Zayron Написано Јануар 31, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2013 Što se vama naserviruje vi to sve krasno progutate. Tako bi si i ja mogao isto pomisliti i o Srbima, što odoše kad im je čak Tuđman bacao letke i slao javne pozive da ostanu tamo preko radija i TV, samo što ih na koljenima nije preklinjao i molio da ne odlaze nigdje? To se može i dokazati da je tako bilo, postoje izjave snimljene gdje je on to rekao i članci gdje je to pisalo: Srbi ne odlazite nikud, ostanite kod svojih kuća, ništa vam se neće desiti itd. itd.? Pa što onda onoliki ljudi odoše? Hajd da ste naivni itd. ali to isto sami doživjeli i u Hrvatskoj pa onda pišete ovakve stvari. Stvarno bi si tako nešto mogao pomisliti samo cvok da je sve to tako istina i uzimat to sve tako zdravo za gotovo! Stvarno besmislice! zuti car је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Јануар 31, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2013 nijedna crkva ili sinagoga nije srušena od strane muslimana Не говориш истину"Највећи број српских православних храмова у рату (1991–1995) страдао је на подручју Зворничко-тузланске епархије. Српске светиње овог владичанства подједнаком жестином разарали су муслимански фундаменталисти и хрватски националисти-усташе. Срушено је 38 цркава, а 60 је тешко оштећено. Један манастир је такође знатно оштећен. Порушен је 31, а оштећено 19 парохијских објеката и других црквених здања." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Јануар 31, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2013 Ja се често питам... какав би ми став имали о исламу, какав би ислам став имао о нама, да до наших крајева он није дошао са Османлијама... Можда и ми мало историјски грешимо: можда највећи историјски злочинац Балкана није био ислам, него Османлије. Trinaesti učenik је реаговао/ла на ово 1 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јануар 31, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2013 Не говориш истину "Највећи број српских православних храмова у рату (1991–1995) страдао је на подручју Зворничко-тузланске епархије. Српске светиње овог владичанства подједнаком жестином разарали су муслимански фундаменталисти и хрватски националисти-усташе. Срушено је 38 цркава, а 60 је тешко оштећено. Један манастир је такође знатно оштећен. Порушен је 31, а оштећено 19 парохијских објеката и других црквених здања." pa znas da je muslimanima dozvoljeno da lazu u svoju korist, lepo pise u "casnom" kuranu... sad dal je ova laz bila slucajna ili namerna to samo autor zna zuti car је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 31, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2013 Poštovani Justinijan, pretpostavljam da ste putovali po Orijentu s obzirom na vaše komentare o Islamu i muslimanima? Не знам шта је ово са цитатима, нестану кад се обрише прва реченица... Него...Тренутно боравим у 90% исламској земљи, Бангладешу, и само и даље потврђујем оно што сам знао још у Босни, да ислам и муслимани нису никакви монструми, и да девијације које постоје, долазе од појединаца или група, и да их има у свима народима и вјерама, али никако од комплетне вјере. Први сам зато да се неке злоупотребе ислама критикују и сам томе критички приступам и не бих се сложио са многим стварима које се чине у име ислама, али са друге стране да се наслађујем постпупцима људи који чине зло, а издају се за муслимане, и онда кажем, аха види каква им је вјера, види ово, види оно, не пада ми на памет. Trinaesti učenik је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trinaesti učenik Написано Фебруар 1, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2013 Komšija Zayron, morate navesti konkretne primere da su Mauri silom rušili crkve ili otimali ako vam je stalo do istine i realnosti. Sve dok ne navedete konkretne primere vaše optužbe su neosnovane. I gadno utiču na relaciju mene i vas. Na Vašem profilu piše da ste rimokatolik, s toga vas podsećam na zaključke Drugog vatikanskog koncila, odnosno deklaraciju Nostra aetate čl. 3. gde se između ostalog zaključuje:"Budući da je tijekom stoljeća između kršćana i muslimana dolazilo do čestih sukoba i neprijateljstava, Sveti sabor poziva sve da se, zaboravivši što je bilo, iskreno trude oko međusobnog razumijevanja i da zajednički štite i promiču socijalnu pravdu, ćudoredna dobra, mir i slobodu za sve ljude."Ja znam da govorimo o osetljivim stvarima ali ne treba sad proizvoditi negativne emocije jer nije cilj nit poenta ovog foruma za takvo nešto. S obzirom da ste spomenuli primer Kosova, gde su većina nominalni muslimani, osećam potrebu kao musliman kojem je stalo do kur'anskog načela istine i pravde objasniti da je na Kosovu namerno uništavana imovina SPC-e iz nacionalističkih i šovinističkih pobuda a nikako iz "islamizma", odnosno Islama. Imovina Katoličke crkve i ostalih protestanskih denominacija su netaknute. Dakle, primer Kosova nije primer gde su muslimani namerno uništavali crkvenu imovinu. Не говориш истину "Највећи број српских православних храмова у рату (1991–1995) страдао је на подручју Зворничко-тузланске епархије. Српске светиње овог владичанства подједнаком жестином разарали су муслимански фундаменталисти и хрватски националисти-усташе. Срушено је 38 цркава, а 60 је тешко оштећено. Један манастир је такође знатно оштећен. Порушен је 31, а оштећено 19 парохијских објеката и других црквених здања." Poštovani Žiskar, primer BiH gde se uništavala crkvena imovina je isti kao i primer Kosova. Tu se ne radi o čisto verskim razlozima već iz nacionalističkim. Otvoreni da budemo zbog istine, balkanci se vekovima kolju međusobno zbog etničke mržnje. Religija je tu samo pomoćno sredstvo sebičnih političara kao što je bila i pre Osmanlija (na relaciji katolici i ortodoksi). Kao što je opštepoznato, bosanski muslimani su najviše bili titoizirani, tako da su bosanski muslimani za vreme 92'-95 bili 90% Titovi pioniri, ateisti, komunisti, socijalisti, agnostici, ... Veze s vezom nisu imali s Islamom. Kao što ni danas uglavnom nemaju. Tako da je ta priča da su muslimanski fundamentalisti ( ovo znači muslimani koji su imali debele veze s islamom, odnosno praktikovali su Islam redovno) rušili i demolirali crkvenu imovinu svuda po BiH je nelogična s obzirom na mali broj tih fundamentalista. Kao što Albanci koji su nominalni muslimani rušili na Kosovu sve što je srpsko (pazi ne pravoslavno ili hrišćansko već nacionalno srpsko!) tako su i ti bošnjaci nominalni muslimani rušili sve što je nacionalno srpsko ili hrvatsko. Isto tako su i Srbi koji su nominalno pravoslavni rušili sve što je nacionalno bošnjačko i hrvatsko kao i što su i Hrvati koji su nominalno katolici rušili sve što je nacionalno bošnjačko i srpsko. Naravno, bez generalizacije! Dakle, rušeno je sve a ne samo crkveni tj. duhovni objekti niti su ubijani samo duhovna lica i vernici već svi redom bez razlike. Bitno je bilo samo nacionalno opredeljenje s tim da su "muslimane" smatrali nacionalnom kategorijom. Jasno je svima da su ti ratovi bili nacionalistički a ne verski. Međutim, gde god su bili ti fundamentalisti nije bilo srušene nijedne crkve ili katedrale ili sinagoge. Jer su komandanti tih fundamentalista jasno na početku rekli svima ako neko sruši crkvu mora da se sruši i džamija. Ti fundamentalisti su išli po islamskom ratnom pravu gde je najstrožije zabranjeno remetiti sakralne objekte, i ljude unutar tih objekata. Isto tako, čisto sumnjam da su svi hrvatski ili srpski komandanti i vojnici učestvovali u rušenju džamija. Dakle, treba napraviti jasnu razliku između verske mržnje i nacionalne mržnje. Zatim, ne treba generalizovati. Potom, svi koji su činili zločine trebaju biti procesuirani i kažnjeni bez obzira na religiju, naciju i sl. SPC-a, RKC-a i IZ-a trebaju jasno se distancirati od tih sukoba i isključiti svoje pripadnike koji su učestvovali u zločinima ili podsticali zločine. Porušene objekte treba obnoviti na mestima gde su porušeni a ne da se džamija pravi gde je bila crkva a crkva gde je bila katedrala a katedrala gde je bila sinagoga, ... S druge strane, ne treba ja nikome da solim pamet. Svi znamo šta trebamo činiti ako nam je cilj sprovođenje verskih načela. Bilo pa prošlo- nikad se ne ponovilo! pa znas da je muslimanima dozvoljeno da lazu u svoju korist, lepo pise u "casnom" kuranu... sad dal je ova laz bila slucajna ili namerna to samo autor zna Poštovani DYNABLASTER, ukoliko ne citirate konkretan ajet gde se dozvoljava laž u svoju korist, ovo iznad je laž.Ja се често питам... какав би ми став имали о исламу, какав би ислам став имао о нама, да до наших крајева он није дошао са Османлијама... Можда и ми мало историјски грешимо: можда највећи историјски злочинац Балкана није био ислам, него Османлије. Poštovani Antics, svi balkanci generalno greše istorijski a sve je to nasleđe jednog perioda kojeg se bar zvanično svi generalno odričemo. Što je pozitivno. Međutim, samo mala ispravka, Islam je kompletiran u 7. veku i nije bilo izmene. Dakle, šta je Islam mislio u 7. veku o hrišćanima, misli i sad.Poštovani Justinijan, pretpostavljam da ste putovali po Orijentu s obzirom na vaše komentare o Islamu i muslimanima? Не знам шта је ово са цитатима, нестану кад се обрише прва реченица... Него...Тренутно боравим у 90% исламској земљи, Бангладешу, и само и даље потврђујем оно што сам знао још у Босни, да ислам и муслимани нису никакви монструми, и да девијације које постоје, долазе од појединаца или група, и да их има у свима народима и вјерама, али никако од комплетне вјере. Први сам зато да се неке злоупотребе ислама критикују и сам томе критички приступам и не бих се сложио са многим стварима које се чине у име ислама, али са друге стране да се наслађујем постпупцима људи који чине зло, а издају се за муслимане, и онда кажем, аха види каква им је вјера, види ово, види оно, не пада ми на памет. Drago mi je da sam vas upoznao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Фебруар 1, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2013 Ovo je Justinijan u pravu, to se može reći i za hrišćane. Hrišćanstvo je vera ljubavi a kad ne lezi vraže, vidi sva ona silna ubistva ratove itd... koje vode ili su započeli hrišćani. Pravih Hrišćana je malo, verovatno i pravih muslimana. Ono što ljudi ne razumeju je to da se islam može tumačiti, rastezljiv je, od onoga da protiv nevernika treba ratovati do onoga da ih trebaš braniti... Bitno je insistirati na ovom drugom. Inače loša stvar je i za muslimane da se poistovećuju sa ratobornima iz svojih redova, jer ako hrišćani budu uvereni da su muslimani velika i sigurna pretnja, njihov odgovor će biti munjevit i nimalo hrišćanski... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Фебруар 1, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2013 Međutim, gde god su bili ti fundamentalisti nije bilo srušene nijedne crkve ili katedrale ili sinagoge. Jer su komandanti tih fundamentalista jasno na početku rekli svima ako neko sruši crkvu mora da se sruši i džamija. Ti fundamentalisti su išli po islamskom ratnom pravu gde je najstrožije zabranjeno remetiti sakralne objekte, i ljude unutar tih objekata. Ово ћу схватити као шалу јер ако озбиљно овако мислиш, онда не видим како можемо дискутовати? У том случају, прихватићу чињеницу да је сваки твој одговор на било коју тему у ствари само ход уз длаку, из неких верских или плаћених разлога у које не бих улазио. Лукавост заогртања оваквих изјава километарским текстовима о некаквој толеранцији можда је нешто како су вас обучили да наступате али овде имате проблем, а то је да људи прочитају редом све што пишете а онда и размисле о ономе што сте написали. Покушај маскирања истине оваквим изјавама је у основи безобразан и ако сте ви аутентични представници ислама, онда вам је начин погрешан и на нивоу забавишта. Јер, ако вам ја дам конкретан податак а онда ви кренете са причом о томе да се то није дешавало, човек себи постави најлогичније питање на свету : званичан податак против форумског анонимуса? Мислим да је сваком јасно шта ће превагнути. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trinaesti učenik Написано Фебруар 1, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2013 Žiskar, ja sam mislio da vodimo dijalog ovde a ne diskutujemo. Drugo, možete smatrati kako god hoćete i šta god hoćete ali vi ste dali link knjige koja samo predstavlja konkretne podatke gde je i šta oštećeno, i u toj knjizi generalno se optužuju muslimani i Hrvati, odnosno muslimanski fundamentalisti i Ustaše-nacionalisti. Znači, knjiga ima dokaznu vrednost na sudu samo u procesu utvrđivanja destrukcije sakralnih objekata SPC-e u BiH. Knjiga se ne može koristiti kao dokaz protiv muslimana niti Hrvata niti protiv bilo koga jer ne sadrži konkretne dokaze koje sugerišu na takvo nešto. Dakle, ja negiram tu generalizaciju u optuživanju bilo kog naroda ili skupine. Možda ste pogrešno razumeli jer vidim da me optužujete da negiram zločine i da maskiram istinu. Ne negiram zločine niti maskiram istinu niti branim zločince. Samo sam protiv generalizacije! Onaj koji je rušio neka bude optužen i kažnjen i neka se spominje u knjizi imenom i prezimenom. Ali zašto se optužuje da su sad svi muslimani rušitelji?! Da li su svi pravoslavci rušitelji? Da li su svi katolici rušitelji? Da li su svi Jevreji rušitelji? I baš me zanima kako su autori knjige znali kad su koju crkvu rušili "muslimani" a kad su koju "muslimanski fundamentalisti"?! Dakle, svako može sa Neta da skine podatke koja je džamija, crkva, katedrala ili sinagoga srušena. I sad ako je džamija, katerdrala i sinagoga u srpskom delu, onda su rušili "pravoslavci" i "pravoslavni fundamentalisti". Po logici ove knjige tako to ide. Nema nikavih referenci. Nikakvih dokaza. Samo se optužuju svi generalno.Dakle, ponavljam: protivim se generalizovanju bilo kog naroda ili skupine na osnovu postupka pojedinca, pojedinaca ili većine! Svi koji su činili i/ili podsticali zločine, apsolutno nemam dileme da li trebaju da budu uhapšeni, procesuirani i kažnjeni. Kao i jatake zločinaca. Usput o toleranciji, na kraju knjige se daje zbirni pregled pa piše: Порушено (potpuno) 212 цркава (парохијских, филијалних и капела); A zvaničan podatak Rijaseta BiH je da je porušeno 614 džamija što je više od 50% od ukupnog broja 1144 džamije. Potpuno se slažem sa uvodom Patrijarha pokojnog Pavla, i jasno se razlikuje uvod od ostalih stranica: ПАТРИЈАРХ СРПСКИ О Светом Николи 1995.Београд Опомињући своје ученике на тешкоће које ће их сналазити у овом свету, Господ Исус Христос им је не једанпут говорио: „У свету ћете имати невољу; Чувајте се од људи; Мене су гонили и вас ће гонити“ (Јн 16, 33; Мт 10, 17; Јн 15, 20). У својим посланицама, на те невоље указују верним и Свети апостоли, објашњавајући при томе да је друго страдање на путу правде Божје, а друго на путу неправде (I Пт 4, 15), те да се стога свето мора држати заповест: „Само да нико од вас (верних) не пострада као убица, или лопов, или злочинац… Но ако ли као хришћанин, нека се не стиди… Јер је боље, ако хоће воља Божија, да страдате добро чинећи, него ли зло чинећи” (I Пт 4, 15–16; 3, 17). (Kao Srđan Aleksić) Ово наше, овако несретно, време безумља и страхота међусобног ратовања на нашим просторима, са толико проливене крви, уништених домова и храмова, и у њима драгоцености историјске и културне вредности, на свакој од зараћених страна, пред многе ће поставити питање древног Проповедника: „Каква је корист човеку од свега труда његовог којим се труди под сунцем?” (Књига Проповедникова 1, 3). Не једанпут је наш народ, кроз своју историју, долазио у опасност „бити или не бити” – и пре Косова, и на Косову, и у мраку ропства, и у невољама до дана данашњега. Али просветљен еванђелском науком и вером у Сина Божјега, није подлегао ни апатији, ни очајању. Имао је снагу да гради такве светиње као што је Студеница, Жича, Сопоћани, Грачаница, и толике друге, мале и велике по земљи нашој. Дизао их је Богу на славу, себи и своме роду на корист. А оне су као звезде с неба светлиле у тами наилазећих невоља. Оснажен том вером, налазио је снаге да сва искушења издржи и те светиње, обаране од непријатеља, опет и опет да обнавља. Дубоко је схватао: Шта бисмо ми без њих били кроз векове до дана данашњега; и шта бисмо значили и пред Богом, и пред светом, и пред собом? Тешко је било издржати, али се издржало, јер су нам у души одзвањале из дубине векова до краја света, упућене свима верним, речи Сина Божјега: „Не бој се нимало од онога што има да претрпиш… Не бој се, ја сам Први и Последњи и Живи; и бијах мртав и ево жив сам у вјекове вјекова… Буди вјеран до саме смрти и даћу ти вјенац живота” (Отк 2,10; 1,17–18). Цела ова публикација, настала великим трудом Г. Слободана Милеуснића, управника Музеја Српске православне цркве у Београду, износи велико садашње страдање нашег народа и његових светиња, даје и основне податке настанка, обнављања и уништавања њиховог. (Dakle, nije namena da se optužuje neosnovano!) Са жалошћу и са стидом читамо их што се оволико зла дешавало и дешава међу нама од нас самих. Са истом жалошћу и стидом слушамо и о порушеним црквама римокатолика и муслиманских џамија. Погнутих глава, молимо се Богу да ове несреће већ једном престану и да се никада и нигде у свету не понове и не задесе ниједан народ. Иако су ратна дејства грађанског рата, Богу хвала, престала, потребно је прву свеску „Духовног геноцида” употпунити. Стога се издаје прибављени материјал о разарањима православних светиња од 1993. до закључења мира 1995. године. Будуће генерације да сагледају целокупну несрећу која је задесила наш народ и нашу Цркву. Да имају очигледан пример докле зло може да стигне кад једанпут почне свој злокобни ход. И да макар они проживе у миру свој век као људи достојни тог имена. ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Фебруар 1, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2013 Ali zašto se optužuje da su sad svi muslimani rušitelji?! Да ли су сви муслимани фундаменталисти? Ако нису, онда извор који сам навео не генерализује али опет одвлачимо дискусију на неко тло које вама одговара, а то је оптуживање за генерализацију. Из твојих навода ја сам схватио да се туђа светиња може откупити, кад се испразни. Овако или онако. Све остало је скретање са теме. Твој став о исплати објекта може да се примени на, рецимо, резиденцијалне грађевине, станове, индустријске објекте и сл. Међутим, кад су верски објекти у питању, прича не може да се заснива на некаквим исплатама. Фундаменталисти (рецимо да избегнемо генерализацију) добро знају да се икона стара неколико векова не може тек тако поново исликати, да се не може подићи старија црква или манастир од оне која је срушена и ту чињеницу обилато користе у својим походима и опхођењу према туђим светињама. Да поменемо статуе Буде старе више векова које су "нечији" фундаменталисти дигли у ваздух. Дакле, више је него очигледно да то нису изоловани случајеви већ пракса. Нико не тврди да сви муслимани спроводе ту праксу, већ да је у питању доказана пракса коју спроводе фундаменталисти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trinaesti učenik Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Да ли су сви муслимани фундаменталисти? Ако нису, онда извор који сам навео не генерализује али опет одвлачимо дискусију на неко тло које вама одговара, а то је оптуживање за генерализацију. Prvo, šta sve autori knjige podrazumevaju pod "fundamentalistima"? Drugo, šta vi podrazumevate pod fundamentalistima? Treće, šta muslimani podrazumevaju pod "fundamentalistima"? Mediji su ovaj termin učinili nejasnim. Po muslimanskoj definiciji "fundamentalizma", nisu svi muslimani, nažalost, fundamentalisti. Zato što ne poznaju fundamente Islama. Ja sam fundamentalista. Dakle, u knjizi se spominju "muslimanski fundamentalisti". Ja sam fundamentalista. Da li knjiga direktno uračunava i mene među "muslimanskim fundamentalistima"?! Da. Naravno, ako sam bio u BiH u tom periodu. Međutim, ako nisam bio, onda indirektno me označava kao potencijalni "rušitelj", jer nam je to, kako rekoste, uobičajena praksa. Dakle, ovo je genralizacija i direktna i indirektna. Zatim, fundamentaliste na kakve autori knjige misle nema u tolikom broju da pokriju svu BiH i da uništavaju u svaku eparhiju. Što se tiče same knjige, pročitao sam je i sad ću vam navesti svaku spomenutu generalizaciju u dva prva poglavlja:Sem uvoda koji je za primer, ako preskočimo "Duhovni genocid" onda dolazi poglavlje "Banjalučka eparhija". I ovde se vrši generalizacija Hrvata. Nema spomena o muslimanima. Језеро Црква Светог великомученика кнеза Лазара Српског – подигнута 1922. године. Црквено-уметнички предмети и звона опљачкани. Црква спаљена од Хрвата октобра 1995. године. Парохијски стан са црквеном салом – подигнут 1975. године. Опљачкан, потом спаљен од Хрвата октобра 1995. године. Мркоњић Град Црква Рођења Пресвете Богородице – подигнута 1884. године. Оштећена (иконостас запаљен) и оскрнављена од Хрвата октобра 1995. године. Парохијски дом са два стана и црквеном салом – подигнут 1964. године. Опљачкан и спаљен од Хрвата октобра 1995. године. Bihaćko-petrovačka eparhija: Бараћи (код Мркоњића) Црква Светих апостола Петра и Павла. Црква проваљена и оштећена од Хрвата 1995/96. године. Бастаси Црква Светог пророка Илије. Црква проваљена и демолирана од Хрвата 1995. године. Бихаћ Црква Свете Тројице у изградњи проваљена и демолирана од муслимана. Парохијски дом оштећен. Капела при парохијском дому демолирана и уништена. Бјелај (код Петровца) Црква Светог великомученика Георгија запаљена од муслимана 1995. године. Парохијски дом оштећен. Босански Милановац (код Санског Моста) Црква оштећена од мулсимана септембра–октобра 1995. године. Бравско (код Петровца) Црква Светог пророка Илије спаљена од муслимана 1995. године.Будимлић Јапра (код Санског Моста)Црква спаљена од муслимана 1995. године. Парохијски дом оштећен. Врањска (код Босанске Крупе) Црква запаљена од муслимана. Врбица (код Ливна) Црква запаљена од Хрвата 1995. године. Иконе и црквене сасуде однете у римокатолички Жупни уред у Ливно. Парохијски дом уништен. Врбљани (код Кључа) Црква Успења Пресвете Богородице проваљена од Хрвата 1995. године. Парохијски дом оштећен. Герзово Црква Богојављења проваљена и знатно оштећена. Материјал припремљен за обнову храма спаљен од Хрвата 1995/96. годину. Парохијски дом уништен, запаљен. Гламоч Црква Свете Тројице проваљена и знатно оштећена од стране Хрвата јула 1995. године. Парохијски дом оштећен. Грахово Црква Светих апостола Петра и Павла проваљена и оштећена од Хрвата 1995. године. Парохијски дом оштећен. Граци (код Мркоњића) Црква Светитеља Саве проваљена и опљачкана од стране Хрвата 1995/96. године. Дабар Доњи (код Санског Моста) Црква Успења Пресвете Богородице спаљена од муслимана 1995. године. Парохијски дом оштећен. Dalje sami nastavite: http://web.archive.org/web/20031203092526/http://www.spc.yu/Genocid/Bihacko/bihackoc.html Eksplicitno se generalno optužuju "Hrvati" 19 puta a "muslimani" 28 puta u ovom poglavlju. Znači, rušitelji su muslimani, muslimanski fundamentalisti, muslimanske snage, muslimanska vojska, ... Samo nema "nacionalista" među muslimana a kod Hrvata ima nacionalista. Ako ovo nije generalizacija, ja onda stvarno ne znam šta jeste. Dakle, vraćamo se na početak da knjiga generalizuje muslimane (i Hrvate) i optužuje ih bez ikakvih dokaza. Tlo koje meni odgovara nije sigurno na Balkanu. Naravno, treba reći i Hrvati generalizuju Srbe i "muslimane", kao što i "muslimani" generalizuju Hrvate i Srbe. To je sasvim normalno na Balkanu a pogotovo u BiH. Međutim, generalizacija nije normalna po teologiji Islama i Hrišćanstva. Tako da ja kao islamski fundamentalista najžešće se protivim svakom generalizovanju bilo kog naroda ili skupine na osnovu pojedinca, pojedinaca ili većine. I ovo jasno kažem, pokažem i dokažem i muslimanima i svakom nemuslimanu. Jes da imam problema sa nekima oko Jevreja (jer ih sve smatraju istim- cionistima) ali me to ne brine uopšte. Из твојих навода ја сам схватио да се туђа светиња може откупити, кад се испразни. Овако или онако. Све остало је скретање са теме. Ok. Možda i ja nisam dovoljno precizirao. Ja sam napisao da nema nijedan šerijatski dokaz da se crkva pretvara u džamiju bez dozvole vlasnika. Znači, dozvoljeno je:1.) Kada vlasnici crkve daju dozvolu ili prodaju crkvu,2.) Kada je crkva potpuno napuštena i niko ne polaže pravo na nju. U Šerijatu nema ovako ili onako, već se jasno zna kako, kad, ko i pod kojim uslovima. Turci su uveli dosta novog u praksi i tumačenju. Između ostalih je i adaptiranje neislamskih duhovnih objekata u džamije bez dozvole vlasnika. Protivim se ovoj politici jer je neislamska. Pravedno bi bilo, a i šerijatski ispravno, da se svi postojeći objekti koji su uzurpirani vrate vlasnicima. U slučaju NEKIH objekata, kada se ne može vratiti, trebalo bi isplatiti bar obeštečenje. U Turskoj ima dovoljno džamija koje su, nažalost, polupune. I nema realnih potreba da se otkupuju crkve, ovako ili onako. Твој став о исплати објекта може да се примени на, рецимо, резиденцијалне грађевине, станове, индустријске објекте и сл. Међутим, кад су верски објекти у питању, прича не може да се заснива на некаквим исплатама. Фундаменталисти (рецимо да избегнемо генерализацију) добро знају да се икона стара неколико векова не може тек тако поново исликати, да се не може подићи старија црква или манастир од оне која је срушена и ту чињеницу обилато користе у својим походима и опхођењу према туђим светињама. Да поменемо статуе Буде старе више векова које су "нечији" фундаменталисти дигли у ваздух. Дакле, више је него очигледно да то нису изоловани случајеви већ пракса. Нико не тврди да сви муслимани спроводе ту праксу, већ да је у питању доказана пракса коју спроводе фундаменталисти. Dakle, realno postoje dve opcije: 1. ili da se neki objekti ne vrate vlasniku i plati se satisfakcija, 2. ili da se neki objekat ne vrate vlasniku niti plati odšteta. Siguran sam da će svaka crkva izabrati prvu opciju.Prvo moramo definisati "fundamentaliste". Da li mislite na medijsku definiciju? Na prvobitnu definiciju? Ili koju već? Ja vas potpuno razumem šta hoćete reći. Ali, mislim da vi mene ne razumete. Islamski fundamentalisti, znači ljudi koji poznaju osnove Islama, ne bi pomislili a kamoli srušili i uništili. Po mnogima mrskom Šerijatu, slikanje živih bića je najstrožije zabranjeno. Na ikonama se slikaju ljudska živa bića. Svaki islamski fundamentalista zna da ikone ne spadaju u ovu šerijatsku zabranu. Ova zabrana je samo za muslimane. Svaki islamski fundamentalista zna da nema šerijatskog dokaza da se ikone mogu uništavati onako jer su muslimanima zabranjene. Pa kako su onda "muslimani" uništili oko 27 000 ikona u BiH? PA ko vam kaže da su to bili muslimani i da su bili islamski fundamentalisti?! Dakle, lako je optužiti generalno ili selektivno ali kada je u pitanju dokazni postupak- onda svi ćute. Mehmed Fatih je bio islamski fundamentalista i jeste da je naredio adaptiranje Aja sofije u džamiju ali je isto tako naredio da se ikone ne uništavaju. Danas, mnoge ikone stare vekovima su restaurirane a restauracija traje i dalje. Dakle, očigledno je da ne pišemo o istim "fundamentalistima". Opet se ide nametnutom Tv logikom. Talibani jesu srušili te kipove. I šta su još? Hajde da budemo objektivni. Talibani su srušili kipove Bude, na Balkanu su srušeni na hiljade objekti kulture. U Iraku, Amerika em što je bacala na objekte kulture hirurški precizne projektile nego nije se potrudila ni da zaštiti bilo šta sem Ministarstvo nafte. Na Kavkazu, Sovjet a potom i Rusija je namerno uništavala objekte kulture. U svim ovim slučajevima Haška konvencija o zaštiti kulturnog vlasništva u okolnostima ratnih sukoba (iz 1954. godine) je bila ignorisana. Dakle, više je nego očigledno da nisu u pitanju izolovani slučajevi već ustaljena praksa "fundamentalista". Samo još da odgovorimo kojih "fundamentalista"? Mediji sve svaljuju na muslimanske fundamentaliste. Vi takođe: "Нико не тврди да сви муслимани спроводе ту праксу, већ да је у питању доказана пракса коју спроводе (muslimanski) фундаменталисти". Slično je i Buš lepo opisao svoje rasuđivanje: "Nisu svi muslimani teroristi ali su svi teroristi muslimani". Gde su ostali fundamentalisti i teroristi? Opet na kraju ispada Samuel Huntington u pravu kada je napisao: "Istinski problem za Zapad nije islamski fundamentalizam, nego Islam sam po sebi". Meni Zapad nije problem niti Balkan već ljudi koji ne znaju ili pogrešno znaju svoju sopstvenu teologiju. U Islamu se oni nazivaju džahili, odnosno neznalice. Što ih ne oslobađa od krivičnog postupka. Naravno, ne znači sad da sam ja sveznalica a na forumu neznalice. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука