српском? 90 процената бар!

90%, а?

и тако ти ја брате кажем, ово ти је 90% те Литије.

и тако ти ја брате кажем, ово ти је 90% те ЛитУРГије.

ето тако разуме човек, отприлике тиј 90% Истине.

поента је да буде СВЕ на српском - Литургија, јутрење, вечерње, службене књиге, минеј, СВЕ!

проповед не може да чека - људи умиру, рађају се, долазе, одлазе а да морају да брину колико ће процената разумети?

па онда тачно можемо да проповедамо и полуистине, јер то уствари чују без ПОТПУНОГ објашњења.

Занимљиво тумачење. Хоћеш да кажеш да Грци проповедају 100% неиситну јер строго слиже Литургију на старогрчком, и служба на новогрчком без знања епископа, сматра се строгим прекршајем? Шта мислиш према томе да се Грци осећају као дудуци на својој Литургији?

Како то да нам нису Грци узор по питању реформе језика, као што су често по питању других реформи.  4chsmu1

узима се квалитет и памет а не глупости од других.

не разумем се у разлику између старогрчког и новогрчког, али ако је иста таква као  разлика између црквенословенског и српског, онда ЗНАМ да се осећају као дудуци.

Подели на овим сајтовима

што се мене тиче, поента је да се служи и проповеда на матерњем, који год он у функцији био у том тренутку.

немам ништа против да делови буду на страним језицима кад су гости присутни да се не осећају одсечени од Господње Речи, али инсистирати на црквенословенском у овој ситуацији у Србији је потпуно лишено смисла и функције, нек је 100 пута лепши и описнији од српског.

то ти је као кад ти неко прода мобилни са менијем и упутством за коришћење на арапском.

Па литургија је на српском? 90 процената бар!

90%, а?

и тако ти ја брате кажем, ово ти је 90% те Литије.

и тако ти ја брате кажем, ово ти је 90% те ЛитУРГије.

ето тако разуме човек, отприлике тиј 90% Истине.

проповед не може да чека - људи умиру, рађају се, долазе, одлазе а да морају да брину колико ће процената разумети?

па онда тачно можемо да проповедамо и полуистине, јер то уствари чују без ПОТПУНОГ објашњења.

Чист протестантски став  4chsmu1
православац, драго ми је.

шта је ту ''протестантизам'', молим те?

Подели на овим сајтовима

Meni se za pevanje više sviđa csl.

с којег језика је преведена Литургија на црквенословенски?

и јел и мелодија прилагођена за црквенословенски?

Подели на овим сајтовима

Pa kod Mokranjca jeste.

Ja se već duuugo kanim da njegovu heruviku prvog glasa (horsku varijantu) prepevam na srpski.

Ako uspem to da uradim, za hor, onda može sve.

A bio sam skoro na liturgiji u Zemunu u Arhangela Gavrila, tamo dosta pesama iz liturgije pevaju na srpskom (što me je zbunjivalo zapravo sve vreme). Međutim, nije poenta samo prevesti, nego treba to lepo da se prepeva... na Svjatij Bože na srpskom pevaju "Sveti, krepki"... a koliko se sećam, crkvenoslovensko "krjepkij" znači "moćni", a ne "krepki" (u smislu krepak, okrepiti se).

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Само нешто око грчког (богослужбеног) језика....

Постоји  једна општа дезинформација да Грци разумеју добро црквени језик.Најпре, они слабо познају књижевни језик што је први ступањ од говорног језика који је врло прост.....Самим тим не познају такође  један други језик "катаревуса" (чисти језик) настао у 19 веку  а камо ли тек овај "византијски" на коме је написана св. Литургија Јована златоустог. Плафон представља новозаветни "кини диалектос" , дијалекат који који се користи за читање Еванђеља на св. Литургији....

У разговору са многим Грцима слушао сам како се жале да им је јако неразуљив језик који се користи у сада у Цркви.

Вршена су и истраживања око разумевања и значења речи у молитви "Оче наш" на старогрчком. Резултати нису били баш охрабрујући међу испитаницима.

Подели на овим сајтовима

више ме занимају конкретни одговори на ова питања, како би постигао поенту.

ако неко други зна, може и он да одговори.

Подели на овим сајтовима

zao mi je ne znam odgovor tako da ne mogu nista ni da dopisem u nastavku dijaloga...ko zna neka se javi...i svima nam objasni

''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

више ме занимају конкретни одговори на ова питања, како би постигао поенту.

ако неко други зна, може и он да одговори.

Цео годишњи богослужбени циклус, па тако и св.Литургија,  је био преведен на словенски од стране св. Кирила и Методија и петочисленика. Тако да је касније било све преведено у 16. веку на црквенословенски.

Предходно сам поменуо да су мелодије прелагођене цсл...

Подели на овим сајтовима

са грчког јел тако?

и са грчких мелодија препевано и прилагођено словенском језику а касније црквенословенском, јел тако?

па као што су тада превели на словенски па на црквенословенски, шта фали да се све преведе на српски и препева лепо и прилагоди мелодија.

то би било конкретније и конструктивније него се малтретирати са Мокрањцем и сличним половичним решењима.

значи да су преводи и препеви само нормална пракса Цркве која се дешава с времена на време да би се људима приближила Литургија и Реч Божја.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

са грчког јел тако?

и са грчких мелодија препевано и прилагођено словенском језику а касније црквенословенском, јел тако?

па као што су тада превели на словенски па на црквенословенски, шта фали да се све преведе на српски и препева лепо и прилагоди мелодија.

то би било конкретније и конструктивније него се малтретирати са Мокрањцем и сличним половичним решењима.

Да , сасвим си у праву.

Али за то би требао озбиљан и велики тим преводилаца,теолога,литургичара, музчара, композитора....што мислим да данашња Црква није спремна за тако нешто....

Мада, постоје већ покушаји да се поједине стародавне књиге преведу...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...