JESSY Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Ћутање је одиста последица и плод царског и благородног васпитања. Ко јенаучио да ћути, тај је научио и да говори, јер пре је ћутање плод великеблагоразумности, него разборито говорење. Отуда, ко не зна да ћути, незна ни да говори. Младом је човеку ћутање увек сигуран украс, а посебнокада се не смућује док слуша другога, нити се истрчава, него, макар мусе беседа и не допадала, пажљиво чека да тај који говори заврши, па нионда не износи сместа своје противљење, него, како Есхин каже, причекада види има сабеседник нешто да дода или измени и повуче. А они којиодмах, противећи се, прекидају друге и упадају у реч не слушајући друге ине марећи што њих не слушају, непристојно се опходе. "Ћутање је мајка пажње, преворница небеских врата, кључ раја" (Јован Лествичник). Ћутање је знак целомудреног опхођења и једино оно не носи за собом покајање.Ћутање и неуке чини разумним и смерним. Боље је ћутати него говорити иблажен је који је то знање примио. Који ћути бољи је од онога којиговори, па макар тај и добро зборио. Женама је ћутање украс. Научи даћутиш или да говориш оно што је боље од ћутања. Пословица каже да је плата за ћутање осигурана. Који чува своја уста, он не пуштажалости у душу своју. Благо се излива када уста затворена. Ћутљив иразуман удостојиће се части. Може ко да говори, а да не буде красан иможе ко да ћути, а да се нађе мудар (Сирах). Збори ако имаш шта боље одћутања, а љуби тиховање, где је ћутање боље од говора (ГригоријеБогослов). У ћутању нема ни жалости ни муке. Ко је оћутао није сепокајао, а многи који су говорили јесу. Држање језика и старцу и младићучаст доноси. Речима својим постави јарам и ограду и устима својим дугу преворницу. Ако тије беседа разумна, одговори ближњем, а ако није, нека ти се рука нађе наустима. Соломон се мољаше Богу да постави стражу крај уста његових ипечат на усне његове. И Давид тражаше стражу устима својим и да му се ограде двери усана његових. Ћутање језика је дрво живота, а ко га сачува испуниће се духом. Смрт и животналазе се у руци језика, а који језик држи, јешће од плодова његових. Добро је ћутање у право време, јер оно ништа друго није до мати премудрих мисли. Добар дух бежи од многословља. Sanja Т., Fotina444, nedeljko and 10 осталих је реаговао/ла на ово 13 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 ''Празнословље је говорити залуд, односно о ономе што је непотребно и празно. Празнословје човек запуштен, необразован, нискога карактера, бави се малим итричавим, а речи су му немудре. Он говори недолично и сувишно,препричава старе приче и у свом силном брбљању не штеди свог ближњег.Нема ни мере ни ограде у његовим речима, нити доследности у његовомзборењу. Он је брбљив и говори непромишљено, неповезано и бесмислено.Језик му трчи испред разума, те ниже речи без логичког следа. Он селакше оклизне на језику, него на клиском тлу. Празнослов себи самоммноге жалости причини. '' YOKA, Fotina444, Johanes de Silencio and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 ''Језикоболије је страшна страст, неукротиво и смртоносно зло. Језикоболије је сличноизвору што точи горку воду, која када се пије огорчује срце, а када сеизлије на земљу спаљује растиње. Језикоболан има необуздан језик, пунгорчине и лажи. Његове речи затиру домове, погубљују душе и велика злаузрокују. Језикоболан је мрзак и од сувишка срца његовога говоре устањегова. '' Биљана, Дарко Савић, Johanes de Silencio and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 ...ја бих лично волела да много мање причам....али , тешко....што се више трудим, то ми слабије иде....знам да то није мудро, али , ја сам отворена књига....морам увек да кажем шта мислим...искрено....мислим, у реду што сам искрена, али не бих баш морала да у ''свакој чорби будем мирођија''..... ...кажу, да што је човек старији, то је и мудрији.....па , онда размишљам, добро има шансе за мене..... dada Хелена Вујовић, Sanja Т. and YOKA је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Johanes de Silencio Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 On 3. 2. 2013. at 20:06, JESSY рече ...ја бих лично волела да много мање причам....али , тешко....што се више трудим, то ми слабије иде....знам да то није мудро, али , ја сам отворена књига....морам увек да кажем шта мислим...искрено....мислим, у реду што сам искрена, али не бих баш морала да у ''свакој чорби будем мирођија''..... ...кажу, да што је човек старији, то је и мудрији.....па , онда размишљам, добро има шансе за мене..... dada Није само ствар мање причати и ћутати, већ знати о чему ћутати и у томе се непрестано кориговати. Иначе, врло лепа тема ... Ignjatije, nedeljko, blue and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ... пустиња је тамо где боли ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Po koji put se u životu vraćam na tačku: ćutati, ćutim, ćutanje.Blago onima koji su rod tima trima stvari. U saobraćaju s ljudima i sadogađajima čovek govori, u sebi, čovek ćuti. Kako je zagonetna stvarćutanje, i san je zagonetna stvar ali ćutanje zagonetnije.Kad ćutimo u sebi to je sasvim neko osobito stanje izvan svake konkretnerealnosti. U životu, čovek je ograničen u sebi on je neograničen krajamu nema. Naravno pod uslovom da duboko ćutimo i da duboko u sebi ćutimo.Duboko ćutanje i duboka samoća, dve apsolutno duhovne stvari u čoveku.Govorom se kažu velike važne divne stvari, ali sve u ograničenjima.Najpreciznije i najsuštinskije znamo ono sto ne možemo nikada iskazati.Jezik sam je ograničen.Jednako se razvija ali jednako vene i opada. Štoje govoreno i pisano pre pedeset godina, čudno je i smešno, danas. A štoje pre trista godina govoreno i pisano, to je mrtav jezik to je knjizifotografisan pokojnik.Ćutanje, naprotiv uvek je isto. Ono dubokoćutanje, da naglasimo opet. Plitko ćutanje, sa stegnutim ustima očimauperenim u savremenost i savremenike u svakidašnje planove, brige,ambicije, mržnje, osvete, to nije ćutanje, to je razgovor šaputav iprikriven na povrsini čoveka i stvari.Duboko ćutanje je duhovna sustina.Ko ume duboko ćutati, dato mu je da izađe iz ograničenja, da ima dodirsa suštinama. Ko lepo govori, moćan je zemaljski, ko duboko ćuti, moćanje vaseljenski. Kad je čovek sav duhovan i sav suština on mora biti nem,nepomičan, sam. Onda je izašao iz života svakodnevnog, onda je deovaseljenskog uma. Otuda je tako silan simbol tako silan čovek izveden ukamenu od genijanog uma i genijalnih ruku.A kako si jutros ćutao?Jesi li se spustio duboko u se, jesi li umotriojad čovečanstva. Da se o o duhu vaseljenskom i čovečnjem, o njegovimenergijama i potencijalima znade danas manje no što se znalo o materijipre hiljadu godina.Šezdeset sekundi ćutanja dovoljno je da čovek duhom takne onoliko kolikogovorom ne može ni za šezdeset dana. Napolju je parada, unutra ćutanje.Sad je vreme da se otvore i studije za ispitivanje duha i njegovihpotencijala. Kakve se tu tek tajne kriju!Sa malim svećicama toga duha otkrivaju ljudi sve tajne u materiji. Avelike buktinje duha videju oni koji mogu duboko ćutati, koji mogu izaćiiz ograničenja.Duboko u sebi, gde se čovek ne žara, gde čovek ne laže ni sebe ni druge, duboko u sebi čovek oseća:Bolje bi bilo jedan minut naknadnog ćutanja zameniti sa više minutaprethodnog ćutanja. Kako je ograničeno sve što je ovde govoreno ipisano, a kako je ono što duboko ćuti beskrajno, silno vaseljensko. Isidora Sekulić Fotina444 and YOKA је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
blue Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Ja puno ćutim, ali u mom slučaju to i ne smatram nekom vrlinom, jer mi je ćutanje donelo mnogo više negativnih stvari nego pozitivnih.. Ali, ponavljam- u mom slučaju. Ima raznih vrsta ćutanja, a i sam način na koji se ćuti nije kod svakoga isti.. Bitno je šta se iza ćutanja krije. I da, lepa je tema, slažem se.. "Naslikana voda ne gasi žeđ." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 On 3. 2. 2013. at 22:05, blue рече Ja puno ćutim, ali u mom slučaju to i ne smatram nekom vrlinom, jer mi je ćutanje donelo mnogo više negativnih stvari nego pozitivnih.. Ali, ponavljam- u mom slučaju. Ima raznih vrsta ćutanja, a i sam način na koji se ćuti nije kod svakoga isti.. Bitno je šta se iza ćutanja krije. I da, lepa je tema, slažem se.. у праву си....има разних врста ћутања....једна од њих је повезана са карактером особе....да, има људи који ћуте и несрећни су због тога...волели би да могу да причају.....мада су такве особе увек интересантне и интригантне....недокучиве....никад не знаш шта мисле....некад се врло непријатно осећаш у друштву такве особе.... blue је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Није свако ћутање – ћутање… Није свако причање – причање… Ћутање уме да прича… Причање уме да ћути… YOKA, blue, malina :) and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 On 3. 2. 2013. at 22:28, Kontravoid рече Није свако ћутање – ћутање… Није свако причање – причање… Ћутање уме да прича… Причање уме да ћути… лепо....ово ме подсети на једну изјаву која ми се веома допала, а она гласи: ''ја о томе волим да ћутим''.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sonjaa Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 On 3. 2. 2013. at 20:06, JESSY рече ...ја бих лично волела да много мање причам....али , тешко....што се више трудим, то ми слабије иде....знам да то није мудро, али , ја сам отворена књига....морам увек да кажем шта мислим...искрено....мислим, у реду што сам искрена, али не бих баш морала да у ''свакој чорби будем мирођија''..... ...кажу, да што је човек старији, то је и мудрији.....па , онда размишљам, добро има шансе за мене... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sonjaa Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 On 3. 2. 2013. at 23:02, Sonjaa рече On 3. 2. 2013. at 20:06, JESSY рече ...ја бих лично волела да много мање причам....али , тешко....што се више трудим, то ми слабије иде....знам да то није мудро, али , ја сам отворена књига....морам увек да кажем шта мислим...искрено....мислим, у реду што сам искрена, али не бих баш морала да у ''свакој чорби будем мирођија''..... ...кажу, да што је човек старији, то је и мудрији.....па , онда размишљам, добро има шансе за мене... On 3. 2. 2013. at 23:02, Sonjaa рече > On 3. 2. 2013. at 20:06, JESSY рече ...ја бих лично волела да много мање причам....али , тешко....што се више трудим, то ми слабије иде....знам да то није мудро, али , ја сам отворена књига....морам увек да кажем шта мислим...искрено....мислим, у реду што сам искрена, али не бих баш морала да у ''свакој чорби будем мирођија''..... ...кажу, да што је човек старији, то је и мудрији.....па , онда размишљам, добро има шансе за мене... kao да себе гледам, исти проблем имам. Не знам кад треба да станем. И често кажем оно што не мислим, после се кајем. Надам се да си у праву и да ће то годинама доћи. Не знам ко би срећнији био ја или моји пријателји и породица, досадила сам им мојом причом On 3. 2. 2013. at 23:02, Sonjaa рече > On 3. 2. 2013. at 20:06, JESSY рече ...ја бих лично волела да много мање причам....али , тешко....што се више трудим, то ми слабије иде....знам да то није мудро, али , ја сам отворена књига....морам увек да кажем шта мислим...искрено....мислим, у реду што сам искрена, али не бих баш морала да у ''свакој чорби будем мирођија''..... ...кажу, да што је човек старији, то је и мудрији.....па , онда размишљам, добро има шансе за мене... :) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 On 3. 2. 2013. at 23:06, Sonjaa рече Надам се да си у праву и да ће то годинама доћи moramo da se nadamo.... :0104cheesy: ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 7, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Gore od prazne priče može da bude samo prazno ćutanje.Ono baš para uši.Stvara nepodnošljivu tišinu. ******** Priznacu bez oklevanja: ne volim mnogo one ljudekoji vole mnogo da pitaju, a onima koji su mi prijatelji kazujemo cesto inepitan sve sto zele da znaju o meni, mojim mislima, planovima iposlovima, kao i osecajima koji me prate.” Ivo Andric “Malo je ljudi sposobno da stalozeno izrazimisljenje koje se razlikuje od predrasuda njihove drustvene sredine.Vecina ljudi nije u stanju cak ni da oblikuje takvo misljenje.” Albert Ajnstajn ********** I’m not fascinated by people who smile all the time.What I find interesting is the way people look when they are lost inthought, when their face becomes angry or serious, when they bite theirlip, the way they glance, the way they look down when they walk, whenthey are alone and smoking a cigarette, when they smirk, the way theyhalf smile, the way they try and hold back tears, the way when theirface says they want to say something but can’t, the way they look atsomeone they want or love… I love the way people look when they do thesethings. It’s… beautiful.” Clemence Poesy ********** “Srecno ozenjen je tek onaj covek koji razume svaku rec koju njegova zenanije rekla.” Hickok ********* “Muzika je, posle tišine, ono što najpribližnije iskazuje neizrecivo.” Oldos Haksli “Sreća je što ti imaš razuma pa kontrolišeš koliko ćemo da pričamo, ja da se pitam pričali bi po ceo dan i celu noć…” (via blue-dreamer) YOKA је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 8, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука