Milan Nikolic Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Nešto mi palo na pamet dok sam se zanosio razmišljanjem. Glasi ovako: ,,Opšta relativnost prebiva u vremenu, dok kvantna mehanika izigrava vreme''. Šta misliš ti o svemu tome? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Август 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Август 4, 2014 Paaa..u svakom slučaju, dobro zvuči Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2014 Вест на РТС-у: Корак до применљиве телепортације!Тим научника из лабораторије професора Николаса Гисина са одељења за физику Универзитета у Женеви, успео је да телепортује податке новом техником и тиме се значајно приближио применљивој телепортацији. http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/1880/%D0%A2%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%98a/1705467/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%99%D0%B8%D0%B2%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5!.html GeniusAtWork and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 20, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2014 Crne rupe: 10 fascinantnih stvari koje niste znali http://www.b92.net/zivot/pop.php?yyyy=2014&mm=10&dd=19&nav_id=913471 GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Šta konkretno znamo o gravitacionim talasima? Imam jednu pretpostavku, da ovaj talas - kao i sama gravitaciona sila - možda ima trenutno dejstvo u prostoru, za razliku od Ajnštajnove teorije da gravitaciona sila takođe ima ograničenost brzine svetlosti. Na tu ideju, sugeriše me čudna karakteristika kvantnih informacija, a one su povezane sa važnim pojmovima kao što su mera entropije, holografski princip, površina crne rupe, itsl. Svestan sam da je verovatnije da moja pretpostavka nije ispravna. Samo me interesuje kakvi su eksperimentalni zaključci, ne samo teoretski. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Sta jednostavnije predstavlja ovaj holografski princip? Citao sam i gledao nesto po netu o tome i nisam bas najbolje razumeo, ali prevedeno na srpski bi znacilo da je nas kosmos neka vrsta 3D projekcije na 2D ''platnu'' ili cega vec, na kraju univerzuma iliti da je kosmos mozda neka vrsta iluzije (zato se zove holografski). Posto je sad to tako fantasticno receno i lici na nekakav Matriks, moze neko lepse da objasni da ne ispadne neka fantazija? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Април 13, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Samo me interesuje kakvi su eksperimentalni zaključci, ne samo teoretski. Nema nikakvih definitivnih zaključaka zasada. Prošle godine se mislilo da su najzad otkriveni njihovi tragovi u pozadinskom zračenju, međutim drugi tvrde da rezultati nisu tačni zbog prašine u našoj galaksiji koja utiče na merenje. Tako da još uvek nije eksperimentalno potvrđeno da postoje. https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 13, 2015 Пријави Подели Написано Април 13, 2015 Sta jednostavnije predstavlja ovaj holografski princip? Citao sam i gledao nesto po netu o tome i nisam bas najbolje razumeo, ali prevedeno na srpski bi znacilo da je nas kosmos neka vrsta 3D projekcije na 2D ''platnu'' ili cega vec, na kraju univerzuma iliti da je kosmos mozda neka vrsta iluzije (zato se zove holografski). Posto je sad to tako fantasticno receno i lici na nekakav Matriks, moze neko lepse da objasni da ne ispadne neka fantazija? Ta priča dolazi sa novim spoznanjima kod crnih rupa. Kao što zapremina nekog prostora određuje količinu moguće entropije, tj. sve moguće preraspodele čestica, kod crnih rupa je to smešteno na njenoj površini. Zapremina i površina imaju veliku razliku, jer povećanjem prečnika nekog prostora, zapremina više puta raste od povećanja površine tog prostora. Povećanje prečnika crne rupe je srazmerno povećanju njene mase, tako da, ako bi crna rupa imala masu koliko i naš svemir, njena veličina bila bi približna veličini našeg svemira, a gustina bi bila mala, porediva s gustinom našeg svemira. Zato mnogi kažu da je naš svemir zapravo izvesna crna rupa. Ono što je bitno za holografski princip, to je da, ukoliko važe pravila crne rupe za čitav naš svemir, onda postoji dvodimenzionalna površina oko svemira gde se odigravaju fizički procesi koje doživljamo unutar svemira. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 11, 2015 Пријави Подели Написано Мај 11, 2015 http://www.bridgingthegaps.ie/2015/01/is-philosophy-dead-on-the-bittersweet-relationship-between-science-and-philosophy/ "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 11, 2015 Пријави Подели Написано Мај 11, 2015 Možeš li da prepričaš časkom? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 11, 2015 Пријави Подели Написано Мај 11, 2015 suprostavlja se Hokingovom mišljenju (i još nekih) da je filozofija mrtva (nepotrebna nauci) "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 11, 2015 Пријави Подели Написано Мај 11, 2015 Šta je uopšte filozofija? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 11, 2015 Пријави Подели Написано Мај 11, 2015 bem li ga... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 11, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2015 Nema nikakvih definitivnih zaključaka zasada. Prošle godine se mislilo da su najzad otkriveni njihovi tragovi u pozadinskom zračenju, međutim drugi tvrde da rezultati nisu tačni zbog prašine u našoj galaksiji koja utiče na merenje. Tako da još uvek nije eksperimentalno potvrđeno da postoje. Dođe mi da otvorim novu temu o gravitacionim talasima. Šta misliš ti o tome, da li gravitacioni talas može biti zapravo prosta informacija da se nešto nalazi na određenom mestu? Da pojasnim. Kada se masa definiše u određenom mestu, cela talasna funkcija u pozadini materije nije više u stanju neodređenosti. Nešto mora da daje signal da je masa na određenom mestu, a taj signal nije u smislu svetlosne detekcije nego upravo gravitacioni signal koji i čini dejstvo u okruženju gravitacione mase. Svi već znamo kako se ispoljava kvantni signal kvantnih informacija, u smislu informacije da je čestica u određenoj tački prostora ili informacije o spinu čestice. Ove informacije se prenose, zapravo, trenutno po čitavom kosmosu. Odjednom. Možda je gravitacija signal mase drugoj masi o tome gde se nalazi. Naprimer, Zemlja prenosi signal Mesecu o svom položaju, dok Mesec potvrđuje taj signal istim načinom, stvarajući kretanje jedno ka drugom. Zaokret, skretanje ka približavanju, što je zapravo gravitacija. Nauka danas ne može da detektuje gravitaciju kao talas, ni kao česticu, samo vidimo posredne dokaze o tome. Ovo o čemu govorim je malo uvrnuto ali nadam se da me razumeš, i nadam se da ćeš mi nešto pomoći da to razjasnim. Dakle, kao što kvantne veze pokazuju razmenu informacija trenutno, o tome da li čestica ima ovaj ili onaj spin, da li je ovde ili onde, tako i gravitacija može biti projavljivanje i uticaj tih informacija kod masivnih objekata. Budući da u većoj masi imamo uskladišten ogroman broj otkrivenih kvantnih informacija o položaju čestica koje čine dati objekat, te informacije moraju nekako uticati ne druge čestice u okruženju, na druge objekte, time što čini privlačenje čija je jačina srazmerna stepenu udaljenosti. Ideja je u tome da ovakav gravitacioni signal nema ograničenu brzinu, nego poput kvantnih informacija putuje trenutno. Pitam te da li postoji neki nagoveštaj o izmerenoj brzini gravitacije, osim onoga što imamo kao teoriju da gravitacija ima ograničenje brzine kao i svetlost? Hvala ti puno na pažnji. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 11, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2015 Pazi brate. Ajnštajn je zaokružio maksimalnu brzinu za sve, brzinu svetlosti. Međutim, šta je on znao o kvantnim informacijama i njenim današnjim opitovanjima? Ništa tačno nije znao, borio se protiv toga i nije pobedio, danas je dokazano suprotno od onoga što je mislio. Dakle, šta to gravitacija može nositi u sebi, a što izlazi iz okvira klasične relativnosti? Moje je mišljenje da tu glavnu ulogu igra ,,informacija'' kvantne mehanike. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука